Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zolesz olvas

20 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Nehéz a két kisregény után bármiféle épkézláb értékelést írnom, mert témailag olyan szinten vagyok képes párhuzamba állítani a benne történteket saját magam érzéseivel, hogy a konzekvens leírás meglehetősen nehézkessé válik. De én mégiscsak megpróbálom. Manov neve teljesen ismeretlen volt…..
 Tra donne sole (1949) Azon gondolkozom, hogy vajon ennek a tragikus sorsú – Lőrinczi László szerint „túlfeszülő érzékenységgel” megáldott – nagyszerű olasz írónak a személyisége mennyire is jön át ezen a regényen? Melyik szereplőben tudja igazából elrejteni saját magát, hogy aztán azt a könyv…..
  Il prete bello (1954) Goffredo Parise regénye mint egy ide oda futkosás a tarka réten. Na és akkor már is kezdhetek magyarázkodni. Hogy jön a tarka rét egy olyan regényhez mint A szép pap? Amit teljes mértékben körülleng a szegénység, a mindennapi élet megélhetési problémái, ahol a gyerekek…..
  Un bellissimo novembre A Gyönyörű november a Magvető Könyvkiadó RARE (Rakéta Regénytár) sorozat egyik nagyszerű tagja. Írója az olasz Ercole Patti aki legfőképpen drámákat és forgatókönyveket írt. A Gyönyörű november is inkább valamiféle forgatókönyv félének fogható fel leginkább mint egy…..
  Bihari Klára Nagyszalontán született 1917-ben. Férje a szintén író Barát Endre volt, akinek talán a neve Boszorkánytánc című regénye miatt (is) ismerősnek csenghet fülünkben. Bihari Klára versei, meséi és színdarabjai mellett prózákat, novellákat kisebb nagyobb regényeket is írt. Pomogáts Béla…..
  Meglehetősen nehéz helyzetbe kerültem. Hogyan is értékeljem ezt a könyvet? Moravia komótos de annál biztosabb léptekkel közelíti meg szívemben a kedvenc íróimnak fenntartott helyet. Teljesen magával ragad az a fajta érdekes világ ami szinte az összes regényéből árad, még akkor is, ha értékeléseim…..
  L' illusione 1891 Federico De Roberto a verizmus (francia naturalizmussal rokon) irányzat jeles képviselője. Életében nem igazán volt mostani szóval élve felkapott író, de az ötvenes években, az olasz neorealizmus idején valahogyan még is csak sikerült felfedezni őt. A realizmus ezen nagyszerű…..
  Egy ízig-vérig mai, modern negyvenéves asszony sorsa, egy ízig-vérig klassz regényben, egy ízig-vérig érthető, olvasható fordításban. Végeredményben talán többet nem is kellene minderről a könyvről írnom, de mivel az utóbbi hónapok egyik legnagyszerűbb olvasása volt, pár szóban muszáj még is…..
  Levente megosztja regényeivel a közvéleményt, amit nem csodálok. Egyeseknél kiveri a biztosítékot, másokból rajongó születhet a könyveinek olvasása után. Viszont nagyon kevesen vannak, akik csendes közönnyel szemlélődnek és utána sem alakítanak ki róla karakteres véleményt. Mert ez a műfaj…..
  Egy kis számolással kezdeném.Az összecsengő vélemények arról vallanak (moly.hu), hogy France regénye túlontúl aprólékos, felesleges szószaporításokkal teletűzdelt, a lényegtől gyakran elkalandozó írásmódja miatt nehéz, mi több itt-ott emiatt idegesítő. Ezáltal sokat elvesz magának a regénynek az…..
Hónapokig tologattam ide-oda ezt a könyvet, de mindig mikor ránéztem tudtam ezt nekem hamarosan el kell majd olvasnom. Már egy éve elkezdtem az ismerkedést vele, és beleolvastam, pontosabban jó pár oldal erejéig úgymond kedvcsinálónak nekikezdtem. Aztán végül is a A Római lány beelőzte őt. Moravia…..
Minden héten antikvárium. Szépirodalmi részlegek, legfőképpen a világirodalom remekei azok közül is a franciák böngészése. Mit tudok megcsípni, mi az ami nincs még polcomon, mi az amit még nem ismerek? Kedvenc újpesti antikváriumom kínálata persze nem tud olyan gyorsan frissülni mint ahogyan én…..
Azt hiszem elszoktunk a Fontane féle mesélőktől, a hasonló írók által megálmodott világoktól, a lassan és csendesen csordogáló történetektől. Azoktól a történetektől ahol nincs különösebben nagy, mindent elsöprő izgalom, hatalmas erővel miszlikbe aprító és darabokra szaggató drámaiság, nincsenek…..
Zolesz olvas Émile Zola: Nana 2017.11.30 15:10:15
  Megvan már vagy huszon-egynéhány éve annak, hogy Zola és én egymásra találtunk anno. Az Összeomlás számomra megmutatta Zola nagyságát. Aztán következtek az olyanok, mint a Párizs gyomra vagy a Hölgyek öröme na és persze a mindenki által jól ismert, s talán az író egyik legjobban kedvelt és…..
  Pár hete, unottan ám reményekkel telve kapcsolgattam a tévé távirányítóját, hogy hátha beleakadok valami nézhetőbe. A vad „szörfözés” közepette a szokásos szenny és mocsok között lavírozva lassan állig a szmötyiben megleltem egy értékelhető darabot. Egy filmet találtam melyet Milos Forman…..
  Na most akkor felteszem magamnak a nagy tízpontos kérdést, miszerint van e nekem sztereotip berögződésem vagy előítéletem bizonyos könyvekkel illetve témákkal kapcsolatban vagy még sincs? Merthogy itt van ez a regény, ami Ifjúsági is, meg nőcis is, meg talán egy picikét még „rózsaszín” is. Én…..
  Na jó, akkor kezdjük a legelején. A legeslegelején, a könyv borítójánál. Ez szinte mindenki vesszőparipája. Mennyire tükrözi is a borító, a közrefogott belül leírt világot. Képzőművészként azt mondhatom, hogy nincs ez annyira mellé tervezve mint azt sokan első látásra gondolják. Sőt értem az…..
  Ó,hát ez nagyszerű volt. De nagy kár, hogy ennyire rövid ez a könyv. Még olvastam volna sokat belőle. Nagyon el lett találva ez az egész, benne pedig ez a hihetetlen finom, néhol fanyar humor rendkívülien jól van adagolva. Nem az a hullámzós fajta ami miatt néha nagyokat felkacagsz, néha pedig…..
  Előre bocsátom elfogult leszek. Elfogult a könyvvel szemben azért mert a Harmadik típusú találkozások a kedvenc filmjeim egyike. Még a nyolcvanas évek végén láttam az akkori nagy videós őrületben és maximálisan elvarázsolt és a hatása alá kerültem. Addig már rengeteg Ufo-s könyvet kiolvastam és…..
Zolesz olvas Zolesz olvas 2017.11.01 16:51:04
Zolesz vagyok, egy budapesti könyvmoly. Festek, rajzolok és néha kerámiázom… szóval a művészetből próbálok megélni. NÓÓÓRMÁLIS? Mint olvasó elsősorban a FRANCIA és az OROSZ szépirodalmat kedvelem na és persze az olaszokat (!) is, főleg Moráviát. Imádom a női sorsokkal foglalkozó témákat. Éppen…..