Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Patriotnn

132 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jézus az utolsó vacsorán mondta el ezeket a szavakat, amelyeket az imént hallottunk. „Ti már tiszták vagytok az ige által, amelyet mondtam nektek.” Az ige, a tanítás megtisztító erejű. Aki befogadja a tanítást, az megtisztul tőle. Hozzá tette azt is, hogy ti már tiszták…..
 A prófétai jövendölés, amint hallhattuk Jeremiás könyvéből, arra vonatkozott, hogy Isten olyan szövetséget köt az emberrel, hogy azt nem lehet felbontani. A szövetséget amelyet ószövetségnek nevezünk, azt az ember a bűnnel mindig felbontja, ugyanis a parancsokat az ember nem…..
 A most elhangzott olvasmányokból igencsak elvont dolgok szüremkednek ki. Kissé magasröptű teológiai szemlélődést kaptunk a mai napra. Egyházunk rá akar világítani azokra az eseményekre amelyekre készülünk. A nagyböjti időszak a Húsvétért van, hogy ráhangolódjunk a…..
 Amit hallottunk, az a jeruzsálemi templom megtisztítása volt, melyet a próféták előre hirdettek, hogy eljön majd valaki, aki helyre állítja az Isten tiszteletének rendjét. Voltak is Jézus korában olyanok, akik nem jártak templomba, mert az egész papi gárdát és az…..
 Pál apostoltól hallottuk az imént, hogyan beszél Istenről. Ha ő velünk van, akkor ki van ellenünk? Ki az ember ellensége, ha Isten a saját fiát sem kímélte, s halálra adta értünk, vagy mondhatjuk miattunk, mert vele együtt nekünk akar adni mindent! De mit jelent ez? Mit ad…..
 Még negyven nap és Ninive elpusztul – ez volt Jónás próféta üzenete. Ezt kellett Jónásnak hirdetnie a nagy városban, ami ellen maga a próféta is tiltakozott, nem nagyon volt kedve ezt mondani. Isten ítéletét nem könnyű hirdetni, kiszolgáltatott lesz tőle az ember.A…..
 Ma, a napkeleti bölcsek ünnepén elgondolkodhatunk, hogy minket mi és hova vezérelt az életben. Hova tartunk? Ott vagyok-e ahova indultam? Megérkeztem? Milyen csillagot követtem? Mi az életem csillaga? Úgy is mondja ma a köznyelv, hogy bogarat ültetnek valakinek a fülébe, amely…..
 A legszentebb éjszaka van. Nagyon szép és örvendetes így a templomban is megünnepelni ezt, hiszen innen a templomból indul ennek az ünnepnek a lényege! Annak a Jézusnak a születése napját ünnepeljük, mondhatjuk születése pillanatát, aki hópehely ostya és csöpp…..
 A mai napon az Öröm vasárnapján szembe kell állítsuk az örömöt a mámorral. Mi is a különbség a kettő között!?A mámor olyan kellemet ad, amivel eltompulnak a valósághoz fűződő tapasztalataink. Valamelyest kényelmes, önző állapot, ahol az áll a középpontban, hogy én…..
Ahogy figyelem az idő múlását, gyerekkoromban talán az adventi idő volt az, ami a leglassabban telt. Talán azért, mert nagyon is vártuk a Mikulást, hogy mit tesz a gondosan megtisztított cipőnkbe és a csizmánkba. Édesapám egy alkalommal el is játszotta Mikulást elváltoztatott…..
Új egyházi évet kezdünk a mai nappal, Advent 1. vasárnajával. Igazán találó lehet, hogy Adventtel kezdődik, ugyanis minden új esztendőtől az ember vár valamit. Advent mindjárt Jézus eljövetelére irányítja a figyelmünket. A keresztény ember az új egyházi évben is Istenre,…..
 Istent Jézus alapjában véve úgy mutatja be, mint egy irgalmas Atyát! Az örömhíre arról szól, hogy Isten a mi mennyei Atyánk, bűneink ellenére is szeret minket. Arra biztat bennünket, hogy a mennyei Atya gyermekeiként merjünk rá hagyatkozni. Fel is szólít bennünket, hogy ha…..
 Egyik tanár mindig azt hangoztatta a diákoknak, hogy nem ismeritek sem a napot, sem az órát, amikor a dolgozatírás időpontja felől érdeklődtek a diákok! Azt szerette volna elérni, hogy a diákok mindig minden órára készüljenek! Ez pedig igencsak nagy erőfeszítést követelt,…..
 Minden szentet együtt ünnepeljük ma! Azokat, akik megérkeztek Istenhez. Ide beleértjük azokat is, akiket Egyházunk nem emel ki név szerint, nincs nekik külön ünnepük! Szóval azokat ünnepeljük, akik végeszakadatlanul együtt vannak Istennel, az Atyával. Jézus azt mondta, hogy…..
 Úgy gondolom, érdemes olykor a hitünket, ill. a vallásosságunkat történelmi távlataiban nézni, újra és újra felidézni, szemlélni azt a maga fejlődésében. Új szempontokat felfedezzünk, más és más oldalról megvilágítsuk, ezzel is azt érve el, hogy mélyebb legyen a…..
 Vasárnapról vasárnapra összefüggenek az evangéliumi részletek, amelyek felhangzanak templomainkban. Jézus felrója a vezetőknek, hogy képmutatók és nem teljesítik az igazságot. Ezt gyakran megteszik az emberek is a történelemben, hiszen a vezető emberek gyakran…..
Gyakran előfordul, hogy találkozom olyan emberekkel, akik rácsodálkoznak arra, hogy pap vagyok. Ilyenkor sokféle kérdés kezd megfogalmazódni az emberek gondolataiban, elkezdenek kutakodni érzéseikben, hogy is áll akkor a dolog. A kérdések egyike persze a papi nőtlenségre vonatkozik,…..
 Az elmúlt hetekben a szőlőmunkásokról szóló példabeszédeket hallhattuk a vasárnapi szentmiséken. Fokozatosan rajzolódott ki az a Dráma amiért Isten Fia eljött a világba. A dráma mindig tragikus, de mégis megtisztító hatása van, a végén katarzis van. Az egész még ott…..
Ezt a példabeszédet sokszor alkalmazták a választott nép és a pogányok közötti viszonyra, egyik testvére a zsidók, akik igent mondanak, de nem teszik meg és a pogányok, mint a másik testvér, akik nemet mondtak, s mégis megteszik. A zsidók és a pogányok ugyanannak az Istennek az…..
 Van egy régi, ókori mondás: „Mondd meg milyennek látod Istenedet, s megmondom ki vagy!Mi az Isten képére teremtetett emberek hajlamosak vagyunk tetejére állítani a dolgokat, és Istent a saját képünkre formálni, s így hamis istenné alakítani az Istent. Az ókorban, a…..
 Gyerekek szoktak csúfolódni: „úgy kellett, úgy kellett, káposztába hús kellett”, pedig a gyerekek igazán együtt érzők tudnak lenni, mégis kárörvendő, amikor kárt szenved olyan társuk, aki sértő módon viselkedik, vagy egyáltalán sértő a…..
 Amit most az imént hallottunk az evangéliumban, egy olyan utasítás, olyan eljárás amely az első tanítványok életében fontosnak bizonyult, ugyanis már az első közösségek olyan problémákkal küszködtek, amely valamennyiünk életét érinti. Érinti az ember családját,…..
Az egyik családban nagy tiszteletnek örvendtek a távol-keleti tárgyak. A legértékesebb egy kis kínai váza volt. Mindig büszkén mutogatták vendégeiknek, nagy óvatossággal takarították, vigyáztak csillogó fényére. Amikor szülinapi buli volt, akkor szépen elcsomagolták, nehogy…..
Minden keresztvetésben és áldásban ott van: „... és a Szentlélek nevében” Sajnos, a Szentlélek mindig csak ilyenkor, Pünkösdkor kerül előtérbe. Sajnos, mert hát róla is szól a vallásunk, úgymond lényegében ő csinálja a vallást, ő van mindennek a hátterében.…..
Amit az imént hallottunk az evangéliumban, az Jézus missziós parancsa tanítványai számára. Tegyük az ő tanítványaivá mind a nemzeteket. Éspedig ezt kettős módon, az egyik, hogy kereszteljük meg az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevére, a másik pedig a tanítás átadását kéri.…..