Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zsolt Banhegyi

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Habár lassan csitul a botrány Harry és Meghan múlt heti bejelentése körül, a brit és a kanadai sajtó még mindig nagyon sokat foglalkozik a döntésük hátterével, és miután többekkel beszéltem én is a témáról,  feltűnt, hogy itthon is sok kérdés maradt megválaszolatlanul azokban, akiket érdekel a téma,…..
  Nem Patrick J. Deneen az egyetlen aki temeti a liberalizmust. Ő csupán azon kevesek egyike, aki 2018-ban egy komplett könyvet szentelt a témának, mely tavaly magyar nyelven is megjelent. A szerző - az Indiana állambeli Notre Dame egyetem politikatudományokat oktató professzora - művében mindvégig…..
Zsolt Banhegyi 2020.01.15 00:04:49
Alapvetően jó a szándék, hogy vitatod a liberalizmust temető elméleteket.

De azért sok helyen kevered a szezont a fazonnal és ez egy nagy hibája magyar politikai gondolkodásnak is.

A liberalizmust legegyszerűbben az ellentettjével lehet definiálni, mivel ez a kifejezés egy társadalmi berendezkedésre vonatkozik.
A liberálisnak az authoriter az ellentétje, ami önkényuralmit, parancsuralmit jelent. Aki tehát illiberális, az az önkénynek, a parancsuralomnak, a diktatúrának a híve (az authoriter nem minden esetben elnyomó rendszer, de a legtöbb esetben igen, lsd lejjebb a példákat.)
Libárilisak voltak pl. afrancia forradalom hívei (szabadság-egyenlőség-testvériség jelszóval) vagy pl. Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Bibó István, Göncz Árpád.

Ennek a politikai mátrixnak a másik két pólusa a bal és a jobb oldali. A bal oldali a széles tömegeket képviseli,a jobb oldali egy-egy kiválasztott réteget, illetve egyént képvisel.

A legegyszerűbb pédák az authoriter rendszerekre:
bal oldali authoriter (diktatúra): kommunista országok, de ilyen rendszerben működik pl. a katolikus egyház is (diktatúrának nem nevezném, mert a középkor óta már nem elnyomó, de authoriter és baloldali, mert széles tömegeket mozgat meg. De pl. az iszlámot lehet elnyomónak nevezni, ott ahol államvallás is pl. SzaúdArábiában.

középutas authoriter (diktatüra): nácik vezetése alatt álló v. állott országok

jobb oldali authoriter (diktatúra): királyságok, (ezek között vannak nem elnyomók is,
de jobboldali és authoriter mind, az alkotmány monarchiák viszont nem ide tartoznak,hanem a liberálisba)

Az ezzel ellentétes oldalon állnak tehát a liberális-demokrata társadalmi berendezkedések.

baloldali liberális (demokrácia): kevés tisztán ilyen társadalom van, a Canada lehet a legközelebb hozzá, ott a kormánypárt is a Liberális Párt, de azért van sok jobboldali liberális rétege is a társadalomnak.

közép liberális (demokrácia): a legtöbb demokratikus jóléti állam ilyen

jobboldali liberális (demokrácia): ezekből is kevés van, korábban a nagyon "kegyetlen" kapitalista országok voltak ebben a mezőben, akik demokratikusan működtek, de az egyéni érdekek a legtöbb esetben felülmúlták a szélesebb tömegekét. Ezeket hívták liberális, demokrata, "kizsákmányoló" országoknak.

Ami viszont a legtöbb fejben zavart okoz a konzervatív és a haladó gondolkodás összemosása a lierálissal. Ezeknek semmi közük egymáshoz, mert az authoriter-liberális egy társadalmi berendezkedést ír le a konzervatív haladó pedig egy gondolkodásmódot.
A katolikus egyház pl. baloldali authoriter rendszer, konzervatív gondolkodással.

Néhány tanulmányban alkalmazzák a hibrid rendszereket, mint politikai berendezkedést.
Ez az authoriter és a liberális keveréke. Ide sorolják Magyarországot, Oroszországot és. pl. Kínát is. Ezzel is egyet lehet érteni, mivel ezekben az országokban, igaz különböző súllyal, de az authoriter és a liberális társadalmi berendezkedés is jelen van, az egyes társadalmi csoportok szintjén. De pl. a bal és jobb oldal meghatározása teljesen téves, pl. Mo-n alig van jobboldali párt, szinte mindegyik, - a kormányzó párt is - baloldali, mivel a lehető legszélesebb tömegeket szeretné megnyerni politikájához. Ezzel ellentétben pl. Németországban a jobboldali liberális-demokrata párt a legkeményebb nagytőkések támogatását élvezi leginkább (FDP).

Aki tehát azt mondja hogy a liberális társadalmaknak vége, az azt állítja,hogy eljött a diktatúrák ideje, ahol egy hatalmon lévő kisebbség parancsolja meg a többségnek, hogy mit tehet és mit nem. Nem hiszem, hogy a világ ebbe az irányba kellene, hogy elmozduljon.

Jó lenne, ha a fenti politika tudományi alapelveket tanítanák az iskolákban is, akkor nem lenne ekkora kavarodás a hazai fejekben a liberális-authoriter-konzervatív-haladó-bal-és jobboldali kifejezésekkel kapcsolatban..
Sok furcsaságot megéltem már itt Amerikában, de ez a legutóbbi talán túl tesz mindenen. De az is meglehet, hogy csak beleilleszkedik egy már újnak sem mondható, ultra-liberális amerikai szemlélet generálta politikai trendbe, ami az elmúlt pár esztendőben hihetetlen gyorsasággal söpört végig az…..
Egy választ jelölj meg! Keresd meg a nézeteidhez legközelebbi választ akkor is, ha nem osztod teljes mértékben! Alul a megoldó kulcsok (súlyozott értékek) és a kiértékelés. Ne gondolkozz túl sokat egy-egy válaszon! 1. Ki számodra az első, ha meg kellene védened (a többi lehetőséggel szemben…..
városjáró blog MOME dágvány 2018.02.09 07:00:00
A közel 20 Mrd-os állami költségvetéssel átépülő MOME Campus építkezésén megforduló tehergépkocsiktól hónapok óta sártengerben úszik a Zugligeti út alsó szakasza és a környező mellékutcák torkolata. Korábban egy levitézlett P-rendszámú IFÁ-ra szerelt útkefe-tákolmánnyal próbálták a kivitelezők…..
Iskolarendszer Kanadában, egy kicsit más, mint Magyarországon. Ezekről a különbségekről szeretnék nektek most írni.   Naptár szerinti iskolanap 188, a minimális iskolanap 180. Iskolaszüneti nap 8. Ez a tanárok miatt van, a szüneteket kivéve.   Tanévkezdés általában szeptember első keddjén…..