Regisztráció Blogot indítok
Adatok
juditradnoti

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Judit egy liverpooli állami középiskolában dolgozik, így aztán belülről látja a magyartól (tagolásban és elvárásokban is) meglehetősen eltérő rendszert. Kérésemre megírta tapasztalatait, és pár tanáccsal is tud szolgálni azoknak, akik esetleg iskolás korú gyerekkel…..
juditradnoti 2017.10.03 20:33:58
@István123: Kedves István!

Igyekszem megválaszolni a kérdéseid.
A kötelező óraszám a mi iskolánkban 21 az összesen 25-ből (napi ötx60 perc tanóra). Van, ahol napi 6x50 percet tanítnaka, ott magasabb az óraszám). Ezen felül van regisztráció minden reggel, majdnem minden tanárnak jut csoport, ez hasonlyt az osztályfőnöki órához, 15-30 perc átlagosan. Ügyelet is van, ez heti egy ebédszünet, ill periodikusan reggeli/délutáni ügyeletet is el kell látni, ezek hossza az iskola csengetési rendjétől is függ.
Középiskolákban a gyerekeknek nincs lyukas órájuk, csak specilis esetben (pl. ha később érkeznek az iskolába és nem tudnak bekapcsolódni az idegennyelv tanulásba, mert előtte más nyelvet tanultak...). A tanároknak se nagyon van lyukasórájuk, max napi egy. A tanítás többnyire 8-15:30 között zajlik. Általában 3 tanóra ebéd előtt, 2 utána. A legtöbb iskolában van egy 10-20 perces szünet az első vagy a második óra után, ill. ebédszünet (30-6 perc) a harmadik után jellemző. A tanítási órákon felül illik heti egy klubot tartani, ami lehet reggel, ebédszünetben vagy tanítás után.
A szerződés attól függ, hogy mit hirdetnek. Rengetek határozott idejű szerződés van, többnyire gyesen lévő kollégák pótlására. A határozatlan idejű szerződések 6 hónap próbaidővel kezdődnek.
Hiányzás esetén jön helyettesítő tanár, aki megtartja az előzetesen megtervezett órát.
Évközben csak rendkívüli szabadságot lehet kivenni, az igazgató hatásköre elbírálni a kérelmet. Állásinterjúra köteles elengedni, esküvőre, temetésre, ilyesmikre is elengedik az embert. Kb. hat hetente van szünet: oktüberben, februárban és májusban egy-egy hét, karácsonykor és húsvétkor 2 hét, nyáron 5 hét (július vége és augusztus).
Max. 30 fős tanulócsoportok vannak, ennél kevesebb tanuló jut a több tanári segítséget igénylő diákoknál (akár 10 alatti létszám is előfordul).
Rendszeresen mérik a tanulók teljesítményét és osztályozzák őket a várható érettségi eredménynek megfelelően. Tehát pl. a hetedikes gyereknek a kettes jó jegy, mert még van öt éve, hogy hetesre megtanulja az anyagot. Ezeket a felméréseket arra használják, hogy monitorozzák, fejlődik-e a gyerek magához képest, ill. ezek apaján sorolják a diákokat tanulócsoportokba. A vizsgák 95%-a írásbeli. Csak idegennyelvből van szóbeli vizsga.
Többnyire minden tanárnak van terme és a gyerekek jönnek oda.
Minden teremben van interaktív tábla, projektor, filces tábla. A gyerekeknek az iskola biztosít felszerelést (tankönyv, füzet, vonalzó, körző stb.). Minden tanárnak van számítógépe vagy laptopja. Lehet laptopot vagy iPadet kérni a gyerekeknek is (nálunk kb. 30 db van, előre kell foglalni).
A fizetés évi 22 ezer fontról indul és teljesítményarányosan emelkedik kb. 35 ezerig (min hat év alatt), aztán tovább lehet lépni a magasabb fokozatba, és ott asszem 45-50 ezerig is el lehet jutni. Londonban kicsivel magasabbak a bérek, sokkal magasabbak az ingatlanárak.
Most mennem kell, de ha kifelejtettem vmit vagy eszedbejut még kérdés, írj nyugodtan.