Regisztráció Blogot indítok
Adatok
andras.csaba.sj

29 bejegyzést írt és 35 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Részlet az 1942. július 12-i naplóbejegyzésből Istenem, nagyon lesújtó idők ezek. Éjszaka, életemben először a sötétben ébren voltam, és égtek a szemeim, az emberi fájdalom képei haladtak el előttem. Egy dolgot megígérek, Istenem, csak egy kis dolgot: igyekszem, hogy ne terheljelek a holnapra…..
Részlet az 1942. október 3-i naplóbejegyzésből „Álmatlanságtól kezdek szenvedni, és ez nem jó. Pirkadatkor felkeltem az ágyból és az ablak mellé térdeltem. A reggeli, néma szürkületben a fa hangtalanul állt. Így imádkoztam: Istenem, add meg a Te nagy és erőteljes békédet! Ha azt akarod, hogy…..
Részlet az 1942. október 3-i naplóbejegyzésből Álmatlanságtól kezdek szenvedni, és ez nem jó. Pirkadatkor felkeltem az ágyból és az ablak mellé térdeltem. A reggeli, néma szürkületben a fa hangtalanul állt. Így imádkoztam: Istenem, add meg a Te nagy és erőteljes békédet! Ha azt akarod, hogy…..
Pánikba estél, hogy otthon kell maradnod? Nem tudod, hogyan töltsd el az idődet, és úgy érzed, felrobbansz, ha szabadságodban korlátoznak? Ne aggódj, az elmúlt hetekben én is keresztülmentem ezen: kezdődik a bosszankodással, panaszkodással, hogy a házban kell maradnod (felvásárolták az összes…..
andras.csaba.sj 2020.03.17 22:09:31
@mezeiviragtarsulas: Ez így van, és amennyire tudok, együtt érzek Önnel és azokkal, akik hasonló helyzetben vannak. Persze "védettségemből" kifolyólag ez is határokba ütközik, ahogy Ön is látja. Egy jó kérdés lenne ilyenkor, hogy hogyan tovább. Erről is lehet megosztani, ki mit kezd a kilátástalansággal... A pozitív szemléletmód nem akarja ezt letagadni, mert ez is hozzátartozik a valósághoz. Köszönöm az őszinteséget és a bátorságot! Kitartást és sok erőt kívánok ennek a próbatételnek a viseléséhez!
  Részlet az 1941. június 8-i naplóbejegyzésből Azt hiszem, mégis megteszem: reggelenként fél óra erejéig „befelé figyelek”, még mielőtt elkezdenék dolgozni: hallgatni fogom benső hangomat. Sich versenken, „magamba mélyülni”. Meditációnak is lehet nevezni, bár ettől a szótól még kiráz a hideg.…..
Etty Hillesum (1914-43) holland zsidó nő, ki a második világháború embertelenségének homályában nagyívű spirituális utat jár be. Míg sorstársai haláltól való félelmükben rettegnek, letargikussá válnak, Etty bensőjében rátalál egy forrásra, mi hálával, örömmel és békével tölti el őt: „Mindent…..
Európában a zsidóknak a harmincas évek elejétől szembesülniük kellett az ellenük táplált, fokozódó gyűlölettel. A nemzetiszocializmus alsóbbrendű fajnak tekintette őket, és olyan gyűlöletáradatot indított, mely zsidók millióit volt képes megölni. Hasonló atrocitásokkal korábban is találkozunk pl. az…..
Részlet az 1941. március 17-i, 19-i naplóbejegyzésekből A “központom” napról napra egyre szilárdabbá válik. Régen, minden acélos és megalapozott elméletem ellenére remegő és bizonytalan madárka voltam. És most egy erőtől duzzadó központ van bennem, mely kifelé is sugárzik, amit mások…..
Részlet az 1941. március 16-i naplóbejegyzésből Alkonyodott: az égbolt finom árnyalatai, a házak titokzatos körvonalai, az eleven fák ágainak áttetsző ölelkezése; egy szóval: lenyűgőző. Nagyon jól emlékszem, hogy “éreztem” magam egyszer. Mindent annyira szépnek találtam, hogy belefájdult a…..
Etty Hillesum (1914-1943) a huszadik századi lelkiségi irodalom kiemelkedő alakja, ki főként különcségével, rendkívüli hittapasztalatával ragadott magával. Fiatal entellektüel szeszélyes érzelemvilággal, ki aktív szexuális életet él és háklis családból származik. Mégis életének utolsó két és fél…..
Caravaggio „Hitetlen Tamás”-a Jn 20,25-29 elbeszélését jeleníti meg, ahogy a Jézus feltámadásában kételkedő apostol – két társával együtt – találkozik az Úrral. Az itáliai festő zseniális fény-sötétség játékában előtérbe kerül Jézus sebe, amit a tanítványok orvosi kíváncsisággal és szakértelemmel…..
A nagyböjt a kiüresedés és a megtisztulás ideje, amikor törekszünk több teret és figyelmet szentelni Istennek, akitől minden jó származik. A böjt három fő gyakorlata is ezt a célt szolgálja: a böjtölés testünket, az ima lelkünket szabadítja fel, az alamizsnaosztás pedig embertársaink, a szükséget…..
andras.csaba.sj 2020.03.01 18:20:36
@Felicitasz: Ezt a kérdést én is gyakran felteszem magamnak, és nem tudom rá a választ. Aki viszont keres, gyötrődik, ott már elindult egy folyamat, és a mélyből valami a felszínre kívánkozik, ami egyelőre még falba ütközik.
Amikor már azt érzem, hogy a jelenlegi életem felszínes, íztelen, sivár, és elkezdek a mélyre ásni, hogy a forrás után kutassak. Azonban falba ütközöm, amit eleinte le akarok rombolni. Közben rájövök, hogy ez a módszer nem működik, nem történik semmi, csak még inkább frusztrálttá válok. Többen ilyenkor visszatérnek a pótcselekvéseikhez, hogy levegőhöz jussanak. Mások kitartóbbak, és ott maradnak a falnál. Tapasztalatom szerint itt a csend, az ima, és az Istenbe vetett bizalom segít. Tiszteletben kell tartanom a falat, nem érdemes kalapáccsal neki rontani. Bizakodni abban, hogy az Úr váratlanul rést nyit rajta, ahol rátalálhatok, és igazi önmagammal is kapcsolatba kerülhetek. Ez kegyelem. De hiszek abban, hogy aki keres, talál. Keresztényként, zarándoktársként ebben a folyamatban csak kísérőként tudok jelen lenni, aki bátorít, és az Úr jelenlétét keresi a lelkigyakorlatozóval együtt, és imádkozik érte.
Persze közben szembesülök a kudarcaimmal is. A tánccsoportomban, ahol többen nem gyakorolják a vallásukat, és nem élnek lelki életet, megszólal bennem a vágy, hogy úgy szeretnék valamit adni. De azt is tudom, hogy tiszteletben kell tartanom szabadságukat, és amit tehetek, hogy próbálok egy kis jóságot sugározni feléjük. És imádkozom értük...
Etty Hillesum és Mózes Kor Éva. Mindketten zsidók, és átélik Auschwitz borzalmait. Etty 1943 novemberében veszíti ott életét, Éva tavaly, 85 évesen hal meg Auschwitztól nem messze, éves látogatása során. Egyikük sem akar áldozat maradni, hanem a megélt szenvedésüket úgy építik be életükbe, hogy…..
andras.csaba.sj 2020.01.06 22:09:52
@Callis: Ezzel teljesen egyetértek. Nem Isten irgalmát akarom szűkmarkúan értelmezni, hanem inkább szavainknak a súlyát. Ami azt azt a pozitív meghívást is magába rejti, hogy a megtapasztalt isteni ingyenességet, irgalmat és nagylelkűséget embertársainkkal is megéljük. Megtapasztalva törékenységemet és ezzel együtt Isten feltétel nélküli szeretetét nyitott tudok lenni felebarátom törékenységére is. Köszönöm a visszajelzést!
Életem során többször megtapasztaltam, hogy a kevesebb több. Olykor, amikor különleges, rendkívüli dolgokat akartam, éreztem belül, hogy valami elvész és tönkremegy. Túlságosan az eredményre koncentráltam, közben pedig megfeledkeztem a körülöttem élőkről és önmagamról. Mintha csak egy nagy gépezet…..
Lisieux-i Szent Teréz a XIX. század egyik legkiemelkedőbb női alakja. Annak ellenére, hogy 24 évesen meghal, nagyon mély és intenzív lelki utat jár be. Mit jelent az önmegtagadás, a saját akaratból való kivetkőzés, önmagunk legyőzése? Valljuk be, ezek a szavak manapság ellenállást váltanak ki…..
Nemrég három hetet töltöttem a Szentföldön, és ennek tapasztalatait szeretném most megosztani. Egy jezsuita tanuló rendtagoknak szervezett programon vettem részt, amely Jeruzsálem és Galilea meglátogatásán kívül magába foglalt egy nyolcnapos csendes lelkigyakorlatot. Megérkezésemtől kezdve nagyon…..
Miután az előző blogbejegyzésben azt taglaltuk, milyen szerepet játszottak a nők a Jézus Társasága megerősödésében, most ugorjunk 480 évet, és nézzük meg, miben változott a jezsuita rend és a nők kapcsolata, együttműködése! A múlt tanévben itt, Rómában szemináriumot tartottam az egyetemen a témáról.…..
  Szent Ignác és a nők kapcsolatát tekintve egy olyan férfi alakja tűnik fel, aki fiatalkorában habzsolta az élvezeteket, és szerette a nőket. Talán a leghírhedtebb Katalin volt, V. Károly spanyol király húga, akiről loyolai betegágyán is ábrándozott, és akit feleségül akart venni. („A…..
A hús elszárad, és a halandó szemét A féregbe hull; a világ futótüze nem hagy mást, mint hamut; Egy villanásban, a trombitaszó robajában, Egyszerre az vagyok, mint Krisztus, mióta ő az, ki én vagyok, és Ez a Jack, tréfa, kopottas agyagcserép, foltozott, aprófa, halhatatlan gyémánt, igen,…..
andras.csaba.sj 2019.04.09 22:52:06
@Pandit: Erre mondják talán, hogy reménytelen eset :)
andras.csaba.sj 2019.04.09 23:00:06
@Felicitasz: Köszi a jálicsos hozzászólásodat, nagyon tetszik az a kép. Egyébként ma este egy rendtársammal épp erről beszéltünk, és rájöttem, hogy nem egyszerű erről olyan konkrétan beszélni. Nem is az a kérdés, hogy az a jó mag létezik-e vagy sem, hanem hogyan lehet rálelni. Az fogalmazódott meg bennem, hogy ez a kegyelem munkája, hogy mikor töri fel a sötét kérget, és segít minket kapcsolatba kerülni a jó maggal. Ebben segít az ima, a szemlélődés, de hogy Isten mikor és hogyan tárja fel ezt a jó magot, erre nincs biztos válaszom. Jaj, megint elbonyolítottam :)
Madeleine Delbrêllel való találkozásom mondhatni véletlenszerűen alakult. Egy közösségi portálon akadtam rá egy írására, ami teljesen magával ragadott, így egy délutánt a könyvtárban töltöttem, hogy tőle olvassak és tanuljak. Megérte! Carlo Maria Martini szerint a XX. század egyik legnagyobb…..
Hosszú évek munkájába telt, míg testemmel meghitt kapcsolatot alakíthattam ki. Biztos vagyok benne, hogy mindannyiunk életében fontos szerepet játszik a testünkkel való viszony (ami olykor iszonnyá is válhat). Reggel például, amikor a tükörbe nézünk, vagy amikor munka után fáradtan főznünk kell,…..
andras.csaba.sj 2019.03.26 22:47:32
@khamul: Köszönöm a hírt! Imáimban hordozom!
  Amikor a szentekre gondolunk, általában összeszorul a gyomrunk, mert annyira megközelíthetetlennek tűnnek: olyan barokkosan tökéletesek és makulátlanok. Nem szabad hozzájuk érni! Kevésbé életszerű az a kép, amit elénk tárnak, ezért csak távolról csodáljuk őket, anélkül, hogy mélyebb kapcsolatot…..
andras.csaba.sj 2019.01.19 22:01:50
@Felicitasz: A javaslat teljesen jogos, de Rómából írva olyan jó érzés magyarul írni, és magyarosítani a neveket :) Köszönöm a visszajelzést!
Elmúlt hónapjaim egyik magával ragadó írója Etty Hillesum. Zsidó származású nőről van szó, aki Auschwitzban halt meg 29 évesen. Nagy hatással volt rám. Talán azért, mert egyidősek vagyunk. Talán mert ő is törékeny művészlélek, aki az élet teljességét keresi. Tán mert bennem is vágyik valami arra a…..
Évekkel ezelőtt olvastam egy mesét. A kis herceg már akkor felébresztett bennem valamit. Akkor is, ha nem értettem igazán. Valamit megmozgatott bennem, de még nem rendelkeztem a szükséges érzékenységgel, hogy mindazt megfogalmazzam. Nemrég újraolvastam. Nem állítom, hogy minden…..
Hétfőn egy huszonegy éves lánytól, Claire Winelandtől búcsúzott a világ, aki gyógyíthatatlan, „cisztás fibrózis” nevű betegségben szenvedett. A CNN-en keresztül értesültem a halálhíréről, ami által betekintést is nyerhettem az életébe. Keresztény vagy hívő? Nem tudom. Mégis, annak alapján, amit…..
andras.csaba.sj 2018.09.10 13:26:15
@Abdiás..: Kedves Abdiás! Szerintem kár ránk pazarolnia az idejét. A hosszú írásokhoz talán érdemes lenne egy blogot indítani, ahol talán többen elolvasnák. Itt ezt én nem támogatom, mert nem segíti a párbeszédet, és nem segít az írás mondanivalójának közös megértésében. Mindezt a legnagyobb jóindulattal írom.
andras.csaba.sj 2018.09.10 15:28:37
@Abdiás..: De ha van valamilyen tapasztalatod, meglátásod, amit szívesen megosztanál velünk az írással, témával kapcsolatban; amivel úgy érzed, hogy valóban gazdagítanál és segíteni tudnál minket, arra kíváncsi lennék! Meg örülnék is neki, hogy a támadásból egy őszinte megosztás születhetne. Nem kell itt védekezned :)
andras.csaba.sj 2018.09.10 18:40:16
@Abdiás..: Üdvözöllek, Próféta! Egy sör mellett szívesen megbeszélném ezt Veled! :) De csak a jövő nyáron megyek haza! Addig is minden jót! :)