Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szaboattila_tasz

33 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2 választás, 21 hónap, 3 munkatárs, 8 önkéntes, 571 e-mailes és 496 telefonos jogsegély, 18 vidéki képzés, 329 monitorozott választási döntés, 10 ügyben jogi képviselet és végül egy 69 oldalas jelentés. Ez a TASZ Választási Jogi Programjának rövid mérlege a 2019-es választásokhoz kapcsolódóan. A…..
Egyeseknek tíz percnyi postára adás és teljes díjmentesség, másoknak nyolc óra utazás és 150 ezer forint vonatjegy - az Alkotmánybíróság szerint rendben van a külföldön szavazó magyarok ilyen szintű megkülönböztetése...
Már rég tudnunk kellene, hogy a 2018-as országgyűlési választás előtt hányan szereztek magyarországi lakcím létesítésével jogot arra, hogy egyéni országgyűlési képviselőkre is szavazzanak. Tavaly novemberben másodfokon is megnyertük a Belügyminisztériummal (BM) szembeni pert, mégse kaptuk meg az…..
Elzárhatja-e az önkormányzat szerződéseit, gazdasági kimutatásait a polgármesteri hivatal a képviselőtestület tagjai elől? Szerintünk nem, hiszen a képviselőtestület maga az önkormányzat. Olyan ez, mintha egy cég irodavezetője azt mondaná az igazgatótanács tagjainak, hogy nem ismerhetik meg az előző…..
Scroll down for English – Sok külföldi, de Magyarországon élő személy nem adhatta le a szavazatát október 13-án annak ellenére, hogy jogosultak lettek volna részt venni az önkormányzati választáson. Erről számos hívás érkezett választási forródrótunkhoz – most megnézzük, mit tehetnek az…..
A demokrácia szempontjából is nagyon fontos döntést hozott a Kúria két héttel ezelőtt, amikor azt állapította meg Karácsony Gergely ügyében, hogy a kormány kampányolhat az önkormányzati választáson a neki kedves jelölt mellett. Ez a döntés kaput nyitott arra, amit azóta láthatunk is: a kormányfő és…..
Tavaly április óta 22 százalékkal nőtt a választásra jogosultak száma Harkányban. Hasonló hírekkel minden választás előtt találkozunk, így az októberi önkormányzati választáson is lehetnek olyan jelöltek, akik abban látják a győzelem garanciáját, hogy őket biztosan támogató választókat…..
A közfoglalkoztatottak kiszolgáltatottságával élnek vissza a legszegényebb településeken – ez választójogi képzéseink egyik fontos tanulsága...
Fanni évek óta egy kertvárosi házban él családjával. Egyik napról a másikra a békés és csendes környéken munkagépek jelentek meg, és több, nagy társasházat is építeni kezdtek, ami amellett, hogy a kilátást is tönkretette, a mélyépítések miatt statikai problémákhoz is vezetett. Fanni szerette volna…..
Korábban már megírtuk, hogy többen fordultak a választási jogsegély-szolgálatunkhoz azzal, hogy hiába kérték a felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, mégsem tudták leadni a szavazatukat az európai parlamenti választáson.  Két szálon is elindultunk, hogy ez többé ne ismétlődhessen meg! ..
Részletesen beszámoltunk arról az Alkotmánybírósági határozatról, ami a Fidesz hazudós aktivistái ügyében született. Az Alkotmánybíróság visszautalta a Kúria elé az ügyet, és szempontokat adott annak eldöntéshez. Ebből született meg egy nehezen követhető és a kormányzó pártoknak kedvező döntés. Most…..
  A múlt heti blogposztunk népszerűségén felbuzdulva újra átnéztük  a választási bizottságok döntéseit, ezek még mindig képesek sokkolni, meglepetéseket okozni.  Szerencsére erre a hétre csak három meredek döntést találtunk. Hogy javul-e a döntések színvonala, azt ennyiből még nem tudjuk…..
Mi is beszámoltunk arról a választási kifogásról, ami a fideszes aktivisták támogató aláírásgyűjtéséről szól. Az ügy egyszerűnek tűnik, de a választási bizottságok és a bíróságok mégis eltérő döntéseket hoznak. Ebben a blogposztban megpróbáljuk összefoglalni, hogy mi is történik ebben az eljárásban...
A választási eljárásban a választási bizottságok döntenek arról, hogy mi számít jogellenesnek.  A választási bizottságok tagjainak többségét a kormánypárt jelölésére választották meg. Ez egészen látványosan meglátszik a döntéseken. Mélységesen cinikus, szakmaiatlan, a logikával ellentétes döntések…..
Emlékszel a gyorsan fel- majd eltűnő kamupártokra? Az ellenzéki pártok gyanús számvevőszéki vizsgálatára? Téged is felháborít, hogy egy külföldön élő honfitársunknak egész napos program a szavazás? Elkészült a 2018-as évről szóló választási monitoring jelentésünk. A problémák világosak: 92 ajánlást…..
  Egy tavalyi törvénymódosítás alapján azok a magyar állampolgárok is szavazhatnak az európai parlamenti (EP) képviselők választásán, akiknek nincsen magyarországi lakcímük. Ezzel egy olyan helyzet állt elő, ami miatt nagy hátrányba kerülnek azok, akiknek van ugyan magyarországi lakcímük, de május…..
Újra akcióban az Állami Számvevőszék (ÁSZ): idén a DK, a Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd került terítékre. Tavalyi részletes elemzésünkben már megírtuk, hogy miért veszélyes és jogellenes, amit az ÁSZ csinál. A helyzet nem lett jobb, az idei választások előtt sem - az ÁSZ az ellenzéki pártokkal…..
Az elmúlt három napban több tucatnyian kerestek minket azzal, hogy megkapták a rendőrség határozatát a 2018. december 13-i tüntetés miatt. A tüntetőket a rendőrség a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt sújtja szabálysértési bírsággal. Pedig minden érintett polgár jogszerűen élt…..
Ezen a héten több alkalommal kerestek  meg minket Szabad Egyetem tüntetést szervező diákok amiatt, hogy pontosan hogyan tiltakozhatnak a CEU elüldözése, bizonyos egyetemi szakok megszüntetése, a felsőoktatás privatizálása és általában az egyre kevesebbek számára elérhető és egyre inkább a világtól…..
A közelgő önkormányzati választások szempontjából rossz hír, ha a választási bizottságok keze a kormánypárti jelöltek felé hajlik, de jó hír, hogy a bíróságok még mindig tudnak független ítéleteket hozni. Viszont a bíróságon csak az tud hatékonyan érvelni, aki mögött egy felkészült ügyvéd áll. A…..
Most zajlik az Országgyűlésben a választási eljárásról szóló törvény módosítása és az új gyülekezési törvény megalkotása. Mindkét javaslatban súlyos problémákat találtunk: Az új gyülekezési törvény ellehetetlenítheti a polgárok véleménynyilvánításának szabadságát, a választási eljárásról szóló…..
szaboattila_tasz 2018.07.13 15:21:35
@dunántúli gyerek: Igen, teljesen igazad van a gazdasági feltételek tényleg komoly kérdést jelentenek, de közben az is van, hogy a gazdasági feltételek csak a demokratikusan működő országokban szoktak megfelelőek lenni. Ezért nem szabad negligálni a jogállamiságot és a demokratikus szabályokat sem. A TASZ ezekkel tud foglalkozni.
szaboattila_tasz 2018.08.27 14:14:01
@aPar aLyza: Elnézést a késői válaszért. Természetesen azt tudjuk, hogy a kormányzat nem sokat foglalkozik a tőle független személyek, szervezetek véleményével. Nem is hisszük már egy ideje, hogy a szakmai véleményeinknek lehet ráhatása a jogalkotásra. Abban viszont bízunk, hogy a polgárok tájékoztatása és a következetes, elvi alapokon nyugvó szakmai kommunikáció segíthet abban, hogy felépüljön egy kép arról, hogyan is kellene működnie egy demokratikus jogállamnak.
Több olyan ügyünk is volt a közelmúltban, ahol valakit közéleti kérdésekkel kapcsolatos témákban amiatt próbáltak számonkérni, mert éltek a szólásszabadságukkal. Egy bicskei bloggert kritikus posztjai miatt kötelezett volna sérelemdíj fizetésére az önkormányzat, a korrupciós kérdéseket feszegető…..
Több aggasztó jelet is megfigyelhettünk a Kúria körül az elmúlt hetekben. A választási eljárásban hozott egyik döntése miatt a legmagasabb bíróság a politika célkeresztjébe került. Elhangzott olyan állítás is, hogy a Kúria elvett egy mandátumot a Fidesztől. Mindeközben azonban a Kúria egy másik…..
szaboattila_tasz 2018.05.29 15:00:59
@Beer Monster: Azt nem lehet biztosan tudni, de ha a szavazatok eloszlása megegyezik az érvényes levélszavazatokéval (lásd a számokat itt: www.valasztas.hu/documents/20182/649837/825per2018+NVB+hat%C3%A1rozat+mell%C3%A9klete.pdf/76721d40-c8a2-4281-86d5-43ec2db9fc7f), akkor azt feltételezhetjük, hogy 95%-ban a FIDESZ-t támogató szavazatokról van szó. Tehát, ha lehetne garantálni, hogy ezeket a szavazatokat nem manipulálták, akkor szinte biztosra vehető lenne a FIDESZ plusz egy mandátuma. A Kúria döntése szerint viszont nem garantálható a szavazatok tisztasága a biztonsági csík vagy annak sértetlenségének hiányában.
Ügyfelünket, egy helyi bloggert két kritikus posztja miatt perelte be a bicskei önkormányzat összesen egy millió forint kártérítésre. Az önkormányzat szerint a posztok sértették a város jó hírnevét. A bíróság most megállápította, hogy erről nem volt szó, a blogger csak elmondta a véleményét a város…..
szaboattila_tasz 2018.03.26 13:02:40
@röf: Elnézést, de én ezt nem értem. Megvédeni a polgárok jogait a hatalommal szemben az miért lehet rossz?
szaboattila_tasz 2018.03.26 13:05:14
@Jakab.gipsz: A TASZ nem kötelez soha senkit semmire. Nem is teheti és nem is szeretné tenni. Ezért nincs értelme megvédeni senkit a TASZ-tól vagy más civil szervezettől. Amit viszont teszünk és szeretnénk továbbra is tenni, az a polgárok jogainak védelme, a véleménynyilvánítás védelme, az információszabadság védelme és mindezekről higgadt és kiegyensúlyozott párbeszéd folytatása.
Ügyfelünk megkeresésére egy olyan ellentmondással találkoztunk, amely komolyan veszélyezteti a választások tisztaságát. Nem mindenki fordulhat ugyanis bírósághoz, ha olyasmit tapasztal, ami szerinte sérti a választások tisztaságát: a vitás esetek  egy részéről bíróság ugyanis soha nem dönthet...
szaboattila_tasz 2018.02.23 11:37:15
@Kampfer: Szia! Az volt az igazi baj, hogy csak az elsőfokú választási bizottság vizsgálódott és hát, nem túl alaposan. Több dolgot is kifogásolt az ügyfelünk a választási eljárásban, úgy mint, hogy többen nem kaptak értesítőt, nem ment ki mindenhová a mozgó urna, a plakátok túl közel voltak a szavazóhelyiségekhez, stb. (Abban mi is biztosak voltunk, hogy egyik sem befolyásolta volna érdemben a választás kimenetelét.) Az volt az igazi baj, hogy a vizsgálat nem volt alapos. Csak annyit mondtak, hogy nem találtak problémát, de azt nem írták le, hogy miért és hogy milyen bizonyítékot (alapvetően fotók voltak és jegyzőkönyvek) mennyiben vettek vagy nem vettek figyelembe. Szóval, úgy tűnt a határozatból, mint ha hasraütésre mondanák, hogy nem törtét jogsértés. Ezt az ügyfelünk megfellebbezte, ahol meg azt mondták neki, hogy nem vizsgálják a fellebbezést, mert nem jelölte meg, hogy milyen jogszabályt sértett az első fok. Ekkor szálltunk be mi az ügybe, mert úgy láttuk, hogy sérült az ügyfelünk jogorvoslathoz való joga. Mi csak annyit szerettünk volna, hogy valaki vizsgálja ki érdemben az ügyfelünk kifogását. A bíróság meg azért nem vizsgálódott, mert azt mondta, hogy az ügyfél ezekben az ügyekben nem személyesen érintett. Az AB-hoz azért fordultunk, mert ez a bírósági jogszabály-értelmezés szerintünk alaptörvény-ellenes. Mi arra vetődtünk, hogy valaki alapos vizsgálatot folytasson le. Azt mi zárójelbe tettük, hogy vajon a kifogás alapja az valós-e, komoly-e. Pont azt szerettük volna, hogy ezt egy állami szerv tisztességes módon vizsgálja ki és döntse el és ez végül nem történt meg. Szóval jól érzed, mi nem azzal foglalkoztunk, hogy mi az eredeti baj, hanem azzal, hogy legyenek tisztességes eljárások a választási kifogásokhoz kapcsolódóan. Nem az "orbántakarodj" volt a motiváció, hanem az, hogy a tisztességes eljárás mindenkinek jár. Azért akartunk mindenképpen beleállni abba az ügybe, mert nagyon fontosnak gondoltuk, hogy az idei választási előtt megnézzük, hogyan lehet jogot érvényesíteni a választási jogorvoslati rendszerben. Sajnos elég limitáltan. Üdvözlettel: Attila