Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Heqet09

65 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Idejét nem tudom,mikor ettem utoljára! Ezért ma rántott tejbegríz készült fahéjas porcukorral és saját sárgabaracklekvárral ízesítve Jó sűrű tejbegrízt főzünk 1 l tej, 13 ek búzadara, 5 ek cukor és 1 vaníliás cukor hozzáadásával. Ha már a fakanál megáll benne, jó lesz! Egy bevizezett…..
Hétvégén a zord időjárás ellenére folytatódott a kerti munka. Hidegtűrő borsó, spenót, retek, saláta, sárgarépa és petrezselyem került földbe. Továbbá a már korábban elduggatott hagymaágyások köré talajtakarásként káposztalevelek és szalmaborítás került. Sajnos a csapadékhiány nyomai erőteljesen…..
Túl sok alma volt itthon, féltem, hogy esetleg elkezdenek romlani. Ezt azonban nem hagyhatjuk, így gyorsan, hamar kettőt be is áldoztam a sütiistennő oltárán. Így született meg a fenti névre keresztelt almatorta: Összekeverünk 100 gr puha vajat, 250gr lisztet, 2 teáskanál sütőport, csipet…..
A gyommentesítés egyik eszköze a talajtakarás. Mindennel IS takarunk! Mivel a kartondobozok kevésnek bizonyultak, így kikerült a kertbe a leselejtezett szobai padlószőnyeg is ezzel kb 50 m2 területet tudtunk ideiglenesen letakarni. Reményeim szerint a gyomok így kevésbé fognak erőre kapni azon a…..
Böjti időszakban hálás dolog, amikor a konyhakert még ad friss hozzávalókat. Mivel a karalábé az enyhe télnek és a takarásnak köszönhetően még mindig szinte zsenge a kertben, így abból készült krémleves.  1 evőkanál zsíron megdinsztelünk 2 közepes nagyságú apróra vágott vöröshagymát, majd…..
Zöldséges finomság, melyet a kertben még mindig termő spenót felhasználásával készítettem. Azt hiszem, nagyon nagy szerencse, hogy néhány spenót tövet hagytam magszárba menni tavaly, mert abból szedtem meg idénre a vetőmagot is és a szedéskor bizony került a talajra is, ami szépen kikelt az ősz…..
K Nos, azért, mert a képen látható kiváló minőségű zöldségeket a kertből frissen felszedve isteni finom böjti ételeket lehet készíteni, és ami a legfontosabb: nincs benne vegyszer, saját termelés, így tudjuk, mit eszünk! Kertre fel!     ..
    Hétvégén reggelente van időm, hogy friss, finom pékárut tegyek az asztalra. Ha már egyszer úgyis korán kelek, hogy legyen értelme a napnak, az itthonlétnek, akkor ne teljen a reggel sem haszontalanul. A párom örül is ilyenkor nagyon, s mindig jóízűen falja be a még szinte meleg süteményeket…..
Nagyon gyorsan elkészíthető,  böjti, könnyű, ízletes vacsora. 1 brokkolit rózsáira szedünk és 5 percre forrásban lévő sós vízbe teszünk, majd leszűrjük. Egy kisebb tepsit vagy tűzálló tálat vajjal kikenünk és a brokkolit egyenletesen elosztjuk rajta. Ha szükséges, kisebb darabokra szedjük. 2…..
Nyakunkon a tavasz - végre! Itt volt az ideje, hogy kicsit rendbe szedjem az első udvart is. A diófa leveleit nem szedtük össze ősszel, még nem tudtam, mit fogok vele csinálni. A minap olvastam, hogy bár nem javasolják a diófa levelet a komposzt közé keverni, de ha külön összegyűjtjük, akkor 9…..
Unokatestvérem kedvenc étele a rántott disznóköröm, Annyiszor hallottam róla, hogy kedvem támadt kipróbálni. Természetesen nem az egyszerű megoldást választottam, kicsit átformáltam az én elképzelésem szerint. Először is szeretném leszögezni, hogy a hozzávalók mennyisége teljesen opcionális, tehát…..
Nagyon sokszor szerettem volna muffint sütni. Aztán, hogy miért nem vettem soha muffin sütőt, nos erre a kérdésre soha nem tudtam a választ. De karácsonyra kaptam, így már nincs akadálya, hogy kipróbáljam ezt a nagyon egyszerű, ugyanakkor rengeteg változatban elkészíthető süteményt. A csokis…..
Ezt bizony az ősszel kellett volna, de reménykedem benne, hogy így ebben a nagyon korai tavaszban sem lesz gond a költöztetéssel! Hosszú téli estéken azon gondolkodtam, hogyan alakítsam át a házam előtti első udvart, ami bár most is egy nagyon kedves falusi parasztporta benyomását kelti, viszont a…..
Az idén korán érkezett a tavasz!  A február az átlagosnál jóval melegebbet viszont csapadék tekintetében jelentősen kevesebbet adott. A kellemes hőmérsékletben nincs az a kertészkedő, akinek ne zizegne már minden porcikája, hogy kint tevékenykedjen. Így voltam én is ezzel és február közepén…..
Nagy rajongója vagyok az orosz konyhának, és mint tudjuk, náluk a cékla rendszeresen előfordul az ételekben, valamint a salátáik is igen sokfélék és változatosak. Az idén is nagyon szép termést produkált a cékla a kertemben, melynek csak egy részét szedtem fel ősszel, a többit bent hagytam a…..
Bár a tartóban még árválkodott néhány szeletre való kenyér, valami friss péksütire vágytunk, valami fokhagymásra. Nem akartam túlbonyolítani a dolgot, így született meg a cipócska gondolata. Tésztájához felhasználtam: 500 gr liszt 3dl víz 1 csg szárított élesztő 1 ek só A fentiekből egy…..
Február közepe van,és a kertünk kéthetente ad egy jó adag spenótot. Nyáron hagytam felmagzani egy sort, mely elpotyogtatta magját és egész télen ellát bennünket friss áruval. A mai menü spenótos, tonhalas bulgur lett, amely első falattól szerelemmé vált! Az elkészítése: 1 liter felforralt…..
Melyről soha nem gondoltam volna, hogy ennyire finom. 40 dkg főtt céklát lereszeltem, hozzáadtam 10dkg darált diót, néhány gerezd reszelt fokhagymát és 10 dkg majonézt. Igazán különleges és telt ízvilágú saláta, melyet köretként, vagy csak magában is érdemes fogyasztani...
Bármilyen meglepő és némelyekben megbotránykoztatást is kelt, de soha nem néztem Bud Spencer filmjeit. Azt viszont tudom, hogy mi volt a kedvenc kajája. A krumplis hal! Ja, nem! Hát persze, hogy a hagymás bab!  Mi is szeretjük, bár egy kis csípős Csabai hozzáadásával szoktam még ízletesebbé…..
Ezt a falidíszt kartonpapír és hurkapálcikák felhasználásával készítettem. Némi fekete festék és öntapadó glitteres fólia segített az egységes szerkezet illetve a túlzott egyszínűség oldásában. Kartonpapírból ( ilyen célokra én rendszerint a macskakonzervek gyűjtődobozát használom) egy csészealj…..
Az újrahasznosítás manapság korszerű és divatos megoldás. Ennek szellemében készült egy íróasztali tolltartó, melynek minden összetevője egyszer már hasznosult, de nem volt szívem kidobni, hátha valamire jó lesz még. És ma el is érkezett az ideje. A recept egyszerű: Végy egy kartonlapot (én ezt a…..
A hétvégén születésnapot ünnepeltünk, és úgy gondoltam, az édességek mellé készítek egy rendhagyó tortát is. Így született meg ez a csinos kis rántotthús torta, melynek elkészítése pofon egyszerű. Ajánlom mindenki szíves figyelmébe!A húsokat bepaníroztam és kisütöttem, miközben elkészítettem a…..
Nagyanyáink idejében teljesen természetes volt, hogy a kertet művelték, és a család számára megtermelték a fontosabb zöldségféléket.  A téli tartósítás vagy vermeléssel,vagy pincében történt, savanyúságos üvegek sorakoztak az éléskamrákban, szárították, sóval vegyítve tették el az ínségesebb időkre…..
Kedves, dekoratív ajándék, melyet barátainknak készítettem. Az alap kartonpapír, melyet zsákvászonnal fedtem és kavészemekkel valamint gyöngyökkel díszítettem. Régi csipketerítőből vágott csíkok teszik lágyabbá az összképet. Nagyon egyszerű az elkészítése, javaslom bárkinek, aki gyorsan szeretne…..
A bodzavirágot eddig leginkább üdítőital vagy szörp készítésére használtam fel. Az idén megpróbáltam a lekvárkészítést is és meg kell mondjam, nem csalódtam. Az a semmivel össze nem téveszthető íz és illat éppúgy jelen van benne, mint az italokban is, a hozzáadott alma mit sem változtat jellegzetes…..
Heqet09 2021.06.07 08:25:26
@clemens: Sok vagy nem a 80 dkg cukor.... nem tudom. Ne csak a 6 db almát nézze! A dzsemfixekhez egyenként kell 350gr, a három esetében ez már több lenne, mint egy kiló.. A kóstolási próbán viszont simán átment, nagyon ízletes lekvárt kaptunk.