Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Borpaletta

29 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Képzeljünk el egy országot, ahol márciusban szüretelik a szőlőt! Van ilyen, nem is egy, Hiszen a déli féltekén "fordítva" van a nyár. Dél-Afrikai köztársaság és Chile jut eszünkbe hirtelen, ha nagy déli bortermelő országokról beszélünk. Dél-Afrikán belül persze nem minden terület alkalmas…..
Borpaletta Őrozésága kisüvegben 2017.11.21 11:56:24
Őrozésága kisüvegben, első fejtés és kénezés után, lebegő finomseprővel, aminek a leülepedésére még egy hónapot várni kell legalább.  Vagy ha annyira sürgős lenne a piacradobás, áttolhatnánk egy papírszűrőn, ahogy a "nagyok" csinálják. De mi inkább várunk. ..
Csodálatos cabernet sauvignon rozé első, nyílt fejtése. Figyeld a színt! Szerinted hasonlít arra, mint amit a színmintán három hete láttunk? Egy, kettő, három, négy pohár a napsütésben!  ..
Borpaletta Malacka fürdetése 2017.11.02 11:40:31
Csömöszölés, törkölykalap. Két régi hangzású, kiveszettnek hitt szó. Előbb a törkölykalapról: a szőlő zúzása, bogyózása után létrejövő anyagot cefrének nevezzük (és nem törkölynek!). Ez ugyanaz a gyümölcslével vegyes gyümölcshéj és mag, mint amit a pálinkások jól ismernek. Akkor mi a törköly?…..
Mérjünk hírös magyar mustfokot! A mérést mindig tisztított, ülepített mustban kell elvégezni, különben ezzel a sűrűségmérővel nem cukorfokot, hanem cukor+hordalékfokot mérünk. Az éjszaka alatt a must szépen leülepedett, így tiszta mustban tudunk mérni. Korábban már megírtuk, hogy a mustfok nem…..
Jól van, három óra héjon áztatás után hagyjuk abba, már lement a nap, szinte látni sem lehet, hogy a negyedik verzió sötétebb mint a harmadik. Pedig bizony sötétebb! Ennél a színnél megállunk, ilyen színű lesz 2017-ben a Cabernet Sauvignon rozénk!..
Két óra héjon áztatás után, a cabernet sauvignon, már egész pirosas színárnyalatot ölt. Itt most már ízlés dolga, hogy tovább áztatunk, és ezzel tovább erősítjük a színt, vagy abbahagyjuk és lekapjuk a héjáról. Várjunk még egy órácskát! ..
Egy óra héjon áztatás után, a cabernet sauvignon színe kezd kioldódni a mustba. Színvakok kedvéért említjük, hogy a jobboldali pohárban van az egyórás, a baloldaliban a nullaórás must. Az eltelt egy órában szépen le is ülepedtek a pohárban. Vajon most már jó ez a rozészín? Várjunk még egy órácskát!..
A cabernet sauvignon egy kékszőlő (vörös), a frissen készített mustja viszont nem tartalmaz vörös színanyagot, mint az a mellékelt képen is látható. Ez azért van, mert a héjában van a vitamin. Akarom mondani, a héjában van a színanyag. Ha nem áztatjuk héjon, hanem azonnal levesszük róla, akkor…..
Így néz ki 1 tonna cabernet sauvignon, szigorúan ládába szüretelve, kézzel, fürtönként. Most eláruljuk, mi lesz belőle. Az 1 tonnát harmadolni fogjuk, az első harmadból rozé lesz, a másik kétharmad kádban fog erjedni 10 napig. Utána ez a rész is acéltartályba kerül,amíg fel nem szabadul egy…..
Ha "régi öreg" lennék, erre azt mondanám forr a must. De a fiatalok rám szólnának, hogy nem forr hanem erjed. Jó, akkor erjed. A videón egy saválló acéltartályban (inox) erjedő, tisztított, ülepített mustból fajélesztővel irányított erjesztéssel készülő szürkebarát (pinot gris) készülget. Lehet…..
Juj, már megint valami ótvar kemikália mi? Hát igen, ezek a modern borászok gusztustalanok! Habár...! Ha valaki jobban szereti, a tiszta, gyümölcsös illatokat a borban, mint a Széchenyi fürdőt, akkor el kell keserítsem: ez csak tápsóval megy. Miért? Mert a tiszta illat érdekében, 24-36 órán…..
A cabernet sauvignon vörösbor erjesztése "teraszos műveléssel" történik, mert az októberi időjárás tökéletesen hozza a vörösborok erjesztéséhez ideális 18-20 °C-ot. Ha melegebb, vagy hidegebb lenne az időjárás, mehetne be minden a pincébe, hivatalos, hűtött erjesztőtartályba...
Borpaletta Fajélesztő 2017.10.18 13:13:01
Na akkor lássuk az erjesztést! Először a vörösbort oltjuk be fajélesztővel, mert a rozé még ülepedik, pihen. További 24 órán keresztül pihenni is fog. A vörös azonban harcra kész,a szőlőfeldolgozás előtti, 10 gramm kénezés agyonütötte rajta a vadélesztőket, utat engedve egy jó minőségű, kiszelektált…..
Mazsola és Tádé egy szép júniusi napon érkezett hozzánk, kint sütkéreznek a napon. Mazsola és Tádé úgynevezett barrique hordók vagyis tölgyfából készített, a belső felületükön megpörkölt, karamellizált réteggel rendelkező bortároló eszközök. Mazsola onnan kapta a nevét, hogy tőle azt várjuk…..
A fotón a frissen kierjedt, első fejtésen átesett szürkebarát látható. Igen a pohárban. Miért ilyen zavaros? Mert még vadonatúj. Az első fejtés után több hónap, mire az élesztősejtek leülepednek az aljára, és a bor letisztul. Az első fejtés nyíltan történt, mint az egészséges boroknál általában,…..
Borpaletta Hutatiszta palackok 2017.10.12 10:34:36
Bizonyára sokakat bosszant, hogy a borosüvegek újrafelhasználása jelenleg sehogy sem áll kis hazánkban. Igen ez így van. Ennek sokféle oka van, az egyik fontos ok, hogy kb. 4 milliárd féle borosüveg létezik, és lehetetlen a megfelelő borosüvegeket szétválogatni és visszajuttatni a "feladóhoz (nem…..
Borpaletta A jövő a csavarzáré! 2017.10.12 10:14:41
És mintegy varázsütésre (de lehet, hogy megrendelésre), megérkezett 3000 db kiváló minőségű, belső menetes csavarzár! A jövő a csavarzáré. Steril olcsó, kíméli a paratölgyeket, könnyen gépesíthető, megtartja az újborban természetes módon meglévő oldott széndioxidot, visszazárható és…..
Ez a 2015-ös szüretelésű, finom rajnai 2016 óta, tehát eddig úgy másfél éve a palack foglya. Természetesen nem a teraszon érleljük, ez a pár csak a fotó kedvéért lett idecibálva, de ment is vissza azonmód.  Mivel borpaletta, ebből is két változat készült, egy szűrt és egy szűretlen. Palackozáskor…..
Borpaletta A legfontosabb szempont 2017.10.04 09:11:28
Egy nemzetközi hírű, jólmenő borászat megalapításánál az első, és legfontosabb szempont a panoráma megválasztása. Minden más (szőlőművelés, borstílus, pince árképzés stb.) másodlagos. Ellenvéleményeket Poste Restante kérjük az alábbi címre: Zamárdi Kőhegy...
Borpaletta Magyar mustfok 2017.10.04 09:03:05
A képen az idei szürkebarát mustfoka látható, a profiktól elnézést kérek, hogy nem töltöttem színültig az ibriket, így is látszik, hogy kábé 19 mustfok, a törteket ehhez a cikkhez hanyagolom - no meg a hőmérsékletkorrekciót is.  Van mit tanulni ezen is! Mert mit is mutat ez a 19? A mustfokoló egy…..
Borpaletta Borminták 2017.10.04 08:43:08
Hogyan postázunk bormintákat, hogyan küldjük a borlaborba? Használt PET-palackban! Miért ilyen csúnya formátumban küldjük, és nem burgundi üvegben, ledugózva szép címkével? Mert az üveg törékeny, nem bízzuk a postára. Hogy néz ki egy borlabor-eredmény? Megmutatom ha megérkezik!..
Péter meg fog bocsátani, hogy rajta van ezen a fényképen ez a szürkebarát "születése", és amikor ezt a képet lőttem, még nem állt össze bennem, hogy egy egész szüretet le kell blogolni, úgyhogy ez az egyetlen képem van róla. Mármint a beérkező szürkebarátról. Ládában érkezett, finoman,…..
Borpaletta A bor mar! 2017.10.03 12:02:03
A bor színes szagos folyadék. Ha szép savak vannak benne (meg ha csúnyák), azok úgy dolgoznak, ahogy a savak szoktak: marnak. Egyik reggel arra értem a pincébe, hogy a tartályaim a 2016-os reduktív chardonnayban lubickolnak. Egyszerűen nem jöttem rá, honnan ömlött ki a bor, amíg a fényképen…..