Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zsuzsanni

54 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy éven keresztül - az előző posztban részletesen bemutatott tuniszi telefonlopástól eltekintve - egyetlen egyszer se éreztem veszélyben a vagyontárgyaimat vagy a testi épségemet, még ha Dél-Olaszországban és Szicíliában voltak is olyan környékek, ahol nem volt száz százalékos a…..
Az utazás előtt teljesen biztos voltam benne, hogy többször ki fognak rabolni, ellopják a telefonomat, a fényképezőgépemet, a tabletemet, a biciklimet, a nemtommimet. Ehhez képest az utazás végére érve boldogan állíthatom: mindenem megvan - már amit nem vesztettem el, így például egy csomag zoknit,…..
Zsuzsanni 2018.09.19 13:07:21
@Secnir: köszi, javítottam!
Zsuzsanni 2018.09.19 13:08:08
@Kelly és a szexi dög: :D jogos kérdés, de hát ezért fizettek :D
Zsuzsanni 2018.09.19 13:06:44
@umidmerchant: nagyon sajnálom, és tényleg elég gáz, hogy ilyesmi megtörténhetett. én úgy voltam vele, hogy Bp-en is kikaphatják a kezemből a telefont, szóval ez bárhol megtörténhet. És nekünk ráadásul rögtön a segítségünkre is siettek. megértem, hogy ki vagy akadva tunéziára, egyébként nekem se lett a kedvenc országom - viszont szerintem ne feltétlen az ország egészére haragudj, hanem arra a maffiára, ami azt a szállodát üzemeltette...
Régészet két keréken Macskák 2018.08.16 22:30:44
Régóta nem írtam, és éppen ezért valószínűleg már senki se kattint a blogomra. Az elmúlt hónapokban már nagyon belefáradtam az utazásba, és egyszerűen képtelen vagyok rávenni magamat arra, hogy olvassak/írjak a lelőhelyekről. Úgyhogy jöjjenek ismét a macskák! Ez itt az athéni német régészeti…..
A grúziai utak szuperek. Az örmény utak pompásak. Az elmúlt két hétben csak kétszer kaptunk durrdefektet... Mindenesetre ma tértünk vissza Örményországból Grúziába, úgyhogy álljon itt néhány kép, ami illusztrálja, hogy mégha az utak nem is annyira jók, Örményország gyönyörű. Zvarots Kar, az…..
Az elmúlt hetekben eléggé elúsztam a blogírással - amikor nagyobb csoportban utazunk, akkor az esték valahogy mindig olyan gyorsan eltelnek, és nincs időm blogot írni. Most már megint éjfél van, és már bukik le a fejem, szóval csak egy gyors update: Törökországból átjöttünk Grúziába, onnan pedig…..
Régészet két keréken Ani 2018.06.20 20:43:43
T Ezt a posztot már másfél hete meg akartam írni, de azóta folyamatosan csak halogattam. Mindenesetre az elmúlt egy hétben, egészen tegnapig az egykori örmény főváros, Ani volt az aktuális kedvenc helyem. Ani elhagyatott városának romjai a mai Törökország keleti határánál, Karstól kb. 40 km-re…..
Az elmúlt 4 napban 300 km-et vezettem a kollégám kocsiját (Nyugger Brúnót) a török országutakon. És még élünk. Ez nagyobb részt annak köszönhető, hogy Anatóliában az autópályák majdnem teljesen üresek. Néhány teherautó döcög rajtuk, és ennyi. A táj pedig olyan, mint a fenti fotón, vagy ennél…..
Szerintem nincs olyan ismerősöm, akit ne foglalkoztatott volna a kérdés: mit adtak nekünk a hettiták? Nos, például a vasat. Állítólag a hettiták voltak az elsők, akik képesek voltak megmunkálni ezt a fémet, sőt, az egyiptológusok körében terjedő legenda szerint az egyiptomiak ezért veszítették el a…..
A lentebbi képen látható mezőben Morgantina romjai vannak elrejtve. Az a nagy hegy ott a távolban pedig nem más, mint az Etna: Már az ókorban is számos legenda fűződött hozzá: az Etna tüzében kovácsolja például Héphaisztosz az istenek fegyvereit. Az Etnában laknak, legalábbis a görög drámaíró,…..
Bár az eddigi pályafutásom legnagyobb részét könyvtárban töltöttem, és csak egészen picit dolgoztam terepen, még így is viszonylag sok múmiához volt szerencsém, úgyhogy, gondolnám, eléggé edzett vagyok. A palermói kapucinuskripta azonban még nálam is kiverte a biztosítékot. Ma Palermóban jártunk,…..
Egyszer volt, hol nem volt, élt Herculaneumban egy bizonyos Celer, a vagyonos Quintus Granius Verus rabszolgája, foglalkozását tekintve pék. Olyan finom kenyereket sütött, hogy a vagyonos Quintus egy szép májusi napon, pontosan 1939 évvel ezelőtt (vagyis Kr. u. 79-ben) felszabadította. Senki sem…..
Régészet két keréken A drúzok 2018.05.05 22:41:03
A közel-keleti utazásaim során számos olyan vallással találkoztam, amiről még soha az életemben nem hallottam - vagy ha igen, csak nagyon felületesen. Az egyik legkülönösebb csoport ezek közül a drúzok, akiknek a többsége (kb. 2 millió ember) Libanonban, Szíriában és Izraelben él.  (Itt egy kép…..
  Éveken keresztül kellett mindenféle nagyon bonyolult, ámde annál nagyobb jelentőségű elméleti szakcikkeket olvasnom a "kultúra" fogalmáról, a kultúrák találkozásának folyamatáról, a kulturális termékek átvételéről, satöbbi. Mégis nagyon butának éreztem magamat, amikor Jerashban, az ókori…..
Jó régen írtam... és ma is már este tíz, és épp be kell pakolnom a hátizsákomat, szóval jöjjön néhány random kép... Ez itt Paphosz, ahol sok minden van, bár itt épp a mezőt fotóztam, a háttérben világítótoronnyal: Ez valahol Ciprus belsejében:   Ez meg itt egy archaikus királysír Szalamisz…..
A doktorim keretében Ozirisznak, a túlvilág uralkodójának a kultuszával foglalkoztam. Az Ozirisz-mítosznak a görög történetíró, Plutarchosz tollából fennmaradt változata szerint Ozirisz egykoron Egyiptom királya volt, akit irigy fivére, Széth (Typhón) a következő nagyon furmányos módon végzett ki.…..
Bejrút az egyik legérdekesebb és számomra legátláthatatlanabb város, ahol eddig jártam. Itt aztán minden van: a libanoniak, örmények, szírek, szunniták és síiták, maronita keresztények, örmény keresztények, drúzok (ezekről majd igyekszem egy külön posztot írni). A vallási sokféleséget mutathatja…..
Ma Türoszban voltunk. Az ókorban ez volt az egyik legjelentősebb főníciai kereskedőváros, a Bibliában is többször szerepel - az egyik királya például, Hirám, fát és kézműveseket küldött a jeruzsálemi templom építéséhez.  Mellesleg Türoszban született Dido, aki a legenda szerint Bélosz türoszi király…..
Tegnapelőtt megérkeztem Libanonba. Azt hittem, Jordánia után már nem fogok szebb országot látni - de bevallom, Libanon kezdi megközelíteni azt a szintet. És még nem is láttam a legfontosabb nevezetességeit.... Tegnap Bejrútban sétálgattunk, ma pedig felmentünk a hegyekbe. Megtekintettünk egy…..
Régészet két keréken Audiencia 2018.03.26 21:13:02
Múlt vasárnap az a megtiszteltetés ért minket, hogy találkozhattunk a jordán király nagybátyjával, Hassan herceggel. HRH (His Royal Highness) El Hassan bin Talal a tudományok és a kultúra nagy pártfogója. Egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a régió országai összefogjanak, és együtt oldják meg az…..
Régészet két keréken Cleopetra 2018.03.19 21:32:00
Március 12 óta Jordániában vagyunk. Most csak néhány kép posztolására van energiám, álljanak itt kommentár nélkül, illetve annyi kommentárral, hogy Jordánia az egyik leggyönyörűbb ország, ahol eddig jártam. Wadi Rum itt járt Indiana Jones is (csak akkor még nem volt ennyi turista) Petra…..
Utolsó egyiptomi napjainkat Asszuánban, egészen pontosan Elephantiné szigetén töltöttük. Itt, a Nílus első kataraktájánál (szűk, zuhatagos, nem-hajózható szakaszánál) húzódott az ókori Egyiptom déli határa - bár, mint a szudáni utazásom kapcsán már említettem, azért meg-meghódítottak ennél délebbre…..
Szerintem három fáraó van, akiről már körülbelül mindenki hallott: Cheopsz, a gízai nagy piramis építtetője, Ehnaton, aki kijelentette, hogy márpedig itten csak a napkorongot szabad imádni, más isteneket nem; és az ő utódja (helyesebben: utódjának, Szemenkharénak az utódja), Tutahnkhamon,  akinek…..
Az elmúlt napokban a nyugati sivatag oázisain keresztül lecsorogtunk Luxorba. A Kairóban élő ismerőseink az indulásunk előtt elmesélték az összes emberrablást és fegyveres összecsapást, ami az elmúlt években a nyugati sivatag területén történt, és teljes pánikban voltak, hogy minden bizonnyal minket…..
A minap a Wadi Natrunban jártunk, kopt kolostorokat látogatni. Kettőbe sikerült is eljutnunk, a Szent Paiszoszba, és a Szent Makarioszba. Mindkét helyen sikerült szereznünk egy, angolul jól beszélő és nagyon jó kedélyű szerzetest, aki körbevezetett minket, elmagyarázta a kolostor történetét és a…..
(A kép innen) Az utóbbi időben kicsit sikerült mindenkit megkavarnom, hogy éppen hol vagyok és kivel. Nos, januárban Egyiptomban voltam, aztán Szudánban, aztán Skóciában, aztán most március közepéig ismét Egyiptomban leledzek. A következő hetekben ezért Szudánról és Egyiptomról vegyesen fogok…..