Regisztráció Blogot indítok
Adatok
VilágEgyetemista

420 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A külföldi részképzés pályázati szakaszában az elképzelés, hogy egy másik országban fogok továbbtanulni, még inkább csak távolinak és megfoghatatlannak tűnt. Miután azonban kézhez kaptam a pozitív pályázati bírálatot, az addig csak interneten látott egyetem vagy város képe már konkrét helyet kapott…..
A héten az egyetemen az eddiginél is több feladatom volt, a csoportmunkák elkezdődtek, ami újabb ismerkedésre adott lehetőséget. Szeretek csapatban dolgozni, ami úgy még jobb, ha közben barátokat is szerezhetek. A firenzei egyetemen hibrid oktatás van, és attól függ, hogy személyesen be tud-e menni…..
Hivatalosan is szervezőbizottsági tag lettem, szóval aktívan részt veszek a Tokyo International University idei TEDX eseményének szervezésében. Nagyon izgalmas feladataim vannak, és egy szuper csapat tagja lehetek, még így, online is! A TED egy évente megrendezett esemény, ahol ismert és elismert…..
Nagyon szeretek sportolni, és a csapatsportok közösségépítő erejében is hiszek, ezért már kiutazásom előtt rendkívül kíváncsi voltam, milyen lehetőségeim lesznek Antwerpenben és az egyetemen belül. Nem kellett csalódnom, sokféle megoldás van arra, hogy az órák utáni időszakot is aktívan tölthessük…..
Az előző posztomban bemutattam Dániával kapcsolatos pozitív élményeimet, azonban arról még nem esett szó, hogy az ösztöndíjas időszakban milyen szakmai munkát végeztem. Az eredeti elképzelés szerint az oroszországi Bajkál-tónál vizsgáltam volna a madárvonulás egy speciális esetét, az ellentétes…..
Van valami különösen szép hozadéka annak, ha a szomszédos országban töltjük a mobilitásunkat: az ott élő magyarokkal való találkozás. Ez a szívemnek kedves élmény az előző ösztöndíjas időszakomból sem hiányzott, sokkal inkább meghatározta azt. Akkor a muravidéki magyarok és a Maribori Egyetem Magyar…..
Mivel a kiutazásom leglényegesebb része a tanulás, fontosnak tartottam, hogy erről is írjak nektek. Bár már nagyon vártam, eléggé lassan indult be kint a tanév. És annak ellenére, hogy nagyon szép helyeken járok, és rengeteg említésre méltó esemény történik velem, amiket szívesen meg is osztok…..
Az egyetemi teendők és az elmúlt napok esős időjárása miatt nem nagyon mozdultam ki, inkább felkészültem az órákra és megterveztem a hétvégét. A pénteket Pisában, a szombatot és a vasárnapot Rómában töltöttem. Hatalmas élmény volt számomra, mivel ezeket a városokat mindenféleképpen szerettem volna…..
Ugyan most már minden a legnagyobb rendben van, azért a pályázat elnyerése után elég sok problémát kellett leküzdenem. Hol fogok lakni? Hogyan tudok oda eljutni? Kik lesznek a lakótársaim? Megbízható az albérlet? Milyen Covid-intézkedésekre számíthatok? Mind-mind lényegi és fontos kérdés, amelyek…..
A tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok, tartja a mondás. Nos, már a külföldi félévem helyszínének kiválasztásakor is nagyon fontos szempont volt, hogy onnan milyen más, könnyen megközelíthető úticélok érhetőek el. Miután kiderült, hogy az ösztöndíjat Antwerpenbe nyertem el, még…..
2021 augusztusában 12 napot tölthettem el Skandinávia legdélebbi országában, Dániában. Útileírások szerint a dánok a világ legboldogabb emberei közé tartoznak, aminek alapját nyilvánvalóan a rendkívüli anyagi jólétük biztosítja. Ez a fajta pozitív látásmód számomra is gyorsan világossá vált, hiszen…..
Van egy olyan jelenség, hogy az ember a saját országából, vagy annak közvetlen közeléből ritkán választ helyszíneket a bakancslistájára. Nyugat-Európa, vagy éppen Észak, netalán a tengeren túl, az a valami! Vegyük például a szomszéd országaink fővárosait. Jártatok már például Ljubljanában? (Jó,…..
Meghozták a kedved a Világegyetemista bloggerek egy külföldi cserefélévhez? Ne maradj le a Campus Mundi nyújtotta tapasztalatszerzésről és élményekről! Az ösztöndíjprogram a végéhez közeledik, ezért pályázz most, hogy a tavaszi félévet egy kiszemelt külföldi intézményben tölthesd! Campus Mundi…..
Amikor Franciaországot jelöltem meg részképzésem helyszínéül, nem számítottam jelentősebb kultúrsokkra. Sokszor találkoztam már franciákkal, jártam már az országban, sőt, abban a régióban is, ahova kiutaztam, mégsem érzékeltem egyszer sem olyan furcsaságot, ami kibillentette volna az életemet a…..
Október első napjait egy négy napos utazással kezdtük Portugália déli részén. Az Algarve régió kisebb-nagyobb városait tűztük ki célul. Számos partszakasz és óváros volt a listánkon, a legtöbbet sikerült is kipipálnunk. A megszokottól kicsit eltérve, autókat béreltünk, hiszen ezen a vidéken nincs…..
A Firenzei egyetem kapcsolatban áll a Centro Linguistico di Ateneo (CLA) szervezettel, amely a külföldi ösztöndíjas diákoknak ingyenes intenzív olasz kurzust kínál különböző szinteken. Emellett több lehetőség is van arra, hogy gyakorolhassák a cserediákok az olasz nyelvet, például az IC Firenze…..
Ahogy azt a címből is sejthetitek, a szorgalmi időszak kezdetével a belga felsőoktatási iskolarendszerről ejtek néhány szót az elkövetkezendőkben.    20-as skálán történő osztályozás? Igen, amit az alcímben láttok, az nem elírás, nem költői túlzás. A kari tájékoztatónkon még magam is…..
Elkezdődött a Tokyo International University-n a 2021-es őszi szemeszter! Már nagyon vártam, hátha oldják idővel a határzárat és a pandémia miatti korlátozásokat, de sajnos ezek még mindig fennállnak, így online kezdődött el ismét a tanév. A Tokyo International University-n kicsit máshogy van a…..
Világegyetemista Čo je nové?* 2021.10.01 13:46:08
Miről fogok én hetente írni? Tényleg nem gondoltam, hogy ennyi minden történik hét nap leforgása alatt. Muszáj lesz szelektálnom belőle, úgyhogy most a helyszín és az első egyetemi élmények bemutatására szorítkozom. Az egyetemi város, Nagyszombat (szlovák nevén Trnava, azaz tövises, tüskés), a…..
Ha követitek a külföldi kalandomat, lehet, megfordult már a fejetekben, miért is választottam részképzésem helyszínéül Nîmes-t. Szerencsére ugyanezt a kérdést már sok ismerősömnek megválaszoltam, néha pedig még magamat is meg kellett győznöm arról, hogy jól választottam, ezért a megfejtést mostanra…..
Az elképzeltnél is pörgősebb volt az elmúlt két hét Firenzében. Rengeteg programlehetőséggel fogadták a külföldi diákokat a különböző cserediákokkal foglalkozó szervezetek (EG, IC, AEGGE, ESN). Ezek az események tökéletesek voltak arra, hogy megismerjük egymást a többiekkel. Ebben a két hétben…..
Az embert sok minden készteti utazásra: gyönyörű tájak, nyelvtanulás, több önállóság és önbizalom, vagy éppen új receptek felkutatása, más kultúrák megismerése, szakmai fejlődés, nemzetközi kapcsolatépítés vagy egyszerűen csak a kalandvágy. Egyetemistaként mindezekre a legjobb válasz a külföldi…..
Azt gondoltam, a kezdeti élmények már nem fokozhatók tovább, de tévedtem. Nap mint nap újabb csodákba botlom a városon belül és a város vonzáskörében egyaránt. Azulejo-nak nevezik a különböző mintás csempéket, amelyek az óvárosi lakások és épületek falait díszítik. Sokszor nem csak a folyamatosan…..
Kiutazásom előtt, illetve legfőképp a pályázási időszakban, komoly kétségeim voltak azzal kapcsolatban, hogy milyen környezet fogad majd itt Belgiumban. Hiszen ki szeretné élete eddigi legnagyobb kalandját, a külföldi félévét, egy sötét kollégiumi szobában, monitor előtt tölteni? Nos, szerencsére jó…..
Sziasztok, Fanni vagyok és Franciaországban, Nîmes-ben töltöm az őszi szemesztert Campus Mundi részképzés ösztöndíjjal. Ha még nem hallottatok a városról, ne érezzétek magatokat rosszul, mert én is az egyetemem partnerintézmény listájában találkoztam vele először. Nîmes az ország déli részén…..