Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Katica Kovács

25 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt évben egyre több olyan hír – és kommentek áradata – jött velem szembe a hírportálokon és a közösségi oldalakon, melyek azt kritizálták, hogy mennyire túlterheltek a fiatal diákok. Sok a tanóra, sokat kell otthon is tanulni, nem marad idejük semmire, fáradtak, stresszesek, kedvetlenek.…..
Katica Kovács 2018.02.06 21:37:56
@háténimmár: Köszönöm a kiegészítéseket. Azért azt hozzátenném, hogy Magyarország nem csupán Budapestről szól. A példák valósak: kollégák és volt kollégák gyermekei, 1. és 2. osztály, nagyobb falvakban és kisebb városban élnek ők is. Ahol évfolyamonként 1-2 osztály van csak. A testnevelést is meg tudják oldani. Életemben nem olvastam Coelhot és a hasonló módon működő hazai társait sem. Köszönöm, van több diplomám is, és az egyetemen való oktatás is megadatott - igaz, nem pszichológiát. Az írásnak és blogomnak sem célja a szakmai elemzés, ezért sem látni hivatkozásokat gyermekpszichológusok kutatásaira, írásaira. Nem a pénzkeresés, a komment-gyűjtés és az index-címlapra (vagy máshová) kikerülés a célom. Egész egyszerűen ez egy személyes blog, ahol a mindennapjaimban felmerülő témákról, esetekről írom le a SAJÁT véleményemet. Ugyanakkor örülök és megköszönöm a hasznos, nem trágár hozzászólásokat. Egyetértek, hogy "ha meg akarod neki mutatni azt a világot amiben valójában él (és itt még nem a jövőről beszéltünk) akkor az tanórán kívül megy csak." - már ha a szülő is tud mit mutatni, ugye... De az írás arról szólt, hogy ne vegyük el egy jó képességű gyerek kedvét az iskolától, a hétköznapoktól (sőt a hétvégéktől!) azzal, hogy éjjel-nappal tanulnia és versenyeznie kell már elsősként, másodikosként! Főként, ha jelzi is, hogy utálja!
Ma már természetes, hogy nagyon sokat vásárolnak az emberek. Felhalmoznak ruhákat, tárgyakat, mindent, amire van keret, sokszor zsúfolásig megtömve a kisebb lakásokat vagy a nagyobb házakat is. Vannak, akik gyűjtögetnek, „jó lesz ez még valamire” mentalitással a végsőkig őrzik…..
Katica Pettyek Újévi fogadalmak 2018.01.16 21:28:59
Az emberek zöme év végén általában fogadalmat tesz. Új év kezdődik tiszta lappal, új lehetőségekkel. Végiggondolják, értékelik az eltelt 12 hónapot, vagy az életük egy-egy szakaszát, előretekintenek és kigondolják, hogy egy év múlva, vagy akár később mit szeretnének elérni. Szeretem ezt az…..
Újra véget ért egy év, és már el is kezdtük az újat. Kisgyermekesként úgy érezni, hogy csak úgy repülnek a hónapok, évek. Főkent akkor tűnik így, mikor ránézünk a gyermekeinkre, és megállapítjuk, hogy milyen nagyok, ügyesek, okosak. Nem is olyan régen még csak arról…..
Vannak anyák, nők, akik folyton tökéletesnek próbálnak látszani. Mindig egy makulátlan, tiszta, precíz és hibátlan képet igyekeznek mutatni magukról a külvilág felé. Hogy miért nem jó ez? Egyrészt ez egész egyszerűen a többiek megtévesztése, másrészt nem hiteles, visszatetsző. A normális, átlagos…..
Minden gyermeket váró pár életében eljön az a pont, mikor babakocsit kell választania gyermekének, na meg persze magának is. Hiszen egy csomó olyan szempontnak is meg kell felelnie, ami a szülők számára fontos elsősorban, a szülők mindennapjait könnyíti meg. Ebben a posztban nem fogok ajánlani…..
Egy jó ideje nagyon népszerű és társadalmilag elfogadott lett az apás szülés, vagyis az, amikor a szülőszobára a férj (társ) kíséri el a vajúdó nőt, és a szülés alatt is mellette marad. Nem volt ez mindig így. Édesanyám például minden szülésénél egyedül volt (a kórházi személyzettel), miközben…..
Katica Kovács 2017.11.28 17:47:28
@Drednaught: Kétség kívül megértetted (másokkal ellentétben), hogy miről szól a bejegyzés: senki ne kényszerítsen rá a másikra olyat, amit valóban nem szeretne. A kommenteket kénytelen vagyok szűrni, mert nem állítottam korhatárt, és bár megértem a mondandódat, bizonyos stílus és szavak így nem maradhatnak.
Úgy látom, a vita abból indult ki hogy @croc azt írta, hogy az nem férfi, hanem éretlen gyerek még, aki nem bír ilyet. És gyerek ne neveljen gyereket. - Nem értek egyet ezzel. Nem gondolom, hogy az a férj, aki elájult a szülés után a folyosón, vagy az enyém, akit le kellett ültetni, miután meglátta a gyerek fejét kibújni, rossz apa vagy éretlen férfi lenne. Esetemben például felelősségteljes, komoly, akit a gyerekek is imádnak és ő is imádja a gyerekeket. Nem bírja a vért? Na bumm! Én bírom a vért, mégis el kell fordulnom, ha vért vesznek tőlem. Ugyanakkor például világéletemben imádtam fogorvoshoz járni, és például érzéstelenítést se kértem soha. Más meg ezt nem bírná, de nem ítélem el.
Katica Kovács 2017.11.28 17:52:25
@Sequoyah: Nagyon szép, amit írsz. Ugyanakkor ma egy átlagos normál szülés úgy zajlik, hogy a szülésznő vagy a szülészorvos megfogja a gyereket, hogy ne a földre, meg máshová essen, majd szinte azonnal az anya meztelen mellkasára teszi. Hiszen felismerték, hogy mennyire fontos már az első percekben is a bőrkontaktus... Így kicsit kiesik az, hogy az apa tarthassa először kézben.
Idén ősszel egy, Magyarországon újnak számító műsort tűzött képernyőre a Viasat 3. „Fényűző partik, milliós ruhaköltemények, sportautók, drága ékszerek, botox, plasztika... mind csinosak, sikeresek, és nem utolsósorban gazdagok. Persze a csillogásnak is megvan az ára: a…..
Egy kávézóban nyitjuk a nyolcadik részt, ahol először Babett és Rita beszélik ki Bogi, Babett fekete-arany partiján tanúsított viselkedését, majd kisvártatva odaér a kibeszélt fél is, és ekkor már hármasban rágják a gittet. Babett és Rita bocsánatkérést várna Bogitól,…..
A kisbaba születése után a nők hirtelen egy új világba cseppenek. A megszokott munkahelyi környezet helyett az idejük túlnyomó részét otthon töltik a gyermekkel. Sokszor beszűkül, megváltozik a társadalmi életük. A baráti találkozók ritkulnak vagy elmaradnak, hobbira,…..
A játszótéri anyukákról rengeteg esettanulmányt vagy akár könyvet is lehetne írni. Mindenkinek megvan a maga sztorija, legyen az vicces, idegesítő, meglepő, esetleg tanulságos. A városok lakótelepén élő kisgyermekes családok életében fontos szerepet játszik a játszótér. A kis lakásokból ki kell…..
Felnőttként nehezebb igazán jó barátságokat kötni, lassabban nyílunk meg és kevesebb is a lehetőség arra, hogy elmélyítsük a kapcsolatokat. Gyakran eltávolodunk a számunkra fontos emberektől egy-egy költözéssel is, hiszen sok-sok értékes barátság születik a középiskolai…..
Igazi barátságot szerezni felnőtt korban nem egyszerű, de sokszor ugyanez a helyzet a régiek megtartásával is. A munka, karrier, család miatt kevesebb az idő, sőt sokkal nehezebb megnyílni másoknak, kevesebb a közös élmény, kalandok (bulik, közös nyaralás, együtt élés stb.),…..
Katica Kovács 2017.11.12 13:52:55
@Jottó: Nagyon jó gondolat ez! Nem is jutott eszembe, hogy a szerelemhez hasonlítsam, de igaz lehet! Nekem szerencsére még nem volt olyan, hogy egy régi barát társaságában pár (vagy több) év után feszengjek - kivéve talán akkor, mikor valami nézetéltérés vagy összeveszés miatt távolodtunk el, és évek múlva próbáltam újra közeledni. Na, az már nem volt olyan, mint régen, pedig mennyire nagyszerű barátság volt. (Talán nem kellett volna ennyit várnom a közeledéssel.) Örülök, ha mások is követik a példám, és szorosabbra fűzik újra a baráti kapcsolatokat. :)
Katica Pettyek Átmeneti időszakok 2017.11.06 10:00:00
Egyre többet futok bele a közösségi médián és az interneten az alábbi Popper Péter idézetbe: „Most sajnos nem élhetek kedvem szerint, mert szigorlatozom. Most sajnos felvételizem. Most éppen skarlátom van, azért nem. Most házasodom, ez csak átmeneti időszak, most a feleségem…..
Katica Pettyek Cumipara 2017.11.02 10:00:00
Mint annyi más babás témában, így a cumi esetében is gyakran igen markánsan egymásnak feszül az anyák (szülők, hozzátartozók, bárki) két külön véleményen lévő tábora. Vannak, akik alapból elutasítják, különböző érveket sorolnak fel, hogy miért ártalmas vagy…..
Többféle személyiséget különböztethetünk meg a vitatkozáshoz való viszonyulás alapján is. Van, aki szeret, van, aki nem, emellett van, aki tud és van, aki nagyon nem tud jól vitatkozni. (Persze lehet ezeket kombinálni is: szeret, de nem tud jól, nem szeret, de tudna stb.) Nem…..
Egyre több 55-60 év körüli ismerősömnél látom azt a számomra nagyon ellenszenves viselkedést, hogy folyamatosan a 25-35 év közötti gyerekeiket szidják, akik mellesleg már egytől-egyig családos emberek (feleség, férj, önálló háztartás, karrier, gyerekek). És habár teljesen…..
A minap beugrottunk látogatóba egy kb. 10 évvel fiatalabb ismerősünkhöz. Igen tanulságos beszélgetésbe elegyedtünk, vagyis inkább csak hallgattuk a panaszkodásait. A 20-as évei közepén jár, szuper állással, még szuperebb fizetéssel (bárcsak én is kapnék annyit – nőként –…..
Érettségi után elköltöztem otthonról, hiszen a közelben nem volt felsőoktatási intézmény, és mindenképp tovább akartam tanulni. Ez ugye azzal járt, hogy hétvégéim elmentek utazással. Eleinte – mivel kevés órám volt – többet jártam haza, sokáig minden hétvégén. Majd…..
Sajnos nem emlékszem, hogy mikor gyerek voltam, a szüleim hogyan oldották meg az ajándékozás problematikáját a nagyszülőkkel, közelebbi rokonsággal együtt. Persze tudom, hogy egy ideig a Jézuska, a Mikulás és a Nyuszi sok-sok ajándékot hozott, nagy-nagy örömöt szerezve ezzel.…..
Az alábbi történet egy ismerősről szól. Éva Magyarország kevésbé fejlett részén él. A környéken elég magas a munkanélküliség. 7 gyerekes családba született, nem különösebben iskolázott, talán a szakmunkásképzőt elvégezte. Legidősebb testvérként mindig szorgosan…..
Nagyon sok a közösségi oldalakat használó emberek száma hazánkban is. Talán a legtöbbünkben fel sem merül, hogy mi lesz az oldalunkkal halálunk után. Szerencsére már a Facebook is kínál megoldást a problémára. Például még életünk során megnevezhetünk egy hagyatéki kapcsolattartót. Ő lesz az a…..
- Ne irigykedj! - Ne másokkal foglalkozz! - Örülj mások örömének! Mindenki hallotta már milliószor ezeket és az ezekhez hasonló figyelmeztetéseket. Ismerjük, de alkalmazzuk is mindig? Sajnos a válasz: nem. Hiába a legmélyebb erkölcsös, keresztényi stb. nevelés, bárkinél eljöhet az a pont, amikor…..
Egyik legkedvesebb barátom mesélte a most tárgyalt témát, mely igencsak felkeltette az érdeklődésemet. Családi összejövetel, egy az évi rengeteg alkalom közül. Férfiak leülnek, alig váltanak pár szót, a nők elkülönülve kávéznak, teáznak, és csevegnek órákat. Kibeszélnek mindenkit: a szomszédot, a…..
Nemrég eszembe jutott, hogy hányszor is néztek UFO-nak a terhességem alatt, illetve a babával/babákkal töltött első időszak alatt. Aztán végignéztem a környezetemben lévő anyukákat, illetve felidéztem a panaszaikat, hogy mivel is elégedetlenkedtek rokonaik, barátaik, ismerőseik. Persze érthető: a…..