Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tke

0 bejegyzést írt és 205 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Valparaíso Chile második legnagyobb városa, közel 300 ezer lakossal. Fontos kikötő, szépségét azonban persze nem ez adja, hanem pompás, dombokra kanyargó utcácskái – miként azt Steve is megtapasztalta (a képeket külön is köszönjük)...
Nem messze azoktól a vizektől, ahol nemrég több ország hadiflottája és légiereje kereste a Malaysian Airlines 370-es járatát, 66 évig feküdt a hullámsírban a második világháború egyik legnagyobb rejtélyének megoldását jelentő két hajóroncs: a német Kormoran segédcirkálóé és az ausztrál Sydney…..
A "Palace" szó hallatán sokaknak a balatoni nyár és a bulizás jut az eszébe. Ebben az anyagban a legendás siófoki szórakozóhely történetét, fénykorát és bukásának okait vesszük szemügyre...
Vajon melyik európai országban nehezedik rád a legnagyobb nyomás a munkában? Vajon hányan vesszük figyelembe ezt az egyébként nem elhanyagolható szempontot, amikor arról döntünk, melyik országba költözzünk dolgozni?..
Tke 2020.10.14 11:05:37
@fhdgy: Hasonlóan magyartalan a sportban a "nyomás alá helyezik" és hasonló fordulatok. Ott is kifejezőbb lenne a "(meg)szorongatják" forma, és biztosan találnánk még más magyaros fordulatokat.
Az Eurostat "pressure at work"-ot ír. A második angol-magyar netes fordító a pressure-t szorításként, (valóban) nyomásként, kényszerként, feszültségként fordítja, tehát pusztán a netes szótárakkal is lehet magyarosan fordítani.
Tke 2020.10.14 12:02:27
@fhdgy: Az a szótár, ami hozza a rokonértelmű fordításokat (magyarul a szinonímákat:-), az éppen segíthet is. Amit írsz, hogy "sokszor", azt én "olykor"-ra finomítanám, ezen túl igen hasonlóan vélekszünk a fordítás lényegét illetően. Estére iszok is ennek ürügyén 1 eszenciálisat. Vagy kettőt:-)
Tke 2020.10.14 13:46:57
@fhdgy: Akcidentálisat csak akkor iszunk, ha vezetünk:-)
Szamárral kóborolni Európában legalább annyira romantikus, mint őrült ötlet. Végigmenni vele az El Caminón egy viccelődésből nyert elhatározás kapcsán meg pláne. Márpedig Banka Roland (vagy ahogyan már itt, a blogon is találkozhattatok vele: Rolandante) éppen ezt csinálta. Meg még sok minden mást…..
Tke 2020.10.09 14:35:51
@Arthamyr: Ez a szamár tisztább, mint az emberek konkrét százaléka. Úgy értem, hogy törődést, odafigyelést kap a gazdájától, és hogy van gazdája. Szegény csövik meg -részben érthető módon- elhagyják magukat, nincs kedvük/erejük/lehetőségük igényesen köztünk lenni. Ettől a szamártól nem kell a félni:-)
Határátkelő Kis holland bizarr 2020.08.17 06:30:00
Edzeni sokféleképpen és sok helyen lehet, speciel nekem a temető körülbelül utoljára jutna eszembe ilyen szempontból, de hát nem is vagyok holland. Ugyanis mint Vera posztjából kiderül, Hollandiában ez is lehetséges, miként az is, hogy televarázsolják falfestményekkel az utcákat...
Ferenc egyike azoknak, akik még a németországi munkaerőpiac megnyílása környékén mentek ki dolgozni. Nem nagyon volt más választása, a családját szinte tönkretették a hitelek, vidéken munka nem volt, valahogyan el kellett tartania őket. Azóta kilenc év telt el, ma már az egész család (felesége,…..
Az idő mostanában mintha az eddiginél is nagyobb szerepet játszana az életünkben, nem utolsósorban azért, mert (mint a mai poszt szerzője, Zita írja) szobafogságra ítélve feje tetejére állt az időérzékelésünk, de azért is, mert éppenséggel itt az óraátállítás, ami mindig megkavarja kicsit az embert…..
Nehéz mit írni akkor, amikor egy blog elér a 3000. poszthoz, egy több mint 8 éves út mérföldkövéhez. Szép kerek számról van szó, megszámlálhatatlan érdekes, szívszorító vagy éppen pozitív történetről – ezúton is köszönöm, hogy megosztottátok a bloggal és legyen ez így a jövőben is! Szinte lehetetlen…..
Mi szezon elején, vagyis az iskola után azonnal próbáltuk ki a Wizz új nyaralójáratát, de akár augusztus végén is tehetünk egy rövid kört a spanyol tengerparton. Akár szűk egy hetet is eltötlhetünk Valencia környékén, hogy szeptember elsején essünk vissza Budapestre. Főszezonban a járat már…..
Becsomagoltunk egy jó kis kiránduláshoz, hogy te se hagyj otthon semmi fontosat! Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat az alapvető és egyéb praktikus holmikat, amiket jó ha magaddal viszel, ha túrabakancsot húzol...
Szerintem Zebegény az ország egyik legromantikusabb települése. Pont! Nyáron is gyönyörű, de ha van olyan időszak, amikor valóban kötelező meglátogatni, az egy behavazott hétvége. Hosszú még a tél, jön még hideg, lesz még hóesés (most is esik!) - úgyhogy ha nem tudod, hová szaladj ki fél napra…..
Mostanában meglehetősen divatos lett buddhista kolostorokba vagy indiai ashramokba elvonulni, a Dániában élő Noémi azonban teljesen más helyszínt választott arra, hogy kicsit elvonuljon a világtól. (A képeket is ő küldte, köszönöm szépen!)..
Sok ember életében jön el egy olyan pillanat, amikor úgy érzi, nem lehet tovább halogatni egy sorsfordító döntést, legyen az munkahelyváltás vagy külföldre költözés. Emese életében öt évvel ezelőtt jött el ez a pillanat, akkor vágott bele a határátkelésbe. Nagyon kemény…..
KultúrSokk Arlingtonban jártunk 2018.11.21 22:39:53
Egy washingtoni utazás kapcsán talán nem a legvidámabb programlehetőség, mégis kihagyhatatlan élményt nyújt egy séta az Arlington National Cemetery-ben. Két héttel ezelőtt, egy kellemes őszi napon mi is meglátogattuk. 1963. november 22., Dallas. A nyitott autóban a feleségével és a texasi…..
Colorcam Adventezz külföldön! 2018.12.04 13:26:08
Felejtsük el a klasszikus helyeket: a bécsi adventi vásárban mindenki volt már és mindenki rég rájött, hogy túl sok az ember ahhoz, hogy igazi meghitt karácsonyi hangulatba kerüljünk. Ha szeretnél kiszakadni a hundogok és nem kicsit túlárazott csülkök nyújtotta bazári hangulatból, akkor fogd magad…..
  Természetesen a teljesség igénye nélkül tudok beszámolni a nemzeti parkokról, hiszen annyi időnk nem volt, hogy az Usa összes parkját bejárjuk, de ami 5 hétbe belefért, azt belesűrítettük. Sok félelmem volt a kirándulásokkal kapcsolatban, főleg a gyerekek miatt, hogy majd túl hosszú túraútvonalak…..
Sok évvel a Malév után újra lesz Budapest-Cork kapcsolat. A Ryanair repüli jövő tavasztól, a menetrend magyar turistáknak kifejezetten jó. Több mint egy éve a kinti magyarok petíciója kapcsán írtunk arról, hogy miért olyan kevés és drága a járat Magyarország és Írország között. Most megkapták,…..
Tke 2018.09.15 10:31:15
A fapados légitársaságok utasokat rendszeresen semmibe vevő húzásai nyomán indul kezdeményezés egy fogyasztóvédelmi csomag létrehozására, amely persze nem csak a diszkontcégekre vonatkozik majd. A cél első körben egy olyan uniós etikai kódex elfogadtatása a légitársaságokkal és repterekkel, amely…..
Nem hiszem, mi vagyunk az egyetlenek, akik teljesen bezsongtak már csak a gondolatától is, hogy a nyaralójukból mesekertet varázsoljanak. Hónapok óta álmodozunk - és szorgalmas vakond módjára gyűjtjük az ötleteket. Kezdjük a kerttel... Nálunk a  hátsó kert egy hatalmas lejtő - adja magát, hogy…..
Nem titok, hogy régi álmom, hogy egyszer majd valahol a nagyon zöldben, távol a pesti őrülettől éldegélünk nagy boldogan. Jó, nem annyira távol, és nem is egész évben, csak nyaranta, mondjuk még olyan távolságra, hogy túlélésünk biztosítékaként legalább kórházügyileg Pesthez tartozzunk. Na meg az is…..
Ha azt írom, car boot sale, akkor az Angliában élők rögtön tudják, mire gondolok. Akik nem, azoknak röviden csak annyit, hogy egy elég speciális bolhapiacról van szó, ahol azonban bőven több minden lehet csinálni a nézelődésnél és vásárolgatásnál. De át is adom a szót egy…..