Regisztráció Blogot indítok
Adatok
endrenz

45 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy ideje nem írtam, de mindjárt itt a hazatérés ideje. Még az utolsókat utazgatom az északi szigeten, és mindenféle kalandos dolgot csinálok. Ma például reggel megmásztam a Tauhara hegyet Taupo mellett, amiről gyönyörű a kilátás a Balatonnál kicsit nagyobb, de jóval kerekebb Taupó tóra, a…..
Már néhány napja tehenekkel dolgozom a Taranaki hegy lábánál, úgyhogy gondoltam írok róluk valamit. Először is ezek fekete-fehér Holstein Friesian fajta tehenek, jó csontosak, nem azok a kerekded fajták. Ez a leggyakoribb tehén fajta, mivel nagyon jó a tejhozama, 5 ből 2 tehén itt ilyen. Kis…..
Felsétáltam egy víztoronyra, ahonnan a Mount Taranaki és az óceán is látszódott. Mindezt gyönyörű időben!..
Amikor kitett a stoppos-fuvarosom, itt néztem először jól körül a Taranaki hegy lábától nem messze. Még ennél is jobb látvány várja az embert mikor fejni megy!..
A nem túl szép idő ellenére egy jót ringatóztam a kajakon!..
Két maorival is fényképezkedtem, miután megnéztük Waitangiban hetük zenés-táncos-ügyességi előadását, rengeteg nyelvnyújtogatással és szemdüllesztéssel kísérve. Ezt vezette fel a rövid kis műsor, amit a Maori előadás post-ban láthattok.  Az egész ebben a gyűlés házban (whareneui) történt:..
Ez a beceneve a Pohutukawa fának, ami most novemberben virágzik egészen december végéig, és dús zöld lombokat bíbor színű virágok díszítik. Egy legenda szerint egy fiatal maori harcos, akinek meggyilkolták az apját megpróbált az égben segítséget keresni a bosszúhoz, de lezuhant, és a vére…..
Még Cook kapitány nevezte el Bay of Islands-nak ezt az öblöt, amely mellett Waitangi, Paihia és Russel települések is fekszenek. Ez az északi rész kiválóan alkalmas volt kikötőnek, például az apály idején elvonuló víz után a homokban fennmaradó hajókat itt könnyen lehetett javítani,…..
Ma delfint is láttam a hajóúton, aminek egyébként a fő célja a Bay of Island szigeteinek körbejárása volt. Ezt a delfin csapatot a hatalmas cruiser hajó érdekelte leginkább, azt úszkálták körül. Volt egy kis úszkálás, ugrálás is...
A Waitangi szerződés aláírásának helyszínén egy remek kis múzeumban és területen lehet megismerni a közel kétszáz évvel ezelőtt történteket. A programnak része egy maori előadás is, amit magát sajnos nem volt szabad videóra venni. Azért a maorik köszöntő és nyitó előadását fent láthatjátok. Az…..
Mivel van pár építész is, akit szeretnék anyaggal ellátni, most kifejezetten épület témájú fényképek következnek. A helyszín Russel, maori nevén Kororareka vízparti utcája (The Strand). Tovább az érdeklődők számára...
Ma eljutottam a Waitingi szerződés aláírásának helyszínére, és jobban megértettem a hátterét az 1840-es szerződésnek, ami következtében Új-Zéland brit gyarmat lett. Bár a zászlók kapcsán már említettem, most esett le teljesen, hogy Új-Zéland a 19. század legelején több ország számára is érdekessé…..
Az új-zélandra érkező európai felfedezők hamar bonyodalmakba tudtak keveredni a harcos maori törzsekkel, közös nyelv és a másik hátterének, kultúrájának megértése hiányában. Ahogy más esetben is, sok alkalommal indokolatlan vagy szükségtelen vérfürdőben végződött a félreértés. Cook kapitány…..
Aotearoa - ez Új-Zéland maori neve. De mit is jelenthet? És ha már itt járunk, mit jelent a Māori?   Kezdjük a Māori szóval. A polinéz eredetű őslakosok a szigeteken törzsi közösségekben éltek, magukat törzsi (iwi) neveiken szólították. Például: Ngāpuhi, Ngāti Porou, Ngāi Tahu,…..
Ez a remek képregény folyam a témakörének köszönhetően (skandináv országok egymás között) elég keveset foglalkozik Új-Zélanddal, de azért párszor előfordul az ország, általában egy békés és vidám birka formájában, a zászlójába öltöztetve: Aki még nem olvassa, mindenképp nézze meg magának, mert…..
Az aktuális új-zélandi zászló sokaknak ismerős lehet, már csak azért is, mert első ránézésre nem sok a különbség az ausztrál zászlóhoz képest, plusz a brit zászlót is tartalmazza, szóval az egyediség skálán nem teljesít túl erősen. Az érvényes új-zélandi zászló: A zászlón a négy csillag a Dél…..
Azt már láttam, hogy magát Új-Zélandot hogy fedezték fel, na de mégis mit adtak nekünk a rómaiak az új-zélandiak? Következzen egy nem teljes, de azért kimerítő lista: Van három Nobel díjasuk: A kémiai Nobel-díjas Rutherford magfizikai kutatásairól híres, valamint elsőként hajtott végre…..
Az egyik kedvenc versdalom/dalversem. Csak úgy.....
Ezt a kis önirónikus táblát Rotoroa szigetén találtam, ahol a kiwiket segítik visszailleszkedni, többek között. Van egy régi maori legenda arról, hogy a kiwi madár miért is vállalta fel önként a repülés nélküli életet, vesztette el színes tollait, és mit is kapott cserébe. But you kiwi, because…..
Látni fogjátok, rengeteg videót feltöltöttem az elmúlt néhány napról. Ez azért van, mert azt érzem, hogy a sok szépséget, amivel találkozok nem tudják átadni csupán a fényképek. A vízparton a hullámok játékát, vagy a vízesés zúgását. A kabin előtt üldögélés nyugalmát. Az erdei sétákban a…..
Ma a vízesésnél közel jártam ahhoz, hogy beugorjak a szikláról, annyira hívogató volt a víz. Meg az is hozzáadott a csábításhoz, hogy halak közé csobbanhattam volna. Kíváncsi lettem volna, hogy melyikünk lett volna jobban megrémülve, ki lett volna a csirke... De még időben észrevettem, hogy…..
Ilyen volt a másfél órás séta az erdőben, a vízeséstől Új-Zéland szülőhelyéig. A videó a séta közepe táján készült.  Csak türelmesek és kíváncsiak számára! Had beszéljenek helyettem a képek...
Egy kisebb vízesést látogattam ma, Hararuban. A közeli erdőben kiwik is laknak!..
A mai sétám átvezetett egy mocsáros mangrove-erdőn. Egyrészt nagyon jó élmény volt a furcsa helyen sétálni a nagyon jól kialakított úton, másrészt mint kiderült remek háttér története van a helynek. Remélem tetszeni fog nektek is a videó, bocsánat a fütyörészésért és szuszogásért. Érdekes és…..
Percekig vigyorogva álltam a hullámzásban, és a partszakasz hosszan folytatódott. Remek nap volt, kicsit aludtam is a parton, cserébe viszont jól megkapott a nap. Ez van...