Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ghavin

39 bejegyzést írt és 1103 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor a Marvel bő két éve, nem sokkal a Bosszúállók mindent elsöprő sikere után bejelentette, hogy filmet forgat A galaxis őrzői (Guradians of the Galaxy) című képregényéből, az emberek nem nagyon tudtak reagálni a hírre, mert csak kevesek voltak, akik tudták, hogy miről van…..
Azt írja az újság, Szentmihályi Szabó Péter lehet Magyarország római nagykövete. Először is, tök menő, hogy a Galaktika scifi-magazin egykori szerkesztője személyében első alkalommal léphet be a geek szubkultúra a magyar diplomácia már eddig is színpompás világába.…..
ghavin 2014.07.21 13:52:20
Mellesleg habzószájú Bayer-epigon

www.gemenc.hu/sajtoklub/SzSzP_Tizmillio_fasiszta.htm

Hajrá ergé, biztos van ennél lejjebb is. A ciklus végére csak eljutsz Kínáig.
J.R.R. Tolkien: A szilmarilok Európa Könyvkiadó, 2013, 384 oldal, 3500 Ft A szilmarilok valószínűleg a létező legszebb és leggrandiózusabb „mesterségesen” teremtett mitológia. A fantasyt és a sci-fit, pontosabban azok eposzi alfajait jellemzően nem csupán cselekményük,…..
ghavin 2014.03.31 11:45:54
Mindig megdöbbent, hogy a hazai Tolkien rajongók közül többen A szilmarilokat amolyan magas irodalmi teljesítményként tartják számon, amiben a (természetesen magukfajta) szellemi elit tagjai felfedezték a zsenialitást, s csak az igénytelen tömegkultúra-függők merészelik becsmérelni - az iróniát persze nem látják a szemükbe akadt gerendától. Ez nem szimplán zsánergettó, hanem zsánerszekta.

Magam részéről imádom a mitológiát, legyen az valós vagy kitalált, úgyhogy A szilmarilokat is tudom, tudtam értékelni (mára eléggé eltávolodtam Tolkientől), ám be kellett látnom, hogy irodalmilag és elbeszéléstechnikailag is meglehetősen gyatra mű, s ez a gyatraság túlmutat a szándékos pszeudo-archaizmuson. 60 évig dolgozott rajta és még az egyes fejezeteken belül is szaggatott és egyenetlen az elbeszélés, a száraz stílusról már nem is beszélve, amit csak tovább súlyosbít, hogy a későbbi történések szempontjából teljességgel lényegtelen információkat is ugyanolyan hangsúllyal vagy inkább hangsúlytalansággal vezeti elő, mint a legmeghatározóbb sorsfordító pillanatokat. Ha pedig nagy nehezen át is rágja magát rajta az ember, végül előbb-utóbb szembesülni fog azzal, hogy végső soron nem olvasott mást, mint egy hobbiból új nyelveket kitaláló professzor kísérletét arra, hogy valamiképp összeegyeztesse az északi mitológia iránt érzett rajongását a katolikus tradicionalizmusával.
Az utolsó nagy, mainstream szuperhős, akit felszívott magába a popkultúra globális szivacsa, 1974-ben született – igen, Rozsomákról van szó. Az azóta eltelt negyven évben nem jött egyetlen új jelmezes igazságosztó sem, aki akkora hatással lett volna a világra, aki akkora ikonná…..
ghavin 2014.03.21 16:28:20
@doggfather: A Civil War lassan 8 éve történt és azóta sem próbálkoztak ilyen, a Marvel szinte összes aktuális kiadványát érintő crossoverrel, nem véletlenül. Még a Forever Evil is eltörpül mellette a kapcsoló képregényszámok mennyiségét tekintve, pedig mindjárt 8 hónapja tart (10, ha a Trinity War-t is hozzáveszem).
ghavin 2014.03.21 17:58:46
@Dr. Sick Fuck: Vertigo (azaz DC) kiadványod sincs? :O

@doggfather: Én meg rávilágítottam, hogy a kijelentésed, miszerint az event-független címek mindinkább eltűnnének a színről, egyszerűen nem fedi a valóságot, mivel nem hogy csökkent, hanem éppen nőtt az ilyen kiadványok száma, legfőképp ha a Marvel 8 évvel ezelőtti helyzetét hasonlítom össze a tavalyi évvel (lásd felsorolt példák). Momentán ott tartunk, hogy a hagyományosan Avengers tag A-listás karakterek szóló ongoingjai több mint egy éve függetlenek az Avengers csapatcímektől. Nem kell követned Hickman Avengers-ét és New Avengers-ét ahhoz, hogy követni tud a Cap, Iron Man, Thor ongoingokat. Az X-Men line jóval kaotikusabb, de basszuskulcs, már a 80-as évek óta az, a rajongók megszokták, vagy talán többek pont ezért az aspektusáért is szeretik.

@Happy Zoidberg: Deadpool erős C-listás karakter, aki időnként B-kategóriáig jutott, de csak átmenetileg tudtak egyszerre több ongoingot fenntartani a neve alatt, legutóbb 2010 és 2011 között. Így is a legsikeresebb 90-es években debütált karakterek közé tartozik.
Maradjunk annyiban, hogy a Marvel mozis univerzumához kapcsolódó Agents of S.H.I.E.L.D. eddig csak egy erősen közepes sorozat, amibe fájdalmasan kevés eredeti Marvel-karaktert raktak bele. Ez szerencsére megváltozni látszik köszönhetően Deathloknak (és a legutóbbi résznek). A…..
ghavin 2014.03.21 04:31:45
Geekblog A kéz 2014.03.20 13:02:18
Oliver Stone rendezői életműve alapján a grandiózus témák megszállottja, az amerikai néplelket gyötrő traumák krónikása, ikonokká nemesedett egyéniségek portréistája, történelmi tablók aprólékos megfestője. Legyen szó a vietnami háború borzalmairól (A szakasz), a…..
ghavin 2014.03.20 13:05:20
Geekblog GeexKomix 72. 2014.03.14 08:00:00
Beasts of Burden: Hunters & GatherersTörténet: Evan DorkinRajz: Jill ThompsonDark Horse ComicsNem tudom, Evan Dorkin mivel tölti mostanság ideje legnagyobb részét, de kurva jó lenne, ha azt a tevékenységet lecserélné Beasts of Burden képregények írására. Az az egy-egy sztori,…..
Kult a pult alól Van valami mélységesen elkeserítő abban, hogy a hatvanas-hetvenes évek európai és ázsiai kultikus műfaji klasszikusaira manapság a kutya sem kíváncsi - mármint egészen addig, amíg Hollywood elő nem ássa őket egy fejés erejéig, azaz ki nem hozzák odaát DVD-n…..
ghavin 2014.03.06 14:48:16
"Persze, túlzok és egyszerűsítek, ez már az ötödik-sör-után-vitázni lelkiállapotom, de egyszerűen utálom, hogy mostanában minden menő blog és hírportál állandóan a “geekek korszakáról” meg a “geekek felemelkedéséről” ír. "

Szerintem te eredendően a geek chic-et kifogásolod, amit a hipsterként aposztrofált réteg tett magáévá azáltal, hogy zömében nulla autenticitással kizsákmányolt egy addig trendinek semmi esetre sem nevezhető, perifériális szubkultúrát. A geek így underground szintre lépett, a szórakoztatóipar törvényszerűen felfedezte magának, s már mainstream-et csinált belőle.

A Sturgeon törvény továbbra is érvényesül: a "geek" filmek, könyvek, képregények, videojátékok, zenék, tévéműsorok és cikkek (stb.) 90%-a továbbra is ugyanolyan szar, mint azelőtt volt, csak a kibocsátásuk üteme nőtt, illetve tovább gyarapodott a kategóriák köre. Sokkal nagyobb problémának tartom, hogy rengeteg hiteltelen és néha tisztességtelen szándékú alak tolakodott be a hobbijaimba, amivel szemben az egyetlen általános érvem az, hogy garantáltan bosszantóbbá teszik azokat, nem csak nekem, de mindenki számára. De kik is felelősek ezért? A kényszeres önigazolási kényszerben szenvedő művészlelkektől kezdve, a szélsőjobbos konteo-őrülteken át, a social justice warrior-okig bezárólag mindenkire, aki nem a hobbi szeretetéért ássa bele magát a szubkultúrába, hanem mert geek-nek lenni most épp divatos, így remek platformot látnak benne ahhoz, hogy minél szélesebb közönségnek vetíthessék a faszságaikat ahelyett, hogy szórakoznának.
ghavin 2014.03.06 14:51:28
@Ghavin: "kényszeres önigazolási kényszerben "

Igen kényszeresek avagy kuss, én így szoktam leszállni.
Geekblog GeexKomix 71. 2014.02.28 11:00:00
Dredd: UnderbellyTörténet: Arthur WyattRajz: Henry Flint2000ADMiközben Karl Urban néhány hónaponként menetrendszerűen elböffenti magát (erre legutóbb a napokban került sor), hogy a tavalyelőtti Dredd mozifilm folytatása a pénzügyi bukta ellenére– köszönhetően a csinos…..
ghavin 2014.02.28 15:30:00
@Chavez: Duane Swierczynski amúgy nem értem, hogy sülhetett fel ennyire, Marveles cuccai zömében egész jók voltak, a Valiant-nál írt Bloodshot újrázás pedig kifejezetten tetszett tőle. Az új X ongoingot nem olvastam még (Dark Horse), de azt is sokan dicsérik, tényleg csak a Birds of Prey-jel láttam komolyabban lebőgni.
ghavin 2014.03.02 11:37:46
@MolnarErik: Gyűjtök és a történet iránt érdeklődő olvasók egyaránt harapnak az első számokra (jumping on point). Trade-ek szerkesztése szempontjából viszont tényleg abszolút indokolatlan az újraszámozás abban az esetben, amikor nem történik alkotóváltás, a Cornell-féle Wolverine esetében viszont már most látható, hogy pontosan ezt fogják tenni.
Az Acélember az egész szuperhőskultúra alfája, a kezdet, a példa, az iránymutató. Vele indult minden, egymagában átformálta a teljes amerikai képregényipart, és a piac máig domináns tényezőéve tette a jelmezes igazságosztók alakját. Nélküle nem létezhetne Batman, Pókember,…..
ghavin 2014.01.28 08:06:51
@huoc: Nemcsak a Marvel, az egész piacon visszatérni látszik a trend, szerencsére sokkal mérsékeltebb módon, mint amilyen volt a 90-es évek elején, közepén. A gyűjtők igénylik is a variantokat egyébként, sokan tényleg csak rajzokért, s azon belül is főként a borítókért gyűjtik a füzeteket, akiket pedig csak a tartalom érdekek, azoknak már jó ideje rendelkezésükre áll a digitális piac. Nem meglepő, hogy a direct market így próbál versenyezni.
ghavin 2014.01.28 12:08:44
@huoc: www.comicbookdb.com/index.php? talán a legjobb online adatbázis az újraszámozások ellenőrzése szempontjából, de ha gyűjtesz is, akkor érdemes lehet még lecsekkolni a collectorz.com szolgáltatásait is.
ghavin 2014.01.28 14:18:57
@huoc: Comic Vine a wiki cikkbejegyzések miatt jó, bár ez is relatív (rengeteg a hiányosság és trehányul megírt fejezet), ám adatbázisnak mindenképpen túl kaotikus. A comicbookdb-n legalább egy oldalon láthatod a keresett címek mellett az indulás évszámát is, ráadásul karakterenként megjelenés alapján való kronológiát is találsz, mi több, azt is látod, hogy melyik gyűjteményes kötetbe került az adott szám.
Geekblog Newsflash! - 3. hét 2014.01.19 12:43:08
Jön a DJANGO LIVES, az eredeti Django folytatása, magával Franco Neróval a főszerepben. A sztori szerint az idős címszereplő 1915-ben, Hollywoodban dolgozik szakértőként westernfilmek forgatásán, amíg gengszterek újra harcra nem kényszerítik. A rendező Joe D'Augustine, aki…..
Geekblog 2013 legjobb képregényei 2014.01.07 08:00:00
Mielőtt még mindenki ijedten kapkodna a telefonhoz, hogy a 911-et hívja (hazai olvasók több szám közül is válogathatnak, de ez ne zavarja össze őket, a 112 jó lesz, ha nem tudják bekategorizálni a vészhelyzet természetét), gyorsan megnyugtatnám őket, hogy összeállítottuk a…..
TOP 10 (sorrend nélkül) Scott Turow: Ártatlanságra ítélveA krimiirodalom egyik legemlékezetesebb femme fatale-ját Turow írta meg ehhez az 1987-es könyvhöz – pedig a nő még azelőtt meghal, hogy a sztori elkezdődne. Az ügyész főhősnek a törtető perszónával való…..
Egyházi ingatlanban pártrendezvényt tartani alapvetően gusztustalan lehet annak, akitől jó keresztény létére távol áll a szószékről politizálás lélektana, és mindennapi gyakorlata. Az, hogy Hegedűs Loránt jobbikos lelkészt, vagy lelkes Jobbikost ez teljesen hidegen hagyja, az…..
Hogy kicsit feldobjuk a szokásos, urambocsá', unalmas listaformátumot a mindenféle toptenekkel meg besztofokkal, és a szintén rég bejáratott évértékelős szózuhatagot, csináltunk nektek egy teljesen szabálytalan, laza és esetleges szempontok szerint összehegesztett "leg"-cikket.…..
Geekblog Newsflash! - 51. hét 2013.12.22 16:22:18
A Fox International magyar csatornát indít itthon február 1-től. Hozzák magukkal a THE WALKING DEADet, és többek közt az Amerikában májusban startoló új 24 évad, a LIVE ANOTHER DAY is náluk fut majd. Az ugye megvan, hogy a stúdiók úgy ügyeskednek a szerződéseikkel, és úgy…..
ghavin 2013.12.23 11:15:07
@Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota': Szerintem ennek fuss neki még egyszer. Már ha ezzel az én hozzászólásomra próbáltál érdemben reagálni.
ghavin 2013.12.23 11:54:44
@Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota': Színvonalasabbat írtam, nem hibátlant. Továbbá nem tudhatjuk, hogy a kérdéses döccenő Goyer, Nolan vagy esetleg a többi producer/vágó sara lenne.
ghavin 2013.12.23 12:03:39
@doggfather: "a többi író ennyire utálja a képregényeket, vagy mi?"

Szó sincs erről. A legtöbb szabadúszó forgatókönyvíró karrierje jelentős részét munkanélküliként tengeti, s örülhet, ha egyáltalán bevonják őket egy-egy projektbe. Az már csak grátisz, ha a nevük is szerepelhet a stáblistán. Csak a befutottak kiváltsága, hogy válogathatnak a témák és műfajok között, de most a szuperhősök jelentik a trendet, kétlem, hogy ne lennének Goyer helyére tehetségüket már bizonyított jelentkezők. Sanszosabb, hogy Goyer magát építette fel a Warner berkein belül, mint ügyeletes képregény-szakértő, s a fejesek egyelőre elégedettek a munkájával. Mondjuk ugyanitt hír, hogy az Argo írója épp most szabja át a Batman/Superman-hez írt forgatókönyvét, szóval lehet, hogy mégiscsak ránéztek a Man of Steel RT-oldalára.
Geekblog Newsflash! - 50. hét 2013.12.15 19:16:57
John Connor még csak majdnem biztos (Jason Clarke), Sarah Connor viszont már teljesen: Emilia Clarke fogja játszani a karaktert a TERMINATOR rebootban. A Disney elnöke azt mondta, hogy - az új STAR WARS forgatókönyve elvileg kész lesz januárra - dolgoznak egy új INDIANA JONES film…..
ghavin 2013.12.16 11:04:12
@kukilopezromero: Ezt komolyan gondolod? Mert viccnek elég durva lenne...
ghavin 2013.12.16 13:12:20
@kukilopezromero: Az a 40 perces hullámvasutazás a filmtörténet egyik legjobban kivitelezett üldözéses jelenete, ha gyerekként nézem, ha felnőttként.

Ezzel szemben az Indie 4 minden jól koreografált jelenetsorára jut vagy három rajzfilmbe illő és igénytelen CGI-feszt. Emellett mind koncepcionálisan, mind pedig forgatókönyv szempontjából a leggyengébb Indie film. És ha már legek: Mac valószínűleg minden idők egyik legrosszabbul megírt karaktere.
ghavin 2013.12.16 15:37:19
@kukilopezromero: "mi, hogy igénytelen műanyag díszletek között röpködnek ide-oda? "

Oké, most már biztos vagyok benne, hogy trollkodsz. Többé nem dőlök be.

Fuck off.
Az amerikai képregények idén jelentősen jobb évet zártak, mint tavaly, amikor képtelen voltam 10 igazán emlékezetes címet összegyűjteni az év végi toplistába. Ez nem kis részt köszönhető az Image-nek, ami lényegében eltörölte az abszolút minőségi sorozatok nagyüzemben…..
Jon Stewart az egyik legismertebb műsorvezetőnek számít az Egyesült Államokban, Daily Show című műsora nagy sikerrel fut a Comedy Centralon. A szokásos forgatókönyv szerint Stewart mindent kifiguráz, és mindenből viccet csinál. Így tett a legutóbbi PISA-féle…..
A Gyűrűk Ura (könyv és film) rajongójaként pocsék érzés volt ülni tavaly az első Hobbit-filmen, és rohadtul unatkozni. Mindenki ismeri az érzést, amikor akarja, nagyon-nagyon akarja, hogy valami jó legyen, és egy ideig még sikeresen be is beszéli magának, hogy tényleg az. Ebből…..
ghavin 2013.12.10 17:52:17
@valinor: Tényleg ne vedd rossz néven, de tartogasd a fanatizmusodat tematikus, ebben az esetben Tolkien műveit körülrágó hozzászólási felületekre. Ezzel a sulykolással nem térítesz meg senkit a feltétlen rajongás javára, legfeljebb akarva-akaratlanul is tovább erősíted az idegesítő Tolkien-fanboy sztereotípiáját.
Hamarosan a mozikban a Ron Burgundy 2, ami egy vicces film a nyolcvanas évek televíziózásáról, különös tekintettek a hírműsorokra, és van benne Will Ferrell, aki meg vicces. Ő alakítja a címszereplőt, akinek a bőrébe bújva most meg végighaknizza az amerikai televíziókat, a…..
ghavin 2013.12.06 08:07:11
Oroszország elnöke egy nem nélküli ember, aki lehet, hogy titokban meleg. Legalábbis ezt állítja róla az újságíró, politikai elemző, Sztaniszlav Belkovszkij, a legújabb ellentmondásos Putyin-életrajz szerzője.   A Spiegel Online nemrég megjelentetett kritikája szerint a…..
(Most induló sorozatunkban a vizuális képzőművészetek olyan nagyjairól készítünk portrét, akik kimeríthetetlen fantáziájukat képekbe, festményekbe, illusztrációkba és grafikákba öntve kápráztatnak el minket, és ezzel valamilyen formában a Nagy Geek Képet gazdagítják. A…..
Ő volt a Marvel ’60-as évek eleji forradalmának első szuperhőse, aki nem egy eredeti koncepció, hanem egy norvég mitológia alapján született. Stan Lee először 1962-ben megjelent Thorja hatalmas erejű istenként, a kiadó afféle saját Supermanjeként ütötte fel a fejét és csapta…..
ghavin 2013.11.18 01:55:34
@for-avar: Nem hogy örülnél, hogy van még valami, ami élénkíti az északi mitológia iránti érdeklődést.
ghavin 2013.11.18 10:24:56
@Ghavin: 1) A Marvel Thor képregényei semmi esetre sem tekinthetőek "cartoon-nak" (~karikatúrának). Ez körülbelül olyan fogalmi zavar, mintha az Eddát népmesegyűjteménynek neveznénk. 2) Az a kevés képregényrajongó, akikben mégiscsak felkeltik a mitológia iránti érdeklődést az ilyen tematikájú képregények, mégiscsak több a semminél, nem?