Regisztráció Blogot indítok
Adatok
IntellAktuális

26 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jelen kutatásom eredménye azt vázolja fel, hogy a főváros szavunk eredeti, nyelvtörténeti alakjának szándékos félrefordítása az írástudók közreműködése által miként volt hivatott alapjaiban meghamisítani a kora Árpád-kori magyar állami berendezkedést és szakrális központot, amely máig ható tévedést…..
A bejegyzés 2 részből áll, ez a 2. rész. Ide kattintva elérhető az 1. rész.   6. Diskurzus   Az ausztrál angolban jellemzően egyedülállónak tűnik a mondatvégi but: „I used to be the Under-17 champion. I’m a bit out of practice but.” (Collins 80). Ez a teljes mértékben szabályossá vált diskurzus…..
Az ausztrál angol nyelvváltozatról magyar nyelven aligha jelent meg eddig átfogó, alapos, szakmai minőségű tárgyaló munka. Ennek a hiánynak próbálok eleget tenni jelen bejegyzéssel. A lehető legtöbb nyelvészeti szempontból mutatom be, miben különbözik az ausztrál angol nyelvváltozat a többi angol…..
„Hazugságokból mindig marad vissza valami, mert olyan szempontot kínált, amelyből valóban létező igazságokat lehet felfedezni.” (Antoine de Saint-Exupéry) Egy régi térkép vajon milyen titkait tárja fel múltunknak? Voltak-e olyan egykor létező városok, amelyeket valamilyen módon jelöltek térképeken,…..
Breaker Morant, along with Gallipoli, is one of the most important Australian films which supported national identity-making. The former incorporates the colonial betrayal, while the latter pictures colonial loyalty. The common theme of anti-colonialism juxtaposes the two films. Breaker Morant…..
  Ezt a térképet én készítettem ráhelyezve a magyar identitás, kultúra, irodalom és történelem főbb alakítóinak képét oda, ahol születtek: bölcsőjük egykor még Magyarországhoz tartozott. 1920. június 4-e, azaz 100 év óta már máshová tartoznak e területek. Mindez csupán terület volna és az…..
Időről időre felbukkan egy újabb, az akadémikusok által dilettánsnak mondott elmélet, amely azt taglalja, hogy a történelmi Buda, vagy Óbuda, nem azonos azzal, amit ma a budai várként, illetve Óbudaként ismerünk, s az eredeti Buda elpusztult a múlt viharában. Ezen elméletek a Pilis térségében…..
A nagy globális felmelegedés svindli címmel tárja elénk egy dokumentumfilm, hogy részleteiben miért is egy hatalmas szemfényvesztés a globális felmelegedés körüli hisztéria. A felmelegedés tagadásáról szó sincs, de egészen más képet fest a jelenségről a megszólaló tudósok szakvéleménye, mint ahogyan…..
Az introvertáltakról alkotott közfelfogásunk általában annyiban merül ki, hogy introvertáltnak lenni annyit jelent (most általánosítva): a sokaságtól elkülönülni, félrehúzódó furcsa különcnek lenni, aki nem vesz részt a társas élet közösségi eseményeiben, legalábbis semmiképpen nem a társaság…..
Ugyan közszájon forog a dőreség egész hada, ez alkalommal csupán 10 olyan fogalom, beidegződés kerül megvilágítás alá, amelyek a tudás és igazság helyett inkább a tudatlanság és álságosság fokmérőinek számítanak. Némely fogalom tudományosan elfogadott és iskolákban tanítják, míg másokat a média és a…..
Redewendungen sind ein wunderschöner Schatz. Aber was sind sie? Eine Weisheit des Volkes? Die Gemeinliteratur des Volkes? Etwas Schlagendes? Oder eine geheime Mitteilung, die man nie zerstören kann. Die Leute glauben oft, dass eine Redewendung nicht wörtlich gemeint sein soll. So war das mit Homers…..
Proverbs are a wonderful treasure. Yet, what are they? The wisdom of people? The common literature of people? Something witty? Or a hidden message indestructible through time. People often believe that a proverb is not meant to be interpreted literally. That was the case with Homer's Iliad, too,…..
Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy fővárosunkat sokan „Pestnek” hívják. Némelyeknek teljesen természetes, másoknak talán idegesítő. Megint másoknak pedig a „Budapest” kimondása furcsa, „Budának” viszont esze ágában sincs senkinek se hívni az egész várost. Miért is ez a furcsaság? Mit tudnak…..
Michel Foucault a 20. század egyik legjelentősebb francia filozófusa, aki mellesleg történész és pszichológus is volt, s akár társadalomtudósként is említhetnénk. Filozófiájában és több munkájában erős kritikával illette az olyan társadalmi kérdéseket, mint a tudomány (tudás) és a hatalom…..
Ez a ranglista a világ első 10 olyan állami vezetőit (kormányfő, államfő, stb.) gyűjti össze, akik világrekordereknek számítanak a hivatalukban eltöltött idejük alapján és egyben még jelenleg is hatalmon vannak. A rekorderekhez kapcsolódó fontosabb vagy érdekesebb kiegészítés csak színesíti a…..
Ha eddig úgy hitted, nem foghatnak ki rajtad az angol nyelv elnevezései a különböző országokra, városokra, népnevekre, akkor valószínűleg tévedtél. Ugyanis ezen bugyra az angol nyelvnek szintén egy olyan nehéz és sokszor szabálytalan terület, mint a kiejtés, ahol kivételek sokasága ékeskedik. Jó…..
Ugyan ki gondolná, hogy egy római császár nevét is felhasználják a médiában a migráció rémképének felfestésére és mint történelmi párhuzamra, egyfajta elő-ellenségkép megidézésére? Bayer Zsoltnak ráadásul úgy sikerült félrevezetnie a közönséget, hogy csupa történelmi igazságot vegyített,…..
A „spirituális” vagy „ezoterikus” előadók, tanítók közt igencsak ismert alak Balogh Béla. Tanai szerint az agy nem képes létrehozni gondolatot, hanem felülről kapja, mindez pedig fizikailag, materiális alapon, tudományosan bizonyított, beleértve Isten, az értelem és érzelem létét, melyek szintén…..
Az irodalom és filozófia velünk élő jelenség, megtalálható modern zeneszámok dalszövegeiben is. Mylène Farmer (kanadai) francia dalszerző és énekesnő egyik dalában, a „C'Est Une Belle Journée”-ben mély filozófiai és irodalmi kapcsolódások vannak. Rimbaud, A kis herceg, a kogníció dualizmusa és…..
Nem minden arany, ami fénylik – de ez még csak nem is fénylik, hanem rozsdásodik. Az egyetlen hitelesnek mondott magyar királysír leletei bizarr képet festenek: korrodált nemesfémek, méretváltoztató csontváz, körmeneti kereszt a muzulmán ereklye mellett Allah szolgálatában, s egy különös sírfeltárás…..
A magyar közhasználatban egynéhány ország elnevezése helytelen. Most nem kutatjuk az okát, hogy hogyan kerültek bele (vagy konzerválódtak) ezek az elnevezések a magyar köztudat(lanság)ba, hanem végigvesszük, mi is a baj velük.   Anglia (helyesebben: Nagy-Britannia vagy Egyesült Királyság) Ezzel a…..
Dunát lehetne rekeszteni azokkal a cikkekkel és elméletekkel, melyek tanáccsal kívánnak ellátni minket azzal kapcsolatban, hogyan érdemes nyelvet tanulnunk. Ám arról nem igazán szoktak áradozni, hogy milyen módszerrel nem hatékony, sőt egyszerűen nem működik a nyelvtanulás. Egy elavult nyelvtanítási…..
IntellAktuális Élet és halál 2017.10.25 22:50:34
Ugyan ki ne gondolkodott volna már életről és halálról? Hogy mit jelent számunkra az élet, az egyénről egyénre változó. Érdekes dolgokat tudhatunk meg híres és jelentős személyiségeknek az életről alkotott felfogásáról, ha szemügyre vesszük utolsó szavaikat, melyeket élet és halál küszöbén mondtak a…..
Az angol nyelv kiejtése olyan, mint a németben a der, die, das névelő és társai: nincs egy konkrét biztos szabály, amely segítségével minden szót biztonsággal kiejthetnénk, így a nyelvtanulóknak könnyen meggyűlik a bajuk vele. De minek is legyünk maximalisták olyan mellékes dolgokban, mint a…..
Érdekes, de nem is olyan egyszerű kérdés, hogy Földünk jelenlegi országai közül melyek a legrégebbiek és melyek a legfiatalabbak. Most nem az elöregedő társadalmakra kell gondolnunk, hanem a különböző országok létrejöttének idejére.      Ki a legidősebb és legfiatalabb?   A Föld legidősebb…..