Regisztráció Blogot indítok
Adatok
G. Nagy László

516 bejegyzést írt és 9123 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Vannak bakancslistáim. Filmekből is. Néha - ha idő előtt kiesek a pókerversenyről, s üressé válik az este - csak rábökök, s véletlenszerűen kiválasztok egyet. Így történt pár napja is, amikor A csíkos pizsamás fiú című mozi lett a befutó. Holokauszt-történetről van szó, de szokványosnak aligha…..
G. Nagy László 2024.06.13 16:38:41
@Tesz vesz XX.:

"libertarianizmus a leginkább világrontó nézet, nem pedig a szélsőjobbos populizmus. ennyi b+. csoda. az hogy hova sorolja a többi "ideológiát" (nehéz szó neked, ezért inkább idézőjelbe rakom) az nem következik semmiből, mert azokról nem beszélt."

Te nagyon okos! Ha valamiről azt állítja bárki, hogy A LEGINKÁBB világrontó nézet, az azt jelenti, hogy a többi ideológiáról és társadalomfilozófiáról nem is kell beszélnie, hiszen a "LEG" előtag a magyar nyelv szabályai szerint szélsőértéket jelöl. Alex azt állította (merő provokációból), hogy a libertarianizmusnál nincsen rosszabb. Elmagyarázom: ez azt jelenti, hogy MINDEN MÁS JOBB. Tehát nem csupán a szélsőjobbos populizmus, hanem például a sztálini, kommunista diktatúra is. Igaz, hogy sík hülye vagy, de azt még rólad sem feltételezem, hogy ezt nem értenéd.

Ha egy picit több eszed lenne, úgy belemennék abba is, hogy amikor egy skála egyik végpontját a lehető legártalmasabbnak tartjuk, abból két dolog következhet: vagy a másik végpont az ideális, vagy pedig valamiféle középérték. Ha az utóbbi, úgy a dolog indoklásra szorul.

Kifejtve (ezt már a többi erre látogatónak, mert te úgysem érted): Ha a hőmérsékletről lenne szó, úgy az ember számára a +200 fok épp olyan halálos, mint a -200 fok. Nem fogok úgy fogalmazni, hogy a -200 foknál a LEGÁRTALMASABB, hiszen a + 200 éppen olyan ártalmas.

A libertarianizmus problematikájához jobban hasonlít, így jobb analógia a gyereknevelés kérdése. Én azt állítom, hogy SEMMI SEM OLYAN ÁRTALMAS, MINT A GYEREK FIZIKAI FENYÍTÉSE. Ebből az következik, hogy a legjobb megoldás azt a végpontot választani, amikor soha, semmilyen körülmények között nem emelek kezet a gyerekemre. (Én így járok el.) Ha nem ez a végpont következne belőle, úgy indokolnom kéne, hogy havi egy-két pofon (mint valami középutas megoldás) miért jó a gyereknek. Csakhogy erre nincsenek érvek. (Ahogyan nektek, balosoknak sincsenek érveitek az állami erőszak mellett.)
G. Nagy László 2024.06.13 17:58:27
@Serény Vélemény:

"Pont fordítva, a Biblia állítása szerint semmi nem olyan ártalmas (egy fiú részére) mint az, hogy az apja nem fenyíti meg. "

Tekintve, hogy a történelem és a pszichológia az én álláspontomat igazolja, kukába az összes ilyen faszsággal, mint a páli levelek.
G. Nagy László 2024.06.13 18:07:41
@alöksz róz:

"nem, egyáltalán nem következik." De, az következik. Ha bármilyen középutas megoldás következne, úgy indokolnod kéne az állami erőszak létjogosultságát és optimális mértékét. Ami viszont kérdés nélkül következik a mondatodból: hogy a sztálini diktatúrát jobbnak tartod a libertarianizmusnál. Hiszen a legrosszabbnál minden jobb.
  Ezúttal nem kellett sokat törnöm a fejem, mi legyen a bejegyzés címe. Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítójának legújabb videója, mely a jelen poszt témáját adja, egyben a címet is tálcán kínálja. "Az anyagi függetlenség a nő problémája" - ezt állítja a csaknem húszperces monológ. Én pedig azt…..
G. Nagy László 2024.06.11 12:05:47
@Boldeone2: Tudod, mi az igazán lényeges?

Az, hogy az általad is képviselt progresszív irányzat - dk, mszp, párbeszéd, momentum - senkit sem érdekel idehaza. Néhány százalék szavaz ide, a többség hányingert kap ezektől a hazaárulóktól.

A Fidesz szinte megőrizte a támogatottságát. A Mi Hazánk kifejezetten erős. És a legerősebb ellenzéki párttá a Tisza vált. Azzal a Magyar Péterrel, aki kínosan ügyel rá, hogy MINDEN LÉNYEGES KÉRDÉSBEN - HÁBORÚ, MIGRÁCIÓ, GENDER - PONT UGYANAZT MONDJA, MINT A FIDESZ. Vagyis az látszik, hogy ez egy értelmes ország, normális értékrenddel. Csak az egyik fele Orbán-fóbiás. Ez minden.
G. Nagy László 2024.06.11 23:25:37
@GyMasa:

"De én esélyesnek tartom, hoyg 2026-ban nem ő lesz Orbán kihívója.
Egyszerűen ahhoz nem elég tehetséges."

Nézd, ezek már hittek jakab Péterben és MZP-ben is. Ehhez a két futóbolondhoz képest Magyar Péter egy intellektuális nagyágyú. 14 év alatt ő a legjobb, akit találtak. A következő két évben már nem fognak újat keresni. Az Orbán-fóbiásoknak bőven elég ez az ideggyenge faszfej is.
téveszmék "A macsóság gáz" 2024.05.27 10:00:47
  Mindig gondban vagyunk, amikor az asszonnyal közös mozizást tervezünk. Jómagam rendszerint valami tartalmasabbat néznék - irgalmatlan hosszú a bakancslistám és negyven évnél már aligha van több hátra -, míg ő a könnyedebb filmek közül válogatna. Ezért a legtöbbször végül marad a külön mozizás,…..
G. Nagy László 2024.06.06 15:47:01
@alöksz róz:

Ha már te nem írsz az égvilágon semmi konkrétumot, jómagam azért megteszem, bár magamat ismétlem csak. Az emberszabású majmok testtömegéhez mért heremérete abszolút árulkodó a szexuális szokásaikat illetően. Logikus is, hiszen a spermaháborút valahol meg kell vívni - ahol mindenki kefél mindenkivel, ott ez egészen konkrétan a nőstény testében történik.

Ez egy vizsgálható, mérhető adat. A homo sapiens nevű majomfajnál is, amelyik nagyon is beleillik a többi emberszabású által felrajzolt trendbe. EZ A MI GENETIKAI ÖRÖKSÉGÜNK, amit tagadsz, mint egy ortodox hívő.
G. Nagy László 2024.06.09 12:45:01
@Sadist:

"Ott követed el a hibát, hogy egyetlen metrika alapján próbálod beskatulyázni, hogy a Homo Sapiensnél melyik párválasztási és szaporodási stratégia a természetes".

Nem ragaszkodom az egydimenziós érveléshez. Simán lehet, hogy csak a tudásom kevés. Ha tudsz más fontos genetikai szempontot, oszd meg bátran! Az biztos, hogy a herék mérete - funkciójukból fakadóan - meghatározó; és az is, hogy ez a vizsgált elem egyértelmű trendet rajzol az emberszabásúak monogámiára való hajlamát tekintve. Lehet, hogy létezik más is, ami ennyire releváns, de én nem tudok róla. A hím és a nőstény közti méretkülönbségnek is lehet szerepe, de sanszos, hogy ugyanazt az eredményt kapjuk.

"Már hogy ne volna? A monogámia már jóval korábban kialakult, mint hogy kapott volna egy vallási, kulturális réteget. Amelyik emberi populációban a monogámia lett az elterjedt és domináns szaporodási stratégia, azok életképesebbek voltak, sikeresebben szaporodtak, gyorsabban fejlődtek, és utána ezekben a csoportokban alakultak ki a monogámiát intézményesítő vallások és kultúrák."

Minden társadalmi folyamat alapja a technológiai fejlettség, illetve ezzel szoros összefüggésben a gazdasági berendezkedés. Kb. tízezer éve abbahagytuk a gyűjtögető-vadászó életformát, letelepedtünk és mezőgazdasággal kezdtünk foglalkozni. A vándorló életformához jól passzolt a szabad szerelem, amely sokkal közelebb áll hozzánk, mint a szigorú monogámia. A magántulajdon, a saját földbirtok megjelenése tette előnyösebbé a mikrocsalád és a monogámia elterjedését. Nulla genetika, 100% kultúra. A vallások már csupán pecsétet tettek az új módira. Genetikánkban még mindig halászó-vadászó-poligám lények vagyunk.
G. Nagy László 2024.06.09 16:18:23
@alöksz róz: Drága barátom! A biológiai evolúció elképesztően lassú folyamat. Évmilliók alatt alakult ki a homo sapiens, s kb. 100.000 éve létezünk a mai formánkban. Na most ehhez a bitang hosszú folyamathoz képest az elmúlt 10 ezer év csupán egy pillanat. Az elmúlt 300 esztendő - a modern ember kora - még annyi se. Ha te úgy képzeled, hogy az új életformáink azonnal visszahatnak a genetikánkra és villámgyorsan átírják az évmilliók alatt kialakult genetikai kódolásunkat, úgy kurvára nem figyeltél oda a biológiaórán :)

Pont ebből a kettősségből fakad csaknem minden társadalmi problémánk. Az életmódunk 21. századi, az ösztöneinket pedig a 100.000 évvel ezelőtti szavannákról hozzuk.
  Bélát imádom. Belevaló, nagy dumás roma srác. Ahogy leül a pókerasztalhoz, rögtön felpezsdül a társaság és beindul az élet. A minap azonban nem érkezik különösebben vidáman: "Ezek a prostik is..." Arról panaszkodik, hogy az örömlányok egy része már a hirdetési oldalán közli: cigány származású…..
G. Nagy László 2024.06.02 09:16:22
@Wildhunt: Tényleg nincs más lehetőség. Csakis a lincselés.

Sok ezer éve építgetjük a jogi és erkölcsi világunkat. A római jog és a jézusi tanítás már kétezer éve elmondott minden lényegeset. Amit nem, azt a legutóbbi háromszáz évben bőven megfogalmazták. De neked mindez lófasz, mert ha nem tudsz valahogy egy kis tekintélyelvűséget csempészni a dologba, ha a jog és az erkölcs lefed mindent, az neked valamiért nem tetszik. Én nem is értem, miért ragaszkodsz ahhoz, hogy megtarts pár kapaszkodót, hogy lehessen némi önkényt gyakorolni. Engedd el! Örülj annak, hogy a Jóistenen túl senki nem állhat feletted! Sem uralkodó, sem csendőr, sem pártfőtitkár. Nem jó érzés?
G. Nagy László 2024.06.02 10:39:32
@Wildhunt: "Tényleg olvasd el az Ím ígyen szóla Zarathustra-t." - Felvettem a bakancslistámra. El fogom olvasni.

"Ha még mindig nincs meg, hol van itt a homoxem a gépezetben"

Nagyon nem. Olvasom a mondataidat, és egészen eddig minden szó, minden gondolat a helyén van. Sehol semmi homokszem.

"akkor elmondom: a rendőr elsődleges feladata a bűnmegelőzés"

Ezt hívják terrorelhárításnak. Megfigyelés alatt tartani a bűnözőket, a veszélyes elemeket, különösen a vallási fanatikusokat, terroristákat. Továbbá: jelenlét a nagyobb eseményeken, demonstrálandó, hogy a rendőrség itt van, védi a polgárokat. Ezeken túl semmilyen más bűnmegelőző tevékenység nem jut eszembe. Ez nyilván fontos, de az esetek 99%-a a bűntettel kezdődik, nincs és nem is lehet semmiféle megelőző aktus.

"Ehhez vannak jogai és eszközei, amiket nem kell indokolnia, vagy megmagyaráznia."

Ami jogszerű, azt nyilván a jog indokolja és magyarázza. Ami nem az, azt nagyon is kell.

"A fenti esetben: barátom, mosakodj meg, vagy szállj le a gépről"

Ennek semmi köze sem a bűnhöz, sem a megelőzéshez. (A bűnhöz azért nem, mert ha egy barlangban laksz a világ végén, úgy lehetsz bármilyen büdös, egyedül a te dolgod, önmagában nem követsz el bűnt. De ez csak mellékszál.) Ami igazán lényeges: megelőzésről akkor beszélhetnénk, ha a rendőrség bekopogtatna mindenkihez és egyesével ellenőrizné, hogy rendesen tisztálkodunk-e. Itt nem erről van szó, hanem jön Billy, aki vét az American Airlines szabályzata ellen és büdösen száll fel, s ezt UTÓLAGOSAN, amikor már a probléma jelentkezett, kezelik az illetékesek.
G. Nagy László 2024.06.02 12:22:18
@Wildhunt: "Ezért kell az objektív, műszerrel meghatározható mérőszám. Csak laci nem érti, mi ezzel a baj. "

Megint cinikuskodsz. Ha elolvasod az American Airlines utazási feltételeit, abban az áll majd: "nem lehetsz másokat zavaró módon higiéniát nélkülöző." Lehet, hogy 2085-ben lesz rá gép, amely objektíven szagol majd, de még csak erre sincs szükség. Ha az utasok egy szignifikáns csoportja panaszkodik, továbbá az utaskísérők is ugyanezt érzik, ennyi elég is. Ez nem szürke zóna, elég gyorsan és elég egyértelműen eldönthető minden ilyen eset.
  Szerintem komoly hibát követ el a Fidesz. A politikai marketing, a propaganda ugyanis csakis akkor lehet ütős, ha a választópolgár elhiszi, hogy van benne igazság. Hogy Karácsony mögött Gyurcsány áll - ezzel senki sem vitatkozik. Hogy MZP is a dollárbaloldal része - a napnál is világosabb. Hogy…..
G. Nagy László 2024.05.16 14:44:18
@Serény Vélemény:

"Most az ideológiai elnyomást nem a keletiek képviselik, hanem az USA."

Ez természetesen igaz.
G. Nagy László 2024.05.16 23:00:45
@Boldeone2:

"Lőttél egy hatalmas öngólt a kanadai törvénytervezettel kapcsolatban"

Lőttem a faszt. Megint hülyeségeket beszélsz.

1. Ha a Fidesz-kormány bármiféle módon korlátozni készülne a szólásszabadságot, én volnék az első, aki kiakadnék rajta és azonnal posztolnék is.

2. Ha a Fidesz ilyen faszságot csinálna, arra azért kínosan ügyelne, hogy a vonatkozó jogszabály ne tegye lehetővé a visszamenőleges vizsgálódást.

Nem is értem, hogy írsz le ekkora baromságokat. vannak elveim, amelyekhez ragaszkodom. Ha majd Viktor arról kezd beszélni, hogy Boldinak mindenben igaza van, és éljen a progresszió, és jöjjenek a migránsok ezrével, és segélyezzük őket megemelt adóinkkal, az lesz az a pillanat, amikor elfordultam a kormánytól. Nem rúgok öngólt soha, mert ragaszkodom a józan morálhoz - mindenkitől függetlenül.
G. Nagy László 2024.05.17 22:17:28
@baalint1:

"Amúgy az itteni Fideszes elvtársak mit szólnak ahhoz, hogy miután egy szélsőjobbos merényő meglőtt egy balos miniszterelnököt, a kormánymédia de maga Orbán is a merénylőt balosnak hazudva, a baloldalt felelőssé téve nyomja a nyilvánvalóan hazug propagandát. Mit gondoltok, mennyire etikus ennyire könnyen ellenőrízhetően nyílt hazugsággal kampányolni, ráadásul egy gyilkossági kísérlet kapcsán."

Abszolút faszság baloldalinak mondani az illetőt. Szélsőjobbos, ukrán-barát, háborúpárti elmeháborodott az illető. Teljesen vállalhatatlan - az egyetlen pozitívuma, hogy nem balos (bár a szélsőjobb se szimpatikusabb).
  Mindannyian tisztában vagyunk a hétköznapi hit óriási jelentőségével. "Higgy magadban! Higgy a munkádban, a teljesítményedben! Légy kitartó, elszánt, megingathatatlan!" Ez mind oké, ha e világi célokról beszélünk. De mi a helyzet a vallásos hittel? Ki profitál abból, ha transzcendens dolgokban…..
G. Nagy László 2024.05.03 09:08:16
@baalint1: Engem az zavar a legjobban, hogy még Jézus szájába is adnak ilyen mondatokat. Pedig az ő tanításától idegen a vakhit és a fanatizmus. Ami pedig az ítélkezést illeti: egészen nyilvánvaló, hogy e téren az erkölcsös életnek kell hangsúlyosnak lenni, nem pedig a hitnek. Az a vallás, amelyik a hitet teszi első helyre, minimum gyanús. Ilyen tekintetben is a buddhizmus a legkorrektebb: nem vár el semmiféle istenhitet.
G. Nagy László 2024.05.03 11:31:15
@baalint1:

"De mi az, hogy szájába adnak? Jézusról az evangélistáktól tudunk, még az sem 100% hogy egyáltalán létezett Jézus, de amit pozitívnak tartasz Jézusról, azt is az evangélistáktól tudjuk, meg azt is, amit negatívnak."

Ez pontosan így van. De akár létező személy volt, akár kitalált, az ember elvárna tőle - egy ekkora tanítótól - egy konzekvens világképet. Ebbe nem fér bele az, hogy a hit magasabb polcra kerül a tapasztalásnál. Nem véletlen, hogy János evangélista tollából való a sztori, az ő világlátása nagyban eltér a másik hárométól.

"De, összességében fanatikus volt Jézus, számos téren erősen elvakult nézeteket vallott az alapján, amiket az evangélistáktól olvasunk."

Ez nem igaz, a legkevésbé sem volt fanatikus, meg elvakult. Az evangélistáktól azt tudjuk, hogy elsősorban pszichológiai alapigazságokat fogalmazott meg, melyek máig érvényesek. Tényleg semmi túlkapást nem látni nála.

"A szolgalelkűséget preferálta meg a "tisztes" szegénységet."

Szó nincs ilyesmiről. Az elsőről a legkevésbé sincs. A másodikról is csupán buddhista-pszichológiai értelemben: ha teher a gazdaság, mert elveszi az eszedet a pénz és csak erre tudsz gondolni, akkor tedd le. Egyébként semmi baja az anyagiakkal. Sehol nem beszél arról, hogy a szegénység önmagában bármiféle értéket jelentene. Ez már az utókor perverzitása.
G. Nagy László 2024.05.03 12:48:09
@Boldeone2:

"mind panaszkodnak, mert elegük van a rendszerből"

Ez mégis mit jelent? Nekem nagyon sok Orbán-fóbiás ismerősöm van, de soha még egyet sem hallottam panaszkodni, hogy szarul mennének a dolgai. Mind dolgozik és remekül él, szinte függetlenül attól, hogy melyik szektorból jön. A tanár ismerőseim szidják a Klik rendszerét, a centralizációt, a buta túladminisztráltságot. De ennyi. Akinek gondja van, az - hozzád hasonlósan - kivétel nélkül mind érzelmi alapon hőbörög.

És ha már Magyar Péter jelenség: ő pontosan ugyanazt a programot hirdeti, mint Orbán. Már évekkel ezelőtt ezt írtam: nem az elmebeteg progresszió kell, attól minden józan embernek kifordul a gyomra. Hanem pont ugyanez. Látod: egy Orbán 2.0-ra azonnal vevő a nép...
  Régóta a bakancslistámon szerepelt. Most végre volt rá időm, s végigolvastam. Mikor máskor, mint 2024-ben? A náci ideológia alapműve, a Mein Kampf éppen száz éve született.   Kezdjük azzal, ami nyilvánvaló: Adolf Hitler egy elmebeteg pszichopata, s ez könyvéből is világosan kiderül. Elég, ha…..
G. Nagy László 2024.04.25 19:43:58
@grundigg:

"Talán azért, mert csökkennek a hozamok, csökkennek a cégértékek, csökken az ingatlanok értéke, elértéktelenedik a nemzeti valuta stb. Azért, mert egy elszegényedő ország nem gazdagodik, hanem szegényedik."

Tudod, ez az ami rém sajátos világlátás. Amolyan óvodás szintű. Norvégiában öt és fél millióan élnek. Tehát szegények. Ha tovább csökkenne a lakosság, megnézhetnék magukat. Bezzeg India jó gazdag, hiszen másfél milliárdan vannak... Remeg is mindenki, hogy nehogy csökkenni kezdjen a népesség, mert rögtön felütné a fejét a szegénység...

Olyan rém primitíven és egydimenziósan látod a világot, hogy az beszarás. Csak pár adalék:

1. Az egyes országok gazdagságának fontos mérőszáma az egy főre eső GDP, de ez közel sem minden. Az infrastruktúra kiépítettsége, minősége és hozzáférhetősége ugyancsak lényeges.

2. A megtakarítások szerkezete változtatható. Senki sem tart pisztolyt a fejedhez, hogy rossz befektetéseidből ne vidd át a pénzed gyümölcsözőbe. Ha Anglia népessége - az elképzelt, felvázolt modell szerint - zsugorodni kezdene, az elsősorban a vidéket érintené. Egy londoni ingatlan értéke egészen biztosan nem esne a harmadára, de talán egyáltalán nem is csökkenne. ha Birminghamben van egy házad, talán érdemes eladni még jó áron, s venni belőle Manchesterben egy másikat, ami tartja az értékét.

3. Létezik globális piac, talán hallottál róla. Ha angolként azt látod, hogy az angol részvények esnek, simán vásárolhatsz kínait, amerikait, vagy bármilyet. Máris értékálló a befektetésed.

És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy egy elöregedő, de egyre fittebb társadalomban kitolódnak az aktív évek, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy csökken az aktív munkaerő aránya. E ponton behozhatjuk a technológiai fejlődésben rejlő potenciált is, amely lehetővé teheti, hogy egy ember elvégezze száz másik munkáját.

Szóval: miért is értéktelenedik el egy dinamikus és diverzifikált befektetési csomag egy globális piacon, ahol az adott lokalitás népessége történetesen csökkenő tendenciát mutat?
G. Nagy László 2024.04.25 19:46:05
@alöksz róz:

"kivéve ha esetleg svájcifrankba tartod."

Egy fél mondatban meg tudod fogalmazni azt, amit és húsz percig gépelek... Ügyes.
G. Nagy László 2024.04.25 20:48:21
@grundigg:

Ismét megkérdem hát: miért is értéktelenedik el egy dinamikus és diverzifikált befektetési csomag egy globális piacon, ahol az adott lokalitás népessége történetesen csökkenő tendenciát mutat? Ugyanis ezt állítottad, érdemes volna indokolnod.

Az én felvetésem az volt, hogy egy húszmilliós Anglia épp oly vígan el van, ahogy egy hatvanmilliós. Te hozzátetted, hogy ez legyen egy átlagosan öregebb társadalom. Elfogadtam. Aztán hogy legyen átlagosan kevésbé aktív, mint az előző. Oké, legyen. Most meg azzal a faszsággal jössz, hogy az egész világot átalakítod és e modell szerint formálod... Igazad van, ha mondasz egy baromságot, és végül minden paramétert hozzáigazítasz, a végén igazad lesz. A progresszív gondolkodásmód pont ilyen...

Tényleg elmész a fenébe. Miért nem úgy kezdtük a beszélgetést, hogy minden földlakó hetven feletti? Akkor nem kellett volna érvekkel és szempontokkal előjönni. Igen baszki, igazad van. Ahol mindenki vén és inaktív, ott elszegényedik a világ és elértéktelenednek a megtakarítások. Győztél, baszki. Legközelebb ha focizunk, majd kitalálod, hogy a te kapud legyen feleakkora és a te csapatod kézzel is megfoghassa a labdát... Győzni fogtok, hidd el. Te így játszol. Pont, mint az általad oly kedvelt progresszív idióták.
téveszmék "Aki mer, az nyer" 2024.04.17 09:05:53
  Ami azt illeti, kifejezetten szerencsésnek mondhatom magam. Szép családom van. Nincsenek filléres gondjaim. Tele vagyok barátokkal, hobbikkal és a teraszom felett mindig süt a nap. Valamiért mégis minden második gondolatom Fortuna körül forog.   Muszáj látni, hogy a szerencse dolga nem…..
G. Nagy László 2024.04.19 12:29:13
@Boldeone2:

"Putyin 1000x rosszabb ember, mint Soros György!"

Én nem vagyok ennyire okos és kiváló emberismerő, mint te. Én nem tudnám eldönteni, hogy melyik a nagyobb féreg - a magam részéről egyiket sem kedvelem. Amihez viszont nem fér kétség: Putyin semmilyen módon nem veszélyezteti a szabadságomat, semmilyen módon nem szól bele az életembe. Soros viszont nyíltan támogat hazai mozgalmakat, pártokat médiumokat; nyíltan erőltet olyan eszméket, amelyek Európa halálát hozzák el. Ez mindenképpen különbség a két Antikrisztus között.

Ami pedig a szuverenitás védelmét illeti: amíg létezik nemzetállam, addig annak szuverenitása szent és sérthetetlen. Én értem, hogy te gyűlölöd az összes nemzetállamot, de ez a te bajod. A szabadságot szeretők a decentralizáltság hívei. Tudom, hogy léteznek olyanok, akiknek mindig kell egy birodalmi segg, amelyet nyalni lehet. Én nem így gondolkodom. Nekem még az állam is túl sok. De ha választanom kell birodalom és nemzetállam között, úgy liberális lelkem egyértelműen az utóbbi mellett áll.
G. Nagy László 2024.04.19 15:05:05
@baalint1:

"Ezzel szemben Sorossal az a bajotok nektek komcsiknak, hogy mocskos tőzsdespekulásn, meg hogy emberi jogokért küzdő alapítványokat támogat."

Lehet, hogy a komcsiknak ez a bajuk Sorossal, nekem biztos nem. Tőlem úgy tőzsdézik, ahogy akar. A baj vele az, hogy terrorszervezeteket támogat - BLM, Antifa. Ez téged nem érdekel, mert kibaszott balosok. De ha nácikat támogatna, már hisztiznél.

A másik az, hogy háborút gerjeszt és támogat.

A harmadik, hogy mindent megtesz Európa szétbaszásáért. erről szól a migránsok minden erővel való támogatása és Európába édesgetése.

A negyedik, hogy mindezt a szarságot a te pénzedből és az enyémből teszi a kilóra megvett EP-politikusok döntései által.

Ne beszélj hát félre, nem az a bajom, hogy spekuláns, vagy ha nagy ritkán jótékonykodik.
G. Nagy László 2024.04.21 13:04:40
@GyMasa: Mi történt?
  Szappanos százados mélyen a szemembe nézett, s együttérző komolysággal tájékoztatott a döntésről. Tette ezt olyan arckifejezéssel, mintha egy közeli hozzátartozóm halálhírét közölné: "László, önt alkalmatlannak találtuk a sorkatonai szolgálatra..." Legszívesebben felugrottam volna a levegőbe…..
G. Nagy László 2024.04.17 15:21:25
@GyMasa:

"Nos, az egy kicsit furcsa, mert itt, a német hírekben ez az egyezmény pont úgy van kommunikálva, ahogy Orbánék akarták"

Szerencsére a paktum szövege hozzáférhető. Ekkorát nem lehet hazudni egy 80 milliós országban.
G. Nagy László 2024.04.17 15:42:56
@Tesz vesz XVIII.: Hét éve írom ezt a blogot. Semmi másról nem szól, csak a szabadságjogok melletti kiállásról. Még a te szabadságjogodért is kiállok. Fura, ha ezt nem látod.
G. Nagy László 2024.04.18 06:55:00
@Boldeone2:

"Történelmi ellenségeink, mint sok más kis európai népnek... "

Történelmi ellenségeink a mongolok a 13. századtól kezdve.
Történelmi ellenségeink a törökök a 15. század óta.
Történelmi ellenségeink az osztrákok évszázadok óta.
Történelmi ellenségeink a szerbek 1914. óta.
Történelmi ellenségeink az angolok, a franciák és az olaszok az első világháborútól kezdve.
Történelmi ellenségeink a románok és a csehek Trianon óta.
Történelmi ellenségeink a náci németek mindazért, amit velünk tettek.
Történelmi ellenségeink az amerikaiak, akik mindig cserben hagytak minket és mindig ellentétes oldalon háborúztunk.

Talán Svájc, Málta és Mozambik marad, akikkel nem volt konfliktusunk.

Nekem sem szívem csücske Oroszország. De az a gyűlölet, amit te táplálsz a szívedben, az nettó fasizmus, nem találok rá jobb szót.
  Őszintén bevallom, hogy egy hete még én is azt gondoltam: Magyar Péter sorsa pont ugyanaz lesz, mint az eddigi ellenzéki messiás-jelölteknek, Jakab Péternek, vagy épp MZP-nek: rövid tündöklés, majd gyors zuhanás a semmibe, hogy soha többé meg se említsük őket, mint komolyan vehető politikai…..
G. Nagy László 2024.04.15 13:20:17
@GyMasa: Te vagy a kivétel :)

Bocsánatot kérni talán túlzás is, de az mindenképpen a tisztesség alapja, ha elismerem, hogy a másiknak volt igaza.
G. Nagy László 2024.04.15 15:57:03
@Tesz vesz XVIII.: Tényleg nem olyanok, de a tudata mindkettőnek ugyanakkora. Nulla.

Ezen a szinten szó sincs tudatról, tudatosságról. Mi több: az önző gén a legmagasabb rendű élőlényekben is tudattalanul működik.
G. Nagy László 2024.04.15 16:28:09
@Tesz vesz XVIII.:

"azért a papucsállatkának van anyagcseréje, tehát érzékszerve is van a táplálék megtalálására. sokkal mozgékonyabbak mint az amőbák."

Ez oké, de tudata egyiknek sincs. Egy hangyának még érzései sincsenek. Egy kutyának érzései már vannak. De tudata még neki sincs.

"annyira nem működik az önző gén a legmagasabb rendrű élőlényekben, hogy a tanult "libsik" többségében nem is akarnak gyereket"

Ez butaság. Ha a Liverpool 5-1 re nyer a Sparta Praha ellen, az azt jelenti, hogy a cseheknek nincs támadósoruk? Egy fenét. Csupán annyit, hogy Szoboszlaiéké erősebb. Egy belpesti bölcsészben is ugyanúgy munkál a szaporodás ösztöne, azonban a környezeti hatások, a tanult minták lehetnek sokkal erősebbek ennél. Ez nem jó érv.
Deansdale Vallásismereti kisokos 2024.04.09 10:37:45
Páran a twitteren felfedezték a zsidó vallás egy érdekes vonását: a napi gyakorlatban arról szól az egész, hogy hogyan ne kelljen teljesíteniük a parancsolatokat, milyen kiskapukkal hogyan lehet átverni a zsidók istenét. És a szóban forgó deitás annyira hülye, hogy tiltja a kávéfőzést szombaton, de…..
G. Nagy László 2024.04.12 15:42:03
@GABOR2: Az ábrahámi vallások közül messze a kereszténység a legjózanabb, de mér itt is kitapintható a brutális képmutatás. A tanítás szerint mindannyian születésünktől fogva az áteredő bűnt hurcoljuk magunkkal, miközben az elérhetetlen életszentségre kéne törekednünk... Ez is egy olyan értelmetlen szakadék, amit csakis képmutatással, szorongással, vagy kilépéssel lehet kezelni. Ez sem egészséges, mi is pont ugyanabból a gyökérből nőttünk ki. (És ha már választani kell a szorongó és a Jahvét átverő szélhámos között, úgy inkább az utóbbi.)
G. Nagy László 2024.04.12 15:42:28
  Pár napja parázs vitát folytattam egyik jóbarátommal. Amit tudni kell róla: közgazdász diplomával és kifejezetten magas intelligenciahányadossal bír, továbbá nagyon nem rajong a Fideszért. A téma a jobboldal politikai kommunikációja volt, amely számára kifejezetten ellenszenves. Példaként a sok…..
G. Nagy László 2024.04.08 09:00:49
@Wildhunt:

Ez egyáltalán nem könnyű kérdés.

Ott van a Heti Hetes: a két legtisztességesebb (és legszellemesebb) résztvevő pont az volt, aki a legnyíltabban vállalta származását: Hajós András és Kern András.

A mai magyar közéletben is rengeteg tisztességes zsidó származású fickót látsz, pl Deutsch Tamás, vagy Mező Gábor.

Korábban: Szerb Antal, vagy épp Radnóti. Van nagyobb magyar Radnóti Miklósnál?

A helyzet az, hogy a zsidóságon belül egyáltalán nincs egység. Tudjuk, hogy a marxizmus szinte kizárólagos célja immáron 200 esztendeje, hogy valamiféle zsidó világhatalmat összetákoljanak. Ebben a csapatban sokan játszottak Kun Bélától kezdve Rákosin át a teljes SZDSZ-ig, Sorosig. De nem ez az egyetlen csapat a pályán. Minden helyen és időben léteznek, léteztek tisztességes zsidók is. Én személy szerint kifejezetten jól kijövök velük. A barátaim között kifejezetten sok a zsidó származású és kivétel nélkül nagyon rendes arcok.
G. Nagy László 2024.04.08 10:02:24
@Boldeone2:

Ma mit látsz? Világkormányról fantáziálnak nyíltan. Európai Egyesült Államokról ábrándoznak. Úgy teszel, mintha nem érzékelnéd e nemzetközi tendenciákat, miközben te magad is lelkes támogatója vagy.
G. Nagy László 2024.04.08 16:19:40
@MEDVE1978:

"szerintem a 90-es években visszafogottabb volt, szünetet tartott."

Dehogy volt szünet! Dávid és Góliát harcát láttad a 90-es években. Az SZDSZ köre 95%-os médiatúlsúllyal bírt. Ebben a közegben meg sem hallottad a konzervatívok hangját, és a baloldal is lehetett csendesebb, hiszen minden hangszóróból az ő igéjük szólt. Ez csupán a pillanat hamis látszata volt.
téveszmék "A jóból sosem elég" 2024.04.02 00:13:10
  Fekete László tavaly a rá jellemző módon ünnepelte 65. születésnapját: fiával grillcsirkeevő versenyt rendeztek. Ami engem illet: ha nagyon éhes vagyok, egy felet biztosan le tudnék gyűrni. Nos, a szülinapos meg sem állt ötig, s Miki fia is befalt vagy négyet. Az utolsó falatokat már egyikük sem…..
G. Nagy László 2024.04.02 16:21:36
@Wildhunt:

"de nincs ilyen világ. A ződenergia zsákutca nálunk, az olaj, gáz, meg atom meg csak politikai alkukkal elérhető."

A mai Magyarországon nagy vonalakban így van. A felvetés ugyanakkor elméleti volt, nem a jelenre és nem hazánkra korlátozva a teoretikus modellt.

"valamint az is működött, mikor a rendőrség hazakísérte a beszeszelt járókelőt. Bár szerinted ez diktatúra."

Tegyük fel, hogy te vagy a beszeszelt járókelő. Kint voltál a meccsen, söröztetek a haverokkal. Most épp a szeretődhöz tartasz, akivel megbeszélted, hogy 10 tájban érkezel. De a rendőr a válladra teszi a kezét és hazavisz... Ez így frankó?
G. Nagy László 2024.04.02 21:45:05
@GyMasa: "A Német Energiewende a politikai elit pénzkifizetőhelye lett." "az a lakosság, akiknek a spórolási kapacitása a nullához közelít"

Ajaj, miket írsz... :) Hiszen Németország minden szempontból álomhely. Ott nem létezhet korrupció. Ott kolbászból van a kerítés is, mindenki dúsgazdag :)
G. Nagy László 2024.04.03 13:21:26
  Ha lenne három kívánságom (na jó, legyen hat), az egyik az lenne, hogy ideig-óráig beköltözhessek mások fejébe. Egy kis ízelítőt kapni, mi zajlik ott legbelül. No nem mindenkiébe. A józanok belső mozija nem ígér sok izgalmat. A tapasztalat ugyanakkor azt mutatja: épp elég őrült szaladgál…..
G. Nagy László 2024.03.30 22:38:40
@Wildhunt:

"Mindezeket a példákat és hivatkozásokat már egynél többször leírtam korábban is."

Simán lehet, de tartok tőle, hogy nem ezen a blogon.

Nem fogok tudni most mindenre reagálni, de pár felvetésre biztosan.

1. "rögtön az első dolog, hogy a közösség kényszerít arra, hogy az ösztöneid ellenére élj. Nem azért akarod az erőszakmentességet, mert az a természeted, hanem mert erre kényszerülsz ha a legelemibb csoportban akarsz élni."

Erről sokszor írtam már. Én nem gondolom, hogy az ember alaptermészete a nyers és kontrollálatlan erőszak volna. Mi több: az ilyen embert betegnek tartja a világ. Én azt gondolom, hogy a homo sapiens az állatvilág egyik legbékésebb faja. Simán lehet, hogy 300.000 évvel ezelőtt harcosabbak voltunk, de a jelenkor átlagembere szelíd és jámbor. Én a rendszerváltás óta egyetlen másodpercre sem éreztem azt, hogy a közösség rákényszerítene arra, hogy az ösztöneim ellenére éljek. Hitem szerint a többség nem érzi elviselhetetlen béklyónak a civilizációs minimumot, hogy nem kezdhet pofozkodni bárhol, bármikor.

2. Hierarchia - Teljesen nyilvánvaló, hogy csupán önként vállalt hierarchia létezik (munkahelyen jellemzően). Minden ember Isten és a jog előtt egyenlő.

3. Alapkutatások - ha nem lenne állam, vagy nem foglalkozna ilyesmivel, a piac akkor is előbb-utóbb minden olyan kutatást elvégezne, amiből profitot remélhet. Lennének olyanok, amelyekre nem költene senki. S lenne egy csomó olyan, amely piaci alapon megvalósulna, s az alapkutatás is beépülne az érintett termékek árába.

4. Delayed gratification - Ezt megtapasztalhatod még egy lakatlan szigeten, magányosan is. Egy párkapcsolatban még több lehetőség nyílik az örömodázásra. Ehhez nem kell társadalom.
G. Nagy László 2024.03.30 22:59:51
@Wildhunt: Összességében azt látom, hogy az értékrendünk hasonló, csupán a társadalomfilozófiai máz az, ami különböző. Legutóbb egyetértettünk abban, hogy egyetlen egyén sem feláldozható a közösségért, hogy például nincs erkölcsi alapja az államnak a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetésére, de arra igen, hogy életmentő céllal - szükség esetén - kölcsönvegye az egyén egyes tulajdontárgyait. Ha az egyén és a közösség morális viszonyának gyakorlati konklúzióit ennyire hasonlóan látjuk, talán felesleges is azon pörögnünk folyton, hogy ennek a konzervatív-liberális értékrendnek te a konzervatív csomagolását, szókészletét, fogalmi világát választod, én pedig a liberálisat.
G. Nagy László 2024.03.31 18:41:08
@MEDVE1978: Nyilván tök oké minden, amit írsz, még a drogos hasonlat is tetszik (még ha Lenin is az ötletgazda). Ahogy téged ismerlek, valószínűsítem, hogy nem használsz drogokat. Vagyis azt mondod: neked, aki a világot egy kissé felülről, némi távolságtartással szemléled, nincs szükséged semmiféle ideológiára, s nem is tudnál olyat megnevezni, amelyik előremutató, pozitív volna. Csupán hozzáteszed, hogy a prolitömegnek viszont szüksége volna valamiféle identitásteremtő ideológiára.

Aligha fogunk vitatkozni e téren.
  Nem három a magyar igazság, hiszen a Mi Hazánk Mozgalom is elindítja főpolgármester-jelöltjét Dr. Grundtner András személyében, azonban Toroczkaiék is pontosan tudják, hogy esélytelenek a győzelemre, csupán a tisztes helytállás a céljuk. (Nem is értem a motivációt; minden jóérzésű jobboldali le…..
G. Nagy László 2024.03.27 23:10:56
@2024:

"Itt az új messiás. ő iránta való lelkesedés meddig fog tartani? "

Te ezek úgy örülnek minden jöttmentnek... MZP? Már az első Partizán interjúban látszott, hogy alkalmatlan. Karácsony? Egy béna tesze-tosza lúzer, de annyira nincs más... Hadházy? Ha van szánalmas bohóc, úgy ő tényleg az. Ilyenekért lelkesednek.

Most ez a Magyar Péter. Baszki, felveszi a feleségével folytatott beszélgetést és közzé teszi? Miféle gerinctelen faszfej az ilyen? Ráadásul ostoba is, mert ez lófasz volt, nem atombomba. Ez olyan kicsit durrant, hogy szinte már én vagyok csalódott. És végül: ez egy annyira sótlan fickó, mindenféle karizma nélkül... Így hogy ábrándozhat arról, hogy népvezér lesz?
G. Nagy László 2024.03.28 00:16:03
@2024:

"Tudnál erre nekem valami kézzelfogható magyarázattal szolgálni?"

Kettőt, könnyebbet! :) Fogalmam sincs. Ez a része önmagában érdekes és izgalmas. De szerintem MP politikai karrierje tiszavirág-életű lesz. Ahogy jött, úgy el is tűnik a süllyesztőben, és akkor már a HVG-ügy sem érdekel majd senkit.
G. Nagy László 2024.03.28 00:23:21
@Boldeone2:

"Mindenki alkalmatlan lesz, akit a karaktergyilkos pártállami média alkalmatlanná tesz, lekaraktergyilkol."

Te mi a fenéről beszélsz???

1. Orbánt harminc éve karaktergyilkolja minden balos médium. Harminc éve, baszki, és mégis mindenki elismeri, hogy alkalmas.

2. Karácsonyt akár hájpolhatnánk is, akkor sem lenne alkalmas vezető. Benne egyszerűen nincs meg az ehhez szükséges tehetség, adottság. Biztosan jó szociológus. Ügyes posztokat ír. Nem is ellenszenves. Abszolút nem elveszett ember. De városvezetésre alkalmatlan. Abszolút az, minden médiavisszhangtól függetlenül.
  "Egyszer egy repülőúton beszédbe elegyedtem egy szakszervezet igazgatójával. Elkezdett szitkozódni a gépesítés katasztrófája miatt, állítva, hogy egyre több dolgozó veszíti el tartósan a munkáját az új gépek miatt, és hogy ezzel valamit kezdeni kell. Azt válaszoltam, hogy ez egy mítosz, ami már…..
G. Nagy László 2024.03.24 07:49:17
@ulpius66:

"Felállt a Tanácsköztársaság 18 tagú Direktóriuma, amelyből mindössze 17 volt zsidó!!!!"

Amiket írsz, azok többnyire megállják a helyüket. Ettől még nem ítélkezünk származási alapon.

Pontosan tudjuk, hogy a marxista rémálomban mind az elméleti, mind a gyakorlati megvalósításban a zsidóság meghatározó szerepet játszott. És ott voltak mindenütt az előkészületeknél is: a szakszervezetben, a sajtóban. Ettől még nem az a probléma velük, hogy zsidók (hiszen ez egy adottság, ami önmagában nem jó és nem is rossz), hanem az, hogy kommunisták (ami természetesen visszataszító).

Ugyanilyen alapon nem ítélheted el kollektívan az oroszokat sem, a románokat sem, vagy épp az ukránokat sem. Mindegyik nép szülöttei közt vannak tisztességesek is.
G. Nagy László 2024.03.24 07:51:11
@Wildhunt:

"Most kérlek kezdjétek el annak bizonyítását is, hogy az ukránok meg a románok jobban élnek mint mi. Meg hogy ezeknél nagyobb a szabadság, dübörög a jogállam, stb. Linkelhetitek az amnesty és társait is."

Nálam ez a tegnapi nap kommentje :)
G. Nagy László 2024.03.24 07:58:37
@Igazamvanvagyigazamvan?:

Összevissza beszélsz, mint rendszerint.

"A UK-ban NEM baloldali kormàny van hatalmon, idestova 17 ève."

Nem a fenét nem. A briteknél KIZÁRÓLAG baloldali pártok léteznek jelenleg, már ami szót érdemel. Attól, hogy a kormánypárthoz képest van még balosabb is, az nem jelenti azt, hogy a kormány jobbos.

"Ugyanez a "felkarolàs" megy."

Látod-látod. Ezért (is) balos.

"A kereszténység alapgondolata a mások iránt megnyilvánuló szeretet, segítség. A kereszténység végülis baloldali eszme, igazad van.
Jézus volt a korabeli Marx."

Értem én, hogy trollkodsz, de ettől még komolyan veszem, ha megengeded. Jézus egy komplex személyiség, s mint ilyen, megtalálható tanításaiban a baloldali, a konzervatív és a liberális elem is. Számomra egyértelmű, hogy melyik van túlsúlyban.

teveszmek.blog.hu/2020/02/17/_jezus_volt_az_elso_kommunista
    Szathmáry Eörs Széchenyi-díjas evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja, az ELTE professzora. Szimpatikus fickó, még ha pesszimista is a jövőt illetően. A hétvégén végighallgattam néhány előadását és interjúját; számos tudóstársához hasonlóan ő is az emberiség ökológiai lábnyoma miatt aggódik.…..
G. Nagy László 2024.03.21 07:11:36
@Reactor:

"Ez valami toxic mutoid szörnyszülöttje, a hülyék diktatúrája."

Nyilván az, de mondj jobbat! (Hitler és Sztálin is így gondolta, de nem igazán mutattak működőképesebb modellt.)

"Ennyi erővel a kés is a Sátán műve, mert leszúrnak vele embereket?"

Sokkal okosabb vagy annál, mint hogy ilyen hülye felvetésekkel élj. Az ablak sem rossz, pedig kieshetünk rajta. A gyógyszer is lehet életmentő, s túladagolva pedig halálos. Egy tárgy sosem lesz gonosz, az csak egy cselekedet lehet.

"bőven van még gazdasági piszkoskodás, amit tűzzel-vassal irtani lehetne"

Lehet, hogy így van. Ami szélhámosság, az bűncselekmény és tiltandó. De ez nem öncélú korlát, hanem tiszta jogvédelem. Mint amikor megvéded magad a támadóval szemben, az sem erőszak, hanem jogos önvédelem.

"sajnos az MLM még nem"

Az MLM lehet béna pilótajáték, ami nyilván szélhámosság, de lehet egy értékesítési, avagy franchise hálózat is, ami abszolút oké és működő modell, mindenfajta átverés nélkül. Ahogyan nem tilthatod be a kést (hiszen többnyire kenyeret vágunk vele és nem gyilkolunk), úgy az MLM sem betiltható.

"Az erőszak lehet hogy nem mindig megoldás, ellenben nagyon gyakran nincs más választás."

Üres fecsegés. Mindig van más választás.
G. Nagy László 2024.03.22 00:16:23
@Reactor:

"A gond az, hogy te csak azt üldöznéd és tiltanád ami bűncselekmény a BTK szerint. Ami pont nem az, ennek ellenére alkalmas arra hogy másoknak komoly kárt okozzon, az neked már egyből öncélú lenne."

Tudsz ilyet? Én nem. Várom a példát!

"Ahogy az erőszak sem feltétlenül rossz."

Tudsz rá példát? Én nem.

"Nem fogod elhinni, de egy diktatúra is lehet jól működő és prosperáló."

Ezt már Platón is megfogalmazta. Ehhez az kell, hogy a diktátor egy szent legyen. Buddha. vagy Jézus. Vagy a dalai láma. De erre nem sok garancia van. Úgyhogy inkább élek egy tökéletlen demokráciában, mint egy bizonytalan kimenetelű diktatúrában.
G. Nagy László 2024.03.22 16:05:38
@Reactor:

"a kezdet kezdetén megeteti Sztálin bátyót warfarinnal, sok-sok millió ember életét menthette volna meg"

Vicces ez az egész. Te érvelsz a diktatúra mellett, azután legitimálod az erőszakot azzal, hogy el kell takarítani az embertelen diktátorokat. Ez röhej minden szempontból. Egy tömeggyilkos likvidálása önvédelemnek minősül, morálisan abszolút legitim.

"Tudok, hogyne tudnék. Ingatlanpiramis."

Mit értesz ingatlanpiramis alatt? Most hallom először ezt a szót.

"Nos, ha inkább élnél egy tökéletlen demokráciában, fogadd gratulációmat: már benne élsz! Paradicsomi állapotok vannak, mi?"

Szerintem elképesztően szerencsés helyen, szerencsés korban és szerencsés rendszerben élhetünk. Bármi gondom is van, az nem az Orbán-rezsim sara.
  Tudom, már a cím is álságos. A baloldaltól soha senki nem várja el, hogy következetes legyen. Még a saját szavazóik sem. Mindenki rég tudomásul vette, hogy a többi valláshoz és ideológiához hasonlóan a balos világlátás dogmái is erősen önellentmondásosak. Hogy mást ne mondjunk: a szabadság és a…..
G. Nagy László 2024.03.20 22:34:58
@alöksz róz: Ezúttal is igazad van. Anarcho-kommunizmus a gyakorlatban nem jöhet létre semmilyen módon.
G. Nagy László 2024.03.21 11:09:49
@atomic power 1986DucaDuca:

"az orosz paralimpiai versenyzőket pedig kizárták a Paralimpiáról."

Körülbelül ez a fenti poszt lényege. Ha volt valaha olyan baloldali érték, amely mellé mindenki jó szívvel odaállhat, úgy az az elesettek felkarolása. Még ezt simán sutba hajítják, ha úgy fordul a szél.

"Egy olyan eseményről, amelynek célja éppen az lenne, hogy a sportban egyesítse a nemzeteket."

Ez egy annyira nemes gondolat, hogy nyilvánvalóan fázik tőle a romlott lelkű baloldali. Számos okból:

1. Az olimpián a nemzetek megőrzik nemzeti identitásukat: lobogóval, himnusszal, éremtáblázattal. Ez már rögtön egy komoly pofon az internacionalista káoszteremtőknek.

2. A sport egy olyan terület, ahol valódi verseny és valódi küzdelem zajlik szabályozott keretek között. A jobb nyer, a gyengébb veszít. Ennél jobban nem gyűlöl semmit a baloldali. A Karácsony-féle pacifisták már magától a versenytől és a teljesítménykényszertől is rosszul vannak. A Jámbor-féle Lenin-fiúknak meg az nem tetszik, hogy vannak játékszabályok, hogy elvárás a sportszerűség, nem lehet aljas módon, túlerőben ütni-vágni-gyilkolni.

3. Az a tény, hogy ezt súlyos fogyatékossággal élők folytatják, a legnagyobb szentségtörés balos szemmel nézve. Ha még azok is, akiket valódi áldozati csoportnak tekint mindenki, képesek tenni magukért és emberfeletti teljesítményt produkálni, ezek után miért kéne a melegek, a feketék, a transzok és a hópihék hisztijét komolyan venni??
G. Nagy László 2024.03.21 12:27:34
@Boldeone2:

"Ez orosz nép KIEREDEMELTE a szankciókat, a kollektív büntetést!"

Ez borzasztó szélsőséges álláspont. Ilyet még senkitől sem hallottam soha.
    "Tudtam, hogy ez az elhatározás egy életre szól. Számomra a vissza ismeretlen fogalom. És az elhatározás nem átmeneti szórakozást, hanem véres komolyságot jelentett. Már akkor is ösztönszerűleg idegenkedtem az olyan emberektől, akik mindent elkezdenek anélkül, hogy keresztül is vigyék, amit…..
G. Nagy László 2024.03.11 23:47:31
@Boldeone2:

"Szomorú, hogy ez az ország is putyinizálódik, és szavad sincs rá... "

Erre azért nincs szavam, mert nettó faszság. Ez egy szabad ország, tüntetésekkel, baloldali médiával, habzó szájú ellenzéki képviselőkkel. Tényleg ilyennek látod Oroszországot is? Ha igen, akkor mi a bajod vele? (Szerintem ég és föld ez a két világ.)
G. Nagy László 2024.03.12 21:57:50
@Boldeone2:

"Egy demokratikus Oroszország békés lehetne"

Oroszország sok száz éves történelme során még soha nem járt a demokrácia közelében. Az USA már több mint fél tucat országot próbált erőszakkal kényszeríteni a demokráciára, s még eleddig sehol sem járt sikerrel. Miért gondolod, hogy majd Oroszország pikkpakk átnevelhető?

Annyira irreális minden mondatod és annyira ijesztő, hogy ezekben mind hiszel is. A többi Orbán-fóbiás kommentelő közel sem annyira jó szándékú, mint te, de nincs köztük egy sem, aki mindezt a mesét elhinné, amivel te nap mint nap szuggerálod magadat.

"Nyilvánvaló, hogy Putyin területeket akar más országoktól"

Egyáltalán nem nyilvánvaló, sőt kifejezetten irreális. Két éve ezt a hülyeséget hallgatjuk. Két éve ezzel kergeti háborús pszichózisba a nyugati elit a szavazópolgárait. Érdemes volna tanulmányoznod a történelmet. Az első világháborút az égvilágon semmi sem indokolta, a német-osztrák elit mégis belerángatott mindenkit. A nyugat meg boldogan belement, hogy kicsinálhassa Németországot és felrobbanthassa a Monarchiát. Pár éve még azon filóztunk, miként lehetett ennyire hülye mindenki. Most pont ugyanez történik, és az Ég óvjon minket, hogy Trump jöjjön és végre a felelős politizálás ideje térjen vissza.
G. Nagy László 2024.03.13 08:51:03
@atomic power 1986DucaDuca:

"Ha nem üzenünk hadat a SZU-nak a világháborúban, vállaljuk a semlegességet, amit az oroszok kértek, nem kerültünk volna szovjet befolyási övezetbe, amikor a jaltai konferencián döntöttek Európa érdekszférák szerinti felosztásáról."

Mindenben egyetértek veled, amit a korábbiakban írtál, ezt leszámítva. A nagyhatalmak logikája nem így működik. Magasról szarnak rá, hogy mit teszünk, s mit érdemlünk.

1. Trianon: egyedül mi voltunk azok, akik nem akartak háborúzni, mégis minket büntettek meg a legdurvább módon.

2. 2. VH után: Mi a rossz oldalon álltunk, a lengyelek a jón. Mégis ugyanaz lett a sorsunk, ahogyan egész Közép-Kelet-Európának. A világ felosztása nem érdemek szerint történik sosem. A nyers erő dominál mindig.
téveszmék "Az idegen szép" 2018.10.10 16:40:50
  Fél évvel a választások után még mindig a bevándorlás kérdése az első számú téma a hazai média jobboldali szárnyában. Akárhány kormánypárti politikus, illetve újságíró nyilatkozik a kérdésben, csaknem szóról szóra ugyanazt halljuk minden esetben: "Meg kell védenünk a vallásunkat, a szokásainkat,…..
G. Nagy László 2018.10.11 00:15:53
@aldum: Egészen nyilvánvalóan ez volna minden tisztességes kormány feladata. Csakhogy minél kisebb összegek sorsáról rendelkeznek, annál szűkebbnek érzik a hatalmukat. Beteg világ.
G. Nagy László 2024.03.11 13:47:45
@Glokta: Érdekes cikk. Amit a gazdaság kapcsán ír, azt magam is hasonlóan látom. A szerző úgy kommentálja, hogy ez a legkevésbé spekulatív elem. Az viszont némiképp fals, amikor a Római Birodalmat, vagy épp a brit gyarmatbirodalmat veszi alapul, számos szempontból.

Ír a bűnözésről és a gettósodásról - ezeket látjuk a valóságban, ezekben nincs sok spekuláció. Már ezek önmagukban elégséges szempontot jelentenek a zárt határok mellett.
    Minden idők legaljasabb kampányába kezdett a DK. Ízléstelen óriásplakátjaik a hétvégén utcára kerültek, de ez csak egyetlen elem egy összehangolt, egységes őrjöngésben. Gyurcsány évértékelője, Kálmán Olga megszólalása az ATV-n, Varju László és Fletó minősíthetetlen fröcsögése a parlamentben -…..
G. Nagy László 2024.03.08 07:26:59
@Boldeone2:

"A liberális demokrácia nem egyenlő azzal, hogy ölbetett kézzel nézik, a nyílt fasiszta készülődést Németországban!"

1. Tegyük fel, hogy egy zárt konferencián arról elmélkednek, hogy meg kéne szüntetni a magántulajdont. Ugyanígy fel volnál háborodva?

2. A migránstömegek iszonyú problémát jelentenek Németországban. Erről a központi médiatérben nemigen lehet diskurzust folytatni. Áldás az, ha létrehoznak egy fórumot, ahol a megoldáskeresés a téma? Egyértelműen igen! Elhangozhatnak itt túlzó ötletek? Akár igen. Pont ez volna a lényeg: ha brainstorming van, kerüljön megjelenítésre a teljes paletta, a szélsőséges elképzelések is, akár elrettentő célból. A Telex jajveszékelhet ilyenkor, de egy értelmes ember nem. Mi csak annyit mondhatunk: hála az Égnek, hogy vannak még felelősségteljes németek, akik aggódnak a nemzetük sorsáért.

3. Mit jelent az, hogy szélsőséges, megengedhetetlen? Esetünkben két dolgot. Az egyik a fizikai erőszak - ez fel sem merül. A másik az amikor már német állampolgársággal rendelkező egyének deportálásáról esik szó. Ezekre nemet kell mondani.

4. Van-e abban bármi szélsőséges vagy náci elem, hogyha Németország kiutasítja azokat a migránsokat, akik állampolgárság és mindenféle engedély nélkül a területén tartózkodnak? Nyilvánvalóan nincsen, sőt ez talán az egyetlen út ahhoz, megmentsék az országot. Én nem fűzök sok reményt hozzá, mert a gyakorlati megvalósítás nagyon nem könnyű művelet, de egyelőre nagyobb baj az, hogy a politikai akarat sincs meg hozzá.

Hajlamos vagy úgy véleményt megfogalmazni, hogy végig sem gondolod, amit írsz, hanem első indulatból kommentelsz. Hajlamos vagy szemet hunyni a kommunista őrületnek, még akkor is, amikor nyílt erőszakba csap át, miközben a jobboldali fasizmust már a szavak szintjén is óriási veszélynek látod. A középutas, liberális kiegyensúlyozottság azt jelenti, hogy mindkét szélsőség nyíltan mondhatja a maga őrületét, ám a gyakorlatba már csak a békés és jogállami elképzelések ültethetők át. Ez ennyire egyszerű, ha használjuk a fejünket és a szívünket.
G. Nagy László 2024.03.08 11:22:04
@Boldeone2:

"Egyrészt embertelen"

Nem az. Embertelen az, amikor a németek adójából eltartott afrikai naplopók erőszakolják ugyanazoknak a németeknek a lányait.

"másrészt összeroppanna Németország"

Lófaszt. Akire szükség van, mert tud dolgozni és beilleszkedni a német társadalomba, annak érdemes tartózkodási és munkavállalási engedélyt adni. De van fogalmad róla, hogy a több százezer bevándorlóból, akik az utóbbi 10 évben érkeztek, mennyien találtak munkát? A fele sem.

"Az USA dettó: valójában több tízmillió illegális van, de ők tartják fenn amerikát"

Amerika egy kicsit más, ott nem segélyezik a bevándorlókat. Ott meg kell dolgozni az életben maradásért. Ez nagyságrendekkel kisebb probléma. És itt érdemes megjegyezni, hogy pontosan a te általad istenített, skandináv típusú jóléti rendszer az, amely a legnagyobb ELVI gátja a bevándorlásnak.
G. Nagy László 2024.03.08 12:31:28
@Boldeone2: Történelmi elnök... ez vicc. Csoda, ha végig tud mondani pár mondatot. Minden idők egyik legalkalmatlanabb elnöke - ebben elég széles az egyetértés.
Deansdale Nem valós veszély 2024.03.07 08:42:09
Már többször találkoztam woke idiótáknál azzal az érveléssel, hogy valami amit a jobbosok szeretnének elkerülni az "nem valós veszély". Pl. ilyen a migráció Magyarországon, hiszen nem vagyunk tele négerekkel, vagy a gyerekek transzneműsítése, hiszen nem vagyunk tele levágott pöcsű/mellű…..
G. Nagy László 2024.03.07 14:55:00
@Deansdale: Ne kérj elnézést, mert a poszt tökéletes. Azért nem mondott újat, mert pont olyan, mintha a saját gondolataimat olvasnám vissza, tökéletes rendbe szedve. Egy olyan anyagot készítettél, melyet gyakran fogok idézni.
    Ha megkérdik tőlünk, mi a világ megismerésének az útja, a legtöbben azonnal rávágjuk: a tudomány! Mérő László - aki egyaránt beszéli a matematika és a pszichológia nyelvét is - Az ész segédigéi c. művében azt állítja, többféle okosság is létezik.   TUDOMÁNY - A tudományok a hitelesség…..
G. Nagy László 2024.03.05 12:46:43
@cvsvrs:

"a világ összetettebb annál, hogy egy dimenziós listára felfűzhető lenne."

Nyilván. Ettől még a természettudományok egymásra épülése valós. A matek a tudomány nyelve. A fizika az anyagot vizsgálja. A kémiában már megjelenik a szerves anyag, a biológiában pedig mindez életre kel.
G. Nagy László 2024.03.05 16:58:37
@Wildhunt:

"szerintem pedig inkább Neumann mint Gödel! De ennek megvitatásához sok időre és több sörre/borra lenne szükség."

:) sanszos.

"Azokról mit gondolsz, akik szerint az adott nekik erőt mondjuk Recsk elviseléséhez, hogy tudták hogy imádkoznak értük?"

Azt, hogy a SAJÁT tudatukból táplálkoztak. Ha senki nem imádkozott volna értük, de ők úgy hitték volna, hogy igen, akkor is ugyanennyi erőt nyertek volna. Ha egy elviselhetetlenül igazságtalan rendszer (amelynek mellesleg Bálint és itt még páran a szellemi örökösei és úgy tűnik, visszasírói) meghurcol és munkatáborba kényszerít, miközben tudod, hogy gondolnak rád és hazavárnak, az önmagában erőt ad. Totál mindegy, hogy ezt milyen formában teszik, imával, vagy csak strukturálatlan gondolattal. Ha hívő vagy, sok erőt adhat, hogy az Isten vigyáz rád és túléled, hazakerülsz. Ha a szeretteid is hívők, ezek az erők összeadódnak. Ez nagyon pozitív, nagyon segítő, de színtiszta pszichológia, amely a TE tudatodon keresztül fejti ki hatását. Ahogy Mérő is írja: e tekintetben nincs jelentősége annak, hogy Isten létezik-e, vagy sem.
G. Nagy László 2024.03.05 18:24:08
@baalint1:

"Egyébként megint sok faszságot összehordrál. A tudományok között nincs ilyen hierarchia"

Nem kérdés, hogy van egymásra épülés. Az orvostudomány például elsősorban a biológiára épül, ez elég nyilvánvaló. Egyik sem jobb, vagy rosszabb a másiknál.

"Amire Mérő László mint mágiára gondolt az az az eset, mikor valami bizonyíthatóan működik, de nem ismert hogy miért. Valójában nem mágia, csak a tudásunk korlátozott. De empirikus módszerekkel ezt attól még bizonyítani kell, hogy tudomány legyen."

Pontosan ugyanezt írom a fenti posztban.

"Megjegyzem az is egy folyamatos próbálkozásod, hogy egyes tudományágakat, mert az eredményeikkel politikai alapon nem értesz egyet, megpróbálsz hiteltelennek beállítani. Valójában nem csak társadalomtudományokat, mert a Covid alatt a járványügyet is politikai alapon kritizáltad, kétségbe vonva a tudományon alapuló érveléseiket is politikai érvekkel."

Nem történt ilyen, megint fantáziálsz. Írtam vagy tucatnyi posztot a covid alatt, de soha nem kritizáltam a "járványügyet". (Azt hogyan kell???)