Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tudorka57

0 bejegyzést írt és 64 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
comment:com Nem időgép, HírTv 2018.08.01 13:41:11
Hat percig tartott a HírTV 2.0 (vagy HírTV Oridzsinál?) első hírműsora. Nem volt benne belpolitika, és önreflexió sem. Még napokig kitart a kánikula. Leállt a hajóközlekedés az Elbán a szárazság miatt. Megjelent a tervpályázat a budapesti szuperkórházakról. A becsültnél kevesebb pénzből…..
Úgy tűnik, nem kegyelmez a Nemzeti Együttműködés Rendszere senkinek és semminek. Ezúttal a tudomány kisszámú, ám befolyásos képviselőjére akarja ráerőltetni a NER kényszerzubbonyát Palkovics miniszter úr segítségével Orbán Viktor. Bár Mészáros Lőrinc viszonylatában aprópénznek számító összegekről…..
tudorka57 2018.07.09 09:25:42
@Bourbaki: Amit írsz, azzal egyet tudok érteni, akár én is írhattam volna. Azonban az MTA társadalmi szerepvállalása és a pályázati pénzek elosztása és felhasználása terén szerintem van tennivaló.

Kétségtelen, hogy az alapkutatási témákat és az ezekkel kapcsolatos projekteket a tudomány fejlődése és annak logikája szerint kell és szabad kiválasztani, ehhez a kormányzatnak semmi köze, mert nem értenek hozzá. Azonban annyi szerepüknek mégis csak kell legyen, hogy a társadalom teherviselési képességét is figyelembe véve, a kormányzatnak kell megmondania, hogy milyen NAGY területeket (alap-, alkalmazott, ipari, stb. kutatások) mennyi pénzzel tud támogatni. Nincs igaza azoknak, akik a támogatások felhasználásának ellenőrzésében máris a kormányzati rosszindulatú beavatkozást, a tudomány zsebre tételét, a kutatói szabadság lábbal tiprását látják, hiszen lássuk be, ahol nincs szigorú pénzügyi ellenőrzés, ott azonnal bonyodalmak támadnak. Nem hiszem, hogy ne lett volna olyan, amikor a munkatársaid keresztbe kasul megbízták egymást szakértőnek és így konvertálták át a kutatási (pl. OTKA) pénzeket bér jellegű kiadássá.

A tudomány sokrétűsége, tömegével kínálja a tudomány belső fejlődésével kialakult, éppen aktuális alapkutatási témákat. Ezek közül kedvünkre válogathatunk, de nem mindentől függetlenül. Egyetlen ország sem engedheti meg magának, hogy a kutatói mindig a legínycsiklandozóbb (értsd: legtöbb pénzt igénylő, legjobban fizető) témákat válassza, bár ebben a tekintetben sem panaszkodhatunk, hiszen a CERN, DUBNA, HAMBURG, az amerikai nagy gyorsítók már mind rég megnyíltak a magyar kutatók előtt és ha nem is mindig hazai, de nemzetközi együttműködéses, alapítványi, stb, pénzek nagyon gyakran segítenek.

A pénzek nyomon követése az MTA szintjén sincs rendben. Szerintem nem tartható fenn sokáig az az állapot, hogy ébi kb. 100 milliárdnyi pénz fölött egy tudós testület diszponáljon, komolyabb elszámolási kötelezettség nélkül a társadalom felé. Mindenkinek vannak kedvenc történetei ezzel kapcsolatban. Az enyém az, hogy volt amikor egy akadémikus a saját egyéni érdeke mentén sok évig megakadályozta, hogy egy akkoriban még nagyon modern mintakészítési módszer megjelenjen az ország egyik legnagyobb kutatóintézetében.
Jó kompromisszumot kell kötni a kormányzattal. És ha ennek az lenne az ára, hogy a filozófusok ezentúl nem vádaskodnak, pattognak, hanem a politikai hozzászólásaikban is tudósok maradnak, az mindannyiunknak csakis jó lehet.
tudorka57 2018.07.09 10:07:09
@Bourbaki: "A kutatóintézei hálózat (fizetések és rezsi) szánt pénz jobb helyen lenne az MTA-nál. A pénzügyi ellenőrzés itt tiszta sor: van x kutató y épület, erre ennyi pénz elment. Nagyjából egy szorzás és egy összeadásművelet elvégzéséről van szó."

Ez nincs így. Az MTA folyamatosan játszik a létszámokkal. Pl. ha neki úgy tetszik, kutatói státuszban tart valakit az egyik intézetében, de a munkavégzés, a valódi munka az MTA központi adminisztrációjában történik. Régi trükk...

"A pályázati pénzek más tészta, bár kérdés, hogy a kormány mennyivel tudná jobban az MTA-nál, hogy mely alapkutatásokat érdemes jobban támogatni." Ez akár így is lehetne, ha feltételezzük, hogy mindenki lelkiismeretesen teszi a dolgát. Ám éppen ilyen esetekre vonatkozott az előző hozzászólásomban levő példa, amikor egy nagyon ismert és kiváló akadémikus évekig sikeresen megakadályozta egy nagyon aktuális téma elindítását, mert ha a szükséges modern berendezés beszerzésre került volna, akkor Ő elesett volna évente több hónap amerikai meghívástól.

A pályázati bírálatokról:

Hiába hozták létre még az OTKA idejében a bíráló testületet, benne külföldi szaktekintélyekkel, mert egy-egy kutatási témán, területen belül személyesen és jól ismerik egymást a kutatók.

Mondok egy példát. Egy bizonyos kutatási témában, szerte a világon kb. 500 ember dolgozik, ami elég nagy szám. A nemzetközi konferenciák is nagyon népesek. Aki eltölt néhány évet ebben a körben, akkor pillanatokon belül megismeri személyesen is azt a 40-50 embert, aki egyáltalán bírálóként szóba jöhet mint olyan szakértő, akire rá lehet bízni ilyen pályázati szakmai és pénzügyi döntéseket.

Amennyiben Európára leszűkítjük a kört, akkor kb. 10-15 ember marad, akik közül már mindegyiket vendégül is látta minden csoport különféle szakmai események kapcsán, sőt vacsorázgattak, sörözgettek, borozgattak, várost is néztek itt, vagy ott.

Elképzelheti, hogy az ilyen belterjes világban mennyire lehetnek függetlenek a döntések, hiszen gyakran együttműködésben dolgoznak a kollégák bizonyos mértékig. Természetesen a bírálók személye nem ismert a pályázók előtt, de ez is mindig kiderül, ha éppen valami gond van a pályázattal és így mód nyílhat a problémák elsimítására. Vagy éppen az ellenkezője történik, a pályázók ellenlábasai keresik meg a bírálókat és kötnek egy háttér megegyezést. Mindkettőre ismerek példákat.

Akár tetszik, akár nem, a kölcsönös meghívások, a konferencián való részvétellel kapcsolatos támogatások, a "meghívott előadások, előadók" kijelölése, a különféle bizottságokba történő meghívások és egyéb előnyök rendszere éppen olyan korrupttá tesz sok kutatót, mint azt a gazdaság szereplőinél tapasztaljuk.
Jeszenszky "a fideszes lányok jól szopnak" Zsolt szállt ezúttal bele egy jól irányzott, keresztényeurópaikonzervatív pörgővel a melegekbe és az Opera főigazgatójába...
tudorka57 2018.06.09 21:57:49
Disznófronton mostanában kis kavarodás van nálam, mert a piacunkon elérhető disznóhús már nem igazán ízlik - főleg a legutóbbi mangalicás élményeim után nem. Az a pár tétel egy német multi időszakos akciója keretében volt megvásárolható. Elfogyott, már nincs több. Viszont egy új termékcsoport jelent…..
A Magyar Ateista Társaság tagjai hívták fel először a közvélemény figyelmét a ma megválasztandó EMMI miniszter, Kásler Miklós tudományellenes kijelentéseire, melyeket a fundamentalista keresztény 777blog.hu által szervezett, „Isten és tudomány szolgálatában” beszélgetésen tett. Ugyan számtalan…..
Magyarország a GDP jó egy százalékát bukhatja 2021-től a közösségi jog megsértése miatt. A magyarok pontosan tudhatják, mi is az az illiberális demokrácia, mert már átélték a szocializmus idején. Amikor a krokodil mosolyog: átmenetileg barátságos képet vág Orbán Viktor...
Orbán új minisztere a Szaniszló Ferenci értelemben vett nemzeti-keresztény kretenizmus jeles képviselője...
tudorka57 2018.04.29 22:40:51
@Fizqs:
Amikor a felezési időről beszélt, ott valóban hibás volt a szóhasználata, mert nem tömeget, hanem aktivitást kellett volna mondania. Viszont, ha a két szót felcseréled, akkor értelmes a szövege, innen látszik, hogy csak véletlen szóhasználat volt, ami bárkivel megeshet. Különösen ilyen nyilatkozatok és előadások alkalmával, amikor az előadó kénytelen mondatokkal előre gondolkodni.

A radioaktivitás tényleg egy statisztikus jelenség és azok számára nagyon idegesítő, akik azt szeretnék, hogy egy adott pillanatban megismerve a világot, az adott paramétereket felhasználva, a fizika törvényei segítségével bármely jövőbeni időpillanatra ki tudjam számolni az akkori állapotot.
tudorka57 2018.04.29 22:43:24
@Tenkes Kapitánya:
Nem mindegy, hogy 80%, vagy 50, vagy 20% fertőzött? Hiszen 20%-ból és az ottani szokásokból kiindulva előbb-utóbb majd mindenki fertőzött lesz. Nyugodtan lehet kvantitatíve értelmezni az ilyen beszélgetéseket.
tudorka57 2018.04.29 22:50:09
@S=klogW:
Azért az nem káros, ha valaki tudja is a fizikát, mielőtt elkezd "kreatívkodni", elméleteket gyártani. Nem biztos, hogy feltétlenül örökmozgó felfedezőket kell képeznie az iskoláknak.

Pont azon megy a vita a mai napig, Kásler is ilyen értelemben használta a hat-rel. példát. hogy vajon ez az összefüggés nem jelenti-e azt, hogy végső soron nem tudjuk teljesen megismerni a világot.
Ma este kicsivel 8 előtt a 182-es busszal utaztam hazafelé. Egészen elmerültem a gondolataimban, míg meg nem hallottam, hogy egy nő valakit végtelenül undorító módon aláz. Az említett hölgy egy 14-15 éves fekete kislánynak címezte mondandóját, aki a busz másik oldalán ült. Szótlanul...
tudorka57 2018.04.17 11:46:27
@midnightcoder2:
Bocs, de nekem úgy tűnik, hogy Neked nincs fogalmad arról, hogy mi is lesz.
Mert akik gátat kívánnak szabni a mérték nélküli bevándorlásnak, azok pont azt akarják megakadályozni, ami a kontroll nélkül bekövetkezne.

Ez az egész nagyon komoly dolog és kiszámíthatóan nyilvánvaló, hogy előbb-utóbb helyi háborúk kirobbantásával fogják "kezelni" ezt a problémát. Ha nem, végünk!
Ez nem emberiességi kérdés már, hanem megmaradási kérdés, élet és halál kérdése.
Ahhoz képest, hogy tegnap még az volt a narratíva az összes termékükön, hogy jönnek Soros verőlegényei és megbasznak mindenkit, még a fákat is, ma csak a hirado.hu-n van egy mínuszos hír a több tízezres, egyébként békés tüntetésről és a pestisracok stábja ment ki forgatni, ezen túl a címlapokat…..
Kedves Fidesz szavazó, aki magabiztos erkölccsel bírálsz engem! Lehet, hogy Te dolgozol azon, hogy jobb legyen, de én is azt teszem. 21 éve, keményen, és nem tanulatlanul,vagy segítségeket várva. Nővér vagyok, az állam szerint nekem 130 000 nettó jár. Belenyugodtam. Ez van, nem tehetek semmit,…..
Tegnap este Hajdú Péter a Facebokon jelentette be, hogy kösz, de neki ennyi volt az ATV-nél, pontosabban azt, hogy az Esti Frizbit nem forgatja náluk tovább: A csatorna hivatalos közleményt adott ki, ugyanez szerepel benne, csak hosszabban, illetve az anyagi jellegű pletykálkodást csírájában…..
tudorka57 2018.04.11 16:20:21
@sixx:
Azt mondja az ATV:
"A műsorvezető és a csatorna közös megegyezéssel, békében válnak el egymástól."

Ez viszont csak forrás nélküli pletyka:
"Hajduval úgy tudjuk, voltak gondok, legutóbb az Esti Frizbibe úgy hívta be Deutsch Tamást vendégnek, hogy arról nem egyeztetett senkivel, és ez nem nagyon tetszett a tévének."

A Velvet linken kicsivel több van, de az sem alapozza meg a kurta-furcsa, minden felelősséget Hajdúra toló cikk címet. Nálam senki nem utálja jobban Hajdút, de utálom a leegyszerűsítő, csúsztató, hazudozó cikk címeidet. A bírálatot fogaddf el, a kattintások száma majd megvigasztal!
Az első pillanatban megigézett. Azt hittem, megmenekülök - de nem. Hónapok teltek el sóvárogva, míg végül backere (támogatója) lettem egy crowfunding (közösségi finanszírozású) projektnek. Az Edge of Belgraviának a kickstarteren indított késkészlet kampánya hatalmasat ment.…..
Ma sem a sarki önkiszolgálóban ebédelt az ország kedvenc, saját lábon álló ifjú párja. Orbán Ráhelt és férjét  ma délben a budapesti VI. kerület egyik Andrássy úti éttermében kapták lencsevégre. A fénykép készítője a Facebook-oldalán meg  is osztotta a képet a két, saját tehetségéből és szorgalmából…..
Az HBO Last Week Tonight with John Oliver című műsora elég kurrens és releváns, így azon sem lehetett csodálkozni, hogy a tegnap esti műsorban az országgyűlési választásokkal is foglalkozott, sajnos elég röviden, de hát kis ország, kis foglalkozás...
Tudom, a kampány hajrájában lenne ezernyi fontosabb dolog is, mint hogy a Nemzet Fővadásza végül is mit és hogyan öldökölt a svéd nemzet nyomor szabdalta földjén, csak hát épp mostanra dagadt tovább Semjén Zsolt svédországi (orv)vadászatának botránya. A  444.hu szúrta ki, hogy az üggyel foglalkozó…..
Idestova harminc éve gyűjtöm a mondatokat, csaknem négyszáz oldalnyi jött össze belőlük. S mert egy oldalon hét-nyolc ütős, szellemes, visszhangos mondat fér el, háromezer körüli a szállóigék száma. Tegnap bespájzoltam, a március 15-i beszédekből húsz figyelemre méltó mondatot jegyeztem föl, bár…..
A rántott hús az, ami jöhet bármikor – imádjuk. :) De vajon tudunk-e jó rántott húst készíteni? Állandóan azt hallom, hogy a világ legjobb rántott húsát Japánban készítik, meg Bécsben. Ebből nekem az jön le, hogy például mi sem igazán tudunk rántott húst készíteni. Mert mi is a jó rántott hús…..
tudorka57 2018.02.21 18:08:58
A vaj minden fajtája, beleértve a tisztítottat is, teljességgel idegen a magyar gasztronómiától. A süteményekben, tortákban előnyösen használható, de a főzésben használata csak majomkodás, franciáskodás, modorosság. Ahogyan mostanában a koriander és egyéb keleti, stb. ízek becsempészése, főleg marketing elvárásoknak megfelelően.

Az előző beírásomban elfelejtettem megemlíteni a citrom szerepét a rántott húsok élvezetében. Nos, számomra ez azt jelenti, hogy az a savanyú, limonádé alapot azonnal kidobom, míg be nem szennyezi a finom rántott szeletet.

Ami a hús alapanyagot illeti:
Nem tudom én sem megmagyarázni teljesen, de az Édesanyám, Anyósom és Eta nagynéném (különféle helyeken élnek és hol boltból, hol háztól szerzik be a húst), kivétel nélkül mindig azonos ízű, luxus éttermeket megszégyenítő élvezeti értékű és mindig ugyan úgy kinéző rántott szeleteket készítenek.

Gyanítom, hogy az edény, amiben készítik, a jól megválasztott hőfok, a liszt-tojás-prézli fürdőben eltöltött idő, a nyomkodás erőssége, a forgatás időpontja és a sütés ideje sokkal, de sokkal nagyobb szerepet játszik, mint bármi más, amiket profik és amatőrök szent hittel, olykor sámáni tekintettel emlegetnek.

Két dolgot már biztosan azonosítottam:
1.) Zsírban ízletesebb lesz a végeredmény
2.) Nem mindegy a prézli minősége. Szárított kenyérből és zsemléből lehet a legízletesebb panírt készíteni. A vajas kifli egy baromság, ahogyan az is, hogy a borsot és a citromot valaki egyáltalán összefüggésbe hozza a rántott hússal. A gasztronómiában sok ilyen zagyva mítosz fordul elő, mint pl. az is, minden édességbe kell sót is tenni. Hát nem! Legfeljebb, ha nem akar valaki tökéletes ízeket alkotni. Aki nem hiszi, tegyen pl. sót a madártejbe, vagy a kakaóba, tejeskávéba, kappuccinóba, stb.