Regisztráció Blogot indítok
Adatok
G. Nagy László

509 bejegyzést írt és 8884 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
téveszmék "Aki mer, az nyer" 2024.04.17 09:05:53
  Ami azt illeti, kifejezetten szerencsésnek mondhatom magam. Szép családom van. Nincsenek filléres gondjaim. Tele vagyok barátokkal, hobbikkal és a teraszom felett mindig süt a nap. Valamiért mégis minden második gondolatom Fortuna körül forog.   Muszáj látni, hogy a szerencse dolga nem…..
G. Nagy László 2024.04.18 17:48:21
@..,: Köszönöm a tippet és a jó szándékot!

16 éve játszom a Pokerstarson. Többnyire egyasztalos versenyeket, abból sok ezret ledaráltam az évek során - abból párhuzamosan több is megy, monitorméret kérdése csupán :)

Annak idején 7 és 15 dolláros SNG-kat toltam, szerény plusszal. Azután ott is eljött a lejtmenet - átálltam 3,5, majd 1,5 dolláros játékokra. Most már itt is évek óta gödörben vagyok, a legalacsonyabb téteken sem tudok kilábalni, pontosan ugyanaz történik, mint élőben. Elmebeteg brazilok ellen játszom, akik bármivel lemákolnak. Nem szeretnék komoly pénzt fektetni az online játékba. Ha hosszú évek után végre sikerül felállnom abból, ami maradt, az jó. Ha nem, akkor így jártam.

Még annyit hozzáfűznék, hogy nyilván nem ugyanaz a két műfaj. Az élő póker egy egész estés program. Lemész a klubba, ahol mindenkit ismersz, a barátaiddal találkozol és az asztalnál egész este megy a duma - néha röhögés, néha mély filozófia. Más kocsmázni jár, én kártyázom, többnyire józanul :) Ha online játszanék 8-10 órát, attól rosszul lennék. Ez nekem megmarad időkitöltőnek két esemény között - hazaértem a fociról, de a Liverpool meccs még nem kezdődött el - mialatt politikai podcastokat tudok hallgatni. Megutálnám, ha nagyüzemben tolnám.
G. Nagy László 2024.04.18 18:41:43
@..,: Nekem is az a tapasztalatom, hogy a lap azt támogatja, akinek nagyobb a stack-je - így előbb véget ér a verseny, lehet beülni új játékra. Ez egy örök vitatéma, hogy van-e csalás a szoftveroldalon, vagy tiszta a dolog. Én ebben nem mernék állást foglalni. Ha én működtetném a PS-t, nem kockáztatnám azt az irgalmatlan bevételt, amit hoz. Viszont az érzés egyértelműen az, hogy belenyúlnak a rendszerbe... Élőben legalább emiatt nem kell aggódni.
G. Nagy László 2024.04.18 20:23:55
@alöksz róz: Az én házamban te minden szobát úgy használsz, ahogy jólesik :)
  Szappanos százados mélyen a szemembe nézett, s együttérző komolysággal tájékoztatott a döntésről. Tette ezt olyan arckifejezéssel, mintha egy közeli hozzátartozóm halálhírét közölné: "László, önt alkalmatlannak találtuk a sorkatonai szolgálatra..." Legszívesebben felugrottam volna a levegőbe…..
G. Nagy László 2024.04.17 15:21:25
@GyMasa:

"Nos, az egy kicsit furcsa, mert itt, a német hírekben ez az egyezmény pont úgy van kommunikálva, ahogy Orbánék akarták"

Szerencsére a paktum szövege hozzáférhető. Ekkorát nem lehet hazudni egy 80 milliós országban.
G. Nagy László 2024.04.17 15:42:56
@Tesz vesz XVIII.: Hét éve írom ezt a blogot. Semmi másról nem szól, csak a szabadságjogok melletti kiállásról. Még a te szabadságjogodért is kiállok. Fura, ha ezt nem látod.
G. Nagy László 2024.04.18 06:55:00
@Boldeone2:

"Történelmi ellenségeink, mint sok más kis európai népnek... "

Történelmi ellenségeink a mongolok a 13. századtól kezdve.
Történelmi ellenségeink a törökök a 15. század óta.
Történelmi ellenségeink az osztrákok évszázadok óta.
Történelmi ellenségeink a szerbek 1914. óta.
Történelmi ellenségeink az angolok, a franciák és az olaszok az első világháborútól kezdve.
Történelmi ellenségeink a románok és a csehek Trianon óta.
Történelmi ellenségeink a náci németek mindazért, amit velünk tettek.
Történelmi ellenségeink az amerikaiak, akik mindig cserben hagytak minket és mindig ellentétes oldalon háborúztunk.

Talán Svájc, Málta és Mozambik marad, akikkel nem volt konfliktusunk.

Nekem sem szívem csücske Oroszország. De az a gyűlölet, amit te táplálsz a szívedben, az nettó fasizmus, nem találok rá jobb szót.
  Őszintén bevallom, hogy egy hete még én is azt gondoltam: Magyar Péter sorsa pont ugyanaz lesz, mint az eddigi ellenzéki messiás-jelölteknek, Jakab Péternek, vagy épp MZP-nek: rövid tündöklés, majd gyors zuhanás a semmibe, hogy soha többé meg se említsük őket, mint komolyan vehető politikai…..
G. Nagy László 2024.04.15 13:20:17
@GyMasa: Te vagy a kivétel :)

Bocsánatot kérni talán túlzás is, de az mindenképpen a tisztesség alapja, ha elismerem, hogy a másiknak volt igaza.
G. Nagy László 2024.04.15 15:57:03
@Tesz vesz XVIII.: Tényleg nem olyanok, de a tudata mindkettőnek ugyanakkora. Nulla.

Ezen a szinten szó sincs tudatról, tudatosságról. Mi több: az önző gén a legmagasabb rendű élőlényekben is tudattalanul működik.
G. Nagy László 2024.04.15 16:28:09
@Tesz vesz XVIII.:

"azért a papucsállatkának van anyagcseréje, tehát érzékszerve is van a táplálék megtalálására. sokkal mozgékonyabbak mint az amőbák."

Ez oké, de tudata egyiknek sincs. Egy hangyának még érzései sincsenek. Egy kutyának érzései már vannak. De tudata még neki sincs.

"annyira nem működik az önző gén a legmagasabb rendrű élőlényekben, hogy a tanult "libsik" többségében nem is akarnak gyereket"

Ez butaság. Ha a Liverpool 5-1 re nyer a Sparta Praha ellen, az azt jelenti, hogy a cseheknek nincs támadósoruk? Egy fenét. Csupán annyit, hogy Szoboszlaiéké erősebb. Egy belpesti bölcsészben is ugyanúgy munkál a szaporodás ösztöne, azonban a környezeti hatások, a tanult minták lehetnek sokkal erősebbek ennél. Ez nem jó érv.
Deansdale Vallásismereti kisokos 2024.04.09 10:37:45
Páran a twitteren felfedezték a zsidó vallás egy érdekes vonását: a napi gyakorlatban arról szól az egész, hogy hogyan ne kelljen teljesíteniük a parancsolatokat, milyen kiskapukkal hogyan lehet átverni a zsidók istenét. És a szóban forgó deitás annyira hülye, hogy tiltja a kávéfőzést szombaton, de…..
G. Nagy László 2024.04.12 15:42:03
@GABOR2: Az ábrahámi vallások közül messze a kereszténység a legjózanabb, de mér itt is kitapintható a brutális képmutatás. A tanítás szerint mindannyian születésünktől fogva az áteredő bűnt hurcoljuk magunkkal, miközben az elérhetetlen életszentségre kéne törekednünk... Ez is egy olyan értelmetlen szakadék, amit csakis képmutatással, szorongással, vagy kilépéssel lehet kezelni. Ez sem egészséges, mi is pont ugyanabból a gyökérből nőttünk ki. (És ha már választani kell a szorongó és a Jahvét átverő szélhámos között, úgy inkább az utóbbi.)
G. Nagy László 2024.04.12 15:42:28
  Pár napja parázs vitát folytattam egyik jóbarátommal. Amit tudni kell róla: közgazdász diplomával és kifejezetten magas intelligenciahányadossal bír, továbbá nagyon nem rajong a Fideszért. A téma a jobboldal politikai kommunikációja volt, amely számára kifejezetten ellenszenves. Példaként a sok…..
G. Nagy László 2024.04.08 09:00:49
@Wildhunt:

Ez egyáltalán nem könnyű kérdés.

Ott van a Heti Hetes: a két legtisztességesebb (és legszellemesebb) résztvevő pont az volt, aki a legnyíltabban vállalta származását: Hajós András és Kern András.

A mai magyar közéletben is rengeteg tisztességes zsidó származású fickót látsz, pl Deutsch Tamás, vagy Mező Gábor.

Korábban: Szerb Antal, vagy épp Radnóti. Van nagyobb magyar Radnóti Miklósnál?

A helyzet az, hogy a zsidóságon belül egyáltalán nincs egység. Tudjuk, hogy a marxizmus szinte kizárólagos célja immáron 200 esztendeje, hogy valamiféle zsidó világhatalmat összetákoljanak. Ebben a csapatban sokan játszottak Kun Bélától kezdve Rákosin át a teljes SZDSZ-ig, Sorosig. De nem ez az egyetlen csapat a pályán. Minden helyen és időben léteznek, léteztek tisztességes zsidók is. Én személy szerint kifejezetten jól kijövök velük. A barátaim között kifejezetten sok a zsidó származású és kivétel nélkül nagyon rendes arcok.
G. Nagy László 2024.04.08 10:02:24
@Boldeone2:

Ma mit látsz? Világkormányról fantáziálnak nyíltan. Európai Egyesült Államokról ábrándoznak. Úgy teszel, mintha nem érzékelnéd e nemzetközi tendenciákat, miközben te magad is lelkes támogatója vagy.
G. Nagy László 2024.04.08 16:19:40
@MEDVE1978:

"szerintem a 90-es években visszafogottabb volt, szünetet tartott."

Dehogy volt szünet! Dávid és Góliát harcát láttad a 90-es években. Az SZDSZ köre 95%-os médiatúlsúllyal bírt. Ebben a közegben meg sem hallottad a konzervatívok hangját, és a baloldal is lehetett csendesebb, hiszen minden hangszóróból az ő igéjük szólt. Ez csupán a pillanat hamis látszata volt.
téveszmék "A jóból sosem elég" 2024.04.02 00:13:10
  Fekete László tavaly a rá jellemző módon ünnepelte 65. születésnapját: fiával grillcsirkeevő versenyt rendeztek. Ami engem illet: ha nagyon éhes vagyok, egy felet biztosan le tudnék gyűrni. Nos, a szülinapos meg sem állt ötig, s Miki fia is befalt vagy négyet. Az utolsó falatokat már egyikük sem…..
G. Nagy László 2024.04.02 16:21:36
@Wildhunt:

"de nincs ilyen világ. A ződenergia zsákutca nálunk, az olaj, gáz, meg atom meg csak politikai alkukkal elérhető."

A mai Magyarországon nagy vonalakban így van. A felvetés ugyanakkor elméleti volt, nem a jelenre és nem hazánkra korlátozva a teoretikus modellt.

"valamint az is működött, mikor a rendőrség hazakísérte a beszeszelt járókelőt. Bár szerinted ez diktatúra."

Tegyük fel, hogy te vagy a beszeszelt járókelő. Kint voltál a meccsen, söröztetek a haverokkal. Most épp a szeretődhöz tartasz, akivel megbeszélted, hogy 10 tájban érkezel. De a rendőr a válladra teszi a kezét és hazavisz... Ez így frankó?
G. Nagy László 2024.04.02 21:45:05
@GyMasa: "A Német Energiewende a politikai elit pénzkifizetőhelye lett." "az a lakosság, akiknek a spórolási kapacitása a nullához közelít"

Ajaj, miket írsz... :) Hiszen Németország minden szempontból álomhely. Ott nem létezhet korrupció. Ott kolbászból van a kerítés is, mindenki dúsgazdag :)
G. Nagy László 2024.04.03 13:21:26
  Ha lenne három kívánságom (na jó, legyen hat), az egyik az lenne, hogy ideig-óráig beköltözhessek mások fejébe. Egy kis ízelítőt kapni, mi zajlik ott legbelül. No nem mindenkiébe. A józanok belső mozija nem ígér sok izgalmat. A tapasztalat ugyanakkor azt mutatja: épp elég őrült szaladgál…..
G. Nagy László 2024.03.30 22:38:40
@Wildhunt:

"Mindezeket a példákat és hivatkozásokat már egynél többször leírtam korábban is."

Simán lehet, de tartok tőle, hogy nem ezen a blogon.

Nem fogok tudni most mindenre reagálni, de pár felvetésre biztosan.

1. "rögtön az első dolog, hogy a közösség kényszerít arra, hogy az ösztöneid ellenére élj. Nem azért akarod az erőszakmentességet, mert az a természeted, hanem mert erre kényszerülsz ha a legelemibb csoportban akarsz élni."

Erről sokszor írtam már. Én nem gondolom, hogy az ember alaptermészete a nyers és kontrollálatlan erőszak volna. Mi több: az ilyen embert betegnek tartja a világ. Én azt gondolom, hogy a homo sapiens az állatvilág egyik legbékésebb faja. Simán lehet, hogy 300.000 évvel ezelőtt harcosabbak voltunk, de a jelenkor átlagembere szelíd és jámbor. Én a rendszerváltás óta egyetlen másodpercre sem éreztem azt, hogy a közösség rákényszerítene arra, hogy az ösztöneim ellenére éljek. Hitem szerint a többség nem érzi elviselhetetlen béklyónak a civilizációs minimumot, hogy nem kezdhet pofozkodni bárhol, bármikor.

2. Hierarchia - Teljesen nyilvánvaló, hogy csupán önként vállalt hierarchia létezik (munkahelyen jellemzően). Minden ember Isten és a jog előtt egyenlő.

3. Alapkutatások - ha nem lenne állam, vagy nem foglalkozna ilyesmivel, a piac akkor is előbb-utóbb minden olyan kutatást elvégezne, amiből profitot remélhet. Lennének olyanok, amelyekre nem költene senki. S lenne egy csomó olyan, amely piaci alapon megvalósulna, s az alapkutatás is beépülne az érintett termékek árába.

4. Delayed gratification - Ezt megtapasztalhatod még egy lakatlan szigeten, magányosan is. Egy párkapcsolatban még több lehetőség nyílik az örömodázásra. Ehhez nem kell társadalom.
G. Nagy László 2024.03.30 22:59:51
@Wildhunt: Összességében azt látom, hogy az értékrendünk hasonló, csupán a társadalomfilozófiai máz az, ami különböző. Legutóbb egyetértettünk abban, hogy egyetlen egyén sem feláldozható a közösségért, hogy például nincs erkölcsi alapja az államnak a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetésére, de arra igen, hogy életmentő céllal - szükség esetén - kölcsönvegye az egyén egyes tulajdontárgyait. Ha az egyén és a közösség morális viszonyának gyakorlati konklúzióit ennyire hasonlóan látjuk, talán felesleges is azon pörögnünk folyton, hogy ennek a konzervatív-liberális értékrendnek te a konzervatív csomagolását, szókészletét, fogalmi világát választod, én pedig a liberálisat.
G. Nagy László 2024.03.31 18:41:08
@MEDVE1978: Nyilván tök oké minden, amit írsz, még a drogos hasonlat is tetszik (még ha Lenin is az ötletgazda). Ahogy téged ismerlek, valószínűsítem, hogy nem használsz drogokat. Vagyis azt mondod: neked, aki a világot egy kissé felülről, némi távolságtartással szemléled, nincs szükséged semmiféle ideológiára, s nem is tudnál olyat megnevezni, amelyik előremutató, pozitív volna. Csupán hozzáteszed, hogy a prolitömegnek viszont szüksége volna valamiféle identitásteremtő ideológiára.

Aligha fogunk vitatkozni e téren.
  Nem három a magyar igazság, hiszen a Mi Hazánk Mozgalom is elindítja főpolgármester-jelöltjét Dr. Grundtner András személyében, azonban Toroczkaiék is pontosan tudják, hogy esélytelenek a győzelemre, csupán a tisztes helytállás a céljuk. (Nem is értem a motivációt; minden jóérzésű jobboldali le…..
G. Nagy László 2024.03.27 23:10:56
@2024:

"Itt az új messiás. ő iránta való lelkesedés meddig fog tartani? "

Te ezek úgy örülnek minden jöttmentnek... MZP? Már az első Partizán interjúban látszott, hogy alkalmatlan. Karácsony? Egy béna tesze-tosza lúzer, de annyira nincs más... Hadházy? Ha van szánalmas bohóc, úgy ő tényleg az. Ilyenekért lelkesednek.

Most ez a Magyar Péter. Baszki, felveszi a feleségével folytatott beszélgetést és közzé teszi? Miféle gerinctelen faszfej az ilyen? Ráadásul ostoba is, mert ez lófasz volt, nem atombomba. Ez olyan kicsit durrant, hogy szinte már én vagyok csalódott. És végül: ez egy annyira sótlan fickó, mindenféle karizma nélkül... Így hogy ábrándozhat arról, hogy népvezér lesz?
G. Nagy László 2024.03.28 00:16:03
@2024:

"Tudnál erre nekem valami kézzelfogható magyarázattal szolgálni?"

Kettőt, könnyebbet! :) Fogalmam sincs. Ez a része önmagában érdekes és izgalmas. De szerintem MP politikai karrierje tiszavirág-életű lesz. Ahogy jött, úgy el is tűnik a süllyesztőben, és akkor már a HVG-ügy sem érdekel majd senkit.
G. Nagy László 2024.03.28 00:23:21
@Boldeone2:

"Mindenki alkalmatlan lesz, akit a karaktergyilkos pártállami média alkalmatlanná tesz, lekaraktergyilkol."

Te mi a fenéről beszélsz???

1. Orbánt harminc éve karaktergyilkolja minden balos médium. Harminc éve, baszki, és mégis mindenki elismeri, hogy alkalmas.

2. Karácsonyt akár hájpolhatnánk is, akkor sem lenne alkalmas vezető. Benne egyszerűen nincs meg az ehhez szükséges tehetség, adottság. Biztosan jó szociológus. Ügyes posztokat ír. Nem is ellenszenves. Abszolút nem elveszett ember. De városvezetésre alkalmatlan. Abszolút az, minden médiavisszhangtól függetlenül.
  "Egyszer egy repülőúton beszédbe elegyedtem egy szakszervezet igazgatójával. Elkezdett szitkozódni a gépesítés katasztrófája miatt, állítva, hogy egyre több dolgozó veszíti el tartósan a munkáját az új gépek miatt, és hogy ezzel valamit kezdeni kell. Azt válaszoltam, hogy ez egy mítosz, ami már…..
G. Nagy László 2024.03.24 07:49:17
@ulpius66:

"Felállt a Tanácsköztársaság 18 tagú Direktóriuma, amelyből mindössze 17 volt zsidó!!!!"

Amiket írsz, azok többnyire megállják a helyüket. Ettől még nem ítélkezünk származási alapon.

Pontosan tudjuk, hogy a marxista rémálomban mind az elméleti, mind a gyakorlati megvalósításban a zsidóság meghatározó szerepet játszott. És ott voltak mindenütt az előkészületeknél is: a szakszervezetben, a sajtóban. Ettől még nem az a probléma velük, hogy zsidók (hiszen ez egy adottság, ami önmagában nem jó és nem is rossz), hanem az, hogy kommunisták (ami természetesen visszataszító).

Ugyanilyen alapon nem ítélheted el kollektívan az oroszokat sem, a románokat sem, vagy épp az ukránokat sem. Mindegyik nép szülöttei közt vannak tisztességesek is.
G. Nagy László 2024.03.24 07:51:11
@Wildhunt:

"Most kérlek kezdjétek el annak bizonyítását is, hogy az ukránok meg a románok jobban élnek mint mi. Meg hogy ezeknél nagyobb a szabadság, dübörög a jogállam, stb. Linkelhetitek az amnesty és társait is."

Nálam ez a tegnapi nap kommentje :)
G. Nagy László 2024.03.24 07:58:37
@Igazamvanvagyigazamvan?:

Összevissza beszélsz, mint rendszerint.

"A UK-ban NEM baloldali kormàny van hatalmon, idestova 17 ève."

Nem a fenét nem. A briteknél KIZÁRÓLAG baloldali pártok léteznek jelenleg, már ami szót érdemel. Attól, hogy a kormánypárthoz képest van még balosabb is, az nem jelenti azt, hogy a kormány jobbos.

"Ugyanez a "felkarolàs" megy."

Látod-látod. Ezért (is) balos.

"A kereszténység alapgondolata a mások iránt megnyilvánuló szeretet, segítség. A kereszténység végülis baloldali eszme, igazad van.
Jézus volt a korabeli Marx."

Értem én, hogy trollkodsz, de ettől még komolyan veszem, ha megengeded. Jézus egy komplex személyiség, s mint ilyen, megtalálható tanításaiban a baloldali, a konzervatív és a liberális elem is. Számomra egyértelmű, hogy melyik van túlsúlyban.

teveszmek.blog.hu/2020/02/17/_jezus_volt_az_elso_kommunista
    Szathmáry Eörs Széchenyi-díjas evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja, az ELTE professzora. Szimpatikus fickó, még ha pesszimista is a jövőt illetően. A hétvégén végighallgattam néhány előadását és interjúját; számos tudóstársához hasonlóan ő is az emberiség ökológiai lábnyoma miatt aggódik.…..
G. Nagy László 2024.03.21 07:11:36
@Reactor:

"Ez valami toxic mutoid szörnyszülöttje, a hülyék diktatúrája."

Nyilván az, de mondj jobbat! (Hitler és Sztálin is így gondolta, de nem igazán mutattak működőképesebb modellt.)

"Ennyi erővel a kés is a Sátán műve, mert leszúrnak vele embereket?"

Sokkal okosabb vagy annál, mint hogy ilyen hülye felvetésekkel élj. Az ablak sem rossz, pedig kieshetünk rajta. A gyógyszer is lehet életmentő, s túladagolva pedig halálos. Egy tárgy sosem lesz gonosz, az csak egy cselekedet lehet.

"bőven van még gazdasági piszkoskodás, amit tűzzel-vassal irtani lehetne"

Lehet, hogy így van. Ami szélhámosság, az bűncselekmény és tiltandó. De ez nem öncélú korlát, hanem tiszta jogvédelem. Mint amikor megvéded magad a támadóval szemben, az sem erőszak, hanem jogos önvédelem.

"sajnos az MLM még nem"

Az MLM lehet béna pilótajáték, ami nyilván szélhámosság, de lehet egy értékesítési, avagy franchise hálózat is, ami abszolút oké és működő modell, mindenfajta átverés nélkül. Ahogyan nem tilthatod be a kést (hiszen többnyire kenyeret vágunk vele és nem gyilkolunk), úgy az MLM sem betiltható.

"Az erőszak lehet hogy nem mindig megoldás, ellenben nagyon gyakran nincs más választás."

Üres fecsegés. Mindig van más választás.
G. Nagy László 2024.03.22 00:16:23
@Reactor:

"A gond az, hogy te csak azt üldöznéd és tiltanád ami bűncselekmény a BTK szerint. Ami pont nem az, ennek ellenére alkalmas arra hogy másoknak komoly kárt okozzon, az neked már egyből öncélú lenne."

Tudsz ilyet? Én nem. Várom a példát!

"Ahogy az erőszak sem feltétlenül rossz."

Tudsz rá példát? Én nem.

"Nem fogod elhinni, de egy diktatúra is lehet jól működő és prosperáló."

Ezt már Platón is megfogalmazta. Ehhez az kell, hogy a diktátor egy szent legyen. Buddha. vagy Jézus. Vagy a dalai láma. De erre nem sok garancia van. Úgyhogy inkább élek egy tökéletlen demokráciában, mint egy bizonytalan kimenetelű diktatúrában.
G. Nagy László 2024.03.22 16:05:38
@Reactor:

"a kezdet kezdetén megeteti Sztálin bátyót warfarinnal, sok-sok millió ember életét menthette volna meg"

Vicces ez az egész. Te érvelsz a diktatúra mellett, azután legitimálod az erőszakot azzal, hogy el kell takarítani az embertelen diktátorokat. Ez röhej minden szempontból. Egy tömeggyilkos likvidálása önvédelemnek minősül, morálisan abszolút legitim.

"Tudok, hogyne tudnék. Ingatlanpiramis."

Mit értesz ingatlanpiramis alatt? Most hallom először ezt a szót.

"Nos, ha inkább élnél egy tökéletlen demokráciában, fogadd gratulációmat: már benne élsz! Paradicsomi állapotok vannak, mi?"

Szerintem elképesztően szerencsés helyen, szerencsés korban és szerencsés rendszerben élhetünk. Bármi gondom is van, az nem az Orbán-rezsim sara.
  Tudom, már a cím is álságos. A baloldaltól soha senki nem várja el, hogy következetes legyen. Még a saját szavazóik sem. Mindenki rég tudomásul vette, hogy a többi valláshoz és ideológiához hasonlóan a balos világlátás dogmái is erősen önellentmondásosak. Hogy mást ne mondjunk: a szabadság és a…..
G. Nagy László 2024.03.20 22:34:58
@alöksz róz: Ezúttal is igazad van. Anarcho-kommunizmus a gyakorlatban nem jöhet létre semmilyen módon.
G. Nagy László 2024.03.21 11:09:49
@atomic power 1986DucaDuca:

"az orosz paralimpiai versenyzőket pedig kizárták a Paralimpiáról."

Körülbelül ez a fenti poszt lényege. Ha volt valaha olyan baloldali érték, amely mellé mindenki jó szívvel odaállhat, úgy az az elesettek felkarolása. Még ezt simán sutba hajítják, ha úgy fordul a szél.

"Egy olyan eseményről, amelynek célja éppen az lenne, hogy a sportban egyesítse a nemzeteket."

Ez egy annyira nemes gondolat, hogy nyilvánvalóan fázik tőle a romlott lelkű baloldali. Számos okból:

1. Az olimpián a nemzetek megőrzik nemzeti identitásukat: lobogóval, himnusszal, éremtáblázattal. Ez már rögtön egy komoly pofon az internacionalista káoszteremtőknek.

2. A sport egy olyan terület, ahol valódi verseny és valódi küzdelem zajlik szabályozott keretek között. A jobb nyer, a gyengébb veszít. Ennél jobban nem gyűlöl semmit a baloldali. A Karácsony-féle pacifisták már magától a versenytől és a teljesítménykényszertől is rosszul vannak. A Jámbor-féle Lenin-fiúknak meg az nem tetszik, hogy vannak játékszabályok, hogy elvárás a sportszerűség, nem lehet aljas módon, túlerőben ütni-vágni-gyilkolni.

3. Az a tény, hogy ezt súlyos fogyatékossággal élők folytatják, a legnagyobb szentségtörés balos szemmel nézve. Ha még azok is, akiket valódi áldozati csoportnak tekint mindenki, képesek tenni magukért és emberfeletti teljesítményt produkálni, ezek után miért kéne a melegek, a feketék, a transzok és a hópihék hisztijét komolyan venni??
G. Nagy László 2024.03.21 12:27:34
@Boldeone2:

"Ez orosz nép KIEREDEMELTE a szankciókat, a kollektív büntetést!"

Ez borzasztó szélsőséges álláspont. Ilyet még senkitől sem hallottam soha.
    "Tudtam, hogy ez az elhatározás egy életre szól. Számomra a vissza ismeretlen fogalom. És az elhatározás nem átmeneti szórakozást, hanem véres komolyságot jelentett. Már akkor is ösztönszerűleg idegenkedtem az olyan emberektől, akik mindent elkezdenek anélkül, hogy keresztül is vigyék, amit…..
G. Nagy László 2024.03.11 23:47:31
@Boldeone2:

"Szomorú, hogy ez az ország is putyinizálódik, és szavad sincs rá... "

Erre azért nincs szavam, mert nettó faszság. Ez egy szabad ország, tüntetésekkel, baloldali médiával, habzó szájú ellenzéki képviselőkkel. Tényleg ilyennek látod Oroszországot is? Ha igen, akkor mi a bajod vele? (Szerintem ég és föld ez a két világ.)
G. Nagy László 2024.03.12 21:57:50
@Boldeone2:

"Egy demokratikus Oroszország békés lehetne"

Oroszország sok száz éves történelme során még soha nem járt a demokrácia közelében. Az USA már több mint fél tucat országot próbált erőszakkal kényszeríteni a demokráciára, s még eleddig sehol sem járt sikerrel. Miért gondolod, hogy majd Oroszország pikkpakk átnevelhető?

Annyira irreális minden mondatod és annyira ijesztő, hogy ezekben mind hiszel is. A többi Orbán-fóbiás kommentelő közel sem annyira jó szándékú, mint te, de nincs köztük egy sem, aki mindezt a mesét elhinné, amivel te nap mint nap szuggerálod magadat.

"Nyilvánvaló, hogy Putyin területeket akar más országoktól"

Egyáltalán nem nyilvánvaló, sőt kifejezetten irreális. Két éve ezt a hülyeséget hallgatjuk. Két éve ezzel kergeti háborús pszichózisba a nyugati elit a szavazópolgárait. Érdemes volna tanulmányoznod a történelmet. Az első világháborút az égvilágon semmi sem indokolta, a német-osztrák elit mégis belerángatott mindenkit. A nyugat meg boldogan belement, hogy kicsinálhassa Németországot és felrobbanthassa a Monarchiát. Pár éve még azon filóztunk, miként lehetett ennyire hülye mindenki. Most pont ugyanez történik, és az Ég óvjon minket, hogy Trump jöjjön és végre a felelős politizálás ideje térjen vissza.
G. Nagy László 2024.03.13 08:51:03
@atomic power 1986DucaDuca:

"Ha nem üzenünk hadat a SZU-nak a világháborúban, vállaljuk a semlegességet, amit az oroszok kértek, nem kerültünk volna szovjet befolyási övezetbe, amikor a jaltai konferencián döntöttek Európa érdekszférák szerinti felosztásáról."

Mindenben egyetértek veled, amit a korábbiakban írtál, ezt leszámítva. A nagyhatalmak logikája nem így működik. Magasról szarnak rá, hogy mit teszünk, s mit érdemlünk.

1. Trianon: egyedül mi voltunk azok, akik nem akartak háborúzni, mégis minket büntettek meg a legdurvább módon.

2. 2. VH után: Mi a rossz oldalon álltunk, a lengyelek a jón. Mégis ugyanaz lett a sorsunk, ahogyan egész Közép-Kelet-Európának. A világ felosztása nem érdemek szerint történik sosem. A nyers erő dominál mindig.
téveszmék "Az idegen szép" 2018.10.10 16:40:50
  Fél évvel a választások után még mindig a bevándorlás kérdése az első számú téma a hazai média jobboldali szárnyában. Akárhány kormánypárti politikus, illetve újságíró nyilatkozik a kérdésben, csaknem szóról szóra ugyanazt halljuk minden esetben: "Meg kell védenünk a vallásunkat, a szokásainkat,…..
G. Nagy László 2018.10.11 00:15:53
@aldum: Egészen nyilvánvalóan ez volna minden tisztességes kormány feladata. Csakhogy minél kisebb összegek sorsáról rendelkeznek, annál szűkebbnek érzik a hatalmukat. Beteg világ.
G. Nagy László 2024.03.11 13:47:45
@Glokta: Érdekes cikk. Amit a gazdaság kapcsán ír, azt magam is hasonlóan látom. A szerző úgy kommentálja, hogy ez a legkevésbé spekulatív elem. Az viszont némiképp fals, amikor a Római Birodalmat, vagy épp a brit gyarmatbirodalmat veszi alapul, számos szempontból.

Ír a bűnözésről és a gettósodásról - ezeket látjuk a valóságban, ezekben nincs sok spekuláció. Már ezek önmagukban elégséges szempontot jelentenek a zárt határok mellett.
    Minden idők legaljasabb kampányába kezdett a DK. Ízléstelen óriásplakátjaik a hétvégén utcára kerültek, de ez csak egyetlen elem egy összehangolt, egységes őrjöngésben. Gyurcsány évértékelője, Kálmán Olga megszólalása az ATV-n, Varju László és Fletó minősíthetetlen fröcsögése a parlamentben -…..
G. Nagy László 2024.03.08 07:26:59
@Boldeone2:

"A liberális demokrácia nem egyenlő azzal, hogy ölbetett kézzel nézik, a nyílt fasiszta készülődést Németországban!"

1. Tegyük fel, hogy egy zárt konferencián arról elmélkednek, hogy meg kéne szüntetni a magántulajdont. Ugyanígy fel volnál háborodva?

2. A migránstömegek iszonyú problémát jelentenek Németországban. Erről a központi médiatérben nemigen lehet diskurzust folytatni. Áldás az, ha létrehoznak egy fórumot, ahol a megoldáskeresés a téma? Egyértelműen igen! Elhangozhatnak itt túlzó ötletek? Akár igen. Pont ez volna a lényeg: ha brainstorming van, kerüljön megjelenítésre a teljes paletta, a szélsőséges elképzelések is, akár elrettentő célból. A Telex jajveszékelhet ilyenkor, de egy értelmes ember nem. Mi csak annyit mondhatunk: hála az Égnek, hogy vannak még felelősségteljes németek, akik aggódnak a nemzetük sorsáért.

3. Mit jelent az, hogy szélsőséges, megengedhetetlen? Esetünkben két dolgot. Az egyik a fizikai erőszak - ez fel sem merül. A másik az amikor már német állampolgársággal rendelkező egyének deportálásáról esik szó. Ezekre nemet kell mondani.

4. Van-e abban bármi szélsőséges vagy náci elem, hogyha Németország kiutasítja azokat a migránsokat, akik állampolgárság és mindenféle engedély nélkül a területén tartózkodnak? Nyilvánvalóan nincsen, sőt ez talán az egyetlen út ahhoz, megmentsék az országot. Én nem fűzök sok reményt hozzá, mert a gyakorlati megvalósítás nagyon nem könnyű művelet, de egyelőre nagyobb baj az, hogy a politikai akarat sincs meg hozzá.

Hajlamos vagy úgy véleményt megfogalmazni, hogy végig sem gondolod, amit írsz, hanem első indulatból kommentelsz. Hajlamos vagy szemet hunyni a kommunista őrületnek, még akkor is, amikor nyílt erőszakba csap át, miközben a jobboldali fasizmust már a szavak szintjén is óriási veszélynek látod. A középutas, liberális kiegyensúlyozottság azt jelenti, hogy mindkét szélsőség nyíltan mondhatja a maga őrületét, ám a gyakorlatba már csak a békés és jogállami elképzelések ültethetők át. Ez ennyire egyszerű, ha használjuk a fejünket és a szívünket.
G. Nagy László 2024.03.08 11:22:04
@Boldeone2:

"Egyrészt embertelen"

Nem az. Embertelen az, amikor a németek adójából eltartott afrikai naplopók erőszakolják ugyanazoknak a németeknek a lányait.

"másrészt összeroppanna Németország"

Lófaszt. Akire szükség van, mert tud dolgozni és beilleszkedni a német társadalomba, annak érdemes tartózkodási és munkavállalási engedélyt adni. De van fogalmad róla, hogy a több százezer bevándorlóból, akik az utóbbi 10 évben érkeztek, mennyien találtak munkát? A fele sem.

"Az USA dettó: valójában több tízmillió illegális van, de ők tartják fenn amerikát"

Amerika egy kicsit más, ott nem segélyezik a bevándorlókat. Ott meg kell dolgozni az életben maradásért. Ez nagyságrendekkel kisebb probléma. És itt érdemes megjegyezni, hogy pontosan a te általad istenített, skandináv típusú jóléti rendszer az, amely a legnagyobb ELVI gátja a bevándorlásnak.
G. Nagy László 2024.03.08 12:31:28
@Boldeone2: Történelmi elnök... ez vicc. Csoda, ha végig tud mondani pár mondatot. Minden idők egyik legalkalmatlanabb elnöke - ebben elég széles az egyetértés.
Deansdale Nem valós veszély 2024.03.07 08:42:09
Már többször találkoztam woke idiótáknál azzal az érveléssel, hogy valami amit a jobbosok szeretnének elkerülni az "nem valós veszély". Pl. ilyen a migráció Magyarországon, hiszen nem vagyunk tele négerekkel, vagy a gyerekek transzneműsítése, hiszen nem vagyunk tele levágott pöcsű/mellű…..
G. Nagy László 2024.03.07 14:55:00
@Deansdale: Ne kérj elnézést, mert a poszt tökéletes. Azért nem mondott újat, mert pont olyan, mintha a saját gondolataimat olvasnám vissza, tökéletes rendbe szedve. Egy olyan anyagot készítettél, melyet gyakran fogok idézni.
    Ha megkérdik tőlünk, mi a világ megismerésének az útja, a legtöbben azonnal rávágjuk: a tudomány! Mérő László - aki egyaránt beszéli a matematika és a pszichológia nyelvét is - Az ész segédigéi c. művében azt állítja, többféle okosság is létezik.   TUDOMÁNY - A tudományok a hitelesség…..
G. Nagy László 2024.03.05 12:46:43
@cvsvrs:

"a világ összetettebb annál, hogy egy dimenziós listára felfűzhető lenne."

Nyilván. Ettől még a természettudományok egymásra épülése valós. A matek a tudomány nyelve. A fizika az anyagot vizsgálja. A kémiában már megjelenik a szerves anyag, a biológiában pedig mindez életre kel.
G. Nagy László 2024.03.05 16:58:37
@Wildhunt:

"szerintem pedig inkább Neumann mint Gödel! De ennek megvitatásához sok időre és több sörre/borra lenne szükség."

:) sanszos.

"Azokról mit gondolsz, akik szerint az adott nekik erőt mondjuk Recsk elviseléséhez, hogy tudták hogy imádkoznak értük?"

Azt, hogy a SAJÁT tudatukból táplálkoztak. Ha senki nem imádkozott volna értük, de ők úgy hitték volna, hogy igen, akkor is ugyanennyi erőt nyertek volna. Ha egy elviselhetetlenül igazságtalan rendszer (amelynek mellesleg Bálint és itt még páran a szellemi örökösei és úgy tűnik, visszasírói) meghurcol és munkatáborba kényszerít, miközben tudod, hogy gondolnak rád és hazavárnak, az önmagában erőt ad. Totál mindegy, hogy ezt milyen formában teszik, imával, vagy csak strukturálatlan gondolattal. Ha hívő vagy, sok erőt adhat, hogy az Isten vigyáz rád és túléled, hazakerülsz. Ha a szeretteid is hívők, ezek az erők összeadódnak. Ez nagyon pozitív, nagyon segítő, de színtiszta pszichológia, amely a TE tudatodon keresztül fejti ki hatását. Ahogy Mérő is írja: e tekintetben nincs jelentősége annak, hogy Isten létezik-e, vagy sem.
G. Nagy László 2024.03.05 18:24:08
@baalint1:

"Egyébként megint sok faszságot összehordrál. A tudományok között nincs ilyen hierarchia"

Nem kérdés, hogy van egymásra épülés. Az orvostudomány például elsősorban a biológiára épül, ez elég nyilvánvaló. Egyik sem jobb, vagy rosszabb a másiknál.

"Amire Mérő László mint mágiára gondolt az az az eset, mikor valami bizonyíthatóan működik, de nem ismert hogy miért. Valójában nem mágia, csak a tudásunk korlátozott. De empirikus módszerekkel ezt attól még bizonyítani kell, hogy tudomány legyen."

Pontosan ugyanezt írom a fenti posztban.

"Megjegyzem az is egy folyamatos próbálkozásod, hogy egyes tudományágakat, mert az eredményeikkel politikai alapon nem értesz egyet, megpróbálsz hiteltelennek beállítani. Valójában nem csak társadalomtudományokat, mert a Covid alatt a járványügyet is politikai alapon kritizáltad, kétségbe vonva a tudományon alapuló érveléseiket is politikai érvekkel."

Nem történt ilyen, megint fantáziálsz. Írtam vagy tucatnyi posztot a covid alatt, de soha nem kritizáltam a "járványügyet". (Azt hogyan kell???)
  Karl Marx gondolata kapcsán - melyet 1853-ban, A gothai program kritikája c. írásában fogalmazott meg, s a kommunizmus alapeszméjévé vált - már első hallásra érezzük, hogy végtelenül igazságtalan, erkölcstelen és a legkevésbé sem működőképes. Ehhez nem kell filozófiaprofesszornak lenni, sem pedig…..
G. Nagy László 2024.03.02 10:51:40
@Josagos:

Nagyon-nagyon díjazom, hogy hajlandó vagy gondolkodni, hogy a lényegre fókuszálsz és nem kalandozol el mindenfelé. Ez ritka kincs a blogszférában :)

Ettől még persze nem lesz hibátlan a matekod.

"A termékem 100-ért adtam, 90-be került, 50 anyag 40 volt a bérköltség benne. Így a társadalom összesen 40+1 (TAO)-kapott. Ha kirúgom a munkásokat és robotokkal dolgozom, az ár nem változik, a robotok 20-ba kerülnek (lizing). 100-ért adom, 70-be kerül, így a társadalom kap 3-at, amiből el kell tartania a volt munkásaimat."

Nagyjából két hét, amíg 100-ért tudod adni a termékedet. Hosszútávon mindenki robotra vált, így a teljes piacon költségcsökkenés jelentkezik, s ez megindítja az árversenyt. Az egyensúly kb. 77-nél áll be (ugyanazt a 10%-os profitrátát feltételezve, amivel kezdetben dolgoztál). Szemmel láthatóan minden szereplőnek csökken a nominális bevétele, mégpedig arányosan. Neked 9-ről-6,3-ra, a társadalomnak 91-ről 70,7-re. Ugyanis az alapanyagot is veszed valakitől, s a lizingdíjat is fizeted valakinek. A társadalom nem kizárólag a munkavállalókból és az államból áll, hanem a többi vállalkozóból is. Ha a volt munkásod elhelyezkedik a robotokat lizingbe adó cégnél, vagy maga kezd vállalkozóként üzemeltetni egy ilyet, úgy máris részesült a javakból.

Ha a modelledet tovább kívánod feszíteni, s a feltételezésed az, hogy szinte minden területen mindent robotok végeznek, úgy a terméked ára 10-re fog visszaesni (ez keresleti és kínálati oldalon is alátámasztható). Ha minden termék ára a tizedére csökken, úgy a többségnek nem lesz szüksége semmiféle jövedelemre, a csórók szociális ellátása is sokkal kisebb tételt jelent majd az állami költségvetésben.
G. Nagy László 2024.03.02 12:16:34
@Josagos:

"Terméeszetesen a te feltételezésed is mutatja, hogy ez egy egyszerű elosztási kérdés, hogy milyen módon osszuk szét a termékeket és szolgáltatásokat a társadalom tagjai közt. "

Abszolút megértetted a lényeget.

Egy automatizált világ is lényegében úgy működik, mint a humánerőforrással működő, csak más költség- és árszint mellett. Mivel a hatékonysága nagyobb, a termelt/megtakarított javak is bőségesebbek, mint valaha. Mindössze ezek elosztása a kérdés. Ha eddig - okosan - azt vallottuk, hogy ez legyen a piac dolga, úgy ezután sem mondhatunk mást. (Nincs hirtelen katasztrófahelyzet. Ez egy folyamat, amelyre fel lehet készülni.)

Simán el tudok képzelni egy olyan világot (nagy fantáziával és a nagyon távoli jövőben), ahol gyakorlatilag senki sem dolgozik, s mindenki a tőkejövedelméből él: a társadalom oroszlánrésze robotokat ad bérbe másoknak. Mi ezzel a baj? Aki szegényebb, mert csak három bérbe adható robotja van, az majd beéri egy gyerekkel. Akinek 1000, az nemzhet akár tízet is. Én ezt nem érzem problémának, már csak azért sem, mert a vagyoni helyzet egy ilyen világban sem lesz merev és megváltoztathatatlan. Lesznek felelőtlen utódok, akik eltapsolnak mindent, s lesznek törekvő üzletemberek, akik az üzleti tehetségükkel jutnak előre. E világban is lehet majd spórolni és herdálni; fogadásokat kötni, tőzsdézni, pókerezni. Hosszú távon az okosok nyernek, ami a lehető legjobb a társadalom egésze számára.
G. Nagy László 2024.03.03 18:52:48
@Bayaz:

"Emellett a gond az, hogy akiket nem lehet alkalmazni - mert bármilyen munkát amit el tudnak vállalni, a robotok jobban el tudnak végezni -, azok nem is fognak tudni tőkejövedelmet szerezni."

Ez miért gond?

A homo sapiens immáron 100 ezer éves. Mindig is voltak életképtelenek. De ahogy fejlődtünk, úgy egyre több fronton bizonyíthattunk. Lehet, hogy Einstein vagy Shakespeare gyenge mamutvadász lett volna. A saját korukban azonban volt már ezer terület, ahol befuthattak. Egy automatizált világban is lesz lehetőségünk az értékteremtésre. Aki semmit sem tud majd nyújtani a társadalom számára, azért nem ejtek könnyet.
  Szeretem Gulyás Marcit. Igaz ugyan, hogy a politikai, ideológiai, társadalomfilozófiai értékválasztásaival a legkevésbé sem értek egyet, mindazonáltal tisztességesnek és korrektnek tartom. Most, amikor két tüntetés közt vendégül látta a baloldal három vezetőjét, el kell ismernem: őket sem…..
G. Nagy László 2024.02.23 14:12:04
@alöksz róz:

"de nem kell ahhoz kifejezett fidesz-támogatás. sőt lehet még rosszabb, ha van. induljon az lmp támogatásával, a fidesz meg ne indítson senkit ellene és maradjon ki a kampányából."

Egyetértek. Ez persze lényegét tekintve ugyanaz, csupán formailag lenne más.
G. Nagy László 2024.02.23 14:17:03
@Boldeone2:

"Legyen boldog a magánéletében, revidiálom magam: ezek megérdemlik egymást. Tisztességes vagyok, ugye?"

Ez így már korrekt.

Az a helyzet, hogy a világ legtöbb társadalomfilozófiai kérdésében nem értünk egyet. De a jó szándékodat soha nem kérdőjeleztem meg, s ha kell, még veled szemben is megharcolok érte :)
G. Nagy László 2024.02.23 14:26:44
@Tesz vesz XVI.: Mit szólt a kedves feleséged, amikor közölted vele, hogy még az ártalmatlan és jelentéktelen tollforgatóknak is halálbüntetést szánsz? Büszke volt rád? :) Hányan vonulunk majd a vérpadra, miután átvetted a hatalmat?
Hatalmas vita kerekedett nemrég abból, hogy felháborító-e vagy sem, ha a férfi a randevún a nővel ki akarja fizettetni, amit fogyasztott. Nemrég az egyik videómegosztón érdekes vitába botlottam. A polémia tárgya az volt, hogy a randevún ki fizeti a vacsorát. Egy fiatal influencer ahhoz adott…..
    Állandóan ezt halljuk. Magyarország nem igazi demokrácia. Hogy miért? Mert Orbán folyton nyer... Természetesen ez az ország minden bajának az oka, még a gyermekek ellen elkövetett bűntettekről is Orbán tehet. "Ahol érinthetetlen kaszt létezhet, ott lesznek portyázó pedofilok is." - írja a…..
G. Nagy László 2024.02.20 16:50:36
@Tesz vesz XVI.: Örülök, hogy azért akad olyan, akinek van türelme kommunikálni veled. Bevallom: nekem még ahhoz sincs, hogy végigolvassam a kommentedet.

Leginkább Dobrev Klárához tudnálak hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy ő legalább intelligens. De ő is sokat beszél, unalmas, érdektelen és gyűlölködő. Baszki, ha te valaha is így csajoztál, akkor őszintén sajnállak, mert ezzel a stratégiával lehetetlen punci közelébe jutni.

Javaslatom: nem kell a szófosás, nem kell a gyűlölködés. Mosoly. Szellemesség. Rövid, de tartalmas kommentek. Olyan jó lenne, ha még te is - a magad szerény képességeivel - be tudnál illeszkedni a társadalomba, legalább a kommunikáció szintjén.
G. Nagy László 2024.02.20 17:54:45
@alöksz róz: :) :) :)
G. Nagy László 2024.02.20 19:37:05
@baalint1: Én biztosan nem leszek a terapeutád, hogy a lelki problémáidból és az ideológiai bizonytalanságaidból kievickélj. Annyit azért segítek: amit teszel, azt a szakirodalom projekciónak nevezi.

Valaha kulturált voltál és voltak gondolataid. Sok mindenben egyetértettünk, s amiben nem, azokon tudtunk vitázni. Én nem változtam. Továbbra is nyitott vagyok minden új gondolatra. Továbbra is ugyanúgy megvívom a csatáimat a konzervatívokkal, ahogyan a neomarxistákkal is. Megnyugtató biztonságot ad, hogy középen állok, morálisan stabil és nem igazán megkérdőjelezhető alapokkal. Téged ugyanakkor napról napra jobban és jobban elvakít az Orbán-fóbiád. Tényleg szomorú végignézni egy ilyen leépülést egy ennyire fiatal embernél.

Ne haragszom rád. Ha lesznek értelmes gondolataid, szívesen kommunikálok veled a jövőben is. De ha Tesz-vesz szintjére süllyedsz, úgy nemigen lesz miről beszélgetnünk.
    Még meg sem jelent Tucker Carlson Putyinnal készített riportja, az EU néhány politikusa máris őrjöngeni kezdett, mondván: az újságírót szankcionálni kell. Még az is felmerült, hogy ki kéne tiltani az unió teljes területéről. (Orbán Balázs azonnal lehűtötte a kedélyeket, posztjában utalva rá,…..
G. Nagy László 2024.02.14 22:42:52
@Boldeone2:

"Nem akarom szétoffolni Nagy Laci blogját, de most annyira szürreális doldok történnek, hogy nem tudom visszafogni magam.."

Csak nyugodtan. Itthon vagy, barátok közt. Ne fogd vissza magad :)

"Tényleg már csak ennyire tellik, hogy egy szaros órába kötnek bele?"

Ez gáz, de ez a fajta béna irigység mindkét oldalt jellemzi. Pottyondi Edina - miközben az ATV-ben a pénteki tüntetésről beszél - nem bírja ki, hogy Novák Katalin anyagi dogait ne hozza szóba... Ez mindkét oldalon szánalmas.
G. Nagy László 2024.02.15 08:07:49
@Serény Vélemény: Csupán egy felesleges aktus volna a közvetlen elnökválasztás. Ugyanúgy a Fidesz jelöltje nyerne. Akkor meg vissza lehetne kapcsolni a korábbi üzemmódba: "ebben az országban nem lehet választások útján változást elérni..."
G. Nagy László 2024.02.15 08:39:39
@Serény Vélemény:

"Itt a hiszti a lényeg, nem az ész, meg nem az, hogy bármi jó történjen."

Abszolút így van.

Gyakorlatilag mindenki tisztában van azzal, hogy a gyermekvédelem kulcskérdés a Fidesznél. Mivel a lemondások megtörténtek, nem maradt más kapaszkodó, mint az az orbitális hazugság, hogy a Fideszt ez nem is érdekli igazán... Ezt még ők maguk sem hiszik el. Miről fognak szónokolni a tüntetéseiken? Én elég kreatívnak gondolom magam, de nem tudnék hiteles és meggyőző beszédet írni egyiküknek sem...

Az is tény, hogy Novák Katalin és Varga Judit (a nők) és korábban Szájer Józsi (a meleg) sok egyéb mellett arra is alkalmasak voltak, hogy hidat képezzenek a konzervatív, partiarchális jobboldal és a progresszív baloldal között. Pont ezeket a hidakat bombázzák le ezek a szarháziak a hisztijeikkel. Tényleg megérdemelnék, hogy Kövér László legyen az új köztársasági elnök. Ezt akartátok? Nesztek...

Egészen döbbenetes, hogy soha semmi más nem jut eszükbe, mint a rombolás. Pont úgy, ahogy írod: csak nehogy bármi jó történjen, mert akkor nem lehet balhézni. Olvasok korábbi szerzőket: pontosan ilyen volt a baloldal már száz éve is mindenütt. Hányinger. Pedig ha valóban fontos lett volna számukra a kérdés, úgy

1. Ezerszer elhatárolódhattak volna az összes gyermekellenes woke-baromságtól (Puzséron és Schifferen kívül senki nem tette).

2. Számtalan törvénymódosítást nyújthattak volna be a gyermekvédelmi törvény finomítását, pontosítását célozva.

3. Buzdíthatták volna híveiket a gyermekvédelmi népszavazáson való részvételre.

Egyiket sem tették. Persze, tudjuk, azonnal elzáródtak volna a nyugati pénzcsapok. Ám akkor is végtelen skizofrén, hogy most hirtelen ők lettek a nagy gyerekvédők. Még a saját híveik is pontosan tudják, hogy ez kamu, csupán a pillanat hevét kívánják fokozni.
  Nem voltam önfeledten boldog, amikor vasárnap délután az angol bajnokság rangadóját néztem. Nem csupán a Liverpool csapnivaló játéka és a számos potyagól miatt bosszankodtam, hanem azért is, mert Szoboszlai - kiújult sérülése miatt - nem léphetett (és pár hétig még nem is léphet) pályára.   Ha…..
G. Nagy László 2024.02.09 11:31:55
@Wildhunt: Köszönöm!
G. Nagy László 2024.02.09 11:41:18
@huleaks: Értem, hogy kialakítottál egy álláspontot, amitől nem tágítasz, még akkor sem, ha már látod, hogy hasonlóan gondolkodunk. Ismerem ezt: a 14 éves kislányom pont ilyen. Van vele melóm rendesen :)

"Te megmondtad, csak már későn. De amikor kellett akkor te is üvöltötted a Habibi Come to Germany-t!"

Nézd el nekem, hogy csak 2017-ben indítottam el a blogomat, így Merkel mutti még nem olvashatta a Willkommenskultur meghirdetése idején. De azért ollózok kettőt a régi írásaim közül:

teveszmek.blog.hu/2018/10/10/_az_idegen_szep

teveszmek.blog.hu/2018/04/17/_2944
G. Nagy László 2024.02.14 09:33:02
@aranyláz: Lásd: mi magyarok is egy erősen kevert genetikájú nép vagyunk... A különbség az, hogy az ókorban, a középkorban sok minden megtörtént spontán, kontroll nélkül. Ma már van rá eszközünk, hogy úgy alakítsuk a normákat, és ezáltal a sorsunkat, ahogyan az számunkra optimális. Vagyis: megvédjük magunkat attól, ami veszélyes, és engedjük azt, ami előnyös.
  Jó-jó, tudjuk, Argentína immáron hosszú évtizedek óta permanens válságban él. Az infláció mértéke brutális, a szegénységi ráta 40%-os, a gazdaság ezer sebből vérzik. Viszont nem reménytelen a helyzet: végre egy ország, amelynek volt bátorsága egy vérbeli libertáriust ültetni az elnöki székbe.…..
G. Nagy László 2024.02.07 09:54:39
@cvsvrs:

"nagyobb a vagyonod. többet lophatnak el. úgy többet kell tenned közösbe."

Imádom ezt a gátlástalanságot. Úgy tudod egymás után hányni a mondatokat, hogy azok között semmiféle logikai kapcsolat sincs. Századszorra is megkérdem: a saját elmédet igyekszel megtéveszteni, vagy másokat?

Az ég kék. Tehát vasárnap van. - körülbelül ilyeneket írsz. Teljesen légből kapott gondolatokat és következtetéseket hozol.

Ha a Multialarm állami tulajdonú cég volna; ha a kamerarendszert állami cégtől vennéd; ha a kerítést állami cég építené, úgy többet is tennél a közösbe. Ha ezek magántársaságok, úgy nem teszel többet a közösbe. Nem is értem a logikát: nem annak fizetünk, aki szolgáltat?
G. Nagy László 2024.02.07 11:02:05
@Wildhunt:

"azért az első 4, de inkább 8 osztály anyaga még 80-as IQ-val is abszolválható, és igenis e nélkül nem lehet létezni."

Írni, olvasni és számolni az alapműveletek szintjén - muszáj. Mekkora tananyag ez? Szerintem max 4 osztály. Már sokszor leírtam: a négyosztályos állami általános (elemi) iskola tökéletes volna. A végén lehetne egy záróvizsga: aki az alapokat sem tudja, nem léphet tovább. Tökéletesen igazad van: ez még 80-as IQ-val is abszolválható.

Ma már a társadalom (idehaza is) 90%-a él azon a tudati és anyagi szinten, amelyen nem engedni elkallódni a gyerekét és be fogja íratni valamelyik nyolcosztályos középiskolába. Az a 10% meg akkor is elkallódik, ha nyolc éven át tömik a fejét számára érdektelen információkkal. A jó tanároknak ebben a struktúrában az volna a kiemelt feladatuk, hogy az okos, de szegény sorból érkező gyerekeket kiemeljék, a jövőjüket egyengessék, mondjuk alapítványi támogatások célzott odaítélésével.
G. Nagy László 2024.02.07 15:45:03
@Tesz vesz XVI.:

"kérlek mondd el mik a problémák a a Sargentini-jelentésben"

teveszmek.blog.hu/2018/09/13/_nem_zorog_a_haraszt_ha_nem_fujja_a_szel
  Egy éve hunyt el Tamás Gáspár Miklós, ennek emlékére a Partizán közzétett egy 2020-ban készített, eleddig kiadatlan interjút. Esküszöm: minden egyes mondatnál a falat kapartam. TGM kapcsán mindig az a kérdés motoszkált bennem, hogy egy ennyire művelt, s hitem szerint jó szándékú ember miként…..
G. Nagy László 2024.02.01 12:06:52
@cvsvrs:

1. Természetesen bankok nélkül is működhetne a kapitalizmus - elvileg.

2. Bankok már léteztek a számlapénz kialakulása előtt is. Még csak bankjegy sem kell hozzá: ha mindenki mindenkinek aranyérmékben fizet, akkor is van funkciója a banknak, nem is egy.

3. Mivel a kapitalizmus SZABAD GAZDÁLKODÁST jelent, így csak elvi lehetőség a bank nélküli kapitalizmus. Azonnal létrehozna egy élelmes vállalkozó egy bankfiókot - ahogy meg is tették anno -, hiszen a hitel a fejlődés egyik motorja, s nyilván van rá piaci igény.

Ez ilyen végtelenül egyszerű. Néha elolvashatnád, amit írok, s reagálhatnál arra. Képtelen vagy odafigyelni a másikra és kapcsolódni hozzá, csak a saját nótádat fújod. Ebből csak sivár élet épül.
G. Nagy László 2024.02.03 22:50:48
@Reactor:

"Most képzeld el, ha ennél jóval többet is megtehetnének nyíltan! Akkor aztán végképp nem tudna senki megvédeni, és ellenszegülni se igen tudnál."

Önként, szabad akaratomból szerződtem a céggel. Az én felelősségem egyedül. Senki másé. Nem kényszerített senki. Egy éjjeliőr állam esetén pont ugyanígy lenne. Nem tehet meg velem egyetlen cég sem olyat, amire én nem mondok igent. Tudok ellenszegülni - egyszerűen nem szerződöm azzal, akiben nem bízom.

Semmi sem olyan fontos, mint hogy felnőjünk végre, s felelősséget vállaljunk a tetteinkért.
G. Nagy László 2024.02.05 16:58:52
@MEDVE1978:

"Ez egy rosszkedvű társadalom, amely beletörődött, hogy így kell most élnie. - Ebben a posztíróval nem értek egyet."

1. Amit TGM mond az nyilvánvaló baromság. Olyan nincs, hogy egy társadalom - amely négyévente, vagy még gyakrabban szabadon választhat - beletörődik a sorsába. Idehaza sem ez a helyzet. (Ez a részét érintetted is a kommentben.)

2. A magyar néplélekben van valami ezeréves búskomorság. A himnuszunk sem vidám (bár kétségkívül gyönyörű és felemelő). A legtöbben szeretnek panaszkodni, fikázni, zsémbelődni. Ha elutazunk Spanyolországba, vagy Görögországba, azt fogjuk látni, hogy az ottaniak mintha jobban szeretnének élni, többet nevetnek, nagyobbakat mulatnak. Én e téren kívülálló vagyok. Folyton vigyorgok és arról beszélek, hogy az élet szép. Whiskyt iszom és nem pálinkát, s magyar népzene helyett is inkább bluest, countryt és rock 'N rollt hallgatok. TGM talán erről beszél, de itt fontos volna, hogy ne a mediterrán népekhez hasonlítsuk magunkat, hanem korábbi önmagunkhoz.

3. Én nem ismerek olyan statisztikát egyet se, amely arról árulkodna, hogy a magyarság általános kedélyállapota stagnálna, vagy romlana. Az életszínvonal nő, a szegénység rohamosan csökken. Fásultság talán csak azokban van, akik gyűlölik Orbánt. Vagyunk viszont pár millióan, akik lelkesen mozdulnak, ha kell. Ilyen nagyon régen volt a magyar történelem során.
Liberatórium Mi is a tét? 2024.02.03 14:37:35
Drága jó miniszterelnök urunk minden pénteken néphülyítési előadást tart. Ez nem nagyon szokta megütni az ingerküszöbömet, bár manapság már olyan magasan van, hogy ezt nem is könnyű. Most sikerült. Szerinte mindenki megőrült és háborús lázban ég. Egyedül ő helikopter akar békét. Ezért is szajkózza…..
G. Nagy László 2024.02.04 00:10:35
Attól tartok, hogy jó pár kérdésben tévedsz.

"Ennek a háborúnak 3 lehetséges kimenetele van mindössze:
- Ukrajna megszűnik létezni
- Oroszország letesz arról a célról, hogy Ukrajnát megsemmisítse
- nincs harmadik. Bármilyen területi kompromisszum csupán az első kettő elhalasztását jelenti."

Ennek semmi alapja nincsen. Még ha igazak is a kiindulópontjaid a két fél motivációit illetően, akkor is területi kompromisszum lesz a vége. Ez már a háború kitörésekor is nyilvánvalónak tűnt - ma egyre inkább az.

"Ukrajna támogatásának sokkal mélyebb oka van, ez pedig, hogy nem akarják legitimálni a hódítás jogát."

Hitem szerint ez egy végtelenül naiv megközelítés. Természetesen ez is benne van a pakliban, de aligha ez a döntő. És nem csupán azért, mert kurvára nem hiszek a fényes nyugat erkölcsi tisztaságában, hanem azért is, mert minden információ szerint vér és áldozat nélkül is rendezhető lett volna a konfliktus. Ha mindenféle katonai művelet nélkül egyszerűen csak népszavazást írtak volna ki a kérdéses területek hovatartozását illetően, annak eredményét az oroszok aligha kérdőjelezték volna meg. Ez esetben a hódítás szóba sem jön, csak a békés határrendezés.

Sok igazság van abban, amit írsz, de ettől még érzékelhető, hogy végtelenül elfogult vagy. Tényleg úgy csinálsz, mintha az USÁ-nak semmi szerepe nem volna a konfliktus kirobbanásában és dagasztásában. Ez a féloldalasság fals és hiteltelen narratívát eredményez. Itt nem a jó és a rossz harcát látjuk, ahogy te kívánod láttatni. Mind a két oldal vastagon sáros.
G. Nagy László 2024.02.04 10:39:31
@Lord_Valdez: A Hamasz primitív terroristák fanatikus gyülekezete. Az oroszok civilizáltságát és szellemi nagyságát sem kívánom túlértékelni, de azért ég és föld a kettő. Putyinék sokkal pragmatikusabbak annál, mint ahogy láttatni kívánod.

Szerintem csupán a progresszív narratíva fantázia szülte része, hogy Oroszország megállíthatatlanul terjeszkedni akar. Ennek még a birodalmi logikát feltételezve sincs túl sok értelme. A területi kompromisszum egy jól körülírt békeszerződés mellett hosszú időre szavatolná a békét.