Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jugador

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha azt mondom hazai fejlesztésű építőjáték, akkor nagyon sokan a Babilon golyóra, a Gabi építőre vagy valami hasonló műanyag játékra gondolnak.Ha azt mondom fémépítőjáték, akkor biztosan kapásból a Merkur, a Meccano vagy a szovjet Konstuktor valamelyik változata ugrik be azonnal. Pedig itthon is…..
jugador 2017.12.12 20:16:57
A fémépítő… Gyerekkorom legkedvesebb játéka volt. És nem csak nekem, de sokunknak abban az időben.
Az első készletemet a 60-as évek elején kaptam. Ez a Konstruktion metallbaukasten, vagy ahogy a mintafüzetben szerepel „Szerkezet” fém-építőszekrény 03-as doboza volt. A doboz nem maradt meg, csak az elemek, csavarok, tengelyek, kerekek. Ebben is volt műanyag kúpfogaskerék, de motor nem. NDK gyártmány volt, imitt-amott kifogásolható minőségben. A fogaskerekek csak dísznek voltak jók, a tengelyhez rögzíteni nem lehetett azokat. A játékhoz tartozó csavarhúzó vékony, gyenge, fanyelű jószág volt, elveszett a csavarfejekben. A villáskulcs is vékony lemezből készült, hamar szétnyílt az anyákon. A mintafüzet rajzain/fényképein olyan elemek voltak, amiket a dobozban nem lehetett megtalálni. Pedig minden rajz mellett ott volt, hogy melyik dobozból lehet megépíteni.
A következő készlet a Pajtás fémépítő volt. Ebben kevés elem volt, kevés lehetőséggel. A doboza nem, csak a mintalapok maradtak meg, illetve az elemek, amik alumíniumból készültek. A lyukak osztása nem egyezett a másik készlettel, de ez cseppet sem volt zavaró, ettől még összeépítettük azzal. Érdekes, hogy a mintalapokból itt sem derült ki a játék gyártója, csak az, hogy melyik nyomda állította elő a füzetkét.
Az igazi lehetőségeket a Technokid jelentette. Két dobozom volt belőle, egy oo-ás és egy 1-es jelzésű. A sarok kapcsokat nem volt tanácsos sokat hajtogatni, mert hamar eltörtek. A csavarok, anyák meneteit is könnyen meg lehetett szakítani, pótolni pedig nem lehetett ezeket.
A hibáktól eltekintve rengeteget játszottunk vele. Nem a mintafüzet ábráit raktuk össze, hanem magunk találtunk ki szerkezeteket. Sokszor napokig készült egy-egy daru, teherautó, vagy mozdony. Aztán persze a szétszedés is órákig tartott.
Jó játék volt, de a gyerekeim már nem játszottak vele. Ők legóztak, és mitagadás azzal már nem vehette fel a versenyt.
Csatolnék képeket is, de hogyan?
jugador 2017.12.12 21:31:47
@Androsz: Egyértelmű, hogy jobb, mint a lego. A játékboltokban - mert ma is kapni fémépítőt - mégsem ezt viszik, hanem a legot. Nemcsak a kisebb gyerekeknek.