Regisztráció Blogot indítok
Adatok
iqsamp

0 bejegyzést írt és 159 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kóczy játékelmélet blogja Delta 2012.04.22 20:50:00
 Kutatócsoportommal szerepeltünk az MTV1 Delta c. műsorában. Ha valaki esetleg elmulasztotta az adást, az MTV videótárának köszönhetően most bepótolhatja.   ..
iqsamp 2012.05.03 13:29:14
@bankvezér:
Kedves bankvezér!
Az Braess paradoxon sajnos nagyon is létező jelenség. Úgy látom, hogy Neruo már volt olyan kedves, hogy bevágott egy wikipédiás szócikket. Érdemes elolvasni, mert a Delta adásában - az időkorlátok miatt - nem lehetett elmondani a problémát teljes egészében.
A matematika amúgy tele van ilyen paradoxonokkal, személy szerint engem a Monty Hall paradoxon jobban meglepett:
hu.wikipedia.org/wiki/Monty_Hall-paradoxon
iqsamp 2012.05.09 06:44:02
@bankvezér: Eszembe jutott egy másik valószínűségszámítási paradoxon, ez tetszeni fog neked:

Adott egy busz, ami átlagosan 10 percenként indul a végállomásról exponenciális eloszlás szerint. Ha véletlenszerűen érkezel a megállóba mennyit kell várnod a következő buszra?

A válasz 10 perc (és nem 5, ahogy azt sokan rávágnák).
Az állítás meredek, de egy tucat kérdés és öt szempont vizsgálata alapján a Newsweek ezt állítja. 165 országban kutattak. Izlandi nőnek lenni a legjobb, csádinak a legrosszabb. Magyarországnál 111 jobb hely van a nőknek!  Öt szempont köré csoportosították az adatokat,…..
 "Könnyed, nyári cikk könnyed, nyárhoz passzoló filmekről"  jelige alatt kemény fába vágtuk a fejszénket: a caper mozikról akartunk kerekíteni egy könnyed, nyári Piszkos12-t. De mi is az a caperfilm? Magyarra leginkább "szajréfilmként" szokás…..
iqsamp 2011.08.20 10:47:06
Nekem még a Fantastic Mr. Fox ugrott be:
www.imdb.com/title/tt0432283/

Kortól és nemtől függetlenül bárkinek tudom ajánlani.
Egy évvel a Nem vénnek való vidék után kijött egy Red című film (amit azóta is nehézkes másoknak ajánlani, mert mindenki a tavalyi hollywoodi komédiára asszociál).  Cselekményében és megjelenésében is végtelenül egyszerű volt. Egy öreg fickóról szólt, akinek pár…..
Filmdroid Túl a 10.000-en 2011.05.07 18:30:00
Immáron több, mint 10.000 posztot pakoltam ki a Droidra,  ami szerintem a filmes blogok és oldalak között is szépnek mondható.Ennek örömére 3 DVD-t sorsolok ki a gyakori kommentelők között: Watchmen, Ninja Scroll, Filmcápák hálójában. Nincs más dolga ezen embereknek, mint egy…..
  Nem is olyan régen még azt írtuk az LMP-ről: a párt olyan, mint a hajnali húgymerevség – tulajdonképpen egész kellemes, de túl sok értelme nincs. Kénytelenek vagyunk revideálni nézetünket, mert most már kifejezetten kurva kellemetlen jelenségnek tartjuk a magyar…..
iqsamp 2011.04.12 09:54:40
@samer: igen de ők nem is alkotmányoznak...

Az meg milyen érv már, hogy mindegy hogy milyen lesz az alkotmány?? Ezt komolyan gondolta a szerző?

A másik meg, hogy a legitimitásnak csak egy része az, hogy felhatalmazták-e az emberek a képviselőket alaptörvény módosítására. A legitimitás másik fele abból ered, hogy a végeredményt mennyire érzik magukénak az emberek.

De minek is magyarázom. Errefelé az emberek nem érvelnek, csak a politikai meggyőződésüket nyilvánítják ki..
iqsamp 2011.04.12 09:58:44
@FeketeLeaves: köszönöm, hogy összefoglaltad a gondolataimat.

@egerészölyv: le se tagadhatnád, hogy fizetett troll vagy. Hála a jó égnek én csak kikapcsolódni járok ide. Csak az nyugtat meg, hogy biztosan jobb lelkiismerettel alszom mint te.
iqsamp 2011.04.12 10:05:13
@egerészölyv: mindenki tudja, hogy troll vagy. Elég megnézni a hozzászólásaidat. Érvelni nem tudsz, csak sértegetsz és provokálsz. Igazából senki sem törődik veled 5 percnél tovább:)
w A tűz csiholója 2011.04.12 06:57:00
Az elmúlt ötven év apróbb megtorpanásoktól és helyi anomáliáktól eltekintve egy sikertörténet volt az emberiség életében. Atom-világháborút megúsztuk, és nőttön növekedett minden, a világgazdaság legalább három százalékkal évente, a bolygó lakossága kétszeresére,…..
  Mint korábban volt szerencsénk említeni, a mostanában a közbeszédben – jó okkal – háttérbe szorított, de annál húzósabb Széll Kálmán terv alapjaiban vágja haza a komplett magyar felsőoktatási rendszert. A felsőoktatásra költött költségvetési pénz…..
iqsamp 2011.04.04 19:49:07
@kertesz: remek példa monopóliumra a Főtáv. Na azokat is meg tudnám fojtani egy pohár vízben... ha szabad piaci verseny lenne, nem csak nekünk lenne olcsóbb, hanem az államnak is kevesebbe kerülne. Most komolyan azt kell magyaráznom, hogy miért rossz a monopólium??
iqsamp 2011.04.04 20:14:42
@kertesz: lehet hogy az orvosoknak jó ez a monopólium, de mit szóljanak a betegek, akiknek hónapokig kell várniuk mire szakemberhez kerülhetnek? Hidd el hogy a társadalmi optimum fogalma nem légből kapott liberális maszlag. Amúgy nem tudom megérteni, hogy egy közjegyző, akinek semmivel nem kellett többet tanulnia mint egy mérnöknek, vagy egy fizikusnak miért jár alanyi jogon csillagászat fizetés..

Mielőtt felületességgel vádolsz magad is belegondolhatnál ebbe-abba. Pl. az sem világos, hogy ha most a kormány megfelezi a felsőoktatásra szánt pénzt az hogyan fogja a képzést színvonalasabbá tenni..
iqsamp 2011.04.04 23:02:25
@kertesz: az oktatásban bezzeg hasznos az 'egészséges verseny' :) magadnak mondasz ellent...

pontosan értem, hogy közjegyzőből kevés van, kereslet a munkájukra viszont nagy. Épp ezért mondtam, hogy nem kéne a létszámukat mesterségesen alacsonyan tartani.

"És úgy gondolom, tényleges, komoly fizikai alapkutatásra egy Magyarország méretű ország fölöslegesen költ. "

Ezt légy szíves mondd annak a három magyar agykutatónak, akik most nyerték el az 1 millió dolláros Brain Prize-t. Vagy a fiatal srácnak aki a Leonar3do-t kitalálta. Egy Magyarország méretű országban, ahol nincs számottevő nyersanyagkészlet és ipar, pont azt kéne kiaknázni, hogy az emberek tehetségesek. Igenis van olyan része az alapkutatásnak, ahol nem a pénz számít, hanem az ötlet... de biztos igazad van, mert olvastál egy Samuelson könyvet.
  „A magyar jobboldalon, a részeges fasisztáktól a késsel-villával publikáló polgári undergroundig, megvan valami totál félreértett vonzódás a Kelethez...” (Tóta W. Árpád) „The west is the best. Get here and we'll do the rest” (Jim Morrison) Turner:…..
iqsamp 2011.03.09 17:00:36
@NemAnonim: Ha jól emlékszem Szőcs Géza első útja Kazahsztánba vezetett. Miniszterelnökünk pedig Kínát méltatta, meg valami Keleti Szeleket emlegetett, de ha ennél többet szeretnél akkor túrd föl a netet biztos találsz még egy-két hasonlót.

Amúgy Tóta valóban felületes, meg összemos dolgokat, de szvsz nem most kéne mellet verve tiltakozni, hanem amikor kedves politikusaink keleti példákkal dobálódznak..
iqsamp 2011.03.09 17:02:05
@abaka: nem is értem.. de most komolyan, mintha mélyen a lelkükbe gázoltak volna:)
iqsamp 2011.03.09 18:05:27
@NemAnonim: most komolyan miről beszélsz? hogy jött ide az antiszemitizmus? egyáltalán miért hívsz ballibnak? ki mondta hogy az vagyok?

Kértél tőlem példát, én adtam neked példát aztán meg ilyeneket írsz hogy idézem "ez csak a megszokott módszer: ballib vagyok, állítok valamit, ami nyilván igaz is, mert én mondom, aki ballib vagyok"... ez milyen érvelés már?!

már megbocsáss, de tisztára paranoid vagy Te is meg a posztoló is.
Egy mondat, és borul máris a rendszer, de mégsem arra, amerre először gondolta volna mindenki. A Széll Kálmán Tervben valóban szerepel az egyetemi költségtérítéses képzések „kivezetése”, de ez nem azok megszüntetését, hanem a sötét jövőt jelenti. Érthetőbben…..
iqsamp 2011.03.08 21:19:47
@vinyi: Mármint mit kéne felszámolni? A költségtérítéses képzést? Mert ha senki sem fog költségtérítésre jelentkezni, akkor abból nem lesz pluszbevétel. Az egyetlen megoldás a tandíj valamilyen formában történő bevezetése lenne. Ezt azonban a vizitdíjjal egyetemben ördögtől valónak bélyegezték, most meg nem akarnak önellentmondásba keveredni és inkább hülyébbnél-hülyébb javaslatokkal állnak elő.
iqsamp 2011.03.08 21:33:23
@Khayness: Nem akarlak kiábrándítani, de zsíros fizetésről szó sincs. Bármelyik multinál messze többet lehet keresni. A felsőoktatás színvonala meg változó. Összességében sajna nem túl jó, de azért vannak erősebb egyetemek/szakok, ahol tanítanak is valamit.
iqsamp 2011.03.08 23:37:33
@Fertőtlenítés a faluban: de ha megemelik a költségtérítést sokan inkább bele sem vágnának, tehát nem állna több pénz a házhoz, csak kevesebb hallgató végezne. Ne csak az ilyenekre gondolj, mint pl. kommunikáció szak, van egy csomó másoddiplomás is, aki értelmes dolgot tanulna (lásd fentebb az érvelésem).
Filmdroid Rango 2011.03.06 20:15:00
 Fegyere van! Veszélyes! Por városkájának új sheriffje van, aki szeret vágtatni, de védi a rendet és az elesettekhez mindig van pár jó szava. A neve: Rango. Mindenki azt gondolja róla, hogy piszok jó fegyverforgató. Pedig valójában csak egy jó színészi képességekkel…..
  Heller Ágnes valami egészen elképesztő produkciót adott elő kedden az Európai Parlament vitanapján. A filozófus Morvai Krisztina kérdésére válaszolva azt mondta, 2006 őszén senkit sem lőttek meg, senkit sem kínoztak a rendőrök:  Senkit nem lőttek meg, mutasson…..
iqsamp 2011.03.04 13:47:13
@Made: Nem, ezért hanem mert
1) egyetlen célja, hogy romboljon (mind1 hogy milyen rendszert)
2) véresszájú és uszító
3) gender studies-os (ha esetleg férfi vagy akkor illene elgondolkodnod, hogy védelmedbe vegyél egy ilyen elmeháborodottat)
Büntethetőség már 12 éves kortól, tankötelesség mindössze 15 éves korig, és persze a szavazati jog kiterjesztése: a fiatalok jogi helyzetét valamiért újra akarják szabni. (Fotó: Blikk) A Fidesz az elmúlt hetekben három olyan javaslattal is előállt, melyekből az olvasható ki,…..
iqsamp 2011.03.03 17:16:46
@Szevasztok: A büntethetőség leszállítását én is csak így tudnám elképzelni.

A munkanélküliek legnagyobb hányada meg pont a képzetlensége folytán nem talál munkát. A tankötelezettség leszállítása óriási hiba lenne.
A Matolcsy által előrejelzett adatok azt feltételezik, hogy Magyarország gazdasága az elkövetkezendő években 4% feletti (a miniszter szerint akár 6% körüli) ütemben fog növekedni. Nem fog. (Fotó: Index) Tegnap végre elérkezett a nap, amikor háromnegyed évvel a választások…..
Múlt héten mutatták be a hazai mozik Darren Aronofsky Fekete hattyúját, amelyben egy fiatal balerina megkapja élete szerepét, de a rá nehezedő elvárások szorításában szép lassan megbomlik az elméje. Ennek apropóján Piszkos 12 rovatunkban 12 olyan filmet mutatunk be, amelynek…..
Kétmillió nézővel ment a Való Világ4 nagy érdeklődéssel várt szombati párbaja, ráadásul 18-49-ben 43,1 százalékos nézettséget hozott a műsor, azaz a tévénéző fiatalok közel fele volt kíváncsi arra, melyik alfahím jut vissza a villába. A sajtóközleményben még több…..
Ahogy dagad a botrány a Wikileaks-en nyilvánosságra hozott diplomáciai jelentések körül, úgy erősödik a hangja azoknak, akik a szabadság földje elleni borzasztó támadást, vagy az államok működését ellehetetlenítő öncélú pusztítást látnak a dologban. Négy altípusba…..
A fideszes indoklás igaz: az AB komoly gátja lehet annak, hogy az országban fontos és jelentős változásokat hajtsanak végre. De talán nem így kellene megoldani a problémát. A múlt héten bebizonyosodott, hogy a kétharmaddal valóban mindent meg lehet tenni: a Fidesz, ha bármi vagy…..
Senki nem okozott annyi kárt a közérdeknek, mint az állam. Itt nem az ún. „subprime” hitelek indították el a lavinát, nem is a lakossági devizahitelek. Magyarországot a magyar állam lökte a szakadék szélére. (Fotó: fidesz.hu) Orbán Viktor tegnapi beszédében is…..
Már javában zajlik a Pink Floyd The Wall című lemezének 30 éves jubileumi világ körüli turnéja a zenekar alapítójának, Roger Watersnek az előadásában, ami 2011. június 22-én éri el Budapestet. A koncertek eddig zökkenőmentesen haladtak, azonban most az Anti-Defamation League…..
George Lucas a 70-es évek végén megalkotta a filmtörténelem egyik legkörülrajongottabb alkotását,  a Star Warst.  Az elsőnek leforgatott trilógia főszereplője Mark Hamill volt, akinek a mozi világában ez volt az egyetlen sikere, de nem kopott fel az álla, képregényeket…..
Subba Sugár Meliton él és virul! 2010.09.20 08:30:00
Sugár Meliton, aki blikkfangos nevét az árvaházban kapta és akinek maga Szily Katalin volt a gyámügyi előadója, a 90-es évek pesti éjszakájának egyik legjellegzetesebb figurája volt (a rózsát áruló 900 éves bácsi mellett). Saját verseit árulva/tarhálva járta végig a kor…..