Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mangolla

29 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
mangolla Málta holtszezonban 2019.01.27 22:04:07
Elsőre jó ötletnek tűnt, hogy gyalog induljunk el a kikötőből a hotelbe, elvégre elsősorban túrázni jöttünk Máltára. Mġarrból Xlendibe gyalogosan 12 km az út a térkép szerint, az idő kellemes volt, 20 fok, a kék eget bárányfelhők tarkították, kívánni sem lehetett volna szebbet. Gyönyörű, part menti…..
mangolla Barcelona 2018.09.09 19:05:13
„Egy évben 358 nap fúj a szél, 296 nap van köd, 240 nap esik valami, 175 nap a hőmérséklet nulla fok alatt van. Ha fúj, akkor úgy, hogy levegőt sem lehet venni. Ha köd van, akkor olyan nagy, hogy az autók előtt munkásoknak kell menniük, és figyelniük, hogy tovább is út van-e még vagy már csak…..
mangolla Megint Varsó 2018.08.15 19:30:45
Rosszul születettek – találóbb címe nem is lehetne annak a lengyel riportkötetnek, amely a második világháború és a rendszerváltás közötti korszak modern építészetének mai szemmel nézve is különleges remekei előtt tiszteleg. Olyan épületek sorsával ismerkedhetünk meg, amelyek nehéz, fájdalmas…..
1993. december 12-én a Magyar Televízió egyes csatornáján félbeszakadt a Walt Disney bemutatja című rajzfilmválogatás vetítése. Éppen a Kacsamesék egyik epizódja ment, amikor 18 óra 8 perckor elsötétült a képernyő. Lejátszották Chopin Gyászindulóját, majd Boross Péter belügyminiszter bejelentette…..
mangolla Varsó sokadjára 2018.04.15 19:13:49
Rengetegszer volt már szerencsém hosszabb-rövidebb ideig Varsóban időzni, így a hagyományos útikönyvek látnivalóit már rég kipipáltam. Szeretek a jól ismert helyeken is újra és újra végigsétálni, legutóbbi utam előtt azonban kiolvastam egy alternatív városkalauzt, amelyből szemezgetve készítettem…..
mangolla 2018.04.17 07:56:06
@¿Qué tapas hay?: Köszi a kiegésztítést:)
Róma a világ egyik legkedveltebb turistacélpontja, így aztán fel lehet keresni bármely évszakban, a különbség csak annyi lesz, hogy vagy nagy tömegek és hosszú sorok lesznek mindenhol, vagy még annál is nagyobb tömegek és még annál is hosszabb sorok. Ha valaki csupán a toplistás látnivalókat akarja…..
– Bontani való az, kár a filmért! – kiáltotta felém egy szemre harmincas évei közepén járó férfi autója nyitott ajtaján keresztül. Értetlenül néztem rá, ő becsapta a kocsi ajtaját, én pedig elkészítettem a fenti képet.  Az idegen férfi elhajtott, és csak egy kis fűszag maradt utána az épületek által…..
mangolla 2018.02.23 08:39:56
@pizo: :-)
mangolla Lublini séták 2018.02.18 13:14:26
Ha egyetlenegy képben kellene összefoglalnom azt a hétvégét, amelyet nemrég Lublinban töltöttem, akkor ezzel a fenti felvétellel tenném meg. Apró meglepetésekkel teli, üdítően kihalt, kacsaringós kis utcák, romantikusan omladozó vakolat a házfalakon, hóbuckák és latyak a talpam alatt. Egy kicsit…..
mangolla 2018.02.21 14:16:05
@pizo: Nagyon örülök, és én is köszönöm :) Néhány napon belül elkészül egy újabb lublini bejegyzés, újrafotóztam jópár, Lublinról készült régi felvételt, amolyan akkor és most képpárok lesznek!

Üdv,
Helga
Macedónia Albánia után Macedónia következett, ez volt az utolsó ország, amelyet meglátogattunk. Volt egy megállónk az Ohridi-tó partján, Sztrugában, és egy kétnapos a fővárosban, Szkopjéban. Miután túlvoltunk a fő attrakción, ami számomra Albániát jelentette, talán kicsit el is fáradtam, talán már…..
A Ligetért gyerekkorom óta rajongok. Akkoriban édesapám a MÁV-nál dolgozott, így kihasználva az ingyenes utazást, minden évben felkerekedett a család, hogy egy szép nyári napot a Ligetben töltsön. Néha vittünk magunkkal egy-két unokatestvért, akikre az ingyenesség ugyan nem vonatkozott, de ha MÁV-os…..
Tirana belvárosa viszonylag rendezett, kellemes, és kevesebb a szemét, mint a másik két albán városban, ahol jártunk. És itt vannak kerékpárutak is. Nem mindegyik használható, mert van, amin autók parkolnak sorban, de nincs is annyi biciklis. Tiranában találkoztunk először működő gyalogoslámpával…..
Shkodrából Durrës felé az út még számos érdekességet tartogatott. Keresztülautóztunk Lezhën, ahol éppen piac volt, és az utakon hömpölygő tömeg sebességével araszoltunk át a fél városon. Így volt idő a bámészkodásra. Láttam mindenféle élő baromfit a lábánál fogva összekötözve, a földön vergődve,…..
Albánia Végre, Albánia! Mert Albániát tekintettem a csúcspontnak, tulajdonképpen Albánia köré szerveztem az egész utat, vagyis ha nincs Albánia, talán balkáni út se lett volna soha. Jobban mondva, ha annak idején nem kattanok rá Andrzej Stasiuk könyveire, akkor nem valószínű, hogy valaha is fejembe…..
Jó néhány évvel ezelőtt találtam egy budapesti lomtalanításon néhány, a hatvanas években készült fényképet egy olaszországi családi nyaralásról. Amikor két évvel ezelőtt én is ugyanazokon a helyeken jártam, ahol ötven évvel ezelőtt ez az ismeretlen család, magammal vittem a képeket, és újrafotóztam…..
mangolla Kép-párok 2017.12.25 19:26:55
Nagy rajongója vagyok a Mai Manó Ház blog kép-párok rovatának, így aztán nem titok, hogy ehhez a kis válogatáshoz is részben innen jött az ötlet. Az én kép-párjaim között vannak amolyan akkor és most párok, amelyek ugyanazon a helyszínen készültek, és vannak olyanok is, amelyek térben és időben sem…..
Montenegró Az apartman tulajdonosa, Jadranka, régi ismerősökként üdvözölt bennünket kotori házában, kávét, narancslevet és süteményt hozott tálcán. Ráadásul – mivel minden bizonnyal mi vagyunk az egyetlen vendégei ezeken az esős áprilisi napokon – felajánlotta, hogy lakjunk a lefoglalt olcsóbbik…..
2014 tavaszán azok közé a boldog egyetemisták közé tartoztam, akiknek nem csak szabadidejük volt annyi, amennyi talán már sosem lesz, hanem volt némi félretett pénzem is. A Pázmányon ráadásul bőkezűen mérték a tavaszi szünetet is, kéthetes volt, én pedig a kedvező körülmények együttállásán…..
A terv a következő volt: sok séta Jerevánban, még több a Szeván-tó partján, és ha valami csoda folytán nem jéghideg a hegyi tó vize, még fürödhetünk is, aztán túrázás Dilijan környékén és szintén kirándulás és a világörökségi emlékművekké nyilvánított kolostorok megtekintése a Debed-kanyonban. És…..
mangolla Utószezon, Szardínia 2017.10.14 21:02:32
A szeptembernél nem tudok ideálisabb hónapot elképzelni egy mediterrán vakációhoz: a tenger még meleg, a levegő hőmérséklete pont jó. A nappalok melegek, de nem tikkasztóak, az esték kellemesen hűvösek. Ilyenkor a napozás sem szenvedés: árnyékban már fáznék vizes fürdőruhában ücsörögve. És ami…..
mangolla Lengyelország 2006-2016 2017.08.06 20:20:59
Készítettem egy rövid összeállítást kedvenc lengyelországi képeimből, melyeket 2006 és 2016 között fotóztam, és amelyeket még nem publikáltam a blogomon. Városok   Plac Zamkowy. Varsó, 2014 Ulica Piotrkowska. Łódź, 2015 Felhőszakadás a Motława-folyó partján. Gdańsk, 2016 Krakkói panoráma…..
mangolla Vissza Velencébe 2017.06.10 17:09:12
1990-ben egy szép nyári napon, valamikor este fél nyolc körül édesanyám és Gizi barátnője elindultak Velencébe. Gizi ötlete volt, hogy lássanak világot és fizessenek be egy buszos kirándulásra. Tizenkét órányi utazással megérkeztek Velencébe, és körülbelül ugyanennyi időt töltöttek ott. Megnézték a…..
mangolla Tájak macskák nélkül 2017.05.03 21:44:47
Jéghideg januári estéken olvasgattam Paul Theroux The Great Railway Bazaar[1] című klasszikussá vált művét. Korábban regényei és novellái jelentek meg, ez volt az első nem fikciós alkotása. Az előszóban leírja, hogy unta az akkoriban kapható útleírásokat (angolul travelogue vagy travel book,…..