Regisztráció Blogot indítok
Adatok
András Tibor

17 bejegyzést írt és 48 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Van nehezebb dolog egy kultsorozat feltámasztásánál, hogyne lenne, sőt, hálátlanabb is, de ha a szórakoztatóiparnál maradunk, akkor az amatőr késnyelésen és a női szereplőkkel újraforgatott filmklasszikusokon kívül nem tudok nagyobb szopást elképzelni. Mert mindegy de tényleg, MINDEGY mit csinálsz,…..
András Tibor 2018.02.28 16:54:02
@Indriq: @Cifu78: Kinek a pap, kinek a paplan. Nem mondom, hogy nincs igazad, mert tényleg voltak durva blődségek. Én csak abban reménykedem, hogy a második évadot jobban rakják össze.
András Tibor 2018.02.28 16:58:56
@Melki: Én úgy éreztem, hogy a spórahajtóművet lezárták. Stamets az illegális génmódosításai miatt tudja csak navigálni, egyébként egy medveállatka kellene hozzá, ami viszont kínzásnak éli meg a dolgot. Mivel mind a génmódosítás, mind a félig-értelmes lények rabszolgaságba taszítása és kínzása a legsúlyosabb tabuk a Föderációban, ezért jegelik az egészet, míg nem találnak egy másik megoldást. Jelen helyzetben lezárhatjuk annyival, hogy nem sikerült kétszáz év alatt megoldást találni rá.
Colorcam A Tinder sötét lovagjai 2018.02.19 22:50:29
A poharam aljáról egyre csak feltörekvő buborékokat számolom, miközben egy teljesen kiszámítható prezentáción ülök, Mr. Elvileg Hozzám Valóval. Úgy érzem magam, mintha egy erőszakos sales-es próbálná meg nekem a lehető legbiztosabb módon eladni azt a híres tollat, amiből száz van minden…..
András Tibor 2018.02.20 15:44:57
@haXXor: Huhh, ez mennyire igaz! Pont ugyanezek a tapasztalatok értek engem is. Szinergia, MOME és társaik rögtön beazonosíthatóak. Lassan csinálhatnék egy kis listát, amin végigpipálom az ismérveket. Nem szeretek ránézésre és pár szó alapján megítélni valakit, de már-már paródiába illik, hogy mennyire egy sablonra mennek bizonyos profilok.
Harmadik epizóddal folytatódott hétőn a Trónok harca az HBO-n. A tovább után spoileresen tárgyaljuk a rész legfontosabb eseményeit...
András Tibor 2017.08.01 11:13:31
@nem kéne...: Hogy hová lett a pénz?
Elvitte az öt éve tartó háború, a nagylábon élés meg gondolom építettek belőle pár stadiont.
András Tibor 2017.08.01 11:21:41
@Firestarter.18: Amúgy ebben vitatkoznék veled. Igaz,, a valóságban nem összevethető, de bútorok összeszerelésekor, számítógép szerelésekor, gép és tv programozásakor hányszor fordult elő, hogy az órákon át szenvedő szülő / haver helyett öt perc alatt megoldottad a problémát mert te követted az utasításokat.
Gileadban szívás nőnek lenni, ez fix. Ha termékeny van, akkor vérvörös ruhás, apácafityulás Szolgálólány leszel, és szülsz az arisztokráciának. Ha nem, akkor Márta leszel, egyfajta házvezetőnő, szürke zsákruhában takarítasz és főzöl, azaz töltöd be a női princípium többi részét, vagy meddő feleség…..
Folytatódott az HBO Westworld című sorozata, aminek a napokban jelentették be a második évadát. Tovább mögött spoileresen foglalkozunk az epizód eseményeivel...
András Tibor 2016.11.16 13:32:49
Az érzelmi hatást én is hiányolom. Bármennyire is tragikus egy jól fölépített kapcsolat után az egyik fél emlékeinek és személyiségének törlése, ezt a csavart csak egyszer lehet eljátszani hatásosan. Nem ehhez a részhez kapcsolódik, de a történet lassúságán kívül az egyik legnagyobb - szőrszálhasogató - bajom az androidokkal az, hogy Felix bevallása szerint az agyuk összetettebb és erősebb, mint az embereké. Az egy dolog, hogy az androidoknál már rég átléptük azt a szintet amikor számítástechnikusok és mérnökök helyett inkább orvosokra van szükség a karbantartásukhoz (hogy ez mégis hogyan olcsóbb mint a korai, mechanikus androidok, azt morcosan, de elfogadom). De az emberi agyat megközelítő összetettségű szintetikus-organikus rendszert készíteni az agy fölépítésének és működésének olyan átfogó megértését föltételezi, ami alapján Ford egyetlen ésszerű célja csak a teljes világuralom, illetve a saját és az esetleg hozzá közelálló emberek tudatának halhatatlan androidtestekbe töltése lehet. Az androidok ellenállóbbak, kitartóbbak, alakíthatóak, nem öregszenek és kvázi halhatatlanok amíg a személyiségmodulnak valahol van egy biztonsági mentése. Egy Ford jellegű ember szerintem nem kockáztatná a véletlenszerű vagy erőszakos halálát amikor láthatóan nagy tervei vannak a parkkal és a lakókkal.

William nekem viszont igenis szimpatikus egyelőre. Tudok szimpatizálni azzal, hogy úgy érzi, hogy a "valóságban" nem tud/ nem mer igazán kiteljesedni, nem érzi úgy, hogy az a "hős", az a 'karakter' lehet aki igazán lenni akar. Westworld egyfajta menekülés számára egy olyan világból, ahol valahol mindenki tetteni kényszerül, ahol az emberi kapcsolatok (különösen minél magasabbra tör az ember) kizárólag önző, személyes érdekeken és mindenféle látszatokon alapulnak. Ezzel szemben Westworld a maga eltúlzottságával, történelmietlenségével, nyersségével, színjátszásával mégis valódibb és őszintébb, mint a valóság. A tét nem a saját életed, (ahogy láttuk, legfeljebb könnyedebb sérüléseket szerezhetsz). Van egy csomó olyan mondás, miszerint az ember valódi énje hatalmi helyzetekben mutatkozik meg, vagy akkor ha kvázi tét nélkül azt választhatja ami tényleg a legközelebb all a szívéhez. Nem mindenki rabolna bankot csak azért mert következmények nélkül megteheti. Nem mindenki lőne agyon egy ártatlan járókelőt csak azért mert android és "nem számít". Szerintem a sorozat tökjó képet festhet az emberi természet szépségeiről és veszélyeiről, a szabályok, normák és a következmények fontosságáról. Elvégre ha Westworld sokáig következmények nélküli hely marad, akkor még a végén átkeresztelik Magyarországgá.
András Tibor 2016.11.16 13:39:17
@kalacs: 1. Lehet, hogy van. Lehet, hogy Bernard emberként kezdte karrierjét. Elvégre láttuk a feleségével skypolni, az valami álom lett volna? A dán főnöknő nem fog hiányozni senkinek? Szerintem Ford ugyanúgy lemásolja majd és "emberként" fog élni.

2. Dettó. A műtőasztalon kívül semmilyen élő interakciójuk nem volt korábban. Felix simán pont az ellenkezőjét tehette volna félelmében, mint amit Maeve kért.

3. A pisztolyok asszem valahogy módosítva vannak, azokkal talán akkor sem tudnának embert ölni ha a programjuk engedné, viszont a fizikai erővel való gyilkosságra csak a programozásuk miatt nem képesek.
Nagyon veszélyes játékot űzött idén a TV2 az egyetlen (na jó, a Nagy Duett mellett a másik) húzóműsorával: arra épített, hogy a brand elviszi a hátán a produkciót. Ez abból (is) látszott, hogy az énekesek közé csak pár olyan került be, aki esetleg a fiatalabb korosztálynak is mind valamit (Nagy…..
Harmadik epizódjához érkezett az HBO Westworld című szériája, mi pedig ismét jelentkezünk spoileres kibeszélőnkkel...
Ugye, mennyire meg szoktunk sértődni, amikor a nagyképű nyugatiaknak tökmindegy, hogy Bukarestbe vagy Budapestre jönnek? Vagy milyen felháborodottan szoktuk mesélni, hogy a bunkó amerikaiak/franciák/akárkik nem találják Magyarországot a térképen? Tanulságos lenne ilyenkor egy felmérés, vajon hány…..
Elképzelhető, hogy egy nagyobb energiaválság után Oroszország az EU támogatásával megszállja Norvégiát? Elsőre elég nagy baromságnak tűnik, de még inkább annak tűnhetett ez 2008-ban, amikor Jo Nesbø elkezdett dolgozni az Occupied (norvégül Okkupert, magyarul Megszállva) című sorozattervén. Az azóta…..
András Tibor 2016.09.02 12:11:41
@Mercel: Na igen, mindenkinek más-más élménye van. Az akkor 15-16 éves nagymamám a padláson bújkált a németek elől mert azok erőszakoskodtak a faluban és kedvelték a fiatal lányokat, míg kb egy évvel később a Vörös Hadsereg katonái csak krumplit kértek dédszüleimtől, azt sem erőszakosan.
– Gyere, elmegyünk Sibila nénihez – mondta Bernadete. – És beszélgethetsz vele magyarul! – Rosszat sejtettem. Kicsit úgy éreztem magam, mint egy imposztor, aki azt állítja, hogy beszéli a világ egyik legnehezebb nyelvét, mígnem összetalálkozik valakivel, aki leleplezi őt. Félve szálltam ki a…..
Az amerikai tévékritikusok sokkal jobb helyzetben vannak, mint európai kollégáik, ugyanis nekik évente kétszer rendeznek egy-egy hétnapos szakmai találkozót, amin sz összes tévé felvonul, bejelenti új portékáit, elviszi a szakmai vezetőket és a legnagyobb sztárokat, akiket addig lehet kérdezgetni,…..
András Tibor 2016.08.01 12:39:54
@Eldoron: Ja, sosem értettem azokat, akik leküzdhetetlen késztetést éreznek arra, hogy elmondják mindenkinek, ők mennyivel érettebbek, értelmesebbek és fölvilágosultabbak, mert egy közkedvelt sorozatot, filmet, játékot, könyvet, akármit ők valami blog kommentszekciójában bátran leszaroznak, a nézőit és rajongóit pedig mind lehülyézik és alacsonyabbrendű embernek tekintik. Én sem szeretek mindent, vannak olyan dolgok, amiket kifejezetten utálok, mégsem vagyok fasz.
 Bár többen kétlik, ez mégis egy liberális blog. Most bebizonyítom ezt az iszlám liberális vizsgálatával.  Behódolás. Kezdjük az elnevezéssel: iszlám, ami annyit tesz Isten akaratának való alávetés. Valahogyan Isten lusta minden emberrel tudatni  létezését és ezért Mohamedre bízta ezt. Mivel…..
Rajongók milliói fogadták indulatos ellenérzésekkel a Star Wars első két epizódját, a Baljós árnyakat és A klónok támadását. Joggal érezték becsapva magukat: a mítosz atyja, George Lucas bizony engedett a létező legsötétebb hatalomnak - a mohóságnak. Művi, hanyagul megszerkesztett és gyermeteg…..
Eredetileg úgy terveztük, hogy e cikksorozat keretein belül csupán a második trilógiát vesézzük ki, ám végül beláttuk, nem végezhetünk félmunkát. Így hát (remélhetőleg sokak örömére) a klasszikus filmeket is terítékre helyezzük. Számomra roppant hálás feladat írni a legendás első Star Wars-moziról,…..
András Tibor 2016.07.15 14:39:43
@theus: A sci-fi nem attól less sci-fi, hogy űrhajó van benne. Ha gondolod szívesen keresek neked egy pár sci-fit amiben az űr vagy abszolút másodlagos, harmadlagos szerepet kap, vagy nem is tényező. A Star Wars űrfantasy vagy legfeljebb soft sci-fi. Amikor nagyon tudományoskodni próbált, az mindig a kárára ment.
Nem ez az első alkalom, hogy erről a sorozatról írok, de talán furcsának tűnhet, hogy most kifejezetten a 6. évadot választottam témául, hiszen korábban nem beszéltem külön az egyes évadokról. Hogy ezúttal mégis megteszem, arra egyetlen mentségem van: az, hogy a 6. évad alapvetően különbözik a…..
Az HBO tegnap leadta a Trónok Harca 6. évadának 9. epizódját. Kibeszélőnkben spoileresen tárgyaljuk az epizód eseményeit...
András Tibor 2016.06.21 12:09:43
@purga: Nekem tetszik az a karakterfejlődés, melynek során nyafogó hercegkisasszonyból az lett, aki. Sophie Turner pedig szvsz elég durván dögös lett az évek alatt...
András Tibor 2016.06.21 12:35:35
@Hizdahr zo Loraq: Cerseit Tyrion, vagy nagyobb valószínűséggel Jamie fogja megölni, lásd 5. évad Cersei flashback a jövendőmondó boszorkánnyal. Szerintem Jamie fogja leszúrni úgy, ahogy az őrült királlyal is tette, midőn a tárgyalását elveszítvén Cersei Királyvár fölégetésére készül.
Az HBO tegnap leadta a Trónok Harca hatodik évadának ötödik részét. Ismét megpróbáljuk összefoglalni az eseményeket. Spoilerek a tovább mögött...
András Tibor 2016.05.24 17:41:30
@Charlie100: A Bolton-történetben csak a sorozat nézői tudják, hogy Kisujj adta oda Sansát a Ramsaynek. Mindenki más úgy tudja, hogy a Boltonok találták meg és házasították ki őt a Korona érdekeivel és akaratával ellentétben. (Mivel ő hivatalosan még mindig Tyrion felesége). Sansa átadása azt a célt szolgálta, hogy éket vert a Lannisterek és a Boltonok között és így egy esetleges Bolton-ellenes lázadás során Királyvár nagyobb eséllyel hagyná veszni őket, mivel megbízhatatlan szövetségeseknek bizonyultak.
András Tibor 2016.05.24 18:03:10
@FlybyWire: Faludy Fanni legalább 26 éves volt, nem 16, én meg nehezen vonatkoztatok el a karakterek történetbeli korától, hiába legalább 10 évvel idősebb minden színész. :D
András Tibor 2016.05.24 18:05:10
@FlybyWire: Nem vagyok bigott, csak nem szeretem a pedofíliát. :D Az, hogy Clarke meg Glen mit csinál az ő dolguk, örülnék nekik, de a történetben mégiscsak egy 16 éves gyermekről van szó...
Átszámítva 11 millió forintos kártérítést szavazott meg a norvég bíróság Anders Breivik náci tömeggyilkosnak emberi jogai megsértése miatt. Az ítéletnél csak az indoklás elképesztőbb: Breivik többek között azért jogosult állami kártérítésre, mert testápoló nélkül kell börtönbüntetését töltenie, így…..
András Tibor 2016.04.21 13:25:16
@Kelly és a szexi dög: Gratulálok, hülye vagy, ülj le, egyes. Vannak norvég kommunisták és nagyjából annyira veszélyesek, ijesztőek és korruptak mint egy kéthónapos tacskó. A robbbantásaiban fiatal zöldpárti politikusok haltak meg, utoyán pedig a szociáldemokrata part (nem Magyar viszonyokra kell gondolni) ifjúsági tagozatának tagjait mészárolta le. Tehát egytől egyig veszélyes, hazug csaló, tolvaj, tömeggyilkos norvég gyerekektől szabadította meg a világot.
Szerencsés Hella A következő listát olyan érdekességekből állítottam össze, amikre egy magyar turista felhúzhatja a szemöldökét, akár először – akár sokadszorra jár Párizsban… vagy az is lehet, hogy éppen örömmel tölti el. ..
András Tibor 2016.04.18 15:19:48
@Ildiko Cserhati: Azt azért lássuk be, hogy a kettő nem ugyanaz a kategória. Különösen az USA. Egyébként pedig angol >>>>>>>>>>>>>>>>>>>> francia.
Abban nagyjából mindenki egyetért, hogy a Star Wars hetedik része, Az ébredő Erő nem gyarapította túl sok kreatív gondolattal az univerzumot. Inkább úgy építette azt tovább, hogy az eredeti trilógia (főként a klasszikus, '77-es Új Remény) szelleme előtt tisztelgett és ezáltal maximálisan kijátszotta…..
András Tibor 2016.04.02 21:50:11
@FOUREY: Nem vitatom magát a tényt, hogy ezeket a politikai párhuzamokat könnyen bele lehet látni a filmbe, ez engem nem is zavar, én csak arra lennék kíváncsi, hogy mennyire volt tudatos vagy szándékos Abrams részéről a dolog.

Nekem a First Orderről a két világháború közötti Németország jut eszembe, erős a nemzetközi bizalmatlanság, megfigyelés, az ország bizonyos részei konkrétan idegen megszállás alatt áltak stb. Számomra nem egy szakadár, vagy terrorszervezetnek tűnnek és Abrams is azt nyilatkozta, hogy a First Order olyan, mintha a nácik új államot építettek volna Argentinában a világháborús vereség után. Egyébként Ali Khamenei iráni államfő hivatalos megnevezése is "Supreme Leader", úgyhogy ez önmagában még nem jelenti azt, hogy az Első Rend ne lenne állam. Én úgy látom, hogy az Új Köztársaság egy állam, az Első Rend pedig a peremvidékeken leledző szintén állami szintű aktor, míg az Ellenállás az Első Renden belül létező szubnacionális szereplő.
Április elseje alkalmából eltekintünk a magyar politikusok ostorozásától, a közélet zűrös ügyeinek elemzésétől, Lázár János arcszőrzetének kivesézésétől, és megajándékozzuk olvasóinkat néhány örökbecsű felirattal, melyek a klozetek titokzatos világában születtek. Hosszas gyűjtőmunka eredményét…..
  Külföldön határozottan jó magyarul beszélni. Van egy saját titkos nyelvünk, amiből egy kukkot sem ért senki. Mert tényleg nem ért: zavartalanul társaloghatunk bármiről vagy bárkiről. Az anyanyelv furcsa dolog. Ha egy itteni boltban vásárolok, szinte kizárom a teljes külvilágot. De…..
Spoileresen beszélünk arról, ami a hétvégén történt Sansa Starkkal. Csak naprakészek kattintsanak! Elképesztő felháborodás fogadta a Trónok harca legutóbbi, hatodik részét a zárójelenet miatt: több amerikai online magazin és még egy szenátor is kijelentette, hogy ezek után…..
András Tibor 2015.05.22 03:48:16
@Aredhel: Azért mennek Deresbe, mert Kisujj Sansa tudtán kívül odavitte őt, hogy összeházasíthassa Ramsayvel, hogy így szövetséget kössön a Boltonokkal. Ezek után előadta a Bolton-Stark házasságot Cerseinek, hogy kijátsza a két legerősebb házat egymás ellen a saját javára. Hogy miért így írták meg a történetet? Mert annak nem lett volna sok értelme, ha pár résszel korábban bevezetnek egy teljesen új karaktert a sorozatba, akit senki nem ismer, akinek a sorsa vagy története senkit nem érdekel. Jayne Pool kis epizódja egyáltalán nem illett volna a sorozat történet-ívébe, teljesen értelmetlen és céltalan kakukktojásként állna ott egymagában. Ramsayről tudjuk, hogy egy beteg állat, "elvártuk" tőle ezt a kegyetlen és borzasztó tettet. Én személy szerint azt vártam, hogy az utolsó pillanatban megmentik Sansát mondjuk Roose Bolton közbelépésével vagy Stannis megérkezésével, de "örülök" annak, hogy ott volt ez a jelenet a sorozat végén, mert az embereknek rá kell ébredniük, hogy ezek sajnos létező dolgok, ilyen és ehhez hasonló nemi erőszak NAPONTA történik a világban és nem szabad úgy tennünk, mintha ez az egész jelenség nem létezne. Szembe kell néznünk vele és föl kell lépnünk ellene és csak az ilyen, valójában ártalmatlan, de heves érzelmi reakciót kiváltó szembesítések során jövünk arra rá, hogy a nemi erőszak ténylegesen mennyire borzalmas és milyen fontos a megakadályozása.

Mindez szembemegy-e Sansa jellemfejlődésével? Természetesen, de szerintem ezek után még érdekesebb lesz látni, hogy hogyan birkózik meg ezzel a helyzettel, hogy képes lesz-e visszanyerni korábbi erejét, hogy elhatározottabb lesz-e vagy összetörik. A való életben is van, hogy rajtunk kívül eső dolgok teljesen megakasztják vagy összetörik a jellemfejlődésünket, és mivel a művészet sokszor a valóság tükre, ezért én személy szerint értékelem azt, hogy az alkotók nem döntöttek úgy, hogy a könnyebbik utat választják és lezárják Sansa történetét valami boldog maszlaggal. Annál édesebb lesz a bosszú és annál jobban fogunk örülni Sansa boldogságának, már ha az eljön valamikor.
Sorozatunk előző részeiben a természet jól ismert, ám máig magyarázat nélküli jelenségeiből illetve a jövőbelátás leghíresebb eseteiből válogattunk. Ezúttal a történelem és a tudomány határterületeire kalandozunk, hat rejtélyes régészeti lelet kapcsán. 1. A…..