Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kec5kemert

51 bejegyzést írt és 46 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Beszéljük meg! című rádióműsorban mindig akad betelefonáló, aki nehezményezi, hogy az ellenzéki pártok ódzkodnak az együttműködéstől. A műsort vezető Bolgár György egyetért velük, sőt e sorok írója is. Aztán eltűnődöm, és a morfondírozásból valami egészen más sül ki. Orbánék bedobták a köztudatba…..
Orbán Viktor tegnapi sajtótájékoztatóján olyan kérdés hangzott el, amely zavarba hozta a miniszterelnököt. Az egyik újságíró megkérdezte, miként vélekedik a médiaviszonyokról. A kormányfőt vagy nem készítették föl a kérdésre, vagy amit elmondhatott volna, azt csak brüsszeli fogyasztásra szánták.…..
Kec5kemert 2020.01.12 03:58:16
@alöksz róz: Rosszhiszemű sejtetés helyett cáfold meg őket egy másik kutatás adataival!

A kérdésedre válaszul:

Felvethető, hogy az ember általában nem kíváncsi a sajátjától eltérő véleményekre, mert az kognitív disszonanciához vezet, lásd a "Kényelmetlen igazság" című filmet. Ez igaz minden buborékban élőre, nem csak a kormánypártiakra. Ők lehetnek a kemény mag minden oldalon, vagyis a hívők. Nekik megerősítésre van szükségük, nem elbizonytalanításra. A Fidesz megörökölte a saját buborékát, és igyekszik azt fenntartani, illetve a bizonytalanabb támogatóit minél jobban beterelni oda.

Azután a bloggazda amellett szokott kardoskodni, hogy a kormánypárti "információk" könnyen, ingyen, bulvárosítva és nagy mennyiségben elérhetők, míg az ellenzékiek csak utánjárással, pénzért, magasabb műveltségi igénnyel és innen-onnan összekapargatva, vagyis a kritika elé korlátokat emel a kormány. Én ezt nem hiszem, de ez is egy lehetséges magyarázat.

Az is elképzelhető, hogy az kritikus mondanivaló kamu. De itt nem arról beszélünk, hogy emberek időnként mérlegelik, hogy melyik információ hitelesebb, és ha a Fideszé, akkor bennmaradnak a buborékban, ha az ellenzéké, akkor kilépnek, hanem hogy nem egyáltalában nem mérlegelnek és folyamatosan bennmaradnak a buborékban. Vagyis ezek az emberek nem tájékozódnak racionálisan, ami viszont már intelligencia kérdése.

Ha a kritika folyamatosan kamuzna, akkor a racionális emberek sorra a Fideszhez pártolnának, de ez nem látszik: a minden oldalról tájékozódók nem fogynak, az ellenzéki politikai lapok sem azért sorvadnak jobban a KESMA termékeinél, mert kamuznak, hanem mert politikai alapon nem kapnak állami pénzt.
Kec5kemert 2020.01.13 04:41:19
@alöksz róz: "ugyan mit akarhatnak még ezek mondani azok után, amit eddig produkáltak"

Szóval a kormánykritikára azért nem kíváncsi az emberek nagyobbik része, mert valójában azokra az emberekre nem kíváncsiak, akik megfogalmazzák, mivel ők korábbi gyenge kormányzati teljesítményük okán egyszer s mindenkorra leszerepeltek. Ez lenne szerinted a nem önfelmentő válasz.

A kormánykritika azonban nem csak az MSZP és a DK politikusaitól jön. Vannak olyan ellenzéki pártok, melyek sosem voltak a főhatalomban (pl. Jobbik, LMP), önkormányzatot csak 2019 óta vezetnek (Momentum), vagy még pártjuk sincs, mint a polgári gondolkodású Fidesz-árváknak (Hadházy, Márki-Zay). Sőt olyanok is kritikát fogalmaznak meg, akik nemhogy nem voltak sohasem hatalomban, de nem is törekszenek erre, mint például az újságírók vagy a civil szervezetek.

De ha tágan értelmezzük a mondandódat, akkor is butaság kizárólag valamely x időpont előtti tények, adatok alapján dönteni bármilyen kérdésben, miközben rendelkezésre állnak frissebb információk.
Az október 13-án megválasztott ellenzéki polgármesterek között két újságíró is van. Matkovich Ilona váci és Pikó András józsefvárosi elöljáró közül az előbbi egyelőre a városával van elfoglalva, az utóbbi egyre inkább a Józsefváros című lappal. Tegnap például sajtótájékoztatót tartott, és a…..
Ez több mint korábbi szórólapos, fekete kampány. (Lakner Zoltán szociológus, ATV, 2019. október 1.) A Fidesz ebben a kampányban nem működik gépezetként. (Soproni Tamás Momentum-politikus, 24.hu, 2019. október 3.) A kampány váratlanul beköltözött a politikusok hálószobájába. (Dull Szabolcs…..
A kacifántos történetről ezt mondta tegnap Tarlós István az InfoRádióban: „Attól félek, hogy vannak emberek, akiket ez elgondolkoztat.” Arra utalt, hogy a szexvideóval nyomatékosított gazdasági helyzetjelentés nemcsak Győrött érezteti majd a hatását, hanem Budapesten, sőt az egész országban is. A…..
Sűrű hetet hagyott maga mögött a miniszterelnök. Megszólalt a nyilvánosság francia, olasz, osztrák, erdélyi fórumain. Akik itthon foglalkoztak vele, leginkább azt vették górcső alá, hogy Európa DNS-ének képzeli magát. Karikírozható megnyilvánulása egy francia filozófus közvetítésével jutott el…..
Kec5kemert 2019.05.13 13:44:27
A tegnap elhunyt tévészemélyiség nemcsak a nemzedéktársam volt. Az 1969/70-es tanévben egy szemesztert ültünk végig ugyanabban az egyetemi szemináriumban. A személyes mozzanatokat azonban mellőzném, mert tegnap volt alkalmam máshová megírni őket. Most inkább az egyik mondatot…..
Közel a Parlament épületéhez, az Alkotmány utca 15. pincehelyiségében rendezkedett be a Pallas Páholy. A tucatnyi civil egyesület ernyőszervezete adott otthont hét évig a tanítványaim cikkeit közlő diákportálnak is. Manapság a kormánypártokat háttér-elemzésekkel ellátó Nézőpont Csoport lakozik…..
Kec5kemert 2019.02.26 23:24:04
"Bocskor Andrea azt is hangsúlyozta: vitapartnerei nem vették figyelembe, hogy a kormányt bíráló média 69 százalékos fölénye nem az orgánumok darabszámára, hanem az elérésekre vonatkozik. – Ez azt jelenti, hogy nagyjából hárommillióval több hírfogyasztóhoz jutnak el a kormánykritikus médiumok, mint a kabinettel szimpatizálók – mutatott rá a képviselő."

Konkretizáljuk Bocskor állítását:

Ha a kabinettel szimpatizáló médiumok elérése x, akkor x+3millió a kormánykritikus médiumok elérése, és Bocskor szerint (x+3)/x=1,69, vagyis x=4,34 millió. Bocskor szerint 4,34 millió embert ér érnek el a kormánypárti médiumok és 7,34 milliót a kormánnyal kritikus médiumok a 8 millió felnőtt közül. Mivel a Mérték 2018-as felméréséből tudható, hogy az emberek 7%-a (=560 ezer ember) tájékozódik kizárólag kormánypárti médiumokból*, 3,78 millió ember tájékozódik mindkét oldali médiumból és 3,56 millió kizárólag kormánykritikus médiumokból, 100 ezer ember (1,2%) pedig nem tájékozódik egyáltalán.

A 2018-as választáson Magyarországon listán 2,6 millióan szavaztak a Fidesz-KDNP-re, kb. 2,8 millióan az ellenzékre, így azt mondhatjuk, hogy - amennyiben a kormánykritikus médiumokat is propaganda-termékeknek tekintjük - a kormánykritikus médiumok szavazási meggyőzőképességének a hatékonysága 38%-os, a kormánypárti médiumoké pedig 60%-os.

*: Az általában "közszolgálatinak" nevezett médiumokat a Mérték kormánypártinak tekintette.
Németh Péter a Népszava tiszteletbeli főszerkesztője. Akkor vonultatták vissza, amikor a legrégebb óta működő magyar napilap redakciójába megérkeztek a volt népszabadságosok, és a kiadó közülük választotta az új főszerkesztőt. A régi edzésben tartja magát, hogy szombatonként cikket írhasson a…..
A 2018. június 21-iki, csütörtöki kecskeméti közgyűlésen napirendre kerül a lakáshelyzet. Mármint nem egy a növekedéshez szükséges átfogó lakáskoncepció, új bérlakásépítési program vagy szociális kedvezmények nyújtása, hanem lakbéremelés formájában...
Szájer József Fidesz-politikus szerint az ellenzék 7:1 arányban uralja a hazai médiapiacot. Az Európa-parlamenti képviselő e meglepő kijelentést nem itthoni fogyasztásra szánta, számítva arra, hogy Brüsszelben úgyse néznek utána az ennek ellenmondó részleteknek. Megjegyzése felhördülést váltott ki…..
Kec5kemert 2018.04.28 01:18:43
@esomar: A print lapoknál az eladott példányszám és az olvasottság összekeverése valóban hiba, de ha van közöttük korreláció - ami azonos típusú lapok esetén nem túl valószínűtlen feltételezés -, akkor arányok becslésére használható az eladott példányszám is. A G7 becslése egészen megalapozottnak tűnik, ahhoz képest pedig főleg érdemes elolvasni a számokat a cikkben, hogy az itt kommentelők nagy része - politikai nézeteinek megfelelően - csak hasból mond valamilyen értéket az általa feltételezett arányokról.
Nehéz helyzetbe kerültek a polgári Magyarország hívei az újabb fideszes parlamenti kétharmad létrejöttével és a negyedik Orbán-kormány megalakulásával. Bár számszerűen többségben vannak a NER ellenfelei, politikailag megosztottak és elkeseredettek pártjaik választáson tanúsított rövidlátó és…..
Kec5kemert 2018.04.18 22:31:43
@nick papagiorgo: A cikk arról szól, hogy pl. a német-portugál meccsen ne legyen se német, se portugál bíró, mert úgy fair, és úgy látszik a két csapat között a valódi teljesítménybeli különbség.
Jelentős az eltérés a kecskemétiek akarata és a torz parlamenti viszonyok között. Választási értékelőnk újabb részében számos érdekességre derült fény a „végleges”, bár még nem jogerős választási eredmények áttekintéséből...
Kec5kemert 2018.04.17 01:31:03
@monddazigazatmar: Ez csúsztatás. A hirdetésekről van szó, nem a kormány teljesítményéről. A kormányhirdetéseket el lehet választani a párthirdetésektől, például úgy, hogy kampányidőszakban nem hirdet a kormány. Másrészt egyáltalán ha nem közérdekű egy kormányhirdetés - mint például a Soros-kampány, vagy az ENSZ-szel való riogatás - , akkor a kampány költségeivel automatikusan csökkenteni kellene a Fidesz állami párttámogatását.

Csak hát a közérdekűség eldöntéséhez meg a reklámszámlák valódiságának ellenőrzéséhez kellene egy független intézmény, de azokat Orbán nem szereti.
Kec5kemert 2018.04.17 01:37:35
@Kec5kemert: Javítás: A hirdetésekről van szó, nem a kormány és a Fidesz teljesítményéről.
Kec5kemert 2018.04.17 15:07:38
@$pi$: Az igazság valahol a kettőtök álláspontja között van. Az internet valóban terjed, faluban is, kivéve a legszegényebbek között, de nem tájékozódásra használják az emberek napi szinten, hanem az öregek facebookozásra, a fiatalok meg Instára, csetelésre stb. A Facebook-os véleménybuborékok szakirodalmával pedig Dunát lehet rekeszteni.
Lezajlottak a 2018-as választások. A végleges eredményekre még várni kell, és a Nemzeti Választási Iroda (NVI) milliárdokból fejlesztett számítástechnikai rendszere tönkrement, ezért nem elérhető az adatok egy része. Addig is, amíg feltöltik a hamis adatokat megjavítják a programot, a két kecskeméti…..
Választási interjúsorozatunk harmadik részében ezúttal Vágó Gáborral, a Lehet Más a Politika (LMP) kecskeméti képviselőjelöltjével beszélgetünk terveiről és programjáról...
Választási interjúsorozatunk második részében Lejer Zoltánnal, a Jobbik Bács-Kiskun megyei 1. számú választókerületben induló jelöltjével beszélgettünk pártja javaslatairól és a személyes elképzeléseiről...
Sokan azt gondolják, hogy arra a politikai erőre kell szavazni, amelyik a legszimpatikusabb, amelyiknek a miniszterelnök-jelöltje a legmeggyőzőbb, vagy amely a legszebb tejjel-mézzel folyó jövőképet festi fel a televízió képernyőjére. Mások szerint viszont minden politikus gazember, de szavazni…..
Sokan kérdezgetik mostanában, hogy kire érdemes szavazni. Király József (59) mérnökkel, önkormányzati képviselővel, a Civil Klub működtetőjével, Podmaniczky-díjas városvédővel, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd Bács-Kiskun megyei 2. számú körzetbeli…..
A múltkori negyedmillió után újabb büntetést szabott ki a Dél-alföldi Közlekedési Központra (DAKK Zrt.) kedden a kecskeméti helyi választási bizottság. Úgy látszik, a DAKK vezetőjének semmi sem drága, csak hogy a Fidesz ellenfeleit elzárhassa a nyilvánosságtól...
2018. március 23-án pénteken 18 és 20 óra között a Tudomány és Technika Háza Kerényi termében (Kecskemét, Rákóczi út 2.) a Lehet Más a Politika (LMP) miniszterelnöknek jelölt társelnöke, Szél Bernadett és a párt kecskeméti képviselőjelöltjei, Vágó Gábor és dr. Tóth Szilárd tartanak fórumot. A…..
Példás büntetést szabott ki a Nemzeti Választási Bizottság a kecskeméti Volán-pályaudvarra, amiért az azt üzemeltető állami vállalat beavatkozott a választási kampányba és leszedte, sőt lekaparta a Momentum Mozgalom hirdetéseit...
Kecskemért? Akcióban a Momentum 2018.03.17 08:00:00
Választási cikksorozatunk második részében kicsit beleshetünk a politikacsinálás kulisszái mögé. 2017. március 16-án pénteken délelőtt Kecskeméten kampányolt a Momentum. A párt elnöke, Fekete-Győr András és aktivista-társai az Orbán-kormány tavaszi botránysorozatára emlékeztető feliratokat fújtak…..
Közösen ünnepelték a magyar polgári forradalom kitörésének 170. évfordulóját a kecskeméti polgárok és az ellenzéki pártok helyi képviselői a főtéri Kossuth-szobor előtt. A szónokok a mintegy kétszáz fős egybegyűlt tömeg előtt arról beszéltek, hogy a 12 pont követelései ma is aktuálisak, és mindenkit…..