Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gurin Eszter

89 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mennyire ismerjük vajon viselkedésünk mozgatórugóit? Hogyan érezzük magunkat a mindennapokban? Egy-egy élet korszakváltást hogyan élünk meg?  Hogyan köszönnek vissza az életünk különbözői szakaszai, megélései egy későbbi életkorban? Ami Sol - Thinkspace project Elizabeth Davis és Carol Leonard:…..
Tinédzsernek lenni nem könnyű. A felnőttkor és a gyermekkor közötti idő változásokkal teli - mind fizikai, mind érzelmi szinten. A hormonok tombolásakor a kamaszoknak gyakran nehéz társadalmi szinten elfogadottan viselkedni. Mérsékelt dühkitörések, duzzogás, a szülők figyelmen kívül hagyása - mindez…..
Életterv Az én időm 2019.10.27 11:04:19
Az én időm, amikor van énidőm és azzal foglalkozok ami feltölt, pihentet, kikapcsol. Semmiképpen nem munka. Maga az "énidő" szó, egyrészt divatos fogalom, másrészt időnként szitokszónak tűnik, hiszen: "minek az?", "nekem erre nincs időm, örülök, hogy élek...". Talán ha azt sikerül végiggondolni,…..
Életterv Filmekről... 2019.09.12 06:00:00
Három mostanában látott filmet ajánlok, mindegyik több éves darab, de most keveredtek a szemem elé.  Hivatalos tartalmat nem írok le, csak a gondolataimat, kérdéseimet, érzéseimet, amelyek ezek a filmek elindítottak. 1. Szeress, ha mersz (Jeux d'enfants, 2003) Barátság? Szerelem? Játszma? Őrült…..
Életterv Anyák napjára 2019.05.05 07:00:00
Anyatársaimat kértem meg, hogy fogalmazzák meg számukra mit jelent anyának lenni. Az ő írásaikból kigyűjtött szavakból született meg ez a kép:   Gyönyörű szavak, vegyes érzések, az anyai lét jobb és rosszabb pillanatai is megjelentek a képen. A kép mellé egy verset is…..
Te hány kifogást tudsz előkapni, amikor éppen leülnél leülnél valamit tanulni, de nincs hozzá kedved? Akkor  még érdekesebb a kérdés, ha  nem is neked jut eszedbe az új ismeret elsajátításának az igénye, hanem pl. a főnök kér meg (kötelez) rá. Nézzünk meg a leggyakoribb kifogásokat, de vigyázat,…..
Nemcsak a jó húslevesnek, hanem a kiegyensúlyozott életnek is vannak hozzávalói, tartozik hozzá recept. Nézzük a 7 alkotóelemet! 1. Lelki élet, az élet értelmének keresése, életcélok megtalálása. Mi az amiért minden nap érdemes felkelni? Milyen hitrendszer támogat a mindennapokban? 2. Megfelelő…..
Minden évben újabb és újabb fogadalmakat teszel? Minden évben elhalasztod, abbahagyod a megvalósítását? Ne érezd rosszul magad, nem vagy egyedül. Gondolkodjunk: idén hogyan érhetnéd el a célodat? Fogalmazz pozitívan (meg tudom csinálni) és legyen a célod minél konkrétabb (pl. több fizetést…..
Életterv Boldog új évet! 2018.12.31 12:05:14
Az idei év eseményeiből készítettem egy kis kedvcsinálót, ezzel szeretnék minden olvasómnak, ügyfelemnek boldog új évet kívánni! Havi egyszer különféle témákban beszélgetős, művészetterápiás klubon találkozunk. Stressz- és konfliktuskezelési tréningek, önismereti kincskereső séta…..
Csatlakozz a januárban induló csoporthoz, ha ismerősek az érzések, kérdések:- Anyaként úgy érzed, hogy gyakran 100 kéz sem lenne elég a napi teendőkhöz?- Jó lenne, ha egy nap 48 órából állna?- Nincs egy szusszanásnyi időd?- Elmarad a sikerélmény?- Folyamatosan fáradt vagy?-…..
Advent idején, karácsonyi készülődésként nagyon sokan készítenek ajándékcsomagot, jelentkeznek különböző adomány-akciókra. Adni jó, segíteni öröm, de van néhány szempont amire nem árt odafigyelni egy-egy csomag összekészítésénél. (akkor is amikor nem karácsonyra készül a csomag, hanem egy-egy…..
Életterv 4 fülről 2018.11.26 08:08:20
Morbidnak tűnik a 4 fül, de Friedemann Schulz von Thun kommunikációs-modellje bemutatja ezt a működési módot, a cikk végére ki-ki magára ismerhet. Mindennapi kommunikációs helyzetben is gyakran előfordul, hogy a másik fél nem azt érti az üzenetből, amit közölni szerettem volna. Vajon mitől függ,…..
Életterv Elengedés 2018.11.02 07:00:00
Elengedés, gyász, emlékezés... ma aktuális téma, de nemcsak egy napja van az évben, ha van már elhunyt szerettünk. Sőt nemcsak a halottaikra emlékezhetünk, hanem gyászolhatjuk egy-egy tönkrement kapcsolatunkat, volt munkahelyünket, gyermekkori lakóhelyünket, stb. Az elengedésben…..
Életterv Szubjektív filmajánló 2018.10.27 17:38:20
Szeretek filmeket nézni, sokat nézek, sokféle műfajban. Hol kikapcsolódás, hol inspiráció, hol fontos lélektani, önismereti gondolatok. Ez utóbbi kategóriából mutatok pár kedvencet. 1. Captain FantasticEbben a történetben a 6 gyermekét - a vadonban - egyedül nevelő apa a szuperhős (nem…..
Manapság a házasságok több mint fele válással végződik és ebben a statisztikában az együttélő párok statisztikája nem is jelenik meg. Mit lehet azért tenni, hogy a te kapcsolatod ne így végződjön, hanem ahogy eltervezted holtomiglan-holtodiglan tartson és jól is érezzétek magatokat egymással? A…..
Olaszul online Kifogások helyett 2018.10.01 07:00:00
Te hány kifogást tudsz előkapni, amikor éppen leülnél nyelvet(bármit) tanulni, de nincs hozzá kedved? Nézzünk meg párat, de vigyázat, írom a cáfolatot is! 1. Sok a dolgom, a munkám, nincs rá időm. - Facebookozásra, instagram-görgetésére, tv-nézésre van? Ha csak minden…..
Gurin Eszter 2018.10.01 07:42:37
@Le a spammerekkel:
Az összes kifogás, most abban az értelemben szerepel, ha amúgy tanul az illető. Nyilván aki nem tanul és nem is akar, az nem használja kifogásként a korát tanuláskor (mert nem abban a helyzetben van és ez fel sem merül - joggal).
A "rossz memória" is fejleszthető a megfelelő tanulási technikákkal, de át is fordíthatom, nem a memória a rossz, hanem a tanulási technika, a tanulási stílus.
A motiváció hiánya valóban nyomós érv, de ebben az esetben valószínűleg szintén nem találkozom a nyelvtanulóval, mert nem jut el órára.
Gurin Eszter 2018.10.01 07:44:18
@Le a spammerekkel: köszönöm a kedves bullshit jelzőt, több, mint 20 éve tanítok nyelvet, mindegyik kifogást többezerszer hallottam és igen coach is vagyok, bár ebben a cikkben ezeket az ismereteimet kevéssé használtam
Életterv Ki a mediátor? 2018.10.01 07:08:57
Mit csinál a közvetítő? - Ő készíti a hidakat azok között az emberek között, akik harcolnak és küzdenek egymással. Röviden akár ezzel a mondattal meg is válaszoltam a címben feltett kérdést, de azért bemutatom részletesebben is a mediátori tevékenységet. A mediátor, mediálni szavak alapja a…..
Életterv Stressz és boldogság? 2018.09.18 07:00:00
Igen, lehet az ember boldog akkor is, ha stressz van az életében és a stresszmentes élet magában nem garancia a boldogságra. Friss kutatások bizonyítják, hogy a stresszre tekinthetünk erőforrásként - így a jótékony hatásait is élvezhetjük, míg ha rettegünk tőle - akkor…..
Nyári vakáció után szerintem - kicsit sarkítva - két csoportja van a szülőknek: az egyik csoport aki örül, hogy végre nem kell nonstop gyerekfelügyeletet megoldani, programokat kitalálni és már teljesen elfáradt, várja az iskolakezdést; a másik csoport pedig aggódik, szorong, mi lesz a gyerekkel az…..
Életterv Segítőkről 2018.08.15 07:00:00
Kihez fordulj, ha úgy érzed elakadtál, problémád van, vagy önismeretedet, önbizalmadat szeretnéd fejleszteni? Első lépés, hogy merj szakemberhez fordulni, ne gondolj arra, hogy mások szerint ez hülyeség, bolond vagy, ha magadon nem tudsz segíteni, akkor más sem tud rajtad. Nincs…..
A cikksorozat első és második részében leírtam az érzelmi intelligencia fogalmát, jelentőségét és gyermekkori fejlesztési lehetőségeit. Most nézzük meg, milyen lehetőségek vannak felnőttkorban? Legfontosabb a saját érzelmek felismerése, tudatosítása és ezáltal önmagunk megértése. Ha nem vagyunk…..
Az előző cikkben bemutattam az érzelmi intelligencia fogalmát, elemeit, jelentőségét. Ez alapján érthető, hogy érdemes már gyermekkortól - folyamatosan - fejleszteni, hogy felnőttkorában kiegyensúlyozottabb, boldogabb életet élhessen. Szülőként a cél az, hogy gyermekünk képes legyen felismerni és…..
"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan." (Antoine de Saint-Exupéry) Az intelligencia mellett - amelynek több megjelenési formája is lehet - egyre inkább felismerik az érzelmi intelligencia jelentőségét is a mindennapi életben. Az érzelmi…..
Végeztem egy kis közvéleménykutatást, hogy milyen témák lehetnek érdekesek. A kapott válaszok alapján írom a következő pár posztot. Első kérdés az volt, hogyan segíthetem coachként a gyerekeimet? Milyen használható coach-tudásom van, amely a gyereknevelésben segítség? Meglepő lesz a válaszom első…..
Életterv Halogatás szigetén 2018.07.09 07:00:00
Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy fiatalasszony az Álmodozás parton. Minden reggel elképzelte, hogy aznap milyen nagy dolgokat fog véghezvinni: időben végez a házimunkával, a munkahelyén elvégzi az összes napi feladatát. Ébredés után álmodozva, hosszú időn át nézegette az…..