Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Wereniki

47 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Megjelent Móser Ádám Gyimesi, avagy az út tovább című új lemeze, amellyel az alkotó az improvizatív kortárs gyimesi kamarazene létrehozását tűzte ki célul. A Kovács Márton és Móser Ádám kettősében megszólaló kompozíciók tartalmáról és előrelátható fogadtatásáról beszélgettünk. ..
A huszadik század elejének két nagy stílusa, a szecesszió és az art deco, valamint a népművészet találkozását vizsgálja női alkotók sajátos perspektívájából a Hagyományok Háza és a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum közös kiállítása, amelynek kurátora, Üveges Krisztina mesélt a tárlat koncepciójáról...
2023-ban zárja 30. évfolyamát az 1994 óta működő, Prima díjas folkMAGazin, népzenész-néptáncos generációk elsődleges ismeretterjesztő és tudományos orgánuma, amely nemcsak amiatt számít kuriózumnak, mert ennyi idő távlatában még mindig fenn tudja tartani az érdeklődést egy olyan közegben, ahol a…..
Ritmus és hang Mortissa 2023.10.06 15:31:48
A rebetiko misztikus, alvilági és sokszor kegyetlen történeteinek hőse többnyire az a különc, dacos férfi, aki nem fél semmitől – ilyen egyszerűen jellemezhetnénk a görög rebetiko macsó vezéregyéniségét, a mangast (μάγκας) avagy a mortist (μορτης), aki hol hasist pöfékelve filozofál vagy…..
A populáris zene időgépe most visszarepít minket egy pillanatra a második világháború utáni Görögországba, hogy megnézzük, hová fejlődött a 19. század végén életre kelt „városi népzene”, a rebetiko megannyi társadalmi, politikai és kulturális változás hatására. Időutazásunk első, fontos lépéseként…..
Athén és Thessaloniki, a modern Görögország két legnagyobb városa száműzöttek ezreit fogadta be a 20. század egyik legnagyobb népességmozgásával járó háborújában: a görög-török háború (1919-1922) következtében Szmirna (ma Izmir) nagyszámú görög lakosságának a környező görög szigetekre és a…..
A görög rebetikót sokféle zenei irányból megközelíthetjük, hiszen fejlődését, formálódását tekintve több korszakra oszthatjuk ezt a gazdag zenei világot. Emellett minden korszakot fémjeleznek kiemelkedő, egyedi stílusú hangszeres és énekes előadók, illetve zeneszerzők, akik meghatározták a műfaj…..
A rebetiko elsősorban a nagy görög kikötővárosok sokféle kultúrában és zenei hagyományban gyökerező, és rendkívül változatos stílusban megszólaló népzenéje – egy páratlan urbánus folkjelenség, amelynek progresszív zenei idővonala valamikor a 19. század végén indul és körülbelül az 1950-es évekig…..
Ritmus és hang A rebetiko-hatás 2023.08.01 16:37:41
Nyolc évvel ezelőtt, 2015 nyarán voltam először Görögországban. (Erről az utazásról itt írtunk.) A Mediterráneum párás, sós-fűszeres levegője és a tenger hihetetlenül szép, ezerféle kékje természetesen nagy hatással volt rám is, ahogy bizonyára minden oda utazóra. Úgy éreztem, végre megérkeztem abba…..
A Magyar Zene Háza 2022 tavaszán, Tabula Rasa néven indított sorozatában február 24-én Sainkho Namtchylak, világhírű tuvai torokénekes lép fel a Mészáros Ádám gitáros, Hock Ernő bőgős, valamint Halmos András dobos alkotta trióval, ami ebben a formában a Jü trió első tíz évének felállását jelenti (az…..
„A román nagyvárosok éttermeiben oltalmat nyert virtuóz kamarazene, a Bánát szerb, cigarettafüsttől karcos kolói és a budapesti bérházak gangjaira kiszűrődő cigányzene” – mindezt a kulturális gazdagságot magába olvasztja a hazai világzenei palettán frissen megjelent Times New Román nevű formáció,…..
Moldvai népzene Budapesten címmel rendeztek egynapos konferenciát április 22-én, a Hagyományok Házában, melynek  témája a moldvai népzene táncházi folklorizmusa volt. A program nemcsak előadásoknak, hanem újszerű, interaktív konferencia-módszereknek adott teret, a napot pedig moldvai örömzene (jam…..
A Zűrös Banda 2021 névre keresztelt albumának és Básits Branka Én csépem című lemezének több közös halmaza is van, mind a kiadványokon hallható zenészek, mind pedig a műfaj és az indíttatás kapcsán, mely a Balkán zenéjéhez köthető. Egybevágó tény többek között az is, hogy mindkét lemez nagyot…..
„Abban a világban, amelyben születtem, imádságos harangozással kezdődött a nap, és avval is ért véget” - a leginkább a Muzsikás egyik énekeseként ismert Petrás Mária így írja le a világot, amelybe, illetve amelyből érkezett, és amely meghatározza témaválasztását keramikusként és népdalénekesként…..
Az idei országos Pege Aladár Jazz Nagybőgő Verseny harmadik helyezettje, Dénes Ábel 2017-ben végzett a Zeneakadémia jazz-bőgő szakán. Több kiemelkedő magyar és balkáni népzenei-világzenei együttesben játszik, többek között 2010 óta a Sárarany zenekarban, 2020-tól a Söndörgőben, mindemellett pedig az…..
  Bolyki Sára a Bolyki Tamás Quartetben - fotó: Bolyki Marci A Halmos Béla Program különleges alkotói pályázatot hirdetett meg, amelynek köszönhetően egy nagyívű, népzene alapú zenemű létrehozására nyertek támogatást a legígéretesebb tervek, köztük Bolyki Sáráé is, aki kimagasló előadói…..
Lakatos Sándor A Halmos Béla Program különleges alkotói pályázatot hirdetett meg, melyen egy nagyívű, népzene alapú zenemű létrehozására nyertek támogatást a legígéretesebb tervek, köztük Lakatos Sándoré is, akivel a cigányság zenei hagyományait központba állító kompozíciójáról beszélgettünk…..
Cserta Balázs A Halmos Béla Program különleges alkotói pályázatot hirdetett meg, melyen egy nagyívű, népzene alapú zenemű létrehozására nyertek támogatást a legígéretesebb tervek, köztük Cserta Balázsé is, aki szinte bármilyen fafúvós hangszerrel a kezében számtalan formáció tagjaként felbukkan a…..
Meggyes Ádám - fotó: Szász Veni A Halmos Béla Program különleges alkotói pályázatot hirdetett meg, melyen egy nagyívű, népzene alapú zenemű létrehozására nyertek támogatást a legígéretesebb tervek. Meggyes Ádám jazztrombitás, zeneszerző készülő kompozíciójával egy nem mindennapi stílusegyveleget…..
Páll Ibolya A Halmos Béla Program különleges alkotói pályázatot hirdetett meg, melyen egy nagyívű, népzene alapú zenemű létrehozására nyertek támogatást a legígéretesebb tervek. Páll Ibolya számára a falusi kultúra szerteágazó eszköztára és esztétikája nem csupán választott hivatásának alapja:…..
Ritmus és hang A szenvedély arcai 2021.02.27 14:18:47
Giogos Moysidis albumkritikáit fordítva ismét szöget ütött a fejemben, hogy valóban, milyen kicsi ez a világ – de most talán kisebb is a kelleténél, aminek azért egy pozitív hozadéka biztosan van: egyes részletekre több idő, nagyobb hangsúly kerülhet. Az alábbiakban három görögországi művész új, a…..
„Prelúdium” Nagy öröm volt számomra hallgatni az Ifjú Szivek String Quartet 2020 novemberében megjelent  első lemezét, amelynek címe rejtélyes módon a sakk világára utal: az olasz eredetű kifejezés, a Giuoco Piano, azaz „csendes indítás” mögött a legrégibb és leghíresebb sakkjátszma-nyitások egyike…..
Azok a zenészek, akik nem a playbacknek vagy az autotune-nak köszönhetik főképp sikereiket, általában magabiztosan állnak egy élő koncert alkalmával a színpadon és lemezfelvételkor a stúdióban is...
A Vujicsics és Szörényi Levente - forrás: fatemplomfesztival.hu „Vannak rég várt, elkerülhetetlen találkozások” - kezdi vallomását a Vujicsics zenekar a Hej, barátom, együtt indulok veled című, Szörényi Leventével közösen készített lemez kísérőfüzetében, amely már a hanganyaggal való…..
A Piliscsabai Táncház Egyesület 2014-es megalakulása óta számos rendezvénnyel gazdagította a táncházmozgalmat, illetve fontos ajtókat nyitott ki az autentikus népzene és néptánc iránt érdeklődő „kívülállók” előtt is. Az egyesület tanárainak mindegyike képzett zenész, illetve szakember a saját…..