Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szkeptikus Blog

175 bejegyzést írt és 128 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A civilizációnk húsz éven belüli összeomlását jósolták meg egy nemrég megjelent interjúban a 24.hu portálon. Ezzel az előrejelzéssel nem tudunk egyetérteni. Ugyanakkor a Szkeptikus Társaság szerint is komoly problémákkal áll szemben az emberiség, amelyekre sürgősen megoldást kell találjunk...
Egy emberi arc, egy combcsont, egy pisztoly, néhány rabszolga, és sok más egyéb, amit eddig látni véltek a Marson, de valójában nincsenek ott. A vörös bolygó sokak fantáziáját megmozgatja, de ez a hét különösen izgalmas a tudomány és a tényszerű információk kedvelőinek is, ugyanis a napokban odaért…..
Grapefruitmagnak nem találták nyomát a Dr. Csabai-féle Grape Vital grapefruitmag-kivonatban. Ezzel szemben szintetikus fertőtlenítőszer kimutatható volt a termékben, holott a leírása szerint kizárólag természetes anyagokat tartalmaz. A koronavírus-járvány következtében igen népszerűek lettek a…..
Szkeptikus Blog 2021.01.30 15:37:51
@TTG: Nem tudunk róla, hogy bármi történt volna az ügyben. Ha megtudunk valamit, természetesen beszámolunk róla.
Csupán fogtechnikusi végzettsége van a magát sok éve kutatóorvosnak kiadó Csabai Zsoltnak, aki betegeknek orvosi tanácsokat, tévéműsoroknak interjúkat adott, hazánkat Világkiállításon képviselte. A grapefruitmag alapú étrend-kiegészítőket forgalmazó vállalkozó önmagát buktatta le, amikor…..
Anil Ananthaswamy: The dangers of an unwitnessed pandemicAz Undark-on megjelent cikket angolból fordította: Dr. Lakos András (Fotó: Graham Ruttan, Unsplash) Hálás vagyok, hogy apám tavaly szeptemberben meghalt. Végzetes tüdőbetegségben szenvedett, gyakran szorult intenzív ellátásra, és…..
A Szkeptikus Klub következő rendezvénye október 15-én: Mennyire bizonyítékok a bizonyítékok? Dr. Szebik Imre orvos, bioetikus (Semmelweis Egyetem) előadása Az előadó a bizonyítékokon alapuló orvoslás buktatóira hívja fel a figyelmet ebben a cikkében: http://www.lam.hu/folyoiratok/lam/0306/26.htm…..
Szkeptikus Blog 2020.06.03 15:08:10
(Megjelent: 2020. május 19. kedd, 11:19) A mai napon az alábbi közleményt küldtük ki a magyar sajtó képviselőinek: A Szkeptikus Társaság Egyesület csalódottan értesült a Magyar Közlönyben 2020. május 15-én közétett 1233/2020. (V.15.) Kormányhatározatról, amely “A Semmelweis Egyetem…..
A Szkeptikus Klub következő rendezvénye február 18-án: Áltudomány az építészetben Dr. Szabó Péter okl. építészmérnök, intézetvezető egyetemi docens (Soproni Egyetem) előadása A gyógyítás mellett talán még az építészet az a terület, amihez mindenki ért, illetve jobban ért. Ilyesmiket hallunk:…..
A Szkeptikus Klub következő rendezvénye január 21-én: Szkeptikusok a káosz peremén Marosán György előadása A szkeptikus mozgalom a 20. században nagyon fontos szerepet játszott: a tények tiszteletét hirdette, a tudomány objektív szemléletét terjesztette, és minden állítást a valóság próbájának…..
A Szkeptikus Klub következő rendezvénye november 26-án: Atomenergia - tévhitek és érdekességek Dr. Yamaji Bogdán egyetemi docens (BME Nukleáris Technikai Intézet) előadása   Az atomenergia korunk egyik meghatározó energiaforrása, az átlagember mégis kevés információval rendelkezik az…..
A Szkeptikus Klub következő rendezvénye október 29-én: Probiotikum: csodaszer vagy szemfényvesztés? Dr. Lakos András infektológus, az MTA doktora (Kullancsbetegségek Ambulanciája) előadása A Szkeptikus Klub októberi rendezvényén dr. Lakos András infektológus előadását hallgathatjuk meg az…..
A Szkeptikus Klub következő rendezvénye szeptember 17-én: Hogyan fogunk közlekedni 30 év múlva? Fleischer Tamás ny. tudományos főmunkatársa (MTA KRTK Világgazdasági Intézet) előadása Egyre több és egyre szélesebb utat építünk, a nagyvárosokban mégis egyre nagyobb a torlódás, miközben a város…..
Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket még a nyár folyamán, hogy a Semmelweis Egyetem Szak- és Továbbképzési Központja által akkreditált orvostovábbképzések között szerepel egy "Biologika" c. kurzus, amely - mint az előadások jegyzékéből kiderül - az ún. "Új Germán Medicina" nevű ál-orvostudományi…..
A Szkeptikus Klub következő rendezvénye május 30-án: Tudományos konszenzus a globális felmelegedésről Fügedi Ubul geokémikus előadása Felkért vitapartner: Mika János éghajlatkutató, egyetemi tanár Május 30-i klubestünkön Fügedi Ubul geokémikus mutatja be nekünk azt a Sándor Ágnessel közösen…..
Szkeptikus Blog 2019.08.30 16:34:52
@Gegő Géza: Feltehetően azért, mert egyik előadó sem tartotta fontosnak megemlíteni, lévén Miskolczi feltevése alapvetően hibás.
A Szkeptikus Klub következő rendezvénye május 14-én: Mire jó a tudomány? Dr. Meszéna Géza fizikus előadása A modern tudomány sokba kerül, tehát valós kérdés, hogy miért éri meg nekünk? Miért éri meg annak a sok adófizetőnek, akihez esetleg el sem jut a megszerzett tudás? Vagy eljut mégis…..
A Szkeptikus Klub következő rendezvénye április 16-án: Sci-fi, tudomány és társadalom Beszélgetés a Párhuzamos univerzumok c. könyv szerkesztőivel és szerzőivel Lehet-e eszköz a sci-fi és a fantasy az áltudományokkal vívott küzdelemben? Vajon segíthet-e Kirk Kapitány, Xavier Professzor, Lupin…..
A Szkeptikus Klub következő rendezvénye március 19-én: Kozmikus hatások és a klímaváltozás kapcsolata Dr. Kővári Zsolt tudományos tanácsadó (MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Csillagászati Intézet) előadása. Rövid összefoglaló: "A felhőképződés folyamatáról szerzett legújabb…..
A Szkeptikus Klub következő rendezvénye február 19-én: Állampolgári tudomány, gamifikáció, élethosszig tartó kutatás – újabb szög a tudomány koporsójába, vagy ígéretes irány a megújulására? Z. Karvalics László egyetemi docens (Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar) előadása A…..
A Szkeptikus Klub következő rendezvénye január 8-án: Energiatakarékosság és egészség, avagy megvakít-e a LED-fény? Dr. Csík Gabriella, a biológiai tudományok kandidátusa (Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézete)ésNádas József villamosmérnök, világítástechnikai szakmérnök (Óbudai…..
A Szkeptikus Klub következő rendezvénye december 11-én: Grafológia: tudomány vagy művészet? Meghívott főelőadó: Dr. Agárdi Tamás, a Grafológiai Intézet megalapítója, elnöke, igazságügyi szakértőMeghívott vitapartnerek: Dr. Czigler István emeritus professzor (MTA TTK Kognitív Idegtudományi és…..
A Szkeptikus Klub következő rendezvénye november 22-én CSÜTÖRTÖKÖN: Glifozát, az aktuális bűnbak Dr. Györgyey János tudományos főmunkatárs (MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Növénybiológiai Intézet) előadása Tényleg iszonyú veszélyes a legnépszerűbb gyomirtó? Civil szervezetek kampányolnak,…..
Szkeptikus Blog 2018.11.22 23:52:31
@TanBá: "A Magyar Szkeptikus Társaság több mint tizenhat éve nem mer kiállni"

Az érdekes, mert a Szkeptikus Társaság csak 12 éve létezik.
Szkeptikus Blog 2018.12.01 12:30:13
@TanBá: Köszi, Iván Gábor, de ez a téma nem érdekel minket. Viszlát!
A Szkeptikus Klub következő rendezvénye szeptember 18-án: Amit tudni akarsz a genderről, de sose merted megkérdezni Hraskó Gábor (Szkeptikus Társaság) és Feró Dalma (ELTE Szociológia Doktori Iskola hallgatója) beszélgetése Tudomány vagy áltudomány-e a gender studies? Esetleg ez is meg az is? Ma…..
Szkeptikus Blog 2018.11.05 17:59:53
@Omcsesz: Igen, de az előadó nem járult hozzá a közzétételéhez.
Szkeptikus Blog 2018.11.05 18:16:01
@Omcsesz: Nem, az nem volt. De ajánljuk helyette ezt az interjút: uvegplafon.blog.hu/2017/10/05/a_genderforradalmat_felfaljak_sajat_gyermekei
A Szkeptikus Társaság Egyesület kéri mindazon személyek jelentkezését, akik információval rendelkeznek arról, hogy Dr. Csabai Zsolt PhD, a grapefruitmag-kivonatot gyártó és forgalmazó Dr. Csabai Pharma Kft. ügyvezetője mikor, melyik felsőoktatási intézményben, milyen szakon szerzett diplomát, ill.…..
A Szkeptikus Klub következő rendezvénye június 19-én: Svindlerek hálójában: Hogyan vernek át bennünket, különösen az időseket? Kovács György geronto-andragógus tanár (Zsigmond Király Egyetem) előadása Se szeri, se száma a különféle átveréseknek, és egész iparág szakosodott az idős,…..
A Szkeptikus Klub következő rendezvénye május 15-én: Elektroszmog – ha már nincs eredeti szmog, keressünk másikat? Dr. Mizsei János egyetemi tanár (BME Elektronikus Eszközök Tanszéke) előadása Divatszó a környezetszennyezés, divat a problémákat, betegségeket a környezetszennyezésnek…..