Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Roger Ebert

5 bejegyzést írt és 42 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Így a karácsonyi ünnepek időszakában segíthet bennünket a téli hangulat kialakításában -- főleg, ha maga az időjárás nem kényeztet el bennünket e tekintetben --  ha havas - jeges, téli filmeket nézünk, melyek közül az elmúlt 10 év filmes "termését" nézve öt is kiemelhető. Ezek közt akad western,…..
Nemrégiben tűzte az egyik kereskedelmi TV csatorna műsorára, a Kisiklottak (Derailed) című, 2005 -ös amerikai thrillert, Mikael Hafström (A rítus, Szupercella, 1408) rendezésében, Jennifer Aniston, Clive Owen és Vincent Cassel főszereplésével. A film megtekintése után az első szó, ami eszünkbe…..
Guillermo Del Toro az 53 éves, terebélyes megjelenésű mexikói rendező - aki a Bíborhegy, Tűzgyűrű, Pokolfajzat és Mimic után sajátos látványvilágú filmjeivel vált ismertté - legújabb, 2017-es drámájával sem hazudtolta meg hírnevét és a 90. Orscar gálán 4 Oscart gyűjtött be a különleges…..
Roger Ebert 2018.04.12 08:05:15
@Filmelemző: ... a film igazi érdekességei értékei közé sorolhatóak ezek a dolgok, mint például az, hogy három olyan ember a főszereplők, akik a társadalom perifériájára szorultak: egy néma takarítónő, egy homoszexuális férfi és egy emberszerű szörny.
Lelkes Liam Neeson rajongóként, mindig is nyomon követtem az idén már 66 éves ír-amerikai színész munkásságát és többször láttam szinte minden filmjét. Ezek közül az elmúlt 10 évet vizsgálva a 2012 -es Fehér pokol és a 2016 -os Némaság illetve az Elrabolva filmek mellett magasan kiemelkedik Jaume…..
A horror olyan műfaj, mely sajátos és széles rajongótáborral rendelkezik világszerte, miközben nagyon komoly blogger bázist is magáénak tudhat, sok ezer (vagy tízezer) félprofi és amatőr "szakértővel", elemzővel és a témával  behatóan foglalkozó megszállottal. A horror kedvelői ugyanúgy…..
Roger Ebert 2017.12.29 00:40:36
@Kontraband: ... ennél kicsit bonyolultabb az egész: csak BIZONYOS emberek lehetnek mártírok, nem mindenki. A lényeg: a film a végsőkig fokozza a feszültséget és csak a legvégére áll össze az egész, egy olyan szenvtelenül kegyetlen végkifejlettel, ami padlóhoz vágja a nézőt. Nem tudod kivonni magad a hatása alól.
Roger Ebert 2017.12.29 11:07:59
@Filmes Harper: ... abból látszik, hogy egy hozzá nem értő nagypofájú csupán, hogy összemossa a filmes kifejezések közé tartozó remake fogalmát a gazdasági fogalmak közé tartozó franchise -zal. Az egyik egy újradolgozás, a másik egy gazdasági együttműködési forma.
Roger Ebert 2017.12.29 12:27:05
@Történetiró: Ez a lista utolsó 15 "tagja"!! Az elsők ezek a Rotten -on:

1. - GET OUT (2017)
2. - THE CABINET OF DR. CALIGARI (DAS CABINET DES DR. CALIGARI) (1920)
3. - PSYCHO (1960)
4. - NOSFERATU, A SYMPHONY OF HORROR (NOSFERATU, EINE SYMPHONIE DES GRAUENS) (NOSFERATU THE VAMPIRE) (1922)
5. - KING KONG (1933)
6. - REPULSION (1965)
7. - THE BRIDE OF FRANKENSTEIN (1935)
8. - ALIEN (1979)

Az ilyen listák erősítenek meg abban, hogy nem kel túl komolyan venni a Rotten Tomatoest! :-)
Nem akárkiről készített filmet idén tavasszal Cédric Jimenez, francia rendező: Reinhard Heydrich ugyanis, a náci Németország és a rettegett SS egyik legmagasabb rangú feje, a megszállt Csehország német helytartója, Himmler jobb keze és Adolf Hitler legmegbízhatóbb főembere volt. Kegyetlensége,…..
Filmek Avatar az ünnepekre [16.] 2017.12.25 18:22:38
A nagy ünnepek alatti filmnézésből nem maradhat ki az Avatar. James Cameron 2009 -es kalandfilmje valódi különlegességként lett világszerte sikeres és hozott 2,8 milliárd dollárt a készítők számára (főként a Twentieth Century-Fox kasszájának, ami azóta is filmes rekord). A 4 éven keresztül…..
Roger Ebert 2017.12.26 23:15:07
@Mountain Dew: igen, a látvány a film legfőbb erőssége. A sztori nem új a filmtörténelemben.
A romantikus vígjátékok mestereként ismert rendezőnő, Nancy Meyers, - többek közt a Kezdő, az Egyszerűen bonyolult, az Örömapa és a Mi kell a nőnek készítője - különleges filmet "rakott össze" 2006 -ban, mely vígjátéki kategóriában meglepően jó fogadtatásban részesült mind a szakma, mind a rajongók…..
Roger Ebert 2017.12.24 10:52:23
@Deep State: lájkolás? ...... nem jellemző. Ritkaságszámba megy manapság. Odakattintanak és lépnek tovább. 10-ből kettő, aki végig is olvassa (talán ebből az egyik lájkol). Néha. Ez van.
A karácsonyi filmek ritkán mutatják be az ünnep igazi arcát, még kevésbé szólnak annak valódi hőseiről, akik az utolsó pillanatban is készek a nyakukba venni a várost a tökéletes ajándékért. Ezt a súlyos hiányosságot pótolta Brian Levant vígjátéka, melyet pont Amerikában, a vásárlási őrület…..
Roger Ebert 2017.12.23 19:42:53
@Lazók György: ... jobb még az 1990 -es Ovizsaru is. Egyik kedvencem az öreg Arnoldtól. :-)
Sok poszt, elemzés, kritika és vélemény jelenik meg mostanában a Star Wars legújabb, VIII. fejezetéről, de hát ez a hónap a Csillagok háborúja hónapja, a sokak által már egy éve várt Star Wars film megjelenésének időszaka. Az utolsó Jedikről utoljára írunk, amikor azt vizsgáljuk, milyen tényezők…..
Roger Ebert 2017.12.23 15:02:13
@arbiter elegantiarum: ... igen, a gond ott van a filmmel, hogy nem tud megmaradni a könnyed, barátságos, közvetlen jellemábrázolásnál és időnként átcsap idétlen poénkodásba.
Roger Ebert 2017.12.23 16:31:56
@Filmelemző: igen, valóban furcsa jelenet volt :-) ... de a koncepció a lényeg: Johnson könnyed, vidám, barátságos, poénkodó karakterek akart a filmjébe.
A stáblista felbukkanásánál félig érett almába harapott, bizonytalan tekintettel fordultam mellettem ülő barátaimhoz. Hasonló reakciókkal találkoztam a fogadóoldalon is. 2 és fél óra után oda jutottam, hogy részben sikerült megértenem az új Star Wars film imádóit és fanyalgóit egyszerre...
Foglalt magának előre jegyet, már novemberben? Elment a bemutatóra? Nyomorgott a tömeggel a moziban? Nem érte meg. Spoilermentes kritika, az ezerötszázadik. ..
A múlt héten mozikba került Az utolsó Jedik a Star Wars-széria talán legvitatottabb epizódjaként fog bevonulni a történelembe. Nem tagadhatom, a többséggel egyetemben én is ellentmondásosan viszonyulok a filmhez: méltányolom az újszerűség igényével meglépett, bátor dramaturgiai fordulatait, továbbá…..
Roger Ebert 2017.12.22 14:49:44
@FOUREY: értem. Zavarunk. Oké, vettem. :-) És bocsánat, hogy véleményt fejtettem ki, nem tudtam a szabályzatról.
Roger Ebert 2017.12.22 15:07:10
@FOUREY: elolvastam. És szerintem betartom a szabályzatot. De te tudod
Roger Ebert 2017.12.22 15:09:24
@Intercessor: ez is így van. Érdekes Gareth Edwards rendezői koncepciója is: a ha színvilágot nézed és azt, ahogyan a fényeket használja, ezek is mind a háborús feelinget szolgálják. Az egész egy háborús dráma. El kell ismerni: van benne hősiesség, de a VIII. epizódban is. (Mi ha nem hősiesség az, amit Holdó csinál.)
A 2017 -es esztendő filmes szempontból gazdag, de nagyon vegyes felhozatalú év volt, rengeteg sikerrel, de számtalan csalódással is. Ha végigtekintünk az idén bemutatott filmes alkotások listáján három kategóriát tudunk kialakítani: a sikert aratott filmek csoportját, a csalódásokat és a vegyes…..
Roger Ebert 2017.12.22 14:38:36
@arbiter elegantiarum: Azért az "It" rengeteg bíráló kritikát kapott (szinte mindenhonnan)!
"Merész, bevállalós, újat mutat" - magam is többször írtam le ezeket a szavakat, mint azt be merném vallani, akár kritikai észrevételként, akár implicit elvárásként (mint például a Baby Driver esetében). És noha továbbra is a receptszerűség uralja a filmvilágot, idén is folytatások, remake-ek és…..
Közelmúltban megjelent tanulmányok új részleteket tárnak fel Rapa Nui civilizációjáról. Lehet, hogy összeomlását nem lakóinak környezeti vaksága okozta – írja a NatGeo. A kollektív képzeletben a Húsvét-sziget azonos a Moai-kkal, a hatalmas szobrok százaival, amelyek hosszú fülű emberi törzseket…..
A jelenleg mozikban futó legújabb Star Wars film (Az utolsó Jedik) kapcsán lett nagyon szembeötlő, hogy mennyire erős emóciókkal, végletekbe hajló kinyilatkoztatásokkal, sőt becsmérlő (fikázó) már-már hisztérikus kirohanásokkal tudnak sokan fogadni bizonyos filmeket. A VIII. részt elismerő (néhol…..
Az alapfelállás akár egy politikailag inkorrekt poén előkészítése: a nagydarab, a feka, a bögyös szőke és a dagi mennek a dzsungelben. Mindenki szeret nevetni, csak nem lesz ez olyan rossz móka. Közben a film csak meséli és meséli a viccet, de a poén csak nem érkezik. Aztán azt veszed észre, hogy az…..
Roger Ebert 2017.12.21 13:37:33
@Duba Dániel: ... akkor legyen látvány-vígjáték. Annak egész jó! Nálam legalábbis. De kinek a pap, kinek a paplan. :-))
Amióta jelen van, és kisebb forradalmár-státuszt harcolt ki magának a filmiparban a Netflix, támogattam jelenlétüket. Hiszen tényleg igaz, hogy a mai világban senki nem adna 100 milliót egy Scorsese-gengszterfilmre (de annak is örülök, hogy a Vének háborúja náluk kötött ki), ahogyan számos olyan…..
Roger Ebert 2017.12.21 07:40:22
Roger Ebert 2017.12.21 13:24:01
@danialves: Oké, megvan! Expedició! 2018 februárjában kerül majd a mozikba thrillerként. Eredeti címe: Annihilation (megsemmisülés).

Majd kiszúrta a szemem, észrevehettem volna. Bár a poszt nem annyira a filmmel foglalkozik, mint inkább a filmforgalmazással.
Erdélyi kirándulásunk első napjának utolsó állomása – Solymos és Déva várainak meglátogatását követően – Vajdahunyad települése volt, ami Dévától húsz kilométerre délre található. Erdély egyik leglátványosabb vára, Hunyad erőssége a város délnyugati részén álló dombon emelkedik, nem nehéz megtalálni…..
Röviden: mert igazából átverés. Pedig én is imádtam, 2003 karácsonya óta csak moziban kétszer láttam, megvan DVD-n (ha jelent ez még bármit is 2017-ben), a filmzene CD-n (ez meg pláne), egy srác azzal próbált meg befűzni, hogy ez az egyik kedvenc filmje, ezért nézzük meg ezt nálam (ő ma a férjem),…..
Ezalatt Washingtonban… Itt a blogon már nem egy posztban szóba kerültek a Fehér Házban zajló politikai viták és döntések, melyek ismertetése nélkülözhetetlen az Egyesült Államok vietnami szerepvállalásának, pontosabban annak alakulásának megértéséhez. Hosszú és szövevényes krónika ez, melyről…..
Nem időrabló film A Viszkis, ugyanakkor a szívünk mélyére mégsem tudja magát belopni...