Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Töritanár_

224 bejegyzést írt és 35 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Aetius Szent László királyunk 2024.04.23 10:06:01
Szent László uralkodása Szent László 1077-ben került a trónra mégpedig I. Béla királyunk és a lengyel Richeza hercegnő fiaként. Uralkodása idején a Magyar Királyság számtalan gonddal küszködött: rossz volt a közbiztonság, rengeteg volt a lopás és a lakosság egy része még mindig kóborló életmódot…..
Az Árpád-ház (Tk.121. oldal) Az Árpád-ház egy olyan uralkodói család volt, mely a honfoglalást vezető Árpád fejedelem leszármazottaiból állt és 300 éven keresztül adta a magyar uralkodókat (1000 és 1301 között). Az Árpád-házi királyok rokoni kapcsolatait családfa ábrázolja: Fontosabb…..
Magyarország a háborúban A JUGOSZLÁV VÁLSÁG Hitler, mint szövetségesét szólította fel Magyarországot a Jugoszlávia elleni harcban való részvételre 1941 márciusában. Ugyanakkor Teleki 3 hónappal korábban (1940 december 12-én) örök-barátsági szerződést írt alá velük. Végül Teleki az öngyilkosságba…..
Összefoglalás I.A magyarok eredete: Hun vagy finnugor származás Csodaszarvas mondája - Kézai Simon írta le Őshaza: Magna Hungaria (Ural hegység, Volga-Káma folyók) II. Őseink életmódja: Nomád életmód a sztyeppén Társadalom: 7 törzs, ezeken belül? nemzettségek, nagy családok Vándorlás:…..
Törióra 2 5F - Államalapítás 2024.03.26 09:51:36
István király és az államalapítás (117. oldal)   Azt a történelmi folyamatot és korszakot szoktuk államalapításnak nevezni, melyben Szent István királyunk Európával és a pápasággal együttműködve, a keresztény egyházi illetve világi közigazgatás kialakításával megteremtette az önálló Magyar…..
Államforma, parlament Az államforma az államot vezető személy hatalmának eredetét, legitimitását, jogállását írja le. Meghatározza az államfői tisztség keletkezésének és megszűnésének a módját. Egy állam alapvetően három fontos jellemzővel írható le. Ezek az államforma, a kormányforma és az…..
Törióra 2 5F - Szent István 2024.03.19 10:17:55
Szent István   Gézát 997-ben fia követte a fejedelmi székben, de Koppány nem fogadta el, mondván, hogy ő következik a szeniorátus elve szerint. A sztyeppei népeknél nem apáról fiúra szállt a hatalom, hanem a legalkalmasabb, legidősebb férfi családtagra szállt a hatalom. Koppány Veszprém mellett…..
Géza fejedelem (Tk 116. oldal)   A honfoglaló Árpád fejedelem dédunokája volt Géza. Felesége Sarolt volt, gyermekeik: három lány és egy fiú. A gyermekek: Vajk, aki később az István nevet kapja. Élt: 975-1038. Fejedelem: 997-től, király: 1000-től Ilona, a velencei dózse felesége lesz…..
A háború forduló-pontjai és 2. szakasza Fordulópontok a háborúban: Midwayi tengeri csata a Csendes-óceánon 1942 júniusában. Hatalmas amerikai győzelem születik Japán felett! El-Alameini csata Afrikában 1942 októberében. Erwin Rommel német tábornok támadását Egyiptom ellen megállítja Montgomery…..
1.) Iraki háborúk: Az első 1991-ben a Sivatagi vihar hadművelet volt (Öbölháború), amikor az USA katonailag beavatkozott Irak és Kuvait viszályába, ENSZ felhatalmazással és NATO kötelékben. Az iraki diktátor: Szaddam Husszein, az amerikai elnök pedig: George Bush. A második iraki háború 2003-ban…..
A Szovjetunió nemet megtámadása és a szövetségesek   A Barbarossa-terv révén 1941 június 22 - 1941 december 5 között mintegy 3,5 millió német katona támadja meg a Szovjetuniót, 3600 harckocsival és 4400 repülővel. Moszkvát 22 km-re megközelítik a németek. Fordulat: Sztálin a Szovjetunió keleti…..
A szabadságharc szakaszai 1.) Az osztrák intervenció (támadás) Magyarország ellen: 1848 december 2 - 1849 február 27. Ferenc József trónra emelésétől és a támadás megindulásától a kápolnai vereségig tartó időszak. 2.) A tavaszi hadjárat: 1849 április 2-től 1849 május 21-ig. A hatvani csatától a…..
2011 óta tartok online felkészítő foglalkozásokat közép- és emelt szintű történelem érettségikre. Két típusú foglalkozás választható nálam: az egyik részletesen megy végig 60 perces foglalkozások keretében a 4 éves középiskolai tananyagon 27 kiemelt témakör alapján, a másik a gyorsított képzés, ami…..
Törióra 2 5F - Honfoglalás 2024.02.23 08:21:07
Honfoglalás (Tk. 111)   A honfoglaló magyar törzsek, Árpád vezetésével tucatnyi hágón át érkeztek, egyidejűleg a keleti és a déli (erdélyi) Kárpátokon átkelve, például a következő hágókon keresztül: Vereckei-hágó, Uzsoki-hágó, Tatár-hágó, Radnai-hágó, Borgói-hágó, Békás-szoros, Ojtozi-szoros,…..
A közvetlen előzmények: A Molotov-Ribbentrop paktum: 1939 augusztus 23. Szovjet - német megnemtámadási egyezmény volt. Az egyik része nyilvános volt (a megnemtámadási rész) melyben elkötelezték magukat arra, hogy nem fognak egymással háborút kezdeni. A titkos rész felosztotta Kelet-Európa egy részét…..
Törióra 2 A magyarok vándorlása 2024.02.20 09:30:53
A magyar törzsek vándorlása   A magyar törzsek az Ural-vidéki őshazából, azaz Magna Hungáriából a sztyeppei vidékeken keresztül vándoroltak a Kárpát-medencébe. Az első állomás Levédia volt, a második pedig Etelköz, mely a Dnyeper folyó és az Al-Duna között terült el. Itt kötöttek vérszerződést a…..
Népi és egyházi ünnepnapok [] December népi és egyházi ünnepek Advent - Az egyházi év Advent első vasárnapján kezdődik. Ez Karácsony előtt négy héttel van. Advent (adventus Domini = az Úr eljövetele)  Miklós napja: december 6 Szeplőtelen fogantatás napja: december 8 Luca napja: december…..
A II. világháború előzményei A világ az 1930-as évekre demokratikus és diktatúrában működő országokra oszlott. A diktatúrák egyik része kommunista diktatúra volt (pl Szovjetunió, Kína) másik részük fasiszta diktatúra. Fasiszta országok Európában: Olaszország: Benito Mussolini - 1922 október…..
Vállalkozástan Gazdasági társaságok: olyan szervezetek, melyeket nyereség céljából hoznak létre különböző gazdasági szereplők. [PPT - vállakozások] Két válfajuk:  • Jogi személyiségű gazdasági társaságo Korlátolt felelősségű társaság (kft.)o Részvénytársaság (rt.)o Egyesülés – jogi személyiséggel…..
Elköteleződésünk Hitler oldalán (1938-1940)   Több lépésben Magyarország szerződések aláírásával elkötelezte magát Adolf Hitler német kancellár oldalán. Ahogyan sorra bevezettük a Hitler által elvárt rendelkezéseket, cserébe a németek sorra visszaadták nekünk, Trianonban elvesztett területeink egy…..
Gömbös Gyula miniszterelnöksége (1932-1936) Gömbös Gyula fiatalom katonatiszt volt, majd Horthy egyik legfőbb segítőj lett, végül 1929-től Bethlen hadügyminisztere. Gömbös négy éven keresztül vezette hazánkat miniszterelnökként. Időszakát négy tényező jellemezte: 95 pontos Nemzeti Munkatervet…..
Törióra 2 5F - A magyarok eredete 2024.02.06 09:57:41
A magyarok eredete (Tk. 104 oldal)   Eredet kérdés: Az ősi magyar mondák szerint a magyarok a hunoktól származnak, a nyelvészek viszont funnugor nyelvrokonságot és így Ural vidéki őshazát valószínűsítenek. Ősi magyar mondák: A csodaszarvas mondáját Kézai Simon (IV. László királyunk krónikása)…..
A Bethleni konszolidáció (1921-1931) Konszolidáció = rendteremtés, a korábbi anarchikus állapotok felszámolása, megszüntetése vagy helyreállítása. Gróf Bethlen István a Horthy-korszak (1920-1944) egyik legsikeresebb miniszterelnökeként 10 éven keresztül irányította a magyar bel- és…..
A török idők Magyarországon 1570 és 1699 között   A Magyar Királyság és Erdély jellemzői Erdély: Már a honfoglalástól kezdődően fontos határvédelmi terület volt a keletről, Ázsia irányából érkező sztyeppei nomád népek (pl besenyők) ellen. Ezért kaptak kiváltságokat az Erdélyben élő székelyek is…..
II. Ulászló uralkodása (1490-1516)   A Mátyás utáni zavaros idők (1490-1526) Ulászló uralomra kerülése:A magyar nemesek Mátyás után olyan királyt akartak, aki gyenge kezű, a nemesekre hagyja a kormányzást, de ugyanakkor saját költségén megvédi az országot a törököktől. Ennek leginkább Mátyás régi…..