Regisztráció Blogot indítok
Adatok
VilágEgyetemista

488 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kiss Zsófi öt éves kora óta arról álmodozott, hogy egyszer elrepül Japánba. Egyetemi évei alatt, a Campus Mundi ösztöndíj keretében úgy tűnt, ez a vágy valóra is válhat, és Japán legjobb egyetemén tanulhat egy fél évig. A cél előtt azonban belobbant a világjárvány és a lezárások miatt komoly esély…..
Talán emlékeztek rám az előző szériából, amikor Dél-Franciaországból, Nîmes-ből tudósítottam nektek külföldi félévemről. Ahogy utolsó bejegyzésemben is említettem, úgy döntöttem, hogy részképzési időszakomat a második szemeszterre is meghosszabbítom, most pedig ennek végén, egy sikeres szakdolgozati…..
Még az őszi félév otthoni vizsgái előtt el kellett intéznem a tárgyfelvételt az Uppsalai Egyetemen, ugyanakkor a választott tárgyaimnak az egyetemi rendszerbe való bevitelét az itteni nemzetközi koordinátor kezelte. Ami a legfurcsább volt számomra, az a study pace minden egyes tantárgynál, amiből az…..
Kiutazásom előtt már voltak török barátaim, illetve a fogadó intézményemmel is jó kapcsolatot ápoltam, de a szoros barátságok isztambuli tartózkodásom alatt köttettek igazán. Megérkezésemkor sokat segített egy török hölgy, nélküle nem is tudtam volna lakást találni, így már az első itt töltött…..
A São Paulo-i Magyar Házban részt vehettem egy magyartanár továbbképzésen. Ez egy nagyon jó alkalom volt arra, hogy interjúkat gyűjtsek a doktori kutatásomhoz, és a magyar mint idegennyelv tanítás módszertani újdonságairól is sok mindent megtudhattam. Április utolsó és május első hétvégéjén…..
Május van, és nekem egyelőre még kimaradt a klasszikus túra, amelyet minden svédországi cserediák legalább egyszer megejt: hosszú hétvége Helsinkiben és Tallinnban. Mivel a jégkorongnak lelkes, de messze nem szakértő követője vagyok, és jelenleg Finnországban rendezik az A csoportos…..
A szakmai gyakorlatomat Isztambulban töltöm, ahol ugyan számtalan tömegközlekedési eszköz közül lehet választani, de korántsem sem olyan gördülékeny ennek a menete, így sok nehéz, de vicces szituációba kerültem. A leggyakrabban használt közösségi közlekedési eszköz a busz, amiknek a számozása nem…..
Mivel az eddigi cikkeimben nem túl sok szó esett arról, hogy pontosan mi is a doktori kutatásom, amit itt Brazíliában végzek, ezért ez alkalommal egy kicsit többet fogok elárulni a részletekről, a tömegközlekedéses cikksorozatot pedig majd ez után fogom folytatni. Mint már az első írásomban…..
Ha külföldi félévre megy az ember, akkor az már eleve feltételez egyfajta nyitottságot. Nem egy diáktól hallottam korábban, már gimnazista koromban is, hogy ez az egyik legjobb dolog, ami történhetett vele az életben. Nem véletlen, hogy amint egyetemista lettem, szinte egyből jelentkeztem, hogy…..
A külföldi félévem alatt a három svéd nagyváros közül Stockholmban és Göteborgban már jártam. Csak Malmö hiányzott a gyűjteményből, és az utazással kapcsolatos elképzeléseimet elég gyorsan valóra váltotta az, hogy sikerült egy 4000 forintos Stockholm-Malmö retúr repülőjegyet találnom. A svéd…..
Egy korábbi bejegyzésemben már szó esett a student nation intézményéről, és arról, hogy ezt valahol a magyar szakkollégiumok és az angolszász college rendszere között lehetne elhelyezni. A válaszhoz azt gondolom, három hónap elteltével valamelyest közelebb kerültem. Előbbihez azért nem lehet…..
Ha megkérdezik a helyiek itt, Isztambulban, hogy honnan jöttem, felcsillan a szemük Magyarország hallatán, így magyarként eddig csupa kellemes tapasztalatom volt, büszkén hangoztatom is a hazámat és Budapestet! Népzenetanárként számos alkalom kínálkozott hazánk kultúrájának bemutatására,…..
Kedves Mindenki! Megérkeztem Japánba, és már be is költöztem a TIU International House nevezetű kollégium egyik szobájába. A szállás nagyon modern, jól felszerelt és otthonos. Már összebarátkoztam a szomszédaimmal is, akik nagyon kedvesek, minden este együtt vacsorázunk, valamint különféle japán…..
Hogyan tudunk közlekedni a riói metropolisban? Mi a legjobb módja, és hogy nem fizetjük rá a gatyánkat is? Mi az, ami mindenképpen kerülendő, esetleg veszélyes utazási mód? Remélem, ez a cikkem nem csak azoknak lesz hasznos, akik Rióba készülnek csereprogramra, külföldi részképzésre vagy…..
Campus Mundi félévemet a tanulmányok és az utazások mellett karrierépítési szempontból is mindenképpen szerettem volna felhasználni, többek között emiatt utaztam Göteborgba. Egyetemi tanulmányaim mellett ugyanis az Index.hu gyakornokaként nagyrészt külpolitikai és gazdasági, valamint sport témájú…..
Kiutazásom előtt attól féltem, hogy nem fogok finom, nem fűszeres ételeket enni, de szerencsére bebizonyosodott, hogy a török ételek többsége nem csípős. Noha egyébként minden ételre kedvesen rámondják, hogy „no spicy”, viszont ezzel együtt is azt kell mondanom, hogy Törökországban eddig mindig…..
Épp úgy, mint Európában, a déli féltekén is a nyári szünet után kezdődik a tanév. Igaz, itt ez februárra esik, így a naptári év és az iskolaév pont egybeesik. Hozzá kell tennem, hogy a karnevál - amit egy egyhetes szeptemberi extra nyaralási időszaknak lehet elképzelni - egy kicsit be tudja…..
Ha az ember egy egész szemeszteren át Svédországban tanul, kihagyhatatlanok az utazások. Egyrészt a svéd tájak is rengeteg csodát rejtenek, mind télen, mind nyáron, másrészt nagyon olcsó repjegyeket lehet kifogni Stockholmból, akár belföldi járatokra, akár a környező északi országokba. Életem egyik…..
Biztosan elgondolkodtatok már a mobilitás megpályázása előtt azon, hogyan lehet egy ismeretlen ország az új otthonotok pár hónapra. Vajon megéri kiköltözni külföldre, otthagyva a megszokott, kényelmes életet, a barátokat és a családot? Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb esetben egy bőrönddel…..
Ki ne hallott volna a Rio de Janeiro-i csodás fekete bazalt hegyekről és a mesésen szép atlanti-óceáni partvidékről, vagy Dél-Amerika legnagyobb metropoliszáról, São Pauloról. Talán nem sokan álmodoznak arról, hogy ezt a trópusinak gondolt országot vegyék célba ösztöndíjas helyszín gyanánt, de…..
2022. január 14-én utaztam ki életem első (és remélem nem utolsó) Campus Mundi félévére az Uppsalai Egyetemre, ahol öt hónapig, egészen júniusig fogok tanulni. Maga az egyetem a QS 2022-es világranglistáján a 124. helyet foglalja el, Európában pedig a legjobb 50 között van. Ennek oka, hogy szinte…..
Janurik Timi vagyok, az előző félévben végeztem ének-zene, népzene és népi kultúra tanárként, most pedig a diploma utáni szakmai gyakorlatomat töltöm Isztambulban. Hogy kerülhet egy magyar népzene tanár Törökországba szakmai gyakorlatot végezni? Minden csak szervezés kérdése! A szakmai gyakorlat…..
Áprilistól indul a 8. széria a Világegyetemista blogon! Ebben a szemeszterben főként Campus Mundi ösztöndíjat elnyert szakmai gyakorlatos hallgatók tapasztalatairól és kalandjairól olvashatsz, akik a világ különböző távoli pontjairól fognak jelentkezni hétről hétre. Az első héten megismerkedhetsz…..
Örömmel tudatom, hogy sikeresen – és az értékelésekből ítélve kölcsönös elégedettséggel – lezártam a félévet itt a TRUNI-n, vagyis a Nagyszombati Egyetemen. Amint azt az előző blogposztomban megígértem, zárásképpen a félév során született alkotásaimból mutatnék meg nektek néhányat. Az első…..
Gyermekkorom óta érdeklődöm a természet, különösen a madarak iránt. Ehhez mind a mai napig hű maradtam: biológusként szereztem előbb alap-, majd mesterdiplomát, most pedig már a doktori disszertációmat írom és annak védésére készülök. A 2010-es évek legelején kezdtem egyetemi tanulmányaimat, és…..