Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kis Péter blog

25 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A modern táplálkozásban nagy hangsúlyt kap a cukor fogyasztás megfelelő szintjének megtalálása. A fejlett társadalmak (mármint ha Magyarországot most ide sorolhatjuk) egyik legnagyobb problémája az elhízás. Az elhízásért pedig egyre inkább a cukor a felelős. De mi is változott az elmúlt…..
Ha valakinek nem rémlik és rég olvasta esetleg Móricz Zsigmond Rokonok című művét, annak nagyon ajánlom. Rég volt, hogy egy könyv ismételt elővétele számomra ennyire jól esett. Nem a mű már-már komikusan szomorú valósága, inkább a jelen életünkkel való apró egyezések miatt. Hiába Mark Twain…..
Hazánkban egy vulkánkitörés esélye rendkívül alacsony, de külföldi utazásaink során vagy egy esetleg munkahelyi kiküldetés során elképzelhető, hogy egy alvó, vagy aktív vulkán közelében fogunk tartózkodni. Az alábbi összeállítás a teljesség igénye nélkül készült az Amerikai Vöröskereszt útmutatása…..
Bár Magyarország nem fekszik tengerpart közelében, de külföldi utazásaink során előfordulhat olyan eset, amikor ezzel a veszélyhelyzettel is számolnia kell. A szökőárt (tsunami, cunami) földrengés, földcsuszamlás, meteorbecsapódás válthatja ki. Szökőár földrengés esetén a jelenlegi ismereteink…..
Néhány feladatot el kell végeznünk, hogy megelőzzük a tűz kialakulását, megvédjük magunkat, családunkat és a tulajdonunkat a tűz veszélyeitől. Füstjelzők: Vásároljunk egy megbízhatóan működő füstérzékelőt (tűz jelzésére), CO érzékelőt (gázkazán hibájának jelzésére). A jól működő érzékelők időben…..
A járványok története A legrégebbi időktől kezdve az emberiség állandó kísérői a járványok. Nyomait fellelhetjük már az ókori irodalmi művekben és a középkori feljegyzésekben is. Mindig számítani lehetett komoly járványok megjelenésére a világban zajlott háborúk során. A XX. századig a járványok a…..
Mi a teendő közúti, vasúti, vízi, légi közlekedési balesetek esetén? Ha ön egy ilyen baleset szemtanúja vagy az önnel történik meg, ellenőrizze, hogy megsérült-e majd mérje fel az önt körülvevő veszélyeket. Ha úgy látja, veszélyben van az élete, azonnal távozzon a baleset…..
  A gazdaságban jelen lévő veszélyes anyagok tárolása, feldolgozása, felhasználása magában hordja a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek kialakulásának kockázatát. Szerencsére ilyen súlyos balesetek ritkán fordulnak elő. A katasztrófavédelmi törvény az érintett üzemek vezetői…..
A nukleáris balesetek bekövetkezésének valószínűsége rendkívül kicsi ugyan, de nem kizárható, ezért az atomenergia alkalmazása során fel kell készülni az ilyen balesetekre. A nukleáris veszélyből eredő legkisebb kockázat elérése a cél, amelynek fontos eleme a lakosságvédelmi feladatok végrehajtása.…..
  Tornádó Biztonsági Kézikönyv A tornádó a Föld egyik legpusztítóbb erejét képviseli, és ez a meteorológiai esemény Magyarországon is lehetséges. A tölcsér külső részén minimálisan 65 km/h, maximálisan akár 510 km/h-s sebesség szélsebesség mérhető. Ebben a "palástban" rengeteg törmelék található,…..
A zivatar olyan légköri jelenség, amelyet egy vagy több elektromos kisülés (villám) és /vagy dörgő esetleg éles, csattanó hang formájában észlelünk. Magasra törő zivatarfelhők környezetében erős fel- és leáramlási területek váltakoznak kis távolságon belül. Emiatt általában kis területre…..
Tudnivalók a jégen történő biztonságos sportoláshoz   A befagyott állóvíz jellemzői: A partközelben a jég vékonyabb, esetleg üreges, ezért könnyen törik. Az állóvizekbe befolyó vízfolyások, melegebb források elvékonyítják a jégtakarót. A sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb. Olvadáskor a…..
A jég beszakadását rendszerint előre jelzi a ropogás és recsegés, rianások megjelenése, a jégfelület süllyedése, ekkor még a beszakadás elkerülhető Ha alattunk szakadt be a jég   Azonnal feküdjünk hason a jégre minél nagyobb testfelülettel, lehetőleg arccal a part felé és lassú,…..
 Erős téli lehűlés, intenzív havazás idejében jelezhető, ezért megfelelő előrelátással fel lehet rá készülni. Várható következmények: Hófúvások, hótorlaszok, sínek felfagyása, jégréteg kialakulása miatt fennakadások lehetnek a (közúti, vasúti, légi) közlekedésben. A közlekedés nehézségei miatt…..
Földünk egyre inkább megállíthatatlanul melegszik. Megakadályozni nem tudjuk, ez a politikusok dolga. Mi, amit tudunk tenni a föld védelme érdekében, megtesszük. Odafigyelünk környezetünkre, szelektíven gyűjtjük a szemetet, racionális fogyasztást helyezzük a középpontba. A megnövekedett…..
 A szél sebességén értelemszerűen a levegő mozgásának sebességét értjük. A meteorológiában általában a m/s-ban, illetve egyes területeken a csomóban szokták meghatározni. 1 m/s kb. 2 csomónak felel meg. Az alábbi táblázatban találhatók az egyes szélsebesség-kategóriák, amit a meteorológiai…..
A földrengés a Föld felszínének hirtelen rázkódása. A földrengések általában tektonikus eredetűek, de vulkánkitörések, föld alatti üregek beomlása stb. is okozhatnak földrengést. A földrengéskor felszabaduló energia rengéshullámokat kelt, amely hullámok elérik a Föld felszínét. Magyarország nem…..
Árvíz: a folyó vízszintje hóolvadás, jégtorlódás vagy heves esőzések miatt megemelkedik, majd kilép a medréből és elárasztja a vidéket. Víz alá kerülhetnek lakott települések, ipari és más objektumok, termőföldek; sérülhetnek a víz- , gáz-, villamos és hírközlő berendezések; fertőzés és…..
A terrorizmus egyre inkább életünk része. Erre jó lenne Magyarországon is felkészülni. Sajnos a politika a mai napig nem tesz semmit, csak ijesztget politikai célokkal vezérelve. Ugyanakkor nagyon sok minden hiányzik még ahhoz, hogy a lakosságot felkészítsék a való világra.  A terrorizmus általában…..
  A rendszerváltás tagadhatatlanul az egyik legnagyobb politikai tett volt Kelet-Közép Európában az elmúlt 50 év során. Azonban nem csak pozitív változások indultak meg a politika terén ekkor. Túlságosan kevés szó esik arról, hogy a politika hangvétele, stílusa egyre inkább egy férfikocsma…..
Az elmúlt években szerintem már szinte mindenki hallotta a bűvös CSOK szót. A kormány otthonteremtő kezdeményezése úgy néz ki beváltotta reményét és sokan vállaltak három gyereket is ennek hatására. Ennek pozitív hatása vitathatatlan. Gratulálok az ötlet kiagyalóinak! Forrás: KSH A gyerekvállalás…..
  Miért mennek ki fiataljaink külföldre? Erről a témáról elég sokat beszélgettünk a kint élőkkel. Szerencsére egyre több már több éve kint élő magyar osztja meg gondolatait ezzel kapcsolatban. Talán úgy lehet összegezni, hogy "LEHETŐSÉG"   De talán érdemes végigvenni, hogy: Mit-hogy is lát egy…..
Kormányunk a magyarság számának megőrzése érdekében az elmúlt években elég sok intézkedést tett. Ezt véleményem szerint helyesen teszi. Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy ez elégséges-e és meg tudja-e állítani a magyarság számának csökkenését.   A lakosságszám csökkenése rendkívül nagy…..
Remélem, azt minden jelen sorok olvasója elismeri, hogy nagyon sok szép, jó dolog van a magyar kultúrában. Ebben szerintem nincs vita egyik politikai oldal álláspontjából sem. Párttól függetlenül ezt talán mindenki elismeri.Kultúránk - büszkén mondhatom - néha meg-meg tudja mutatni nagyságát világ…..
Monopólium megítélése a politikai életben   „Monopólium” szó hallatán általában mindenkinek valami unalmas könyvmoly jut eszébe, aki valami közgazdaságihalandzsával eteti a félrészeg lányokat a buli végén.Hát pedig a téma ennél azért többet ér. A sztori úgy indul, hogy mindenki volt már olyan…..