Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Diacon

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Barsi Balázs ferences szerzetes atya követte az elmúlt napokban a Katolikus Válaszon megjelent tudósításokat a német egyház anomáliáiról. A sorban utolsó hír kapcsán az atya az alábbi kommentárja közzétételére kért meg minket. Ha valaki végignézte az aacheni egyházmegyében tartott "bolondmisét" -…..
Kedves Olvasó! Októberi nyilvános üzenetedre, melyet a Katolikus Válasznak címeztél, most szeretnék válaszolni, egyrészt azért mert magánbeszélgetésben is megkerestél, másrészt azért, mert sok fontos kérdést vetsz fel, melyekről szívesen elgondolkodom, némelyek fontosak nem csak neked, nekem, de…..
Diacon 2018.02.06 13:47:28
@Never: "... A tartalmi igazságokat is lehet természetesen furkósbotként használni - nevezzük ezt a hangnem kérdésének -, de egyrészt a hangnemet azokkal lehet értelmesen megvitatni, akik először elismerik a tartalmi igazságokat..."
A 70. születésnapja és pappá szentelésének 40. évfordulója apropóján új interjú jelent meg Gerhard Müller bíborossal vasárnap, december 31-én, az olasz La Stampa napilap weboldalán. Az interjúban a Hittani Kongregáció korábbi prefektusát elsősorban az olasz Rocco Buttiglione könyvéhez fűzött…..
Diacon 2018.01.02 01:08:35
@Never: Nem baj, amit mondasz. Érvelés nulla, kegyes köntösbe bújtatott vádaskodás ("farizeusok") megvan. Mégegyszer, nem baj, amit mondasz! Remélem nem is figyel rá senki rajtam kívül és nem kommenteli.
Diacon 2018.01.04 00:46:03
@Never: Köszönöm! Ez így már érvelés. Nem szoktam kommentelni, ezután sem hiszem, hogy gyakran elő fog fordulni. Ezzel még nem válaszoltam érdemben, mert sajnos nem volt időm még megnézni és végiggondolni utalásaidat. Azonban értékelem, hogy nem a levegőben lógó, csak szimpátián vagy antipátián alapuló kommentet írtál végül. Elöljáróban annyit mégis fontosnak tartok, hogy a személyes sérelem, még ha meg is határozza a hangsúlyokat, nem elegendő indok az objektív teológiai megállapítások elvetésére, egyik oldalról sem! A legnagyobb tisztelettel iránta, Szent Pál lobbanékony, érzékeny természete többször megnyilatkozik szövegeiben, ahogy Szent Jeromos esetében, amely bár alakítja, de nem annullálja tanításuk igazságát. Valószínűleg pontifikátusa alatt Szentséges Atyánkat is rajta lehet(ne) kapni érzelmek vezette megnyilatkozásokon, s ebből fakadó hangsúlykiemeléseken. Ám, ha ezek tanítása igaz is vagy nem, nem ez dönti el állításai, megnyilatkozásai, teológiai-pasztorális iránya, s annak konkrét megvalósulása és célja, sőt, helyessége legalitását, igazságát és értékét. Ha igaza van, ettől függetlenül, vagy épp ennek ellenére van igaza. Így van ez egy bíborosnál is. Hisz nem személyekről, s személyes véleményükről (még ha személyiségük hatást is gyakorol) van szó, hanem az Igazságról, amelyben Isten szeretete és oly sokszor hangoztatott irgalma nyilvánul meg. Még egyszer, ez csak elöljáróban. Igyekszem utána nézni annak, amiről írtál. Köszönöm korrektségedet. Nem kötözködni akartam, csak zavarnak azok a megnyilatkozások és kommentek, ahol nincs tartalom és érvelés. Már látom, hogy a tied mögött van (még ha sajna nem is írtad le, s ha esetleg nem is fogok vele egyetérteni). Én nem vagyok és nem leszek nagy kommentelő, de kérlek, hogy te is csak részletesen és a lehető legnagyobb objektivitásra törekedve légy az. Az Úr áldjon!
Diacon 2018.01.04 00:49:01
@Never: Úgy értem: (még ha sajna nem is írtad le ELŐSZÖR, s ha esetleg nem is fogok vele egyetérteni)