Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dr. Domján Mihály

145 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2024. január végén, immáron tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF). Idén a szervezők - a "Te hited" kategóriából - a Négy nővér francia-tunéziai alkotással kapcsolatosan kértek fel az ajánló megírására. Örömmel teszek ennek eleget, azzal együtt,…..
Az elmúlt években számos lovas tisztelt meg azzal, hogy pszichológusként megkeresett. Hosszabb út volt számomra, amíg megértettem azt a sokszínű gazdagságot és erőforrást, amely a ló és a gazdája között tud kialakulni. Ez a podcast-adás – V./1 – mindegy köszönetképpen lett elkészítve, illetve azok…..
A mindennapjainkat sok apró döntésen keresztül éljük meg. Sokszor észre sem vesszük, mert annyira magától értetődő, hogy pl. egy hétköznapi vacsorára mit vásároljunk vagy reggel melyik zoknit válasszuk ki. Majd egyszer csak olyan fordulópont előtt találjuk magunkat, amikor megtorpanunk. Azt érezzük,…..
2023. január 21. és 29. között rendezik meg immáron 9. alkalommal a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált (BIDF). A ‘Légy felelős!’ szekcióban kapott helyet a Hitbuzgó család (A holy family) c. tajvani alkotás. Ennek a dokumentumfilmnek a civil nagyköveteként ajánlom szeretettel az egész…..
A múlt szombaton, november 19-én találkoztak újból Kiskunfélegyházán a donorcsaládtagok és a szervátültetettek. Az alkalmaink hibrid módon zajlanak, azaz Zoom-on keresztül is lehetőség van a becsatlakozásra. A sok nehézség és fájdalom mellett ezt ‘köszönhetjük’ a COVID-nak, hiszen kényszerűségből…..
Ott tartunk, hogy az emberek többsége nem jött még arra rá: a hírműsoroknak és maguknak a híreknek az elsődleges szempontja a szórakoztatás. Mit jelent ez?   Amikor Bruce Willis éppen a soron következő gonosszal küzd, akkor nézőként hagyjuk magunkat beleengedni abba a borzongásba, hogy vajon a…..
Ahogyan nincs két egyforma ember, úgy azonos hűtlenségi matek sincs. Párszor tapasztalom, hogy az éppen segítséget kérő, megcsalt személy azt érzi, hogy korábban mindent megtett és egyáltalán nem érti, hogyan jutottak el idáig. Ez egyébként a saját szemszögéből igaz is lehet. Mások pedig teljesen…..
A bejegyzés címét nem akartam "drasztikusra" venni, de ha őszintén magamba nézek, akkor a következő üzenetet szeretném átadni: Miután letetted az italt, kezdődik a boldogtalanság. 18 évvel ezelőtt kezdtem el a családterápiát tanulni és 2007 óta vagyok a "csapat" tagja. Korábban én is úgy…..
2021. áprilisában és májusában folytatódtak online módon a donorcsaládok és a transzplantáltak havi találkozásai. A júniusi együttlétünket - ötletemre - ún. hibrid modellben oldottuk meg: a többség a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba személyesen jött el, más online módon kapcsolódott. A későbbiekben…..
Az Ego "haláláról" számos helyen lehet olvasni. Például a jungi pszichológiában, az életközépi válság kapcsán, Avilai Szent Teréz írásaiban, János Evangéliumában (12,24), az iszlám szufik bölcsességeiben, a zen tanításában vagy akár a pszichedelikus kultúra követőinél. Belátom, hogy nagy bátorságra…..
2021. márciusában újból online módon találkoztak a szervdonorok hozzátartozói. Nekem még mindig szokatlan ez a forma, de bátran írhatom, hogy megérte a szervezés. Az internet személytelen falait - úgy érzem - az őszinteségünk, ahogyan a megrendítő, igaz és támogató mondataink át tudták törni. Az…..
A 2021-es Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) neves alkotásaiból még egyet szeretnék előzetesen ajánlani. A filmfesztivál 2021. március 1. és 10 között kerül megrendezésre. Az esemény 10 napja alatt 30 versenyfilm lesz megtekinthető - online. A Szemtől szemben egy Finnországban…..
Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a 2021-es Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) neves alkotásaiból párat előzetesen megnézhettem. A filmfesztivál 2021. március 1. és 10 között kerül megrendezésre. Az esemény 10 napja alatt 30 versenyfilm lesz megtekinthető -…..
2021 elején úgy döntöttünk, hogy a donorcsaládok szokásos összejövetelét áttesszük az online térbe. Így szeretnénk azt az űrt betölteni, amit a pandémia "ütött" közénk. A személyes találkozónk tehát különleges módon, a saját otthonainkon keresztül valósult meg. Már nagyon vártam! Örömömre, pici…..
November elején újból találkoztak a donorcsaládok hozzátartozói Kiskunfélegyházán, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Nagy örömünkre, a múltkori alkalommal először közénk eljött transzplantált hölgyet ismételten köszönthettük a sorainkban. (A csoportunk indulásáról bővebben itt lehet…..
Ha évekkel korábban megkérdezték volna azt tőlem, hogy milyen nekem, ha elismernek, illetve van-e ezeknek a pillanatoknak számomra jelentősége, akkor azzal kezdtem volna a mondatot, hogy "Igen, de..." A válaszom - egészen őszintén - a következő lett volna: "Igen, klassz érzés, de igazából zavar."…..
Mielőtt a Társadalmi dilemma 2020-as, amerikai dokumentumfilmet ajánlanám, szeretnék egy személyes élményt megosztani. Pár évvel ezelőtt kulturális körúton vettem részt. Bár április végét írtuk, mégis hóviharba került a csoportunk. Mivel nálam leginkább tavaszi ruhák voltak, egy ujjatlan vastag…..
A mese szabaddá teszi a gyermek lelkét. Erről az egyszerű igazságról szeretnék most írni - támogatva a szülőket és a meseolvasást. Aktualitását nemcsak a minőségi idő "kikopottsága" adja, hanem az elmúlt időszak egyik eseménye. Számos cikk és gondolat jelent meg egy mesekönyv kapcsán, a kommentek…..
A donorcsaládok őszi, immáron második csoportfoglalkozásán új tagot köszönhettünk a köreinkben. Egy végtelenül kedves és nyitott tanárnő személyében a "csapatunk" friss lendülettel gazdagodott. A hölgy 2009-ben esett át transzplantációs műtéten és azóta - hála Istennek - jól van. A blogbejegyzés…..
A Beavatási eskü (The Vow) egy négy részes dokumentumfilm a NXIVM (ejtsd: neksziöm) nevű amerikai szervezet működésébe enged bepillantást - az HBO jóvoltából.  Egyik késő este véletlenül találtam rá a minisorozatra. Első lélegzetvételre másfél epizódot néztem meg és szóhoz sem tudtam jutni, annyira…..
2020. szeptember elején tartottuk meg a donorcsaládok első, őszi találkozóját Kiskunfélegyházán. Több témáról beszélgettünk, amelyek közül kettőről szeretnék mindazok számára beszámolni, akiknek nem volt lehetősége közénk eljönni, illetve nyomon szeretnék követni a csoportfoglalkozásainkat. Még…..
Akinek van legjobb barátja vagy barátnője, pontosan tudja, mennyire felszabadító érzés egymás társaságában "csak úgy" ellenni. Hiszen nem kell ilyenkor arra figyelni, hogy mi illik és mi nem, merthogy a tiszteleten belül szabad folyása van a gondolatoknak és az érzéseknek.  A titkokról az a…..
Először családjoggal foglalkozó ügyvédtől hallottam a túsz kifejezéséről. A wikiszótár alapján a jelentése a következő: az ellenségnek biztosítékként átadott személy. Másrészt, akit elfognak és rabságban tartanak, amíg bizonyos követelés nem teljesül. A legnagyobb sajnálatomra azt tapasztalom,…..
Provokálónak tűnik a cím vagy inkább az alcím - nem véletlenül. Arra szeretnék rámutatni, hogy mennyire fontos a lelki határokra odafigyelnünk. Előbb szándékosan nem a védelem szavát használtam, mert azzal "tele a padlás". Azt tapasztalom, hogy sokan - velem együtt - már eleget védekeztek és talán…..
Napokban történt velem egy olyan szituáció, ami kapcsán aktuálissá vált a témáról olvasnom, illetve a gondolataimat röviden lejegyzetelnem. Mit értünk különben szégyen alatt? Ez a megalázottság állapota. A személy lelki zavarodottságot és önbecsülés-vesztést érez a viselkedése, a tette miatt. Azt…..