Regisztráció Blogot indítok
Adatok
andras.csaba.sj

39 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Beszéljünk akkor Bese Gergőről. Kezdjük egy jó emlékkel. Amikor 2021 őszén újságíró-tanfolyamot szerveztem, őt és Hodász Andrást is meghívtam előadónak. Órája elején Gergő atyát a csoportnak úgy mutattam be, mint akit – a következő alkalomra tervezett – pap kollégájával „egy csomagban szerződtettem…..
  Mindannyiunk szívében ott rejlik a vágy, hogy a szeretet kibontakozhasson életünkben: hivatásunkban, kapcsolatainkban, munkánkban. Látjuk a gátakat, amelyek ezt a folyamatot meg akarják akadályozni, és érzékeljük, hogy nem a rabságra, az akadályoktól való függőségre vagyunk teremtve. A mi…..
A következő gyakorlatban arra hívlak meg, hogy mélyítsük el Szent Ignác a szellemek megkülönböztetéséről szóló meglátásait; bensőleg érzékelve és ízlelve, hogyan működik és hogyan ismerhetjük fel Isten lelkének és „az emberi nem ellenségének” a jelenlétét. Minden találkozásnak van egy hangulata,…..
Jób könyve a Szentírás egyik legismertebb könyvei közé tartozik, mit olykor fellapozunk, ha csalódottságunknak, haragunknak és fájdalmunknak akarunk hangot adni. Kevesen vannak viszont, akik végigolvassák az egész művet. Jób panasza hosszú sorokat ölel fel, fájdalmának drámai kifejeződése…..
Majd azt mondta a Tisbéből, Gileád lakói közül való Illés Áchábnak: »Az Úrnak, Izrael Istenének életére mondom, akinek színe előtt szolgálok, hogy nem lesz ezekben az esztendőkben sem harmat, sem eső, csak majd az én szám szavára.« Ekkor az Úr szózatot intézett hozzá, ezekkel a szavakkal: »Távozz…..
“Minden egy mélyebb ritmus szerint történik, amit tanítani kellene hallgatni; ez a legfontosabb dolog, amit az életben tanulni lehet”. Etty Hillesum a westerborki tranzíciós táborból írja ezeket a sorokat, miközben mély hála tölti el az élet szépségéért és gazdagságáért. Meghallani nemcsak a…..
Részlet az 1942. március 28-i naplóbejegyzésből Csütörtök este ismét háborútól izzott minden az ablakom mögött; mit én az ágyból szemléltem. A szomszéd szobában Bernard Bachot hallgatott, mely oly erőteljesen lüktetett; majd váratlanul repülők, lövések, bombák süvítése, melyek fülsüketítőbbek…..
  Minden növekedés szükségessé teszi a kudarcokkal való szembenézést, hogy azokból tanuljunk, és beépítsük fejlődési folyamatunkba. A különféle életszakaszok kihívásokat állítanak elénk, hol újabb képességeket fejlesztenünk ki, melyek segítenek megbirkózni feladatainkkal. Emellett azonban…..
Minden növekedés szükségessé teszi a kudarcokkal való szembenézést, hogy azokból tanuljunk, és beépítsük fejlődési folyamatunkba. A különféle életszakaszok kihívásokat állítanak elénk, hol újabb képességeket fejlesztenünk ki, melyek segítenek megbirkózni feladatainkkal. Emellett azonban szükségünk…..
Részlet az 1942. február 27-i naplóbejegyzésből Szerdán korán reggel, amikor egy nagyobb csoporttal a Gestaponál találtuk magunkat, az életünk valósága azonos volt: ugyanabban a környezetben, az asztal mögött levők és a kikérdezettek egyaránt. Ami életünket minősítette, az a benső viszonyulásunk…..
Részlet az 1942. január 17-i naplóbejegyzésből Szombat este, későn, egy kellemetlen pillanat közbejött, mely azzal fenyegetett, hogy az egész napomat tönkreteszi. Abban a percben feleszméltem, hogy egy hasonló pillanatnyi feszültség mély kúttá válhat, mely száz jó momentumot magába szippanthat,…..
Részlet az 1942. július 12-i naplóbejegyzésből Istenem, nagyon lesújtó idők ezek. Éjszaka, életemben először a sötétben ébren voltam, és égtek a szemeim, az emberi fájdalom képei haladtak el előttem. Egy dolgot megígérek, Istenem, csak egy kis dolgot: igyekszem, hogy ne terheljelek a holnapra…..
Részlet az 1942. október 3-i naplóbejegyzésből „Álmatlanságtól kezdek szenvedni, és ez nem jó. Pirkadatkor felkeltem az ágyból és az ablak mellé térdeltem. A reggeli, néma szürkületben a fa hangtalanul állt. Így imádkoztam: Istenem, add meg a Te nagy és erőteljes békédet! Ha azt akarod, hogy…..
Részlet az 1942. október 3-i naplóbejegyzésből Álmatlanságtól kezdek szenvedni, és ez nem jó. Pirkadatkor felkeltem az ágyból és az ablak mellé térdeltem. A reggeli, néma szürkületben a fa hangtalanul állt. Így imádkoztam: Istenem, add meg a Te nagy és erőteljes békédet! Ha azt akarod, hogy…..
Pánikba estél, hogy otthon kell maradnod? Nem tudod, hogyan töltsd el az idődet, és úgy érzed, felrobbansz, ha szabadságodban korlátoznak? Ne aggódj, az elmúlt hetekben én is keresztülmentem ezen: kezdődik a bosszankodással, panaszkodással, hogy a házban kell maradnod (felvásárolták az összes…..
andras.csaba.sj 2020.03.17 22:09:31
@mezeiviragtarsulas: Ez így van, és amennyire tudok, együtt érzek Önnel és azokkal, akik hasonló helyzetben vannak. Persze "védettségemből" kifolyólag ez is határokba ütközik, ahogy Ön is látja. Egy jó kérdés lenne ilyenkor, hogy hogyan tovább. Erről is lehet megosztani, ki mit kezd a kilátástalansággal... A pozitív szemléletmód nem akarja ezt letagadni, mert ez is hozzátartozik a valósághoz. Köszönöm az őszinteséget és a bátorságot! Kitartást és sok erőt kívánok ennek a próbatételnek a viseléséhez!
  Részlet az 1941. június 8-i naplóbejegyzésből Azt hiszem, mégis megteszem: reggelenként fél óra erejéig „befelé figyelek”, még mielőtt elkezdenék dolgozni: hallgatni fogom benső hangomat. Sich versenken, „magamba mélyülni”. Meditációnak is lehet nevezni, bár ettől a szótól még kiráz a hideg.…..
Etty Hillesum (1914-43) holland zsidó nő, ki a második világháború embertelenségének homályában nagyívű spirituális utat jár be. Míg sorstársai haláltól való félelmükben rettegnek, letargikussá válnak, Etty bensőjében rátalál egy forrásra, mi hálával, örömmel és békével tölti el őt: „Mindent…..
Európában a zsidóknak a harmincas évek elejétől szembesülniük kellett az ellenük táplált, fokozódó gyűlölettel. A nemzetiszocializmus alsóbbrendű fajnak tekintette őket, és olyan gyűlöletáradatot indított, mely zsidók millióit volt képes megölni. Hasonló atrocitásokkal korábban is találkozunk pl. az…..
Részlet az 1941. március 17-i, 19-i naplóbejegyzésekből A “központom” napról napra egyre szilárdabbá válik. Régen, minden acélos és megalapozott elméletem ellenére remegő és bizonytalan madárka voltam. És most egy erőtől duzzadó központ van bennem, mely kifelé is sugárzik, amit mások…..
Részlet az 1941. március 16-i naplóbejegyzésből Alkonyodott: az égbolt finom árnyalatai, a házak titokzatos körvonalai, az eleven fák ágainak áttetsző ölelkezése; egy szóval: lenyűgőző. Nagyon jól emlékszem, hogy “éreztem” magam egyszer. Mindent annyira szépnek találtam, hogy belefájdult a…..
Etty Hillesum (1914-1943) a huszadik századi lelkiségi irodalom kiemelkedő alakja, ki főként különcségével, rendkívüli hittapasztalatával ragadott magával. Fiatal entellektüel szeszélyes érzelemvilággal, ki aktív szexuális életet él és háklis családból származik. Mégis életének utolsó két és fél…..
Caravaggio „Hitetlen Tamás”-a Jn 20,25-29 elbeszélését jeleníti meg, ahogy a Jézus feltámadásában kételkedő apostol – két társával együtt – találkozik az Úrral. Az itáliai festő zseniális fény-sötétség játékában előtérbe kerül Jézus sebe, amit a tanítványok orvosi kíváncsisággal és szakértelemmel…..
A nagyböjt a kiüresedés és a megtisztulás ideje, amikor törekszünk több teret és figyelmet szentelni Istennek, akitől minden jó származik. A böjt három fő gyakorlata is ezt a célt szolgálja: a böjtölés testünket, az ima lelkünket szabadítja fel, az alamizsnaosztás pedig embertársaink, a szükséget…..
andras.csaba.sj 2020.03.01 18:20:36
@Felicitasz: Ezt a kérdést én is gyakran felteszem magamnak, és nem tudom rá a választ. Aki viszont keres, gyötrődik, ott már elindult egy folyamat, és a mélyből valami a felszínre kívánkozik, ami egyelőre még falba ütközik.
Amikor már azt érzem, hogy a jelenlegi életem felszínes, íztelen, sivár, és elkezdek a mélyre ásni, hogy a forrás után kutassak. Azonban falba ütközöm, amit eleinte le akarok rombolni. Közben rájövök, hogy ez a módszer nem működik, nem történik semmi, csak még inkább frusztrálttá válok. Többen ilyenkor visszatérnek a pótcselekvéseikhez, hogy levegőhöz jussanak. Mások kitartóbbak, és ott maradnak a falnál. Tapasztalatom szerint itt a csend, az ima, és az Istenbe vetett bizalom segít. Tiszteletben kell tartanom a falat, nem érdemes kalapáccsal neki rontani. Bizakodni abban, hogy az Úr váratlanul rést nyit rajta, ahol rátalálhatok, és igazi önmagammal is kapcsolatba kerülhetek. Ez kegyelem. De hiszek abban, hogy aki keres, talál. Keresztényként, zarándoktársként ebben a folyamatban csak kísérőként tudok jelen lenni, aki bátorít, és az Úr jelenlétét keresi a lelkigyakorlatozóval együtt, és imádkozik érte.
Persze közben szembesülök a kudarcaimmal is. A tánccsoportomban, ahol többen nem gyakorolják a vallásukat, és nem élnek lelki életet, megszólal bennem a vágy, hogy úgy szeretnék valamit adni. De azt is tudom, hogy tiszteletben kell tartanom szabadságukat, és amit tehetek, hogy próbálok egy kis jóságot sugározni feléjük. És imádkozom értük...
Etty Hillesum és Mózes Kor Éva. Mindketten zsidók, és átélik Auschwitz borzalmait. Etty 1943 novemberében veszíti ott életét, Éva tavaly, 85 évesen hal meg Auschwitztól nem messze, éves látogatása során. Egyikük sem akar áldozat maradni, hanem a megélt szenvedésüket úgy építik be életükbe, hogy…..
andras.csaba.sj 2020.01.06 22:09:52
@Callis: Ezzel teljesen egyetértek. Nem Isten irgalmát akarom szűkmarkúan értelmezni, hanem inkább szavainknak a súlyát. Ami azt azt a pozitív meghívást is magába rejti, hogy a megtapasztalt isteni ingyenességet, irgalmat és nagylelkűséget embertársainkkal is megéljük. Megtapasztalva törékenységemet és ezzel együtt Isten feltétel nélküli szeretetét nyitott tudok lenni felebarátom törékenységére is. Köszönöm a visszajelzést!
Életem során többször megtapasztaltam, hogy a kevesebb több. Olykor, amikor különleges, rendkívüli dolgokat akartam, éreztem belül, hogy valami elvész és tönkremegy. Túlságosan az eredményre koncentráltam, közben pedig megfeledkeztem a körülöttem élőkről és önmagamról. Mintha csak egy nagy gépezet…..