Regisztráció Blogot indítok
Adatok
old forester

0 bejegyzést írt és 173 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Li..-ben láttam meg egy 2 kilós doboznyi sertés lábat és körmöt, amire azonnal le is csaptam. Legalább egy kis adagot kell belőle főznöm! Legalább annyit, amiből tudok vinni a rendelőbe is a kedvenc orvosaimnak...
old forester 2022.08.21 21:20:15
@Andrass9: @kocsmagomba: Bejött a dolog. A „zsírcsere” után a pörkölt kellemesen csípős ízű lett. A leszedett zsírból tettem egy másik ételbe, elég volt egy kiskanállal.
Lehet az eljárást szabadalmaztatni. :-)
old forester 2022.08.22 21:13:27
@Andrass9: Általában én is valamilyen csöves paprikát használok ha „csípősíteni”akarok valamit. Most nem volt itthon, csak őrölt, ami ugyanolyan zacskóban van mint az édesnemes. A csípősből egy teáskanálnyi elég lett volna, az édesnemesből 2 evőkanállal kellett. A többit ki lehet találni.
@kocsmagomba: Nem jártál volna rosszul, mert egyébként nagyon jól sikerült. Olyan tömény volt, hogy evés közben összeragadt a szám tőle, alig bírtam kinyitni. :-)
old forester 2023.11.24 15:56:04
Na most akkor ismét tájékoztatom a nagyérdeműt, hogy hogyan b….tam el majdnem megint egy körömpörköltet. De mielőtt még azt hinné valaki, hogy komplexusaim vannak a körömpörkölttel, megnyugtatom, hogy azóta (tavaly aug.) kb. 5x csináltam, és nagyon jól sikerült mindig. De arról minek írjak, a sikeres akciókról ír az András vagy a Waka. De most oka van, hogy „tollat ragadtam”.
Ugyanis elsóztam a drágát (annyira azért nem drága, mert néha ezer ft alatt is hozzá lehet jutni egész jó alapanyaghoz). Most itt nem mennék bele, hogy miért sóztam el, időskori szenilitás vagy szerelmes vagyok :-):-) , de megtörtént. Gyerekkorom óta tudom, nagymamám is azt csinálta ilyenkor, hogy nyers krumplit kell belefőzni az ételbe és csökken a sós íz. Nekem eddig 99%-ban bejött. Pár évvel ezelőtt viszont valahol azt fejtegette valaki, hogy ez tévhit, és semmi nem igazolja kémiailag. Vagy legalábbis az illető nem talált rá magyarázatot.
Most akkor ezúton megnyugtatok mindenkit(és ezért ragadtam billentyűt), hogy igenis, a XXI. század 20-as éveiben is, akárki akármit mond, működik a dolog. Én sem tudom megmagyarázni, hogy miért, egyszer olvastam valamit, de nem mentettem el, és az emlékezet rostáján sajnos kihullottak a részletek. De lehet, hogy most rákeresek nagy örömömben, hogy sikerült megmenteni a körömpörköltömet. Az persze előfordulhat, hogy az ételben összejön valami olyan kémiai szituáció, ami csökkenti a hatást, de nekem 99%-ban eddig bejött.
Vendégposzt Kocsmagomba tollából. Persze, hogy csak a hátsó, nem a legértékesebb darabja jutott nekem, de azt legalább nehéz elrontani. Puha, omlós, ízes hús, és a szűzpecsenye farka is rajta van még, annak minden mély ízével. Két embernek pont elég. Az a lényeg, mit tudunk kihozni belőle. Egy…..
Blogkocsma Libazsír házilag 2023.09.01 07:00:00
Pont olyan nehéz megcsinálni, mint a házi disznózsírt, így ez rövid, de hiánypótló poszt lesz :) A libazsírnál a tollazás az extra feladat, míg a sertésnél a szőrözés. Sajnos ez a fázis akkor se kerülhető el, ha csak a zsírra hajtunk, hátmég, ha töpörtyűt is szeretnénk...
old forester 2023.09.06 08:34:54
@Andrass9: Ja, meg ápr.4.-ét meg nov. 7.-ét is ujból. :-)
old forester 2023.09.06 08:37:23
@kocsmagomba: Mint Trianon évfordulója.
A feleségem meglepett egy dobozka barna Shimejii gombával, ami egy finom és zsenge fajtája a gombának. Mivel õ nem eszi, gondoltam, hogy csinálok egy krémet magamnak. Receptem pedig Kumari kommentje volt az egyik poszt alatt :)  ..
old forester 2023.06.01 10:12:09
@látjátok feleim szümtükkel: Az rendben van, hogy hogy lehet eltüntetni a lisztből a molylepkét, de hogy lehet megakadályozni, hogy belekerüljön? Az alapvetés, hogy zárt dobozban, de a legjobb az lenne, ha be sem telepedne a lakásba. A levendula az egyik megoldás, két szobában használom, ott elvétve jelenik meg molylepke. De a konyhában igen, mert itt nem tartok levendulát nem akarom hogy átvegye a liszt az illatát. (Habár lehet hogy egy különleges ízkombináció keletkezne?) De szerencsére lisztben vagy babban még nem találtam. Van még a molylepke csapda, de vegyszert ugyancsak nem szeretek élelmiszer közelében tartani. Más növény vagy valami?
old forester 2023.06.01 17:42:27
@látjátok feleim szümtükkel: @szivar: @Kumari aki
Kösz a tanácsokat. Hát igen, a jó öreg naftalin. De konyhában, éléskamrában szerintem az sem célszerű a szaga miatt. A porszívózás is oké, csak azzal már jártam úgy, hogy a felszívott lepkéket nem ölte meg mind, és elkezdtek szaporodni a porzsákban. Ezt úgy védem ki, hogy porszívózás után rovarirtót fújok be a porzsákba, ha még nem telt meg. Ha már tele van, akkor pedig azonnal kidobom.
A pókok. Én is alkalmazom őket, van egy sarok a lakásban, ami nincs annyira szem előtt, ott meghagyom a pókhálót egészen ősz végéig. Alatta mindig tele van mindenféle tetemekkel, csak azt takarítom el.
A mikrózás meg a fagyasztó is oké, de nekem azon jár az eszem, hogy lehetne elérni azt, hogy a lakásajtó vagy ablak előtt minden molylepke megálljon, majd kétségbeesetten sarkon forduljon, és hanyatt-homlok meneküljön. De hát végül is az a legfőbb probléma, hogy az élelmiszerekkel kerül be a lakásba.
No mindegy, már kezdek affelé hajlani, hogy együtt kell élni velük. Elvégre ők is Isten teremtményei. Vagy mégiscsak rászánom magam valamelyik vegyszerre.
Klickvadász cím, de amikor hirtelen minden multi leengedte a vaj árát, akkor bevásároltunk egy nagyobb adagot ghínek. Sok fogy belőle, amikor palacsintát sütök, meg kiderült, hogy a tejfehérjeallergiások is ehetik, hisz a fehérjét is kiveszem belőle...
old forester 2023.03.27 10:34:05
@Andrass9: Ó, hát ha csak ez a probléma, akkor írok én minden nap vagy 10 kommentet, csak győzzed moderálni. Van még egy pár anyós és feleség viccem, amire garantáltan 500 hozzászólás érkezne.  
No de a viccet félretéve, ahogy (hátpersze) is írja, nagyon sokan olvassák ezt blogot. Azért gondold el, milyen rengeteg információ van a több mint 1000 posztban és a hozzászólásokban. Egyszer valami kérdésemre válaszként hivatkoztál egy régebbi posztra, nézzem meg. Addig nem nagyon nézegettem a régebbi posztokat, és akkor döbbentem rá, hogy itt már mindenről szó esett ami érdekes, amiről meg nem, az nem is érdekes.
Kacérkodtam a gondolattal, hogy megveszem a könyvedet, de már a címe is megosztó, mert hogy a „jobb” receptek. Tehát már terjedelmi okokból is csak a töredéke lehet a blogon megjelent gasztronómiai ismereteknek, tapasztalatoknak, de ráadásul szerintem a receptek legalább 90%-a „jobb” recept.
Szóval szerintem a kommentek száma nem mérvadó a blog látogatottságában, inkább az olvasók, kattintások száma, ha azt tudod valahogy mérni.
Ha meg végleg feladod (ami remélem nem következik be), akkor valahogy meg kéne oldani, hogy a blog megtalálható, kereshető legyen, akár kommentelési lehetőség nélkül is.
És örök emlékül munkásságodra, mielőtt még a nap felrobban (kb. 30 mrd év?) még az űrbe is ki kéne küldeni egy adathordozón, hátha tudja valaki használni a „Wolf 1069b”-n. :-)
Blogkocsma Mángoldleves megint 2022.06.30 07:00:00
Idén is vetettem egy sor mángoldot. Először nem nagyon akart nőni, de aztán megjöttek az esők, és úgy megindult, hogy mire észbe kaptam, már térdig ért. Kistesónak szedtem egy szatyorral, megfőzte spenótnak. Hétvégére aztán magamnak is szedtem, aztán elkezdtem törni a buksit, mi is legyen belőle.…..
Blogkocsma Hamburger a mozdonyban 2022.06.18 07:00:00
Hamburger a mozdonyban Csaltam, mert kész hamburgerpogácsát vettem a L..l-ben, ahol éppen akciós volt. Mivel egyszer már kóstoltuk, mindjárt 7 csomag jött haza, hogy legyen a fagyasztóban szűkösebb esztendőkre. Szóltam a fiamnak, hogy hozzon a Pékdoktortól bucit, de fél óra múlva lebeszéltem róla.…..
old forester 2022.06.25 08:23:50
@Andrass9:
– Mester, sokáig kell várni még arra, hogy a világ jobb hely legyen?
– Hát, ha várunk, akkor sokáig.(Budhista tanmese)
Blogkocsma Parasztebéd 2022.05.30 14:53:20
Nem úgy kell gondolni, hogy valami kapitális surmó legyűrt szárú gumicsizmában bádogtányéron od@b@$$a az ember elé a kaját. Bár, hasonlóhoz volt már szerencsém(?). Egy több napos fesztiválon, a város tóparti várának kies udvarán sorban álltak az ételt kínáló standok. Az egyiknél egy csizmás,…..
Blogkocsma Vörösboros vaddisznó 2022.01.30 11:41:43
Jött a hadnagy. Aszondja, van némi vaddisznója otthon a fagyasztóban, főzhetnék belőle valamit. Végigpörgettem a buksiban a naptárat. - Jövő hétvégén jó lesz - közöltem vele. Szerdán aztán kérdeztem: - Vörösboros vaddisznó jó lesz? Jó volt neki. Később gondoltam át, hogy akár már kedden is…..
old forester 2022.02.05 12:38:29
@kocsmagomba: Ez is egy lehetőség: shop.matusz-vad.hu/hu
Házhoz is szállítják.
old forester 2022.02.05 20:17:01
@Andrass9: Próbáld a vadhús előnyös tulajdonságaival meggyőzni. De ha a „vadíz” a probléma, arra elméletileg van megoldás(amivel én nem értek egyet és nem alkalmazom) a hús beáztatása. Ami után ugyan csökken vagy eltűnik a „vadíz”, de akkor meg az lesz ami egyik barátommal történt. Szeretett volna megfelelni mindenki ízlésének, ezért beáztatta a szarvashúst. A vacsoránál meg nem akarták elhinni, hogy szarvasborjú volt az elhullott állat amiből készült a pörkölt. Akkor meg már mindegy, a marhahús olcsóbb.
Egyébként a költséghatékonyság csak akkor az igazi, ha tényleg betévedt a kertedbe és infarktusban kimúlt az állat. (De ez sem sima ügy, de most nem részletezem.)
Elméletileg a legtöbb vadásztársaságnál az elejtő vadász megveheti az elejtett vad húsát bizonyos feltételekkel(kb.7-800 ft/kg). Gondolhatnánk ez milyen k.jó, de ha hozzáadod a vadászat egyéb költségeit, akkor ott vagy a Matusz-Vad árainál. Viszont az is igaz, hogy abban az összegben benne van az „élvezet” is, a vadászat élménye.
A születésnapi vacsora után ezt kapta a fiunk. Nagyon szereti (mi is), valamint a zsírt, amiben a máj sült előszeretettel használja főzésre. Még a rizs főzésénél is ilyen zsírban pirítja le a magot, amitől királyi íze lesz! Persze, ha ilyen vastag szeleteket tesz a pirítósra, akkor nem fog sokáig…..
old forester 2021.11.30 08:59:39
@Andrass9: Úgy tudom András nap van. Egy kis köszöntő:

"Ahogyan a faluvégi dűlőben sétáló leányok talpára tapadó sárga agyag öleléséből kiszabaduló, s zörgős kocsikerék rettentő nyikordulásától megriadó juhászkutya lompos szőrében csüggeszkedő kullancs kidülledt szeméből alágördülő könnycseppben megtört holdfénnyel megvilágított rabló lovagvár tölgyfa kapujából kiálló rozsdás vasszegek összetartják annak szerkezetét és mivoltát,

és ahogyan a kaukkos óra lengő ingája által kettészelt pipafüst maró mivoltjától felheccelt kandúrmacska bajszáról lógó svábbogár dohányszín rokolya-szegélyéről visszatűző napsugár megolvasztja a szélesen hömpölygő, sebesen örvénylő, hatalmas és fényes disznó zsíradékot, mely az ócska öreg nemezkalap karimáján ücsörög kisülve, annak matériáját megerősítendő,

és ahogyan a szívhez szóló leánybolondító nóta utolsó hangjától elájuló leányka sóhajától reszkető gyertyaláng fényénél kalendáriumot betűzgető deák legényke serkedő bajszától felpaprikázott gazdaasszony ölében csipogó kicsiny kis csirkécskék által széjjelkapirgált ganyé-dombra hull
a mindeneket dorgáló nyári jégeső,

úgy hulljon ANDRÁS úr, családja, valamint minden jószándékú ember fejére az áldás,
valamint bendőnkbe a most hörpintendő jó finom magyar bor!

szűkszavú számbú', szapora szívembű' kívánom, de igazán!

jó egészséget, mindnyájunknak!"
Rég főztem, még régebben posztoltam. Egyszerű és gyors étel. Valamint finom annak aki szereti - merthogy igen megosztó egy fogás...
old forester 2021.11.08 09:11:28
-Igazad van, hogy igen megosztó fogás. Én gyerekkoromban valamiért rettenetesen utáltam. Márpedig anyám rendszeresen csinálta, mert a kertünkben termett. Az ebédnél rendszeresen „közelharc” volt, ha nem ettem meg, nem kaptam süteményt. Ilyenkor „bosszúból” kimentem a kertbe, kihúztam 3 sárgarépát, letörölgettem, és elrágcsáltam.
Aztán amikor kollégista voltam, úgy minden átmenet nélkül elfogadtam. Nem volt választási lehetőség. Nem volt sárgarépa. Egészen a katonaságig. Ott is gyakran volt, és ugye ott sem volt a’la carte. Egyik alkalommal ebédnél a mellettem ülő oldalba bök, és rámutat a szemben ülő tányérjára. Egy méretes félhernyó díszelgett rajta. Azt tudni kell, hogy ahol kb. ezer főre főznek, az nem egy fine dining étterem, ahol a borsócsirát egyenként helyezik a tányérra. Ilyen előfordul, de ezután megint sokáig nem ettem sehol „pulutykát”.
Az újabb fordulat akkor volt, amikor már családi körülmények között készült, és természetesen az akkori nejemnek elmeséltem a korábbi élményemet és akceptálta az elvárásaimat. Azóta rajta van az „étlapomon”. A múlt héten is csináltam, szinte ugyanígy, de én teszek bele szalonna bőrt amikor fő, és együtt főzöm a kolbásszal. Tudom ajánlani, de bármilyen más húskészítménnyel is, ami hizlal és emeli a koleszterin szintet. Ja, és a káposzta leveleit egyenként mostam meg és válogattam.
Blogkocsma Patkó 2021.07.25 07:00:00
No nem diós, nem is mákos és nem is egy óvatlan ló "cipőjét" csórtam el. Csak sima pontypatkó rántva. Tudom, nem az a gasztronómiai mérföldkő, de mégis csak jólesik egy kicsit hencegni, hogy milyen szép halakhoz jutottam. Meg aztán, az olvasó is kaphat némi iránymutatást, ha valami véletlen folytán…..
Pár éve ettem egy japán étteremben fermentált jégcsapretket, és nagyon tetszett. Amikor tonhal nigirit készítettem, próbálkoztam hasonlóval, de az inkább ecetes volt. Most viszont szép retket kaptam - kb alsókar nagyságút. Ezt muszáj vagyok megsavanyítani! Különösen, hogy végre megjött Kínából a…..
old forester 2021.07.07 18:35:56
@Fenchurch68: Valamelyik pizzázónak van olyan pizzája, hogy „songoku”-pizza, ami ugye sonka-gomba-kukoricát jelent. A fénykép feliratáról az jutott eszembe, hogy ez lehetne „kuhapapa” savanyúság. Vagy „kuha-papa”.
Én kérek elnézést, nagyon meleg volt ma, és egész nap ügyeket kellet intéznem, elég jól bírtam, de a végére úgy néz ki lemerültem.:-)
Egyébként azt olvastam valahol, hogy 30 C felett fokonként 10 %-al csökken a szellemi teljesítőképesség. 37 fok volt a városban, tehát akkor 30% maradt.:-)
Kicsilyányék jönnek vasárnap ebédre! A sült csirke biztos nyerő, a krumplit rajta kívül mindenki szereti, de neki jó valami saláta is köretnek. Feleségem főzött egy korhelylevest és kavart egy szép coleslaw-t. Én meg a csirke ízesítésével voltam elfoglalva...
old forester 2021.06.20 20:58:14
@szivar: „többit meg majd összekeresgélik maguknak”. Erről eszembe jutott egy vicc az átkosból.
Szu-ban bizottság megy ellenőrizni a kolhozokat. Az egyik helyen csirkéket is tartanak. Kérdezik az elnököt, hogy mivel etetik a csirkéket. –Hát kukoricával, elvtársak. –Nem jó, az nagyon gazdaságtalan.
Mennek a következő helyre, de az előző helyről telefonon odaszólnak, hogy a kukorica nem jó válasz.
Itt is felteszik a kérdést, mire azt válaszolják, zabbal, mert a kukorica másra kell. –Nem jó, a zabot is lehet másra használni.
Mennek a következő helyre, ide is ideszólnak az előző kolhozból, -vigyázzatok, ezeknek semmi sem jó.
Felteszik itt is a kérdést, mire a kolhoz elnök a fejét vakarva, -Hát az a helyzet elvtársak, hogy mi adunk minden csirkének 5 kopeket, vegyenek rajta maguknak amit akarnak.
Blogkocsma Egy tökéletes lecsó 2021.05.27 07:00:00
Szerintem :) Megjelentek az első szentesi paprikák, amiknek tényleg paprika illatuk van! Ráadásul valahol egész rendes fürtös paradicsomot termesztenek fólia alatt. Muszáj voltam lecsót főzni!..
old forester 2021.06.02 08:24:04
@Boar.: Látom te kened-vágod a témát, akkor biztos tudsz magyarázatot adni arra, hogy mitől avasodhatott meg a mélyhűtőben vaddisznóhús. Egyetlen alkalommal fordult elő, nagyobb süldőnek a része volt, elég zsíros hús. A hűtő -20 fok alatt hűt, a vadászat után ahogy hazaértem rövid időn belül le lett fagyasztva, nem volt áramszünet a kb. félév alatt amíg a hűtőben volt, és ki sem lett véve. Ahogy írtam, egyszer fordult elő, máskor soha. Próbáltam rájönni, többekkel konzultáltam, a legvalószínübb magyarázat az, hogy az állat étrendjében keresendő az ok. Elképzelhető? Ezt én nem tudom leellenőrizni, mert nem a kondával élek.:-)
(Habár néha amikor a híreket olvasom arra gondolok lehet hogy még az is jobb lenne.):-)
old forester 2021.06.02 15:48:58
@Boar.: Igen, akkor most már a kör bezárult, mert tkp. a zsír avasodott meg, csak a hús átvette az ízét. És ez volt az egyetlen eset amikor félévig, vagy tovább mélyhűtőben volt a vaddisznóhús. Általában 1-3 hónapnál tovább nem, mert elfogyott. És visszagondolva 10-15 évre, a szarvashús tényleg soha nem avasodott meg.
Ez az étrendre vonatkozó magyarázat valószínűleg az intenzív tartású állatok esetére vonatkozik, mintha én is olvastam volna ilyesmit. Igaz, hogy ott meg a feldolgozásnál tesznek a zsírba avasodásgátlót.
Mindenesetre érdemes volt szóba hozni.
Blogkocsma Bambi vörösborral 2021.03.27 07:00:00
Nem, ez nem egy újabb fejezet az agyhígítás történetéből. Bár nem lepődnék meg, ha valaki azt hinné, hogy ez ismét egy példa a bor meggyalázására. Egykor magam is belefutottam néhány elrettentő példába, ilyen volt Kisbéren a Mikkamakka, vagyis fehérbor kólával, vagy Nagykanizsán a nyegleó névre…..
old forester 2021.03.29 22:32:24
@Andrass9: -Nagyon jó ötletek 90%-ban. A 10% ami nekem nem jön be , hogy nem látom értelmét pl. egy főtt tojást megsütni, aztán még egyszer sütőbe tenni. A háromszori hőkezelés után semmi hasznos dolog nem marad benne csak az íz. Ami lehet hogy baromi finom, de én azt az ételt szeretem ami jó ízű és tápláló is. Mert hogy azért eszünk, hogy éljünk,és nem azért élünk, hogy együnk.
Na, meg a YT működése bosszant néha, amikor a legfinomabb étel közben megjelenik, hogy „körömgomba kezelése házilag”.
@szivar:
A szigetelők pedig azt csinálták, - amikor még főleg bitument vagy kátrányt használtak pl. tetőszigeteléshez-, hogy a szalonnát zsirpapírba csomagolták és belenyomták a forró anyagba. Volt egy kis bukéja, de nem zavartatták magukat.
Mondjuk ez csak egy része, amit tényleg elkészítettem, de sokan kérték, hogy a receptet is adjam meg. Nem titok és csődbe sem megyek miattuk, mert nem ebből élek :) Ez a poszt a tavalyi nagy csiliszüret emlékére készült, bár idén több volt a paprika. Mint a fenti kép is illusztrálja, elég sok…..
old forester 2021.02.11 12:29:08
@Andrass9: Spróbujesz, pokochasz!
old forester 2021.03.20 20:21:19
@Andrass9: E szerint a cikk( divany.hu/eletem/ejszakai-felebredes-alvas-ket-reszletben/) szerint lehet, hogy nem is az alkohol vagy a paprika hatása, hanem valami miatt kezdünk visszatérni az évszázadokkal ezelőtti bioritmushoz. Amiben a fenti két drognak esetleg lehet hogy csak katalizátor szerepe van.:-)
old forester 2021.03.21 18:06:42
@kocsmagomba: Van olyan megfigyelés (brit tudósok által), hogy pl. a kutya nagyon sokszor hasonlít a gazdájához, és vice versa. Ezt néha képekkel is igazolják.
Ebből kiindulva, mivel te rengeteget foglalkozol a gombákkal, lehet hogy a vargánya lelke már beléd költözött és a szervezetetek azonos ritmusban működik. Amikor a vargánya nő, te is aktív vagy. Erre gondoltál? :-)
Vendégposzt Kocsmagombától Az őzlábgomba legjobb rántva. Azt mondják. Mindenképpen frissen szedett pár órás, vastag húsú kalapok. Lisztbe, tojásba, morzsába forgatva, mikor csak úszva sül a forró olaj tetején, majd hirtelen megenni, mielőtt még kihűlne. Ilyenkor sorban áll a család a tűzhelynél,…..
old forester 2021.02.22 18:14:07
@kocsmagomba:"hogy lehet azt ügyesen panírozni." Sehogy. Az eredeti cordon bleu-t a panírozás előtt hústűvel összetűzik. A őzlábgomba kalapjával ezt nem lehet megcsinálni, mert nem olyan mint a hús, törik. Ha meg nincs összetűzve sütés közben szétesik. Legfeljebb 10 közül ha egy sikerül. De te ezt jobban tudod, napi szinten használod az őzlábgombát.
old forester 2021.02.22 19:51:42
@Andrass9: Ennek a blognak nagy erénye, hogy minden demonstrálva van,képekkel, a lehetséges tapasztalatokkal együtt. Nincs kedved alkalomadtán bemutatni? Kocsmagomba kollegával kooperálva. Nekem nem kedvencem az őzlábgomba, de ha nyáron belebotlok valahol én is megpróbálom.
A tojással ragasztás oké, de szerintem nem elég, mert tkp 4 réteget kellene összeragasztani, ahhoz kevés a tojás. Ezen az alapon az eredeti cordon bleu-t is így csinálnák, de valamiért mégsem.
Nagyon szeretjük, járunk is a városba enni, de a mostani helyzetben nincs nyitott étterem, ezért más forráshoz kellett folyamodni. Rendelni is lehetne, de mi nagyon a világ végén lakunk, nem akarjuk a futárokat ilyen messzire csalogatni. Jelentkezett viszont a fiam, hogy ő most főz egyet, és…..
old forester 2021.01.23 12:26:56
@kobold63: Kíváncsivá tettek a fenti beszélgetések , megnéztem a sorozatot. A fenti véleményeken túlmenően van még egy érdekes megfigyelésem. Amíg a főszereplők önfeledten, teli szájjal falatoznak, addig az időnként meghívott vendégek igen csak visszafogottan csipegetnek. Nincsenek hozzászokva az ilyen nagy falatozáshoz?
Amúgy az tetszik, hogy tényleg minden részét az állatnak elkészítik, és meg is találják a módját, hogy hogyan. Mi is megesszük a sertéslábat, meg fejet, de pl. marhalábról és fejről nem nagyon hallottam a magyar ételek között. Legfeljebb a borjúlábról. Úgy tűnik igaz lehet az a mondás, hogy „a kínaiak mindent megfőznek ami mozog, ami meg nem mozog, azzal ízesítik”.
A fűszerezés az úgy tűnik mindenhol ugyanaz. Van olyan video, ahol rengeteg zöldséget tálalnak, nem úgy tűnik, hogy háttérbe szorulna. Habár kétségtelen, hogy ha a súly arányokat nézzük, a hús és egyéb tartozékok dominálnak.
Érdekes, nem tudom hány része van, majd végig veszem.
Karácsonyra egy méretes kacsát sütöttem a gyerekeknek (a nagylyány kivételével mind itthon voltak). A kicsilyány inkább csirkemellet kért, nem rajong a kacsáért (azért a kacsamellből ő is evett). Rendes pusztítást hajtottunk végre szenteste. Másnap persze a kötelező maradék csipegetése volt a…..
old forester 2021.01.19 08:58:12
@kocsmagomba: -Repülő vadmadarat csak a levegőben illik. Ha sebzetten fut a szántásban még akkor sem, mert az életveszélyes, a sörét kiszámíthatatlanul gellert kaphat a fagyott göröngyön, és utána lehet kiszedni bicskával az áldozat(vadásztárs vagy hajtó) hátsó feléből a sörétet. Ha van kutya a vadászaton(általában van) az végzi el a piszkos munkát, a sebzett madarak begyüjtését.
@valkür: @látjátok feleim szümtükkel: A vadászat egyik alapfeltétele, hogy valaki felismerje a vadászható fajokat. A másik, hogy olyanra nem lövünk amit nem ismertünk fel, mert nem biztató opció, hogy életünk végéig fizessük a járadékot a rőzseszedő öregasszony családjának. Mármint a letöltött börtönbüntetés után.
Ha meg nem ismerjük fel holtbiztosan, akkor elengedjük.
Azon most nincs értelem vitatkozni hogy ezt mindenki betartja-e. M.o.-n vagyunk.
old forester 2021.01.19 20:49:36
@kocsmagomba: Nem tilos a rőzsegyüjtés. Az illetékes erdőgazdálkodótól függ, ő határozza meg a feltételeit. Befizetsz 5 m3 vékony tűzifára, és küldheted a nagymamát gyüjteni.:-)
Blogkocsma Diós guba 2021.01.08 07:00:00
Régi álláspontom az, hogy nem vásárolok előre darált mákot, mert úgy hamar megavasodik. Kistesó is magáévá tette ezt a filozófiát, és felhívott, hogy vegyek már néki 25 deka mákot valahol, és daráljam le. Mivel nekem van mákdarálóm. Most már. Kapóra jött a dolog, mivel mákos gubát terveztem…..
old forester 2021.01.14 10:03:37
@Andrass9: A hölgynek (H.H. asszonyság?:-)) több írása is van az idézett oldalon hasonló témakörben. Érdemes elolvasni őket, találóak.
Blogkocsma Libacomb színesben 2021.01.02 07:00:00
Vendégposzt kocsmagomba konyhájából   Vagy inkább csak: libacomb egyszerűen. Egy blogkocsmai beszélgetés ösztönözte az írást, amikor arról beszélgettünk, hogyan nem szerencsés túlfűszerezni a libacombokat. Véleményem szerint a liba az az állat, ami gyárilag készen van. Így lett kitenyésztve, nem…..
old forester 2021.01.02 22:03:37
@kocsmagomba: Tejet vehetsz szerintem is, meg faanyagot bárkaépítéshez, meg egy telket a Mátrában, úgy min. 600 m tszf. És lassan elkezdhetsz rá építkezni, az unokáid majd imába foglalják a neved. Új télikabátot viszont ne vegyél! :-)
Boldog Új Évet kívánunk mindenkinek!   Kezd elfogyni a kacsazsírom idehaza, valamit tenni kéne az ügy érdekében. Végül a madarasban fedeztem fel bőrös kacsahájat. Szerencsémre volt mellette hízott kacsacomb is, ami szintén egy jó gondolat. Hamár nekiállok piszmogni a konfitálással, akkor…..