Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ezekadánok!

44 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A dánok megőrülnek a karácsonyért. Kis túlzással novembertől januárig tart a julefrokostok időszaka. Ez nem egyszerűen karácsonyi kajálást jelent, hanem jelentős a hygge-faktor is: együtt lenni, együtt lenni, együtt inni, bizony, és együtt játszani. Ez mind mind fontos ilyenkor. Egy dán julefrokost…..
Az Effy Stúdió az egyik olyan nyelviskola Budapesten, ahol dánul is lehet tanulni. Ez nincs így mindenhol, ezért a kifaggattam az iskola két vezetőjét, Bodori Annát, és a lányát, Kálmán Évát a kezdetekről és a jelenről. Ezek a dánok: A nyelvstúdió közel 30 éve alakult, és jelenleg közel 40 nyelven…..
Itt az ősz, ideális időpont arra, hogy elkezdj egy új nyelvet! Mondjuk a dánt! Vagy bármi mást. De hogyan érdemes nekiállnod? Egyedül, valamilyen kütyün? Egy nyelviskolában? Vagy magántanárnál? Jöjjön néhány megfontolásra érdemes tipp. Erősen szubjektív összeállítás, de 25 év nyelvtanulási és úgy 12…..
A dán konyha megítélése meglehetősen kettős: a klasszikus ételek egyszerűek, laktatóak, de nem mondhatnánk, hogy nagyon kifinomultak lennének. Ezzel szemben az utóbbi évtizedek éttermi megújulása elismertséget hozott, és Michelin-csillagokat. Ma mégsem a Nordic Cuisine receptjeiből hoztam egy nyári…..
Július végén jelent meg a blogon az interjú Tommal, aki pædagogként dolgozik egy dán iskolában. Pár nappal később írt rám Réka, aki évek óta Haderslev-ban él (Dánia déli részén). Eredetileg folkeskolelærerként végzett, de jelenleg épp pædagognak tanul. Azt írta, örül, hogy ilyen pozitív cikk…..
Árva Jánost, Janit régóta ismerem, és sok hasonlóság van a pályánkon. Mind a ketten magyar-skandinavisztika szakra jártunk (csak ő svédre, én meg dánra), és az egyetem után mindketten különböző multiknál kezdtünk el dolgozni. Aztán amikor eljött az ideje, beelvágtunk az álmunk megvalósításába: én…..
A blog Facebook-oldalán pár napja a dániai biciklizés a téma, eddig arról volt szó, hogy Dánia biciklisnemzet-e (naná!), és hogy könnyű arrafelé biciklizni, mert Dánia lapos (hát nem annyira). De a harmadik tervezett téma, hogy Dániában csak úgy ott lehet hagyni a bicikliket az utcán, senki nem…..
Ezekadánok! 2018.08.06 21:09:28
@Dudás Barbara: Úgy tippelem, egy adott időszakban van egyfajta szín, ha megnézed, az egyik fenti képen elég sok különböző színű szalag van már.
Tom dán pedagógus, aki magyar feleségével és kislányukkal Magyarországra szeretne költözni. Megragadtam az alkalmat, hogy kifaggassam őt a dán iskolarendszerről. Habár az utóbbi években nálunk a finn modell lett a „bezzegiskola”, Vekerdy Tamás például sokszor említi a legjobbak között a dán oktatási…..
Melindát évekkel ezelőtt tanítottam, aztán kiköltözött Dániába, férjhez ment egy nagyon kedves dán emberhez, és a boldogságukat tavaly egy kislány születése tette teljessé. Miután elolvastam a Gyereknevelés dán módra című könyvet (és ajánlót is írtam róla), kiváncsi lettem, hogyan látja a könyvben…..
Még tavaly kértem meg egy régi tanítványomat, aki velem ellentétben Dániában lakik, ott neveli a gyerekét és a férje is dán, hogy írja meg a véleményét a Gyereknevelés dán módra című könyvről. Elolvasta a könyvet, azt mondta rá, hogy rendben van, teljesen korrekt, ők is hasonlóan élnek, köszönik,…..
Van Németországnak egy édes, északi kis csücske, Schleswig-Holstein, ami nagyon kedves a szívemnek. Hát persze, hogy azért, mert ott is vannak dánok! Összegyűjtöttem, mi ebben a vidékben olyan különleges. A németországi Schleswig-Holstein tartomány a mai dán határtól egészen Hamburgig nyúlik el. Ez…..
Ezekadánok! 2018.05.06 13:44:13
@buszrajongó: Homályos emlékeim íratták le velem ezt a hipotézist. Az emlékek még a Skandinávia története I. című óráról erednek. Az óra legfőbb forrása A. Sz. Kan A skandináv országok története című könyv, ami megvan a kari könyvtárban, de nem nekem nem volt időm bemenni megnézni. Ezért aztán átfogalmaztam az állításom, és elismerem, hogy tévedtem. Köszönöm, hogy rákérdeztél a forrásra.
Gyenge asszociáció Bornholm szigetét összekötni a Balatonnal, de számomra mégis evidens. Mindkét hely gyönyörű és sok belföldi turista megy oda biciklizni. De mi mást érdemes még tudni erről a varázslatos dán szigetről? Bornholm a Balti-tengerben fekszik, sokkal közelebb a tőle északra fekvő…..
A Dán Királysághoz tartozó Feröer-szigetek természeti szépségeit talán még nem ismerik annyian, mint Izlandéit, de aki vonzódik az északi tájakhoz, az óceán kékjének és a fű zöldjének a találkozásához, és nem fél a viszontagságos időjárástól, egyszer mindenképpen látogasson el oda. 10 érv, miért…..
2 hete az egyik tanítványommal elmentünk Skandináv Ház Grönlandról szóló nyelvi klubjába. Kétszeresen is megérte ott lenni: egyrészt Simon Mogensen, az előadó saját élményei alapján mesélt erről a hatalmas szigetről, és nagy türelemmel válaszolt a kérdésekre, másrészt az est végén volt egy…..
Ezekadánok! 2018.03.18 19:51:32
@Hórukk: Sok dán is azt gondolja/úgy hiszi, hogy a grönlandiak sokat isznak. A fegyverhasználat logikusnak tűnik, tekintve jegesmedve- és a sarki farkas populációt. Ami a pszichopátiát illeti: mivel a sziget majdnem 4x akkora, mint Franciaország (@Scriptorius), de csak ennyire kevesen vannak, meg hideg van és sötét, el tudom képzelni, hogy mindenféle pszichés gondjaik alakulnak ki.
Ezekadánok! 2018.03.19 22:24:26
@Berelhetoreklamfelulet: Köszönöm, hogy írtad, javítottam is a bejegyzést!
Ezekadánok! 2018.03.20 12:10:32
@slowMotion: Igen, de ennek más oka is van. A dán állam elég busásan honorálja azokat a dánokat, akik Grönlandon vállalnak munkát az adminisztrációban, orvosként, tanárként stb. De ezek a kiküldetések általában eleve nem tartanak több évig - és persze igen, érthető, hogy valaki nem szívesen marad ott abban a hidegben sok évig.
A dániai továbbtanulásról szóló sorozat utolsó részében egy kétszeres kakukktojással készítettem interjút. Bulenda Attila eredetileg valószínűleg egyáltalán nem gondolta, hogy Dániában fog tanulni. Budapesten norvégul tanult, Izlandon végezte az MA-t, ösztöndíjjal töltött egy félévet a Koppenhágai…..
Ezekadánok! 2018.03.03 10:12:43
@Hungarian Geographic:leginkább az izlandihoz hasonlít a feröeri, utána jön a norvég (a nynorsk, ha írott formáról beszélünk). De nyilván erősen hat mindegyik nyelvre az utóbbi időben az angol, illetve különböző történelmi okok miatt a dán. (Csak a Feröer-szigeteket kifejtve: ez hivatalosan a Dán Királysághoz tartozik, a gyerekek tanulnak az iskolában dánul, és mehetnek Dániába egyetemre.)
Pásti Lajos a koppenhágai DTU-ra jár, ami perpillanat a világ 153. egyeteme. Lajos BSc-t és MSc-is végzett Magyarországon, de szeretett volna olyan dolgokról tanulni, amelyek még nem érhetők el idehaza. Ezért pár év munkatapasztalattal és nagy elszánással keresett külföldi egyetemi képzést. Ahogy…..
1. A tüdőgyulladásban elhunyt herceg teljes neve Henri Marie Jean André de Laborde de Monzepat volt, Monzepat grófi címét örökölte. 1934-ben született Franciaországban, de életének első éveiben Francia Indokínában élt a családjával. Franciországban járt iskolába – bár két évig Hanoiban is gimnazista…..
Ezekadánok! 2018.02.14 22:49:05
@Dr. Trejo: 83 éves volt. Tüdőgyulladással került kórházba és találtak a tüdejében egy jóindulatú daganatot is. Én nem hiszem, hogy több van ebben.
Amikor elkezdtem a blogot, 10 csoportra osztottam azokat, akik dánul tanulnak. A harmadik csoportba azok tartoztak, akik már éltek Dániában, de hazaköltöztek, és szeretnék letenni a nyelvvizsgát. Ez a célja Barbinak is, aki nemzetközi tanulmányok mesterképzésre jár az Aarhusi Egyetemre (Aarhus…..
Szerző: Anna Brones Eredeti cím: Live Lagom - Balanced Living, The Swedish Way by Anna Brones Kiadó: Bookline Megjelenés éve: 2017 Ár: 3499 Ft Fordító: Kurdiné Mohácsi Gabriella A szerzőről: Anna Brones svéd származású amerikai író és producer. Azt írja magáról a könyvben, hogy az anyukája…..
Őszinte leszek: én sosem jártam Dániában egyetemre. De a tanítványaim nagy része vagy oda készül, vagy onnan jön, és szeretné itthon letenni a nyelvvizsgát. A következő 10 pont az ő reményeik/élményeik alapján íródott.      Ingyenes oktatás Dániában a legtöbb szakon ingyenes a felsőoktatás,…..
Ezekadánok! 2018.02.04 18:58:32
@Szaktanár: "Saját tapasztalat, hogy ha az ember élesíti az önéletrajzát, amiben benne van a dán nyelv, két hét múlva már van aláírt munkaszerződése."

mondjuk dán tolmácsként. kb bármilyen más munkakörben annyit ér, mint mondjuk a magyar nyelv ismerete, mo-n kívül. tudják jól ezt a dánok is, ezért is nem erőltetik a dántanulást, és beszél mindenki angolul.

Mire gondolsz, amikor azt írod, hogy a dánok nem erőltetik a dántanulást?
Ezekadánok! 2018.02.04 23:34:37
@Szaktanár: az ingyenes dánoktatást legalább 3 évig lehet igénybe venni. Ha jól ügyeskedsz, akkor 5-ig. Értem én, hogy nem várják el bizonyos pozíciókban a dántudást, de azért ez elég előteljes ráutaló magatartás, hogy tanuld meg a nyelvet, nem?
Ezekadánok! 2018.02.04 23:38:14
@marcipán2: Az itt a kérdés.
Vagy tűrd balsorsod nyűgét s nyilait, vagy szállj ki lelked tenger fájdalma ellen.
A dán boldogság nyomában - befejező rész Novemberben és decemberben 8 posztban jártam körül (mind elolvasható itt), mi lehet a dánok boldogságának titka. Némelyik bejegyzés csekély figyelmet kapott, de volt olyan is, aminek 10.000 felett volt az olvasószáma, Sok komment is érkezett, és…..
Ezekadánok! 2018.01.28 10:37:15
@protézisesh: A diplomás hasonlattal én magam sem értek feltétlenül egyet, de sokat hallani, meg sokszor lehet kommentként olvasni ilyen-olyan formában.
Cím: Hygge. A dán életérzés, ami boldoggá tesz Szerző: Meik Wiking Eredeti cím: The Little Book of Hygge Kiadó: Kossuth Megjelenés éve: 2017 Ár: 4500 Ft Fordító: Vágó Nándor A szerzőről: Meik Wiking a dán Boldogságkutató Intézet (Happinness Research Institute) vezetője. Üzleti és politikai…..
A dán boldogság nyomában - 11. rész Novemberben és decemberben 8 posztban jártam körül (mind elolvasható itt), mi lehet a dánok boldogságának titka. Némelyik bejegyzés csekély figyelmet kapott, de volt olyan is, aminek 10.000 felett volt az olvasószáma, Sok komment is érkezett, és kirajzolódott…..
Szerző: Louisa Thomsen Brits Eredeti cím: The Book of Hygge.The Danish Art of Living Well Kiadó: Jaffa Kiadó Megjelenés éve: 2017 Ár: 3990 Ft Fordító: Holbok Zoltán A szerzőről: Louisa Thomsen Britt író és újságíró. Afrikában született és Angliában nőtt fel, de a…..
Tizedszer is a dán boldogság nyomában Novemberben és decemberben 8 posztban jártam körül (mind elolvasható itt), mi lehet a dánok boldogságának titka. Némelyik bejegyzés csekély figyelmet kapott, de volt olyan is, aminek 10.000 felett volt az olvasószáma, Sok komment is érkezett, és kirajzolódott…..