Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szobor

10 bejegyzést írt és 32 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A chicagoi iskola szerint a kormányzatnak szükségtelen beavatkoznia a piacokon, hiszen az esetleges anomáliákat a piac rövid idő alatt rendezi. Az energiaszolgáltatók versenye ritka jó példája az olyan árversenynek ahol az elmélet szerint az egyensúlyi ár mellett a résztvevők nem…..
szobor 2013.04.25 10:44:15
@Csóka Endre: A kartell ennel egy tagabb fogalom, pl. a "tacit collusion" is ide tartozik, amikor a versenyzoi ar feletti dinamikus egyensulyi pont letezik. Ez ugyanugy illegalis az europai versenyjog szerint, csak bizonyitani nehezebb, hiszen a felek kozt nincsen nyilt kommunikacio. Mondjuk nem hiszem, hogy a magyar energiapiacon errol lenne szo, ez szimplan egy szabalyzoi kudarc.
  Van ez a rettentő ostoba kijelentés, hogy félmillió magyar munkavállaló lépett lépett le külföldre. Ez így biztosan nem igaz, vagy legalábbis nem pont azt jelenti, amit elsőre gondolnánk. Lássuk csak. A mindig kiváló munkát végző MGM szerint ennyien…..
A nemzetgazdasági miniszter a minap állítólag azt találta mondani egy kormányzati PR-rendezvényen, hogy körülbelül félmillió magyar dolgozik külföldön. Ha igaza van, akkor ez többszöröse annak, mint ahányan az 1956-os forradalom után elhagyták az országot. Van-e visszaút? –…..
Godot-ra várva 300 forint az euro 2013.01.28 13:28:33
Jó a buli?  ..
Godot-ra várva Ajánlott interjú 2013.01.28 00:54:02
Szeidl Ádám Nagyon jó interjú az Indexen. Annyi még, hogy nem nyerte meg a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiát, hanem aranyérmes lett, vagyis a mezőny legjobb 1/12 részében szerepelt. ..
    Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen. (G.Fodor Gábor, a Századvég igazgatója)   Az elmúlt napokban, hetekben vita bontakozott ki G.Fodor Gábor…..
szobor 2013.01.18 13:54:42
@jotunder: Hosszabb komment nelkul itt egy hosszabb, ars poetica jellegu cikk tole a Kozgazdasagi Szemlebol. A modszer ismeros lehet mashonnan, nagyon jol elvitatkozik komoly kutatok altal ki nem mondott allitasokkal.

www.csabal.com/downloads/kerdojelek_a_kozgazdasagtanban.pdf
szobor 2013.01.18 16:15:46
@jotunder: Ez egy teljesen tipikus iras, nagyon hasonlit Szentes Tamas (es meg nehany akademikus) szokasos esszeihez. Itt egy recenzio az elobbitol: epa.oszk.hu/00000/00017/00167/pdf/6_lang.pdf
Ezekben a kovetkezo kozos pontok figyelhetoek meg: 1. Valamifele osszeeskuveselmelet, amely szerint a mainstream kozgazdasagtan ki akarja szoritani a valosagra epulo (sic!) megkozeliteseket. 2. A szerzo megcafol olyan allitasokat, amiket abban a formaban valojaban senki sem fogalmazott meg. 3. A cikk tele van sulyos targyi tevedesekkel. 4. Bar a tudomanyag egeszet emliti, valami okbol kifolyolag a hivatkozasok jelentos reszet a tobbi hasonszoru, sehol sem rangsorolt magyar teszi ki.
5. A cikk szigoruan a tudomanyos essze keretei kozott marad, szamokat, modszertant, szignifikanciaszinteket nem talalunk benne. Ehhez kepest az allitasok olyan vaskosak, mintha egy teljes koru, sikeres es konkluziv kutatasi programot foglalnanak ossze.
szobor 2013.01.18 18:00:35
@Vortumnus:
1. Itt kikre gondolsz?
2. Ezzel nagyjából egyet tudok érteni (mondjuk elég sarkos állítás), bár nem látom, mi ezzel a probléma.
3. Ezt a pontodat nem értem.
aki helytelenül privatizációs vagyonhoz jutott a természetes monopóliumok területén – energia, szennyvíz, víz, csatorna –, attól vissza fogjuk venni, mert önként visszaadja. Mert olyanok lesznek a feltételek... Matolcsy György, 2012. november 30. Senki nem veszítene…..
szobor 2013.01.18 14:09:05
@maroz: Az egy dolog, hogy politikai szereplok ugy allitjak be, a tulajdonjogra van egyseges (meg nemzetkozi!) valasz. Egyreszt ez nyilvan nem ilyen egyszeru, masreszt egy erdekcsoporttol nem is lehet mast varni.

A gond ott kezdodik, hogy a tarsadalmi vitaban sem a komplex problema, sem az alternativak nem jelennek meg. A tulajdonjog mellett felmerul rengeteg kerdes: hogyan szabalyozzuk a monopoliumot? Miyen mechanizmus alapjan dontsuk a magantulajdonosrol? Milyen szempontrendszer alapjan dontsunk? Az utobbi pedig elsosorban ertekvalasztas kerdese.
Godot-ra várva Fenyegetés 2013.01.18 03:14:15
Index cikk, klikk ide! Ez nagyon kemény. Egy ilyen irányú cselekvés EU-s versenyjogba ütközik. Ahelyett, hogy eljárás indulna ez ellen az ember ellen, teljes magabiztossággal, nyilvánosság előtt zsarol piaci szereplőket. Vannak olyan piacok, ahol minden külső beavatkozás…..
Mandiner blog Együtt külön 2014 2013.01.17 16:31:00
Magyar Szocialista PártDemokratikus KoalícióLehet Más a PolitikaEgyütt 2014Haza és HaladásSzolidaritásMillaNegyedik KöztársaságMagyarországi Szociáldemokrata PártSzövetségben Együtt Magyarországért PártSzabad Demokraták SzövetségeFodor Gábor leendő liberális pártjaBokros…..
— Szia, Gyuri, lenne egy kis problémám. Beteg a ló.— Azért, Viktor, mert szénával eteted! Térj át az abrakra, és rendbe fog jönni!  — Adjon Isten, Gyurikám! Család rendben, de ez a ló, ez még mindig beteg.— Viktor, megmondtam, hogy adjál neki nyalósót, vagy nem mondtam…..
szobor 2013.01.17 13:52:12
@Wolff: Az a vicc, hogy ez EU-s versenyjogba utkozik, tehat fel lehet jelenteni a faszit.
Mély sajnálattal szoktam nézni az élő közvetítéseket a diáktüntetésekről, melyek fő rigmusa a "Le a tandíjjal!". Nem titok, hogy nem értek egyet a tandíjat ellenzőkkel, és a tavaly bevezetett változásokat jó iránynak tartom, még ha sok részlet tisztázatlan és rossz is.…..
szobor 2013.01.17 14:27:09
@Krumplirozsa: Lehet a tandijat egyeni erdek alapjan megitelni, de tul sok ertelme nincsen. A forrashiany sulyosan erinti az egyetemi oktatas minoseget es piaci erteket, ezzel muszaj kezdeni valamit. Nem biztos tehat, hogy a tandijmentesseg akar egyenileg is jo lenne. Megfelelo tanulmanyok nelkul persze ezt nem lehet megmondani, melyik hatas erosebb.
Na mit kapunk, ha sorra vesszük a következőket: választási regisztrációtól való elállás, rezsicsökkentés, további rezsicsökkentés, tizenharmadik havi nyugdíj újra bevezetése, zéró felmutatható kormányzati eredmény? Egyrészt büdös nagy populizmust, másrészt a Fidesz…..
Visszatérhet a 13. havi nyugdíj – az Index szerint a kormányban vizsgálják a plusz egyhavi nyugdíj ismételt bevezetésének költségvetési lehetőségeit. A Magyar Nemzet szerint a 13. havi nyugdíj nincs napirenden, egyszeri kompenzáció viszont igen. Hogy mit…..
Mandiner blog Csend, Don 2013.01.12 14:01:00
„A ma élők nem tudják, mi az, hogy rossz világ” Hetven éve, 1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, ahol napok alatt szinte teljesen megsemmisült a kétszázezres 2. magyar hadsereg; ez volt a magyar…..
szobor 2013.01.17 13:58:40
@Dr. Zerge: Tothek dobozoltak, pedig lett volna mas valasztasuk.

A haborus reszvetel ertekvalasztas kerdese (is) volt, de a tobbi reszlet inkabb tenykerdes. Ungvary ravilagitott a konyveben par pontra, ami elgondolkodtatott. Pl, hogy a magyar vezetes a lehetosegihez merten igyekezett az ellatast biztositani.
Mi másnaxentelhetnénk sorozatunxázadik részét, mint Katona László költészetének? Na ugye... IGAZSÁG ÉS A GAZSÁG Gyermekeit a jó anyaigazmondásra tanítja;hogy soha ne hazudjanak,se egymásnak, se másoknak! IGAZSÁG a legfőbb értékaz igazra veti fényét!Nem ármánykodik és…..
 Doomhammernek köszönjük az alábbi idézetet  :  "Állításunk megítéléséhez elegendő végiggondolni annak a levélnek egy részletét, amelyet Isaac Rothschild írt 1863-ban Londonban. Így fogalmaz: „Azok a kevesek, akik képesek megérteni a rendszert, vagy…..
Az elmúlt 2-2,5 esztendőben a magyar kormány úgy szervezte át az ország gazdaságát és nagy rendszereit, hogy azok lehetőséget teremtsenek a gazdasági növekedésre Szíjjártó Péter 2013. január 14...
az Örülünk Vincent mindenki más teljesítményét egy pillanat alatt kétségbe vonni képes matematikatudósa és társai, akik mégiscsak abban lelik mindennapi örömüket, hogy naponta felköpnek és aláállnak G. Fodor Gábor, politikai gondolkodó..
Van egy jó ötleted, mivel lendítsük fel a gazdaságot? Egy olyan dolog, amire turisták milliói özönnek majd Magyarországra? Nem, valószínűleg nincs ilyened, gondoltam. Vagy van. és az az alábbi három valamelyike. Verd ki a fejedből, nem fog menni. Fürdők: A magyar fürdőkultúra…..
Godot-ra várva Adók és terhek 2013.01.17 00:35:33
A többszörös áfakulcs ellen az Operaházhoz meghirdetett tömegtüntetés hivatalos vége után is sokan maradtak a helyszínen, és az épületben ünneplő kormányt szidalmazták, majd kiabáltak a távozó vendégek felé. Az ünnepségen résztvevők a hátsó és…..
Godot-ra várva Nyelvjáték 2013.01.17 00:01:14
Egy amerikai kollégám említette ma, már ő is hallott a kormány terveiről, hogy holt nyelveket akarnak erőltetni a közoktatásban (nem él Magyarországon). Az ötlet, függetlenül attól, hogy most milyen szakmai érvekkel akarják támogatni, elég hajmeresztő.  A közoktatásnak…..
Ebben a rovatban olyan problémákról írok, amelyek bárkivel megtörténhetnek, és a közgazdasági gondolkodás segíthet a megoldásukban. Kaptál már olyan megkeresést, mondjuk egy régi ismerőstől, amelyik sok pénzt ígért kevés munkával? Jól hangzott, ugye? Az ilyen ajánlatok…..
Madách az ember tragédiájának Falanszter színében van az a jelent, amikor a tudósok ránéznek a gyerek fejformájára és az alapján döntik el, milyen szakma való hozzá. A kormány frissen kiadott közleménye szerint a legversenyképesebb, a legtöbb embert váró szakokon nem lesz…..
Ma a miniszter és a HÖOK elnökével folytatott kedves és kompromiszumkész találkozója után újabb kanyart vett a kormányzati kommunikáció. A miniszter ugyanis kimondta a lényeget: az egyetemek kapacitásának függvénye lesz az állami helyek száma. Ez azt jelenti, hogy körülbelül…..