Regisztráció Blogot indítok
Adatok
luckylany

501 bejegyzést írt és 57 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Mink vótunk a dombiak, a rácok a völgyiek, a többi ottan ílt mind belül, a közepin a falunak. Kerök falu ez, körbe veszi az erdő mindenfelül, így oszt nincs faluvég, hisz mindenki faluvégi ittön. Az erdő sok háborús titkot rejt máig, de mán nem beszílnek rúla az embörök.…..
luckylany 2020.07.23 20:12:26
@Pusztai János Koppány: sajnos nem tudom, emlékezetem szerint ez az elbeszélés egyben volt fenn; a kötet többi fejezetét a Szécsi Magda címke alatt megtalálod, vagy ennek az írásnak a fejlécében, linkelve. Ezek az írások nyomtatásban is megjelentek korábban; azért utallak ahhoz a formához (a kötethez), mert nekem már nincs meg ez az anyag, így ha sérült a bejegyzés, nem tudom javítani. Sok sikert!
Filmbook A hét mesterlövész 2016.09.22 06:00:00
A legtöbb kritika, amit eddig olvastam róla, lehúzta. Minden barátom, akivel beszélgettem róla, lehúzta. Halálosan idegesít a film végén a szájbarágós, oda nem illő, felesleges, megerősítő ismétlés. Tudom, hogy képtelenség egy ilyen csapat összeállása 1879-ben, olyan feltételekkel, ahogyan a filmben…..
Filmbook Jégkorszak - A nagy bumm 2016.07.18 06:00:00
Aki időrendet vagy logikát keres a dolgokban, az hoppon marad ugyan, de Motkány és Mannyék kalandjai eddig sem az egyedi, tökéletesen kivitelezett és jól megalapozott, önálló storylineról voltak híresek. Aki szereti Motkányt és imádatát a tápláléka iránt, illetve megszokta a klasszikus amerikai…..
luckylany 2016.12.03 15:48:16
@scal: Igen, jó filmek és kevésbé jók váltogatják egymást, s szerencsésen soka jó az idén. :) A Zootópiát csak az egyetlen lámás jelenet miatt citáltam ide, említve, hogy messze jobb, mint ez. Az Eszeveszett birodalmat nem ismerem, pótlom. :)
Már az elmúlt év végi összegző listákban is nagy várakozás előzte meg az akkorra megjelent előzetes alapján, mi is történik majd az otthon hagyott házi kedvencekkel — s a Grut is jegyző csapat mindent megtett azért, hogy ezt a filmjét is hasonló lelkesedéssel fogadja a közönség, még egy rövid…..
Filmbook Éjszakai ragadozók 2016.12.02 06:00:00
Letisztult elegancia. Ez a két szó tökéletesen jellemzi Tom Ford legújabb FILMjét. Bizony, így csupa nagybetűvel. A főhősnőt alakító Amy Adams az egyik jelenetben valami utolsó trasht néz a tévében, és utálkozva kikapcsolja. Később arról beszél, hogy a szemét kultúrájában élünk. Az ő kifinomult,…..
Filmbook Murnau: Nosferatu (1922) 2016.10.31 06:00:00
1994-ben Neil Jordan Anne Rice Interjú a vámpírral című regényéből készült filmje, majd az ifjúsági regények körében Stephanie Meyer Alkonyat-sorozata, mely kombinálta a vámpír- és a vérfarkas-mítosz elemeit (és rettenetes filmadaptációkat kapott), a Van Helsing vagy a Penge — csupa vámpír-történet,…..
luckylany 2016.10.31 08:29:16
luckylany 2016.10.31 16:18:31
@classy57: Köszönöm a fontos kiegészítéseket!
luckylany 2016.11.18 22:58:41
@doktorkubb: :) köszönet!
Nem mondom el a sztorit, legyen meglepetés. Azt igen, hogy ezek a vígjátékok nem igazán a szívügyeim. De ha már nőkkel rebootolták a Szellemirtókat, nézze egy nő. Igyekeztek belezsúfolni mindent, ha már akkora sajtóvisszhangot kapott a téma, hogy érdemes-e így újraforgatni.…..
luckylany 2016.07.29 16:33:32
@field 64: szerintem tedd csak vissza. :) (kibicnek semmi sem drága.) (s mintha letiltható lenne akár egyetlen bejegyzésre is a komment, nem?)
luckylany 2016.11.18 22:57:19
@doktorkubb: kösz a kiegészítést. :)
- Ha van kedved, gyere filmet nézni a Francia Intézetbe tízre! - Oké. Mi lesz? - Nem mindegy? - Igazad van. Mindegy. E levelezés eredményeként egymás után láthattam scal-lal az MOZINET Filmnapok keretében az Állva maradni és A sors kegyeltjei…meg a többiek című filmet. Végül úgy alakult, hogy…..
luckylany 2016.11.03 13:05:28
@scal: Film ez, csak nem olyan, amit szeretnél. :) Volt mögöttes koncepció, de nem működött a humora - nálam biztosan nem. Az Állva maradnival én kevésbé vagyok kritikus. Számos dolog tetsztt benne - ami fura, az a reális és a szimbolikus képnyelv keverése - neked a reália volt sok, nekem a szimbolizmus. A szexjelenetek üdítően voltak realisták. A sztori engem kevésbé bántott volna, és voltak benne kifejezetten remek részek, pl. mikor tisztázták, akarnak-e együtt élni. Ez a velős rövidség nekem tetszett.
A sors kegyeltjei... hát, ott egységesen csinált minden, s egyetlen 'normális' karakter sem volt rendezői koncepció szerint, de az, hogy mindenki bolond a maga módján, valahogy kevésnek tűnt egy egész estére. A golyóval kilyukasztott, felfúvódott léggömb-felügyelő már csak a hab volt a tortán -- azt hiszem, a magasba emelkedő arisztokratafeleségnél vesztettem el végképp a türelmemet. De, hogy valami jót is mondjak, a viharossá váló tenger, mikor Malout és a lányfiúlány kieveznek, kifejezetten szép volt. :)
Az Intézetet ne bántsuk. :) Az egy előadóterem, amit aztán mozinak is alkalmassá tettek, úgy hiszem. S végtére az a dolga, hogy a francia kultúrát közvetítse. Egész jól csinálja, azt gondolom. A Dumas-t nem tudom megítélni. :)
luckylany 2016.11.04 10:55:36
@scal: "De ha ő nem bánja én nem bánom...." :)
Bryan Singer új X-Men filmje nem ott folytatja a történetet, ahol abbahagytuk, s ahány problémát megold, annyit gerjeszt is. Míg az X-Men univerzum legutóbbi darabja, Az ellenállás végében és a Farkasban előkészített-előrejelzett Az eljövendő múlt napjai valahová 2023 utánra,…..
luckylany 2016.05.19 15:48:06
@kultúrfaló: végül akár lehetne lehetőség arra is, hogy bemutassák azt a múltat, ami az alatt az ötven év alatt történt, amiből Farkas kimaradt :). Itt más módszert választottak, és a két rész között olyan utalásrendszer nem épül, amiből kitalálhatnánk, hogy itt akkor most melyik ötven évről van szó, arról-e, amelyik az őrrobotokkal való háborúhoz vezetett, vagy arról, amelyben az őrrobot-program egyáltalán létre sem jött.
luckylany 2016.09.18 08:20:08
@Gery87: Alapos lista, kösz, hogy leírtad! :)
Újabb alkotással gazdagodott a Lewis Carroll-regényekből táplálkozó filmek sora - Tim Burton a 2010-es Alice csodaországban-hoz hasonlóan most is a Kalapos karakterét állította középpontba. Olyan forgatókönyvet alkottak, amelynek nem maradt túl sok köze Carroll eredeti regényéhez. Mi maradt, honnan…..
luckylany 2016.06.06 15:47:24
@Jerryco: Ő a producer volt (az egyik). Javítottam a mondatot, köszönöm a jelzést.
luckylany 2016.06.07 16:17:50
@mpl: Köszönöm, ennek megfelelően javítottam.
Hetvenhat dokumentumfilm indult az idei Filmhéten a versenyprogramban, ezek közül hetet láttam - a hét látott film közül viszont egyértelműen Nagy Dénes Seb című 52 perces filmje az, ami pár hét után is emlékezetes maradt. A filmet 2015. júniusában már láthatta az, akinek van HBO-előfizetése, hiszen…..
luckylany 2016.04.15 14:10:32
@Tralfamador75: Igen, a képet nem én szerkesztettem, s gondolom, aki szerkesztette, a tekintetek irányát vette figyelembe inkább a filmben való megjelenési sorrend helyett. Az alkotók azt mondták a film vetítése körüli interjúkban, hogy nem akarják a teljes anyagot nyilvánosságra hozni. Nem merészkednék olyan messzire, hogy következtetéseket vonjak le arról, ki miért van egyedül - de Mariann a gyermekével képes volt egy szeretetteljes kapcsolatot kialakítani, s valamiképp a testvéreivel is rendeződött a viszonya (ami a történetét hallgatva önmagában véve is egyfajta magáncsoda). Hogy ezek a nők mind kijöttek ebből a feszültséglevezetési módból, s találtak valmi mást a szorongásuk oldására, ha hosszú volt is az útjuk odáig, az nagy dolog. Kevés filmet láttam a doku-szekcióban, de messze ez volt a legemlékezetesebb, technikailag, narratíváját és tárgyválasztását tekintve egyaránt -. Örülök, ha neked is hasonló emlékeid vanak róla.
luckylany 2016.04.15 23:39:28
„Az igazság olyan, mint a költészet. És a legtöbb ember kibaszottul utálja a költészetet.” A 2007-2008-as nagy amerikai ingatlanpiaci válságról és az amerikai gazdaság ellen fogadó néhány élelmes, előrelátó emberről szóló filmjében Adam McKay végigveszi, miként alakulhatott ki a világ egészére…..
luckylany 2016.02.06 12:34:12
@Madnezz: a film valamelyest érzékelteti is az ezzel kapcsolatos etikai kétségeket, s nem is csak a Brad Pitt alakította kiugrott Wall Street-i bróker karakterében - Mark Baum karaktere e tekintetben is összetettebb, mint akár a fiatal garázsbrókereké, akár Michael Burry-é. (Amúgy az etikával mintha valami nagy és általános baj lenne, nem csak a gazdaságnak ezekben a szektoraiban. A szakértelem /a rendszer működésének alapos és a rendszer saját belső szabályait és logikáját követő ismerete/ talán épp az, ami a megkérdőjelezetlenül maradó etikátlanságot eredményezi: nem látsz túl a rendszer keretein és nem értelmezed szélesebb összefüggésekben azt, ami történik. Önbíráskodó rendőrök; felettesük vagy a cég és a befektetők általános elvárásainak, esetleg a rosszul értelmezett közvélemény elvárásának engedelmeskedő alkalmazottak - csak pár általánosított példa erre.)
Mamoru Hosoda sokfilmes japán anime-rendező, Miyazaki utódjaként szeretik emlegetni, nálunk sem A fiú és a szörny az első bemutatott filmje. Mivel nem láttam a többit, így nem tudok összehasonlításokat végezni - ez a filmje a bonyodalmas, esetenként kissé túlírtnak tűnő forgatókönyvével együtt mégis…..
luckylany 2016.01.13 08:55:16
@Tralfamador75: Szerintem jó kis film, érdemes rá beülni. A Moby Dick ismerete nélkül is bőven működik, de lehet, hogy hozzáad, ha olvastad a könyvet. Az Ishmael-Kwikweg barátság szerintem részét képezhette annak a halmaznak, amiért erre a könyvre esett a választás. @scal: sose késő elolvasni. :) Szerintem nem dagályos, én kifejezetten élveztem, bár hozzá kell tennem, hogy magyarul olvastam, és a rövidített-szerkesztett változatot - ha nyomozásom nem terelt téves útra, akkor a teljes, eredeti Moby Dicknek nincs is magyar fordítása, csak a már az eredeti nyelven lerövidített-szerkesztett változatnak. Így pl. fura látni, hogy a világirodalom legjobb kezdőmondatainak egyikeként emlegetett "Call me Ishmael" nincs meg a fordításban - hozzátéve, hogy az angol eredeti sem ezzel a mondattal kezdődik, hanem a szó etimológiájával és egy sor idézettel a bálnáról, arról a gigászi és tiszteletre méltó szörnyről, amelyik megihlett sokakat a genezistől Jób könyvén át, a Zsoltárokon és Montaigne-en keresztül Miltonig, Drydenig és tovább. Melville tényleg összefoglaló művet akart írniés hajlok rá, hogy a kis japán lány értelmezése az animében jogos: a fehér bálna a mindenkori énben megbújó mindenkori szörny kivetülése volna. :) "Oh the rare old Whale, mid storm and gale / In his ocean home will be / A giant in might, where might is right / And King of the boundless Sea." (Whale Song, Melville idézi az összegerebléyzett idézettömeg utolsójaként.)
luckylany 2016.01.14 11:54:13
@scal: és mégis érdemes. :)

@Tralfamador75: ha moziban nem megy, hát másképp.
Filmbook Charlie Kaufman: Anomalisa 2015.12.04 06:00:00
Duke Johnson és Charlie Kaufman filmje januárban (pontosabban december 30-án) kerül az amerikai mozikba, de már most tele van recenziókkal, ajánlókkal és elragadtatott kritikákkal a háló, hiszen szeptemberben már látható volt egy fesztiválon a Kickstarter kampánnyal készült stop-motion animáció…..
luckylany 2015.12.07 16:53:16
@WiteNoir: Legyünk. Javítom. :)
luckylany 2015.12.08 08:46:02
@Tralfamador75: Akkor nehézkes csak igazán, ha igen gyorsan beszélnek, s egymásodperces váltásokban követik egymást a kétsoros fordítások a feliratban vagy 14 másodpercig - utána egy-két percig, a filmet is figyelve, azon tanakodom, vajon miről is szólhatott az a rész, miről maradtam le. Legjobb spanyol filmeknél, amiből végképp semmit nem értek... Az információdömping meg reális észrevétel volt - legalább a feléig elolvastad, az se kevés. :)
luckylany 2015.12.09 14:10:42
@WiteNoir: Legutóbbi eset az antifilmé - a főhős tökéletes sötétségben, ébredés előtt, csukott szemmel elmélkedik az élet értelméről; azt látjuk, amit ő lát - játékidő 90 p. :) - Azért legtöbbször mégis jó, ha hallod az eredeti hangot.
Két okból szerettem volna látni ezt a filmet. Pontosabban: két ember miatt. Az egyik Jake Gyllenhaal, akit a Nightcrawler óta mély tisztelettel övezek magamban (legalább akkorával, mint az American History X-ben nyújtott alakításáért Edward Nortont), a másik Forest Whitaker, akit sok, jóval régebbi…..
luckylany 2015.11.15 12:28:03
@Tralfamador75: Igen, azt.
luckylany 2015.11.15 12:29:53
@Darkcomet: Jóval frappánsabban és tömörebben fogalmaztad meg, amiről Tralfamador is beszélt, kiegészítve a rendezőre vonatkozó kitételekkel, kösz.
luckylany 2015.11.15 12:30:48
@Darkcomet: (Már úgy értem, nálam frappánsabban. :o) )
2015. szeptember 1-e óta heti két alkalommal, keddenként 10 és 12 óra között, s csütörtökönként este 20 és 22 óra között hívható a Születésház Egyesület információs vonala, ahol várandósság, szülés és gyermekágy témában anonim módon tehetitek fel kérdéseiteket a…..
Filmbook Aki megváltja a halált 2015.07.04 10:00:00
Nem lennék jó zsűritag. Összehasonlítani egy gyurma- vagy báb-animációt egy cut-out animációval, 2D-t a 3D-vel, egy pasztellceruzával rajzolt filmet egy grafitossal és/vagy festettel, esetleg kombinált technikát alkalmazóval; a stílust értékelni?, vagy a történet és az…..
luckylany 2015.07.06 13:36:21
"A kőkemény buccs női érzelmi skálával és szótlan férfiassággal éli az életét. Közösségében vezető személyiség mint Boka a Pál utcai fiúkban, a nőkkel Rómeó és Don Juan, a munkában sztahanovista, nőként férfi, férfiként nő." Gordon Agáta írása Leslie Feinberg…..
A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban nyílt meg március 27-én a 32. Magyar Sajtófotó Kiállítás, mely május 18-ig látogatható a hét minden napján 11 és 19 óra között. A január 23-ai eredményhirdetés után csütörtökön, a kiállítás ünnepélyes megnyitóján adták…..
I Love You So Hol nem egyszer 2013.10.24 08:58:40
Az idei Oscar-díjat a dokumentumfilm kategóriában egy olyan mozi nyerte, amely egy hazájában teljesen ismeretlen, de a világ másik csücskében messiásként tisztelt rockzenészről szól. A címe: Searching For Sugar Man. (Trailer) Két dél-afrikai férfi elindul, hogy felkutassa azt az amerikai muzsikust,…..
Ljudmila Ulickajával tíz éve találkoztam, egyik kedvenc íróm, februárban volt 70 éves, orosz, női és férfi regényt is tud írni. Nagyszerű életművéhez képest nagyon is fiatal. Emberi és írói tekintély a szememben, akit szeretnék valaha megközelíteni. Regényei…..
Saját szoba -- kilátással. A Guardian írók dolgozószobáit bemutató sorozatában egy sussexi ház kertjében kialakított dolgozószobára is sor került - Virginia és Leonard Woolf telkén állt a Saját szoba szerzőjének megtestesült álma, melyet Hermione Lee mutatott be az…..
"Mi toljuk a babáinkat kis babakocsikba szíjazottan a dübörgés és hömpölygés közepette, amelyben minden egyes olajüzemű motorizált-páncélozott test életveszélyes minden egyes szív-tüdő és vérüzemű puhatestűre... Mi emeljük a kerékpárokat a fejünk fölé, csillognak…..
  A Charity March jótékonysági menetének ünnepélyes indító eseményére 2009. május 10-én vasárnap déltől este hatig kerül sor Budapesten a Felvonulási téren (Hősök tere mellett). A Charity March egy sajátos szemléletmódú, Nyugat-Afrika országait és az ott élők…..