Regisztráció Blogot indítok
Adatok
luckylany

560 bejegyzést írt és 64 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Mink vótunk a dombiak, a rácok a völgyiek, a többi ottan ílt mind belül, a közepin a falunak. Kerök falu ez, körbe veszi az erdő mindenfelül, így oszt nincs faluvég, hisz mindenki faluvégi ittön. Az erdő sok háborús titkot rejt máig, de mán nem beszílnek rúla az embörök.…..
luckylany 2020.07.23 20:12:26
@Pusztai János Koppány: sajnos nem tudom, emlékezetem szerint ez az elbeszélés egyben volt fenn; a kötet többi fejezetét a Szécsi Magda címke alatt megtalálod, vagy ennek az írásnak a fejlécében, linkelve. Ezek az írások nyomtatásban is megjelentek korábban; azért utallak ahhoz a formához (a kötethez), mert nekem már nincs meg ez az anyag, így ha sérült a bejegyzés, nem tudom javítani. Sok sikert!
Filmbook Aki leváltaná Trumpot 2018.09.12 11:00:00
Nagy dobásra készül Michael Moore dokumentumfilm-rendező: a moziforgalmazás előtt két nappal, szeptember 19-én szerdán egy 600 mozira kiterjedő előbemutatót tervez Amerikában ’The People’s Premiere” címen új dokumentumfilmjének, a ‘Fahrenheit 11/9’-nek, melynek témája a…..
1912 augusztus 23-án született Gene Kelly amerikai táncos-színész-rendező-koreográfus, akit többek között az Egy amerikai Párizsban musicalből vagy az Ének az esőben híres jelenetéből ismerhetsz. A negyevenes-ötvenes években, mikor a musical műfaj a fénykorát élte Hollywoodban, táncos tehetségét,…..
Filmbook Egészigen 2018.06.02 07:00:00
-- Anyám meghalt. -- Remélem, nem súlyos.  Franc Dubosc első vígjátékát (a színész a filmben szerepel is, ez az első rendezése) a filmforgalmazó HungariCom ügyvezetője úgy mutatta be, mint a filmet, amivel kapcsolatban olyan érzései támadtak az előzetest látván, mint…..
Hullámzó vízfelületen jelennek meg a hullámzás torzította betűk Mészáros Márta 26. filmjének, az Aurora Borealisnak első képkockáin. A képkivágat lassan tágul, háttal látjuk, a medence? vagy természetes hőforrás? mellett ülő főszereplőt, Máriát (Törőcsik Mari), hogy…..
Filmbook Te offolsz? 2017.10.01 07:00:00
Szeptember 29-én nyít meg és november 5-ig tart az OFF-Biennále Budapest, a független kortárs művészeti színtér biennáléja. Az idei, második kadás témája Gaudiopolis — az öröm városa. Gaudiopolis, Sztehló Gábor gyerekdemokráciára építkező árvaháza a Valahol Európában…..
Vannak jó szériák. Ez nekem most egy ilyen. Mert van, hogy egy szereplő miatt mész el megnézni a filmet, láttad már másban is és szeretted, kíváncsi vagy, mit alakít más szerepben, ha szerencséd van, a karakter kicsit más és nem egy beskatulyázott karakterszínész keltette fel az…..
Filmbook A hét mesterlövész 2016.09.22 06:00:00
A legtöbb kritika, amit eddig olvastam róla, lehúzta. Minden barátom, akivel beszélgettem róla, lehúzta. Halálosan idegesít a film végén a szájbarágós, oda nem illő, felesleges, megerősítő ismétlés. Tudom, hogy képtelenség egy ilyen csapat összeállása 1879-ben, olyan feltételekkel, ahogyan a filmben…..
2017. április 6-13. között Budapesten, három helyszínen látogatható a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. A 2005 óta versenyfesztiválként is működő Titanicon idén 7 film indul a Hullámtörők-díjért, a zsűri tagjai Frédéric Strauss francia kritikus, Dragomán György író,…..
Filmbook #Sohavégetnemérős 2017.03.06 06:00:00
Az idei filmhéten a második magyar filmdíjért a játékfilm-kategóriában öt film küzd meg. Ezek egyike a 2016 decemberében mozikba került, hat szkeccsből összeálló, a Wellhello számaiból vett idézetekre építkező generációs mozi, melyet a producer, Lévai Balázs és a rendező…..
Filmbook Őrült boldogság 2017.01.16 06:00:00
Paolo Virzi olasz rendező 2016 májusában Cannes-ban mutatta be az Őrült boldogság című új filmjét, melyet számos díjra jelöltek, ezek közül sokat be is gyűjtött: a 61. Valladolid Nemzetközi Filmfesztiválon a fődíjat, a legjobb színésznő díját (megosztva a két főszereplő, Valeria Bruni-Tedeschi és…..
Filmbook Mártírok 2017.01.09 06:00:00
Marius von Mayenburg német dramaturg és drámaíró, a berlini Schaubühne munkatársának írásai nem ismeretlenek a hazai színházjáró közönség számára. A Mártírok című 2012-es drámája, melyből most az orosz színházi- és filmrendező, Kirill Szerebrennyikov rendezett saját átiratában előbb színházi…..
Jan Bultheel filmje, a Cafard - Hazaút a pokolból az utóbbi évek első világháborús visszaemlékezéseinek sorába illeszkedik. A belga ACM-nek (fegyveres autósosztag) állít emléket, követve útjukat az első világháború során. A filmhez felhasználja az eredeti dokumentumokat, fényképeket, de a szereplők…..
- Meg akarsz halni? - kérdezi a lányt a folyótündér. - Épp ellenkezőleg - hangzik a válasz...
Az Anilogue rövidfilmes versenyprogramjának első tíz filmjébe két magyar alkotás került be: az egyik a Cinemon Entertainment által forgalmazott, Gauder Áron jegyezte Kojot és Fehérember síkföldi indián népmesefilm (a Cinemonról lásd interjúnkat Temple Rékával), a másik Tóth Luca Superbiája, akinek…..
Vegyes technikájú tengerparti bábanimáció, csodálatosan rajzolt kísértéstörténet, szürreális vonalrajz-animáció, a hétköznapok között elveszett emberekről a szétszóratás képeiben mesélő profi technikájú látomás, egy poénra építő, élő karakteres stop motion animáció, feminista terhesség- és…..
luckylany 2016.12.03 15:54:28
@Gery87: Az Antropoffban a mindig újrakezdés momentuma szép, ahogy a végén visszafordul ugyanabba, s mindne parton ugyanolyan figurák állnak és mennének a szerintük tutiba, ami a benne élők számára már kevésbé tökély, hisz folyamatosan tompítaniuk kell a valóságtudatukat valamivel, de biztosan jobb, mint éhezve szenvedni a tengerparton.
Ami a tűzről pattant anyákat illeti: végül ez nyerte a rövidfilmes versenyt, és a merészsége ezt bizonyára igazolja is. Persze, hogy túlhajtott itt-ott, de olyasmiről beszél, amiről nem szokás és ez a fajta tabudöntögetés (azt hinné az ember, annyi tabudöntés volt már, hogy már nem is igen érkezhetik el egy újabb) minimum merész. Azért nem választottam a film trailerét, emrt az nagyon egy irányba egyszerűsítené azt, amiről szól - de a nagy poénja a filmnek, mikor a gyerekek beszélnek, s avége nagyon jó kitalált, csak épp azt sehol nem lehet megtalálni, hogy idelinkelhetném. A "de hát mit is várnánk tőlük"-et meg, sorry, szimplán nem értem. :)
Filmbook Jégkorszak - A nagy bumm 2016.07.18 06:00:00
Aki időrendet vagy logikát keres a dolgokban, az hoppon marad ugyan, de Motkány és Mannyék kalandjai eddig sem az egyedi, tökéletesen kivitelezett és jól megalapozott, önálló storylineról voltak híresek. Aki szereti Motkányt és imádatát a tápláléka iránt, illetve megszokta a klasszikus amerikai…..
luckylany 2016.12.03 15:48:16
@scal: Igen, jó filmek és kevésbé jók váltogatják egymást, s szerencsésen soka jó az idén. :) A Zootópiát csak az egyetlen lámás jelenet miatt citáltam ide, említve, hogy messze jobb, mint ez. Az Eszeveszett birodalmat nem ismerem, pótlom. :)
Már az elmúlt év végi összegző listákban is nagy várakozás előzte meg az akkorra megjelent előzetes alapján, mi is történik majd az otthon hagyott házi kedvencekkel — s a Grut is jegyző csapat mindent megtett azért, hogy ezt a filmjét is hasonló lelkesedéssel fogadja a közönség, még egy rövid…..
Az idén három szekcióban mutatkoztak be a versenybe válogatott rövidfilmek a nemzetközi animációs fesztiválon. A B szekcióban három magyar film is indult, Bucsi Réka Love-ja, a Dell’Edera Dávid rendezte Balkon és Andrasev Nadja filmje, A nyalintás nesze, mely az idén Cannes-ban a Cinefondation…..
Filmbook Éjszakai ragadozók 2016.12.02 06:00:00
Letisztult elegancia. Ez a két szó tökéletesen jellemzi Tom Ford legújabb FILMjét. Bizony, így csupa nagybetűvel. A főhősnőt alakító Amy Adams az egyik jelenetben valami utolsó trasht néz a tévében, és utálkozva kikapcsolja. Később arról beszél, hogy a szemét kultúrájában élünk. Az ő kifinomult,…..
Filmbook Creative Control (2015) 2016.12.01 06:00:00
Hol van az előírva, hogy egy független blogra csak komoly kirtikát lehet írni? Ja? Hogy azért vagyok itt, mert érdekel, s ha érdekel, biztosan többet tudok róla mondani, mint egy egyszeri néző, aki betévedt a moziba? Vagy minimum van akkora ambícióm, hogy igyekezzek ezt elhitetni az olvasóval? S ha…..
A Disney előszeretettel állít női hősöket történetei közzépontjába, így tesz a legújabb, polinéz mondavilágból táplálkozó mesefilmjében is, amit Európánban Vaiana címen vetítenek, a tengeren túlon Moana címen került a mozikba. (Európában azért a változás, mert Spanyolországban a Moana helységnév és…..
Versenyen kívül került az Anilogue programjába a kanadai, Ann Marie Fleming rendezte Window Horses című film, ami a rendező korábbi képregényén alapul. Azt hittem, A levágott kezű lánynál nem látok majd szebb filmet, de ez a vegyes technikájú, sok animátorral dolgozó, remekül előkészített,…..
Filmbook Murnau: Nosferatu (1922) 2016.10.31 06:00:00
1994-ben Neil Jordan Anne Rice Interjú a vámpírral című regényéből készült filmje, majd az ifjúsági regények körében Stephanie Meyer Alkonyat-sorozata, mely kombinálta a vámpír- és a vérfarkas-mítosz elemeit (és rettenetes filmadaptációkat kapott), a Van Helsing vagy a Penge — csupa vámpír-történet,…..
luckylany 2016.10.31 08:29:16
luckylany 2016.10.31 16:18:31
@classy57: Köszönöm a fontos kiegészítéseket!
luckylany 2016.11.18 22:58:41
@doktorkubb: :) köszönet!