Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Filmelemző

37 bejegyzést írt és 71 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bolygónk felületének 70,9%-át borítja víz, ami 361 millió km2 nagyságú, hatalmas területet jelent. Ennek legnagyobb részét a három óceán tesz ki: a Csendes-óceán (166 millió km2), az Atlanti-óceán (106 millió km2) és az Indiai-óceán (74 millió km2). Egyes tengereket a tudósok külön óceánoknak…..
Filmelemző 2. Amerikai bérgyilkos 2018.09.10 11:44:06
A 2017-es év egyik leginkább figyelemre méltó akcióthrillere, az Amerikai bérgyilkos (American Assassian), Michael Cuesta rendezésében, Dylan O'Brien, Michael Keaton és Taylor Kitsch főszereplésével.  ..
Filmelemző 2018.09.12 08:42:03
@Equalizer.: 69%?
A hollywoodi filmgyártás a 70 -es évek óta ontja magából a különböző cápás filmeket, hadd rettegjen a nép a mozikban a hatalmas és mindig félelmetes vizi szörnyetegektől. De miért is működik ez a dolog olyan jól, hogy évről évre újabb és újabb cápás filmek szülessenek (jelenleg épp a MEG - Az…..
Filmelemző 2018.08.14 00:49:51
@HARP3R: ... egyetértünk :-)
A film a mai felgyorsult, modern világ talán legkifejezőbb és legátélhetőbb művészeti ága, mely minden korosztály számára tud szórakoztató élményanyagot nyújtani. A filmek révén képesek lehetünk ugyanis más bőrébe bújni és korábban ismeretlen érzésekben, helyzetekben elmerülni, miközben a könyvekkel…..
Ezt a különleges tavalyi filmet háromszor is megnéztem, annyira tetszett. Az első megtekintéskor két megállapítást is tettem, (rögtön a székből felkelve): az egyik, hogy Halle Berry 51 évesen is magával ragadóan gyönyörű, a másik pedig, hogy Luis Prieto tud rendezni. A film gyors tempójú, utolsó…..
Az a sztereotípia, hogy a katonákról, kommandósokról és háborúkról csak férfiak tudnak eleget, megdőlni látszik, ha Kathryn Bigelow rendezői pályájára tekintünk. A 66 éves kora ellenére is gyönyörű -- 50 -nél nem többnek kinéző -- rendezőnő filmsikerei közt a Zero Dark Thirty - A Bin Láden hajsza, A…..
Filmelemző 2018.08.09 21:49:13
@Rozsdabarna.: ... nem véletlenül tartjuk az egyik legjobb ma élő rendezőnek; a nők közt pedig az elsőnek. :-)
2012 tájékán a young adult, azaz a hivatalosan fiatal felnőtteknek, valójában gyakorlatilag tiniknek szóló filmek (regényadaptációk) virágkorukat élték. Nem sokkal korábban fejeződött be hatalmas csinnadrattával, rekordokat döntögetve a Harry Potter-széria, ekkor ért véget szintén óriási felhajtás…..
Filmelemző 2018.08.08 10:47:53
@danialves: Kurosawa filmjei mennyi milliót hoztak, kedves Dani(alves)? A minőség és siker fokmérői közül számodra csak a pénz létezik?
A film a mai felgyorsult, modern világ talán legkifejezőbb és legátélhetőbb művészeti ága, mely minden korosztály számára tud szórakoztató élményanyagot nyújtani. A filmek révén képesek lehetünk ugyanis más bőrébe bújni és korábban ismeretlen érzésekben, helyzetekben elmerülni, miközben a könyvekkel…..
Már maga a franchise is sikertörténet, mely 1996 -ban vette kezdetét, a legelső Mission Impossible epizód megjelenésekor, melyet még Brian De Palma rendezett. Tom Cruise ügyesen látta meg a lehetőséget a karakterben és a köré felépített világban, hiszen  a nézők azóta is kíváncsiak Ethan Hunt ügynök…..
Filmelemző 2018.08.06 22:49:33
@Frank Leone 510: kábé tényleg így van. Bár az 5. rész története és fordulatai szerintem verhetetlenek. :-)
Napjaink filmvilágának számtalan műfajában érvényesül teljes amerikai túlsúly, pedig nem csak Hollywoodban tudnak magas színvonalú alkotásokat készíteni. Különösen igaz ez a történelmi filmekre, melyeknél a látványnak kulcsszerepe van az élvezhetőségben. Ha pedig látványról beszélünk, akkor…..
A Mission Impossible akciófilmes, kémes, rejtélyekkel és különleges bevetésekkel teli, James Bond szerű, és Bourne filmeket idéző világa egészen 1966 -ig vezethető vissza, amikor az Egyesült Államokban TV sorozatként "futott" hét éven keresztül (egészen) 1973 -ig. Később, 1988 és 1990 közt…..
Filmelemző 2018.08.06 02:09:13
Mindig érdekes kísérlet olyan személyről filmet készíteni, aki közismert és akiről szinte mindenkinek van már valamilyen emléke vagy képzettársítása. Pablo Escobar (1949-1993) pontosan ilyen ember volt: a 80-as évek "terméke" egy hírhedt kolumbiai drogbáró, "kokainkirály", gúnynevén: El Patrón vagy…..
Lone Wolf kritika A rendezői székbe ezúttal nem Colin Trevorrow, hanem Juan Antonio Bayona ült és elkészítette nekünk a Jurassic World második epizódját, extra adag izgalommal felturbózva. Ha zanzásítva kellene a különbséget megragadni, azt mondanám, míg a JW első epizódját a látvány uralta, addig…..
Jason Matthews 2013-as kémregényéből Francis Lawrence idén készített érdekes thrillert, mely márciusban került a magyar mozikba. A zajos siker elmaradt ugyan, de nagyon sokan látták a filmet kis hazánkban (és világszerte is). Az IMDb közönségénél 62 ezer voks alapján 6,7 pontot ért el, ami valljuk…..
Filmelemző 2018.05.28 09:22:05
@Han Solo.: nem volt szempont. Inkább a meghökkentésre és szexuálpszichológiára fókuszáltak.
Spoiler mentes gyorselemzés Izgalmas és lendületes kalandfilm, melynek azonban nyomokban sincs Star Wars jellege. Talán csak az Ezeréves Sólyom megjelenése okoz némi Csillagok háborúja utó-feelinget az emberben, máskülönben semmi az égvilágon. Viszont ha eltekintünk attól, hogy egy Star Wars filmet…..
A John Wicket is rendező David Leitch mindent elkövetett, hogy felülmúlja a 2016 -os eredeti epizódot és látványvilágban ez nagyjából sikerült is neki. Drámát is kapunk bőven és humor terén sem marad el az egész, Tim Miller két évvel ezelőtti rendezésétől. Mi az akkor mégis, ami azt a benyomást…..
Nemrég jelent meg ez a cikk, amire akarva sem tudnék úgy hivatkozni, hogy nagy port kavart, ugyanis azt leszámítva, hogy jól irányzott célzásait néhányan természetesen készségesen magukra vették, és a maguk módján reagáltak is. Éppen az zavar, hogy nem kavart nagy port, eddig ugyanis a hasonló…..
Filmelemző 2018.05.11 06:59:39
Aki ma Magyarországon filmelemzésre adja a fejét - akár nagyban, akár kicsiben (like me) mégpedig saját blog elindításával teszi, három dologgal kell, hogy számoljon:

1.) Tökéletesen ki lesz szolgáltatva a huszonéves Indexes szerkesztők döntéseinek, akik akár marginálhatják is posztjait, ami miatt még színvonalas posztoknál sem lesz néhány száznál (esetleg ezernél) magasabb olvasottsága. Elkeserítő, hogy olyanok döntenek írásainkról, akik akkor születtek, mikor mi államvizsgáztunk és valószinűleg semmivel sem értenek jobban a filmekhez mint mi. Nem azt mondom, hogy egy-egy Roger Ebert üljön a szerkesztői székben, de ha már blog műfajban alkotunk, egyforma esély járna minden filmes blognak.

2.) Számolnia kell azzal is, hogy elvétve sem fog pozitiv visszajelzéseket kapni sem más bloggerektől (filmkririkusiktól) sem olvasóktól. És ezt most nem saját tapasztalatból mondom (nálunk sajnos egyáltalan nem jellemző a konmentelés) hanem más blogokon olvasott kitűnő írásokról, melyek alatt nincs egyetlen elismerő hozzászólás sem, pedig a poszt nagyon megérdemelné (vagy csak az en dicsérő mondatom van ott másik nickkel pedig a posztot több ezren olvasták). Egyszerűen "nem divat" ma Magyarországon dicsérni vagy bármiről is elismerően nyilatkozni.

3.) Ha egy-egy film kapcsán véleménye eltér az ismertebb bloggerek - félprofi vagy profi kririkusok - mainstream álláspontjától, akkor megkapja, "hogy ki vagy te, nem is értesz az egészhez" szöveget. Az ismertebb elemzők mérhetetlenük gőgösek és beképzeltek, pedig az az igazság hogy ők is megkapják időnként a még jobbaktól a magukét. Arról nem beszélve, hogy számtalan esetről tudok, amikor egy kis kezdő filmes blogger ötször jobb elemzést ir, mint egy nagyon olvasott és régóta publikáló másik.

A három emlitett dolog miatt rengeteg az olyan blogger, aki egy-két héten vagy honapon belül abbahagyja a blogolást. Miért csinalja ha nem olvassák és soha nem kap elismerést.

Ennyi igy egy szuszra. Senki ne vegyen magára semmit abból, amit irtam. En így látom.
Filmelemző 2018.05.12 00:50:43
@danialves: Lehet az íróasztal fióknak írni és csak magunknak alkotni, ebben is van biztos öröm (flow élmény) de ne legyünk már annyira képmutatóak. hogy nem ismerjük el: ha alig olvassák, amit írunk, akkor bizony egy idő után csökkenni fog a lelkesedés. Emberek vagyunk, ez a helyzet. Ami a régi és új filmes publikálókat illeti: TÉNY, hogy rengeteg a rövid ideig működő, majd megszűnő filmes blog (kár tagadni, ha valaki nyitott szemmel él) és ennek nagyon is az áll a hátterében, amit előző hozzászólásomban írtam.
Filmelemző 2018.05.12 12:29:53
@danialves: Igazából egyetértek veled kedves danialves, nincs vita köztünk. Te nem adtad fel annak idején, ami dicséretes. Egyelőre még én sem, bár a kezdeti lelkesedés már odalett sajnos az első 3 hónap után. Mindkettem elismerjük, hogy az olvasottság segíti az alkotókedvet. Nálam ez a "segitség" sajnos nincs meg (vagy csak ritkán). A Horror Mirrort sajnáltam annak idején, de megértettem indokait. Valószínűleg velem is ugyanez lesz majd. De egyelőre még küzdök, mint disznó a jégen.
Megdöbbentő és sokkoló. Talán ezekkel a kifejezésekkel tudnám leginkább leírni azt, amit a Hang nélkül megtekintése után a moziból kisétálva éreztem. Az erős reakció szól a témának, a forgatókönyvnek a rendezésnek és persze a két főszereplő – Emily Blunt és John Krasinski – játékának is. A mű…..
Filmelemző 2018.05.07 08:09:39
@WAR10CK: egyetértek. A film kapott ugyan kritikákat a karakterek kidolgozatlansága miatt, hisz nem mutatják be előéletüket, de Krasinski a jelenben viszi cselekményét igy a "bemutatás" például a szülől egymás iránti szerelme és a gyerekek konfliktusai is a cselekmény közben történnek.
Suzanne Collins 2008 -ban megjelent regényéből (The Hunger Games) Gary Ross 2012-ben rendezett fantasy kalandfilmet, melyben egy különleges világot ábrázolt. Egy világot, mely valójában egy diktatúra, ahol nincs szólásszabadság, ahol nincs szabad akarat és ahol nincs igazságosság sem. Az éhezők…..
Az amerikai filmipar egyik legjobb forgatókönyvírója, Paul Haggis (Millió dollláros bébi, Casino Royale, Levelek Ivo Dzsimáról, Terminátor - Megváltás) 2010-ben készítette el az utóbbi évek egyik legizgalmasabb és legátélhetőbb szabadulós akció-thrillerét, "A következő három nap -ot" (The Next Three…..
A Fák jú, Tanár úr (Fack ju Göthe) című 2013 -as német vígjáték zajos sikere és a Bad Teacher című amerikai komédia 2011 -es megjelenése óta a tanáros filmek újra nagy népszerűségnek örvendenek világszerte. Ezúttal mi magyarok is előálltunk egy egyre népszerűbb tanáros sorozattal, mely szombat…..
Guillermo Del Toro az 53 éves, terebélyes megjelenésű mexikói rendező - aki a Bíborhegy, Tűzgyűrű, Pokolfajzat és Mimic után sajátos látványvilágú filmjeivel vált ismertté - legújabb, 2017-es drámájával sem hazudtolta meg hírnevét és a 90. Orscar gálán 4 Oscart gyűjtött be a különleges…..
Filmelemző 2018.04.12 07:58:14
@JorEl: ... pedig ha jobban meggondolod, ebben is volt homoszexualitás, hiszen Elisa idősödő barátja, Giles (Richard Jenkins) a bár-jelenetben megfogja a mixer fiú kezét, amire a srác felugrik és közli: ő nem olyan és többet ne jöjjön a bárba.
Filmelemző 2018.04.12 08:15:39
@Roger Ebert: Azt díjazhatta az AMPAS, hogy Del Toro a marginált mellőzött, kiszolgáltatott rétegekből származók lelkivilágát tárja elénk, például azt, hogy ők is éreznek, küzdenek és időnként felül-kerekednek. Az ő diadaluk ez a történet, példát mutatva sokaknak, hogy még a lenézett, megbélyegzett és szörnynek tekintett karakterek is lehetnek olykor győztesek.
A 2009 -es év egyik legnagyobb filmsikerét (legalábbis sci-fi téren) a Neill Blomkamp által készített District 9 jelentette. Az akkoriban még csak alig 30 éves Dél-afrikai rendező sajátos stílusú mozija azóta bejárta a világot és szinte mindenhol elismerést aratott: a Rotten Tomatoes például…..
Robert Zemeckis számtalan óriási rendezői sikere után (pl. Forrest Gump, Vissza a jövőbe filmek, Számkivetett .. stb) 2016 -ban a háborús filmek terén is kipróbálta magát és a tavaly előtti év egyik legjobbját alkotta meg a Szövetségesekkel. Annyiból könnyű dolga volt, hogy a Marion Cotillard - Brad…..
Filmelemző 2018.03.30 11:56:11
@Ulrich von Lichtenstein: egyetértünk. Ahogyan a posztban is szerepel, több műfaj keveredik ebben a filmben; az első háromnegyed óra kalandfilm, aztán thriller - kémfilm, végül dráma.
A 2016 -os Zátony után, a tavalyi év sem telt el cápás film nélkül, hiszen Johannes Roberts elkészítette a 47 méter mélyen -t (47 Meters Down), azzal a feltett szándékkal, hogy 89 percre a frászt hozza ránk. Azt kell hogy mondjam: sikerült neki, mert ez a film valóban nem hagy egy percre sem…..