Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Osztrigasommelier

15 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Világszerte az étlapok éllovasai: a lazacok és a pisztrángok, de vajon csak véletlen, hogy e nemes halakat egy kalap alatt emlegetjük, avagy van köztük valami családi kapcsolat (?) –kérdezhetné Vágó István a versenyzőjétől, amikor az, a tízmilliós kérdéshez ért.Sokan…..
A tonhalfélék teste többé-kevésbé hosszan megnyúlt, de torpedószerűen áramvonalas, pikkelyek csak az oldalvonal mentén, valamint a mellen és a háton, az első hátúszó végéig fedik őket, amit korzett-nek nevezünk. Erősen fejlett véredényrendszerük alapján a melegvérű…..
Spagetti tonhallal, gombával és tejszínnel Hozzávalók 4 személyre: vaj 60g, olíva olaj 1 ek, vöröshagyma apróra vágva 1db, fokhagymagerezd 1 db, csiperkegomba 125g, főzőtejszín 250ml, tonhalkonzerv 450g, citromlé 1 ek, petrezselyemlevél apróra vágva 1 ek, spagetti 500g,…..
Langusztin(a) neve félrevezető ugyan, de finom íze mindenképpen  meggyőző, ezért meglehetősen előkelő helyet foglal el az ínyencek rák-listáján. Sokan csak az olasz nevén (scampi) ismerik és fogyasztják ezt a fajt, de a könnyebb beazonosíthatóság érdekében most…..
 Zeusz hala, Szent Péter-hal, John Dory. A kakashalat több megtisztelő névvel is illették a történelem során, s bár legendák kapcsolódnak hozzá, minket elsősorban csodás ízvilága nyűgöz le. E mélytengeri hal igazi ínyencség, amit életmódjánál fogva nem lehet tömegesen…..
 Nekünk, magyaroknak az elmúlt pár évtized alatt, vajmi kevés közünk volt tengeri halakhoz (kivéve a hekk), köztük természetesen a tonhalhoz és csak a legelszántabbak emelték be gasztronómiai mindennapjaikba a tonhalból készült ételeket. Napjainkra kissé változnak a…..
Spagetti Marinara (tenger gyümölcsei spagetti) Hozzávalók 6 személyre Hozzávalók a paradicsomszószhoz: olívaolaj 2 ek, vöröshagyma(közepes) 1 db, sárgarépa apróra vágva 1 db, fokhagyma gerezd 2 db, hámozott paradicsom apróra vágva 425g, fehérbor 125ml, kristálycukor 1 kk,…..
 Lazac-tőkehal-makréla. Három nagyszerű ízű hal, három különleges ízű hal, három különböző ízű hal- együtt mégis egy csodálatos ízkavalkád, az aromák orgiája egy valóságos gasztronómiai szimfónia. A lazac hússzerkezete, nedves olajban gazdag, omladozó, minőségi és…..
Fésűkagylók. Ilyen kagyló héján emelkedett ki Botticelli, Aphroditéja a tenger habjaiból, és ezek a szép kagylók nemcsak művészettörténetileg érdekesek, hanem kulinárisan is jelentősek. A Szent Jakab kagylók kagylóhéja nemcsak a Shell emblémában szerepel, de máig ez a…..
Paella, az egyik legnépszerűbb és leghíresebb globálisan ismert étel, de pontosan meghatározni a paella fő alapanyagait szinte lehetetlen, hiszen legalább annyi variációja van a spanyolok nemzeti büszkeségének, mint amennyi gasztronómiai régióval rendelkeznek. Spanyol szakácsok vérre menő küzdelmet…..
Számtalan mediterrán országban hangsúlyos szerepet kap a polip, és a csodálatos nyolckarúból készített ételek mindig helyet követelnek maguknak az asztalon, csakúgy mint japánban, ahol sashiminak elkészítve is tökéletes.   A csúnya és nyakigláb víziszörny elkészítésének számos módja, technikája…..
A másnaposság ellen fogyasztott hering igen jó orvosság, mert az ecetes-sós marinírozott hal pótolja az elveszett ásványi anyagokat, és a hering magas omega-3 zsírsavtartalmával egyébként is rendkívül egészséges. Már Bismarck háziorvosa is heringdiétát rendelt el a túlsúlyos…..
Az ízletes homárvacsorákról készült felvételek petrezselyemzölddel díszített, aranysárgán ragyogó vajas mártással leöntött rákot szoktak ábrázolni, amely az élénkpiros és narancsvörös különböző árnyalataiban pompázik. De mi történik pontosan, hogy ennyire megváltozik az eredetileg sötét páncélú…..
Vajhal? Olajhal? avagy a tévedések vígjátéka  Az Atlanti- és a Csendes-óceán déli részén élő gazdasági szempontból fontos halfajta, méltán vívta ki az ínyencek nagyrabecsülését és a fanatikusok kulináris ragaszkodását, hiszen egyrészről nagyon sokoldalú, másrészről egy olyan ízbomba, mely bármely…..
Amit vásárláskor tudni kell és a halak frissesség vizsgálata.  Ahhoz hogy el tudj készíteni egy nagyszerű halat és élvezni tudd azt a csodálatos ízt, amit ad neked először el kell, hogy menj egy halkereskedésbe és vásárolnod kell egyet. De mi alapján tudod megállapítani azt, hogy melyik az a…..