Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PéterVirág

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A HM HIM Hadtörténelmi Levéltárban őriznek egy különleges iratsorozatot, az úgynevezett felülvizsgálati iratokat. Az 1875 és 1945 között keletkezett 548 dobozból álló iratgyűjtemény számos I. világháborús sérültre is tartalmaz adatot. – Reszegi Zsolt, az intézmény levéltárosa mutatja be a páratlan…..
PéterVirág 2020.10.12 10:16:28
@Spanos: Az én kutatási témámhoz kapcsolódóan találtam a névsorban olyan neveket, akiknek a következő lépésben - amikor a levéltár nyitva lesz- kikérem az anyagát.
Nekem a fenti cikk azért hasznos, mert a) felhívta a figyelmem a forráscsoport létezésére, tartalmára b) a névsort átböngészve tudom, hogy kinek akarom kikérni az anyagát (már egy meglévő névsorból dolgozom).
Az elmúlt években az Osztrák–Magyar Monarchia területén létesített mintegy 50 hadifogolytáborról, a hadifoglyok elhelyezéséről, ellátásáról számos, elsősorban osztrák szerzőktől származó mű született. A közelmúltban pedig Magyarországon is elkezdődött a kutatás a témában. Számos publikáció jelent…..
PéterVirág 2020.09.23 15:18:50
@Károly Kovács: Én úgy gondolom, hogy a képeslapon az alakulat megjelölése nem pontos. Kicsit megpiszkálva a dolgot, megnéztem, milyen nfk. őr alakulat köthető Aradhoz.
A XII. nfk. őr zlj. pk-ságot találtam, kb. a jelzett időpontban. Azt gondolom, hogy ennek a 2. századában szolgált nagyapja. Én ebbe az irányba indulnék tovább.
A HL-ben van anyaga az alakulatnak. De meg lehet próbálni a veszteségi adatbázist is: militaria.hu/hirek/mar-elerheto-az-i-vh-magyar-katonahoseinek-adatbazisa
Kövendy Gyula, a m. kir. debreceni 2. honvéd huszárezred tisztje a Nagy Háborúban Kövendy Gyula fiatal ludovikás tisztként 1914 decemberében került a frontra. Számos kitüntetést kiérdemelve hadnagyi, majd főhadnagyi rangban, századparancsnoki beosztásban 1918 őszéig részt vett a küzdelemben. A…..
"... nem az első világháború nagy elvesztésének az általános nagy indokait kerestem, hanem csupán ama lazaságokra, fegyelmezetlenségeket is előidéző esetekre kívántam rámutatni, amelyeknek elhárítása sokban és elsősorban a csapattiszten múlik, és amely feltétlenül hozzájárul ahhoz, hogy egy vesztett…..