Adatok
Borpaletta
29 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Képzeljünk el egy országot, ahol márciusban szüretelik a szőlőt! Van ilyen, nem is egy, Hiszen a déli féltekén "fordítva" van a nyár. Dél-Afrikai köztársaság és Chile jut eszünkbe hirtelen, ha nagy déli bortermelő országokról beszélünk.
Dél-Afrikán belül persze nem minden terület alkalmas…..
Őrozésága kisüvegben, első fejtés és kénezés után, lebegő finomseprővel, aminek a leülepedésére még egy hónapot várni kell legalább.
Vagy ha annyira sürgős lenne a piacradobás, áttolhatnánk egy papírszűrőn, ahogy a "nagyok" csinálják. De mi inkább várunk. ..
Csodálatos cabernet sauvignon rozé első, nyílt fejtése. Figyeld a színt! Szerinted hasonlít arra, mint amit a színmintán három hete láttunk? Egy, kettő, három, négy pohár a napsütésben!
..
Csömöszölés, törkölykalap. Két régi hangzású, kiveszettnek hitt szó. Előbb a törkölykalapról: a szőlő zúzása, bogyózása után létrejövő anyagot cefrének nevezzük (és nem törkölynek!). Ez ugyanaz a gyümölcslével vegyes gyümölcshéj és mag, mint amit a pálinkások jól ismernek.
Akkor mi a törköly?…..
Mérjünk hírös magyar mustfokot! A mérést mindig tisztított, ülepített mustban kell elvégezni, különben ezzel a sűrűségmérővel nem cukorfokot, hanem cukor+hordalékfokot mérünk. Az éjszaka alatt a must szépen leülepedett, így tiszta mustban tudunk mérni.
Korábban már megírtuk, hogy a mustfok nem…..
Jól van, három óra héjon áztatás után hagyjuk abba, már lement a nap, szinte látni sem lehet, hogy a negyedik verzió sötétebb mint a harmadik. Pedig bizony sötétebb! Ennél a színnél megállunk, ilyen színű lesz 2017-ben a Cabernet Sauvignon rozénk!..
Két óra héjon áztatás után, a cabernet sauvignon, már egész pirosas színárnyalatot ölt. Itt most már ízlés dolga, hogy tovább áztatunk, és ezzel tovább erősítjük a színt, vagy abbahagyjuk és lekapjuk a héjáról. Várjunk még egy órácskát! ..
Egy óra héjon áztatás után, a cabernet sauvignon színe kezd kioldódni a mustba. Színvakok kedvéért említjük, hogy a jobboldali pohárban van az egyórás, a baloldaliban a nullaórás must. Az eltelt egy órában szépen le is ülepedtek a pohárban. Vajon most már jó ez a rozészín? Várjunk még egy órácskát!..
A cabernet sauvignon egy kékszőlő (vörös), a frissen készített mustja viszont nem tartalmaz vörös színanyagot, mint az a mellékelt képen is látható. Ez azért van, mert a héjában van a vitamin. Akarom mondani, a héjában van a színanyag. Ha nem áztatjuk héjon, hanem azonnal levesszük róla, akkor…..
Így néz ki 1 tonna cabernet sauvignon, szigorúan ládába szüretelve, kézzel, fürtönként. Most eláruljuk, mi lesz belőle.
Az 1 tonnát harmadolni fogjuk, az első harmadból rozé lesz, a másik kétharmad kádban fog erjedni 10 napig. Utána ez a rész is acéltartályba kerül,amíg fel nem szabadul egy…..
Ha "régi öreg" lennék, erre azt mondanám forr a must. De a fiatalok rám szólnának, hogy nem forr hanem erjed. Jó, akkor erjed. A videón egy saválló acéltartályban (inox) erjedő, tisztított, ülepített mustból fajélesztővel irányított erjesztéssel készülő szürkebarát (pinot gris) készülget. Lehet…..
Juj, már megint valami ótvar kemikália mi? Hát igen, ezek a modern borászok gusztustalanok! Habár...!
Ha valaki jobban szereti, a tiszta, gyümölcsös illatokat a borban, mint a Széchenyi fürdőt, akkor el kell keserítsem: ez csak tápsóval megy. Miért?
Mert a tiszta illat érdekében, 24-36 órán…..
A cabernet sauvignon vörösbor erjesztése "teraszos műveléssel" történik, mert az októberi időjárás tökéletesen hozza a vörösborok erjesztéséhez ideális 18-20 °C-ot.
Ha melegebb, vagy hidegebb lenne az időjárás, mehetne be minden a pincébe, hivatalos, hűtött erjesztőtartályba...
Na akkor lássuk az erjesztést! Először a vörösbort oltjuk be fajélesztővel, mert a rozé még ülepedik, pihen. További 24 órán keresztül pihenni is fog. A vörös azonban harcra kész,a szőlőfeldolgozás előtti, 10 gramm kénezés agyonütötte rajta a vadélesztőket, utat engedve egy jó minőségű, kiszelektált…..
Mazsola és Tádé egy szép júniusi napon érkezett hozzánk, kint sütkéreznek a napon. Mazsola és Tádé úgynevezett barrique hordók vagyis tölgyfából készített, a belső felületükön megpörkölt, karamellizált réteggel rendelkező bortároló eszközök. Mazsola onnan kapta a nevét, hogy tőle azt várjuk…..
A fotón a frissen kierjedt, első fejtésen átesett szürkebarát látható. Igen a pohárban. Miért ilyen zavaros? Mert még vadonatúj. Az első fejtés után több hónap, mire az élesztősejtek leülepednek az aljára, és a bor letisztul.
Az első fejtés nyíltan történt, mint az egészséges boroknál általában,…..
Bizonyára sokakat bosszant, hogy a borosüvegek újrafelhasználása jelenleg sehogy sem áll kis hazánkban. Igen ez így van.
Ennek sokféle oka van, az egyik fontos ok, hogy kb. 4 milliárd féle borosüveg létezik, és lehetetlen a megfelelő borosüvegeket szétválogatni és visszajuttatni a "feladóhoz (nem…..
És mintegy varázsütésre (de lehet, hogy megrendelésre), megérkezett 3000 db kiváló minőségű, belső menetes csavarzár!
A jövő a csavarzáré. Steril olcsó, kíméli a paratölgyeket, könnyen gépesíthető, megtartja az újborban természetes módon meglévő oldott széndioxidot, visszazárható és…..
Ez a 2015-ös szüretelésű, finom rajnai 2016 óta, tehát eddig úgy másfél éve a palack foglya. Természetesen nem a teraszon érleljük, ez a pár csak a fotó kedvéért lett idecibálva, de ment is vissza azonmód.
Mivel borpaletta, ebből is két változat készült, egy szűrt és egy szűretlen. Palackozáskor…..
Egy nemzetközi hírű, jólmenő borászat megalapításánál az első, és legfontosabb szempont a panoráma megválasztása. Minden más (szőlőművelés, borstílus, pince árképzés stb.) másodlagos. Ellenvéleményeket Poste Restante kérjük az alábbi címre: Zamárdi Kőhegy...
A képen az idei szürkebarát mustfoka látható, a profiktól elnézést kérek, hogy nem töltöttem színültig az ibriket, így is látszik, hogy kábé 19 mustfok, a törteket ehhez a cikkhez hanyagolom - no meg a hőmérsékletkorrekciót is.
Van mit tanulni ezen is! Mert mit is mutat ez a 19? A mustfokoló egy…..
Hogyan postázunk bormintákat, hogyan küldjük a borlaborba? Használt PET-palackban! Miért ilyen csúnya formátumban küldjük, és nem burgundi üvegben, ledugózva szép címkével? Mert az üveg törékeny, nem bízzuk a postára. Hogy néz ki egy borlabor-eredmény? Megmutatom ha megérkezik!..
Péter meg fog bocsátani, hogy rajta van ezen a fényképen ez a szürkebarát "születése", és amikor ezt a képet lőttem, még nem állt össze bennem, hogy egy egész szüretet le kell blogolni, úgyhogy ez az egyetlen képem van róla. Mármint a beérkező szürkebarátról. Ládában érkezett, finoman,…..
A bor színes szagos folyadék. Ha szép savak vannak benne (meg ha csúnyák), azok úgy dolgoznak, ahogy a savak szoktak: marnak.
Egyik reggel arra értem a pincébe, hogy a tartályaim a 2016-os reduktív chardonnayban lubickolnak. Egyszerűen nem jöttem rá, honnan ömlött ki a bor, amíg a fényképen…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz