Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bábszínház blog

33 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A következő évad egyik első előadása is ékesen bizonyítja, hogy #abábnemkorosztály. Szikszai Rémusz A vihar olvasópróbáján leszögezte: ez felnőttelőadás lesz. És nem azért kap 16-os vagy 18-as karikát Shakespeare drámája, mert valami olyan történik majd a színpadon. Három hét után ott tartunk, hogy…..
A szótári definíció szerint: kortárs aki vagy ami a mindenkori jelen kontextusába illeszkedik, reflektál a jelen kor és környezet aktuális problémáira. De vajon mit jelent ez a bábban? Az évadban az utolsó Bábszínház 7x ezt járja körbe. Gyorsan jelentsük ki, hogy nem árulunk zsákbamacskát: bábban…..
Életének 82. évében elhunyt Ambrus Imre festő- és grafikusművész, báb- és díszlettervező. A marosvásárhelyi Zene- és Képzőművészeti Líceumban, majd a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol mesterei Barabás István, Kádár Tibor és Miklóssy Gábor voltak. 1963 és 1975 között a…..
Nem mindennapi esemény, ha egy színház külföldre kap meghívást, az pedig pláne nagy dolog, ha ez a meghívás hat előadásra, ráadásul Kínába szól. Azoknak, akik egy ilyen turnén részt vesznek, nagy élményt jelent az egész más színházi előismeretű és tradíciójú közönséggel való találkozás, és persze a…..
Kétévente majd' egy hétig Kaposvárra figyel a gyerek- és ifjúsági színházi szakma: versenyprodukciók, fókuszprogram, hazai és külföldi versenyen kívüli előadások, szakmai beszélgetések várják színházi terekben és az utcán a helyieket és a kollégákat. Az idei, a kilencedik alkalommal megrendezendő…..
Már megérkeztek Kínába a társulat tagjai, de még mielőtt repülőre ültek, megkérdeztük tőlük, milyen várakozásokkal tekintenek a hosszú út elé. Juhász Ibolya rutinos kínai turnézó. "Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy húsz év után ismét eljuthatok Kínába. Akkor is egy zenés darabbal…..
Ez a poszt azoknak szól, akik azt gondolják, egy kínai Háry János-turné csak annyiból áll, hogy visszük magunkkal a bábokat, és már játszunk is. Először is a bábok és a színpad már március első felében útra keltek. Összesen 3,5 tonna (nem elírás, tényleg ennyi!) csomag utazott el, hogy különböző…..
Háry János ül a nagyabonyi csárdában, régvolt kalandokat mesél, amelyeknek a hőse ki más lett volna, mint ő maga. A bábszínházi előadás külföldi turnéi azonban nagyon is valóságosak. A Kodály-daljáték Háryja Nagyabonyban üldögél az ivóban, aztán gondolatban Galícia és Burkusország (az egykori…..
Van egy bábtechnika, a bunraku, amihez három ember szükséges. (Ettől viszont egyáltalán nem könnyebb. Sőt.) Úgyhogy jöjjön róla nem három, hanem mindjárt kétszer három érdekesség. 1. Így írják japánul: 文楽, de a legpontosabb megnevezése ez: 人形浄瑠璃. Segítünk: ningyō jōruri, az első szó jelenti a…..
Dániel András történeteit és illusztrációit rajongják gyerekek és felnőttek. Következő bemutatónk az ő egyik könyvéből készül: a Mit keresett Jakab az ágy alatt? színes, furcsa lényekkel és izgalmakkal teli világa elevenedik meg az Ország Lili Stúdió színpadán.  - Hogyan tud egy történet és egy…..
A következő Esti mesében egy műfajilag izgalmas előadást láthatnak a felnőttek, amelynek témája sokakat érint. A válást feldolgozó A csomótündér szinte minden karaktere tornacipő, "akiket" nem is annyira a háttérből mozgat a címszereplőt játszó Ellinger Edina. - Hogy emlékszel vissza,…..
A blog olvasói már megismerhették Felix Saltent és a Bambi szereplőit, és az is valószínű hogy közülük sokan látták már az előadást. Érkeznek a nézői és a kritikai visszajelzések, a színészek - ahogy az a színházakban szokás, nagyjából a tizedik előadásra - egyre nagyobb biztonságban érzik magukat…..
Akik a Bábszínházi világnapon követték élő bejelentkezésünket, bepillanthattak a Mit keresett Jakab az ágy alatt? című új előadásunk próbájába, hallhatták Hómama dalát, és láthatták, milyen nehézségekkel küzdenek a színésznők, akik mozgatták a bábot. A szemüveges néni Dániel András Hómamája, a…..
Shakespeare III. Richárdjához nem kell ismernünk a 15. századi angol történelmet. Az 1950-es, 1960-as évek csak látszólag vannak közelebb hozzánk: a mai negyvenesek számára még talán ismerős a TTT, de a Y- Z- és alfa-generációnak valószínűleg semmit nem mond ez a betűkombináció. A befalazva - in…..
A tárgyaknak van titkos élete. És most nem arra gondolunk, hogy néha eltűnnek, máskor meg egészen váratlanul kerülnek elő. Hanem arra, hogy képesek átalakulni, átlényegülni. Például egy tornacipő királyfivá. Még mielőtt bárki csóválni kezdené a fejét, vagy legyintene egyet, tessék csak felidézni…..
Március 21-én érdemes lesz figyelni, mert bárhol szembejöhet egy báb!  Egy iráni bábszínház, a Dzhivada Zolfagariho művészeinek ötletére 2002-ben a bábművészeti világszervezet, az UNIMA (Union Internationale de la Marionnette) indítványozta, hogy március 21. legyen a bábosok ünnepe. Ehhez az…..
A BÁBU Fesztiválon két felnőtteknek készült előadást is láthat a közönség. Igazi különlegesség mindkettő, és nem csupán azért, mert "a báb nem korosztály" jegyében készültek. Egyszemélyes és nagyon személyes produkciókról van szó. Nagy Petra egy Csokonai Lili - azaz Esterházy Péter - Tizenhét…..
Harmadik alkalommal rendezünk színházi nevelési szakmai napot a BÁBU Fesztiválhoz kapcsolódóan. Kiknek szól ez az esemény, mi az idei téma, miért fontosak az ilyen alkalmak? Végvári Viktória színházpedagógussal, a szakmai nap ötletgazdájával és szervezőjével beszélgettünk. – Hogyan fogalmazódott…..
A szöveg, a látvány, a zene, a mozgás olyan egységben van a bábelőadásokban, hogy ezt a műfajt bátran nevezhetjük a legösszművészetibbnek. Az alkotóelemek közül a vizualitás és a szöveg ereje elvitathatatlan - ezért volt egyértelmű, hogy a Budapest Bábszínház 2017-ben bekapcsolódik a Mini Textúrába,…..
Mivel ma van Arany János születésnapja, idézzünk fel egy 1963-as előadást (vagy annak 1985-ös felújítását), amit valószínűleg kevesen láttak a blog olvasói közül. (De ha mégis lennének személyes élmények, azokat kommentben mindenképp osszátok meg velünk!) Szerencsére Molnár Gál Péter bábrajongó…..
Lázár Ervin az egyik legnépszerűbb magyar író, akinek történetein generációk nőttek fel. Nincs gyerek és felnőtt, aki ne ismerné A Négyszögletű Kerek Erdő lakóit, A manógyárat, A Hétfejű Tündért, Berzsiánt és Didekit, Szegény Dzsonit és Árnikát, A legkisebb boszorkányt, Hapci királyt vagy épp Bab…..
Sven Nordqvist svéd író maga illusztrálta könyveinek címszereplője egy magának való falusi ezermester, Pettson és minden lében kanál macskája, Findusz. Findusz – mint minden gyerek – ezer kérdést tesz fel, és ha nem tetszik neki valami, világgá megy. Pettson pedig – mint minden felnőtt – szabályokat…..
Március 21. nem csupán a meteorológiai tavasz kezdete, de 2003 óta a bábszínház világnapja is. A Budapest Bábszínház az elmúlt négy évben ezen a napon egészen szokatlan helyszínekre vitte el a bábot: játszottunk a kisföldalattin, vonaton és hajón, báboztunk az Operában, piacon és gyógyfürdőben.…..
Bábszerű emberek és emberszerű bábok. Tragikum és komikum. A legprofánabb és a legemelkedettebb szórakoztatás. A képzelt beteg című előadásunkat a 2016/2017-es évadban mutattuk be, a Molière-darabból készült, Alföldi Róbert rendezte produkció február végén tér vissza a repertoárra. Mutatjuk, kiket…..
A gyerekszoba sötétjében csak a kislámpa világított, a falon pedig madarak röpködtek és nyuszik ugráltak, krokodil tátotta ki a száját és elefánt lóbálta az ormányát. Biztosan mindenkinek van ilyen élménye. Hogy mit csinált akkor? (Néha bénázva, mert nem tudta, hova rakja a jobb és a bal kezét.)…..