Regisztráció Blogot indítok
Adatok
G. Nagy László

386 bejegyzést írt és 5711 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A Fidesz kedden alaptörvény-módosítást kezdeményezett. A történelmi hagyományokat szem előtt tartva a megyét ennek szellemében vármegyének; a kormánymegbízottat pedig főispánnak neveznénk. Nem meglepő, hogy napok óta ettől hangos a magyar sajtó. Alig három hónapja még az volt a mondás, hogy…..
G. Nagy László 2022.06.29 00:17:04
@Lord_Valdez:

"Anno Mussolini is fejébe vette, hogy visszaállítja a Római Birodalmat"

Mussolini egy büdös komcsi volt, aki a vöröset barnára festve kitalált egy beteg és embertelen rendszert, illetve összeállt Hitlerrel. Minden hibát elkövetett, amit ember csak elkövethet, a Római Birodalom iránti nosztalgiája volt a legapróbb ezek közül.

"Ezzel az a legnagyobb baj, hogy a nosztalgiából ritkán sül ki bármi előremutató dolog"

Ez egy totálisan megalapozatlan kinyilatkoztatás. A dolgok értékét nem az dönti el, hogy valami régi, avagy új. Hanem hogy használható, vagy sem. Ha a régi csajom jobb, mint az új, a nosztalgia helyénvaló, sőt a visszatáncolás is áldásos lehet.

"A vármegye kifejezés nem erőt sugároz, hanem anakronizmust."

Értem, hogy neked nem, de másnak talán igen. Ezek szimpla érzelmi töltetek, fogadjuk el, hogy sokféleképpen reagálunk ugyanarra a jelenségre, kifejezésre. Egy vega is másképp néz egy sztékre, mint jómagam...
G. Nagy László 2022.06.29 09:20:29
@Lord_Valdez:

"Nincs nagy esélye, hogy másodjára jobban fog elsülni. "

Én ezt elfogadom, mindazonáltal két kiegészítést mindenképpen tennék.

1. Ami a párkapcsolatokat illeti: elég sok olyan barátom van, akik fiatalon szakítottak a tartós barátnőjükkel, majd egy-lét hónap, vagy év után visszatáncoltak, összeházasodtak és azóta is - húsz-harminc éve - együtt vannak. Létezik, vagy létezhet az útkeresésnek egy ilyen "tékozló fiús" szakasza, amikor beleszagolsz a világba, és rájössz, hogy sehol sem jobb és visszatérsz a kikötődbe.

2. A hazai közéleti viszonyokat nem az effajta, önkéntes útkeresés jellemzi. Két világháború és pár évtized szocialista diktatúra térítette le az országot a saját útjáról. Itt minden visszatáncolásnak lehet értelmes és megfontolandó alapja. Mondom ezt úgy, hogy a magam részéről - Lázár Jánossal egyetértve - a modernizáció hívének vallom magam.
G. Nagy László 2022.06.29 11:47:47
@IdomitottFoka: Ez nem ilyen egyszerű. Természetesen van felelősségünk mindkét esetben, de valójában kurvára nem akartunk háborúzni. Tisza István volt az EGYETLEN a Monarchia minisztertanácsában, aki hosszú ideig következetesen a béke mellett érvelt.

Amit muszáj látnod: a mai Magyarországon a jobboldali politikusok - szemben a rettentően tudatlan ellenzékiekkel - meglehetősen jól ismerik a történelmet. Ez az intellektuális különbség nem csupán arra jó, hogy vonzóbbak a választók szemében, de arra is, hogy pontosan ismerik a múlt hibáit. Orbán nem véletlenül fekete bárány az EU-ban: egyszerűen nem hagyja, hogy olyan faszságokba belerángassák az országot, mint amikbe a múlt században többször is. Pont Orbán és a Fidesz-kormány a biztosíték arra, hogy ugyanezeket a tragikus lépéseket ne kövessük el többé.
  Két hete mindenki a 99 esztendős Henry Kissingerről beszél, miközben évek óta alig hallani róla. Most megszólalt Davosban, a Világgazdasági Fórumon, és nagyon úgy tűnik, hogy meglátásai a háború kapcsán erősen szembemennek a mainsteam gondolkodásmóddal.   Az egykori legendás külügyminiszter…..
G. Nagy László 2022.06.14 08:42:01
@gigabursch: @Lord_Valdez:

"Na! A liberalizmus nem ideológia?"

"Ez mondjuk önellentmondás. A liberalizmus egy ideológia"

A liberalizmus azt hirdeti: virágozzék minden virág! Ez valójában az ideológiamentesség szabadsága. Hívhatjátok ideológiának ezt is, de az én ízlésemnek ez nem megfelelő. Az ideológia ugyanis az én értelmezésem szerint MINDEN ESETBEN tiltó, elnyomó. A liberalizmus azt hirdeti: virágozzék minden virág! A különböző ideológiák pedig ezzel szemben rámutatnak azokra a virágokra, amelyek nem virágozhatnak, és erőszakkal elfojtják azokat. Az IDEOLÓGIA valójában az a MAGYARÁZKODÁS, amivel a saját erőszakosságukat indokolják.

Egyetlen példa: az UEFA tavaly megbüntette a magyar válogatottat, többek közt egy "LMBTQ? Danke, nein" felirat miatt, miközben német szurkolók simán feltarthatták a szivárványos zászlóikat. Ezt hívják ideológiai részrehajlásnak, amelyet az UEFA évtizedeken át kerülni kívánt. És ahol az ideológia felüti a fejét, ott a tiltás és a büntetés is megjelenik. Szégyenteljes és elszomorító.
G. Nagy László 2022.06.15 13:10:16
@IdomitottFoka: "12 éve (vagy egy kicsit több) h a liberalizmus definícióját a progresszívek elvetették és a saját tevékenységüket nevezték el vele."

Pontosan.

Én is megpróbáltam. Elneveztem magamat karcsúnak és szemtelenül jóképűnek. Nekem sem hiszik el...
G. Nagy László 2022.06.19 19:47:21
@grundigg:

"Ahogyan az is a múlt, hogy ez nem egy direkt politikai blognak indult, magánélet, párkapcsolat pl. sokkal hangsúlyosabb volt, mint a közvetlen politika."

Megtisztelő, hogy ilyen szinten nyomon követed szerény munkásságomat, őszinte és hatalmas köszönet érte. Valóban így van, ahogy írod, több most a politika és progressziókritika, ám még így is 13 posztot írtam idén, amelyek egyéb témájúak, vagyis minden harmadik írás politikailag semleges. Pedig van háború, voltak választások is... Három különböző oka is van, hogy miért változtak ezek az arányok.

1. Mindig arról írok, ami épp érdekel. Covid idején vagy tucatnyi posztot írtam a járványról. Amikor a szomszédunkban kitör egy váratlan háború, aligha fog foglalkoztatni más.

2. A mainstream európai gondolkodás veszettül száguld a szélsőbal irányába. Én egy tapodtat sem mozdultam, minden korábbi gondolatom vállalható, de akármennyire is középutas liberális vagyok, ma már fasisztának számítok. Egyre több undorító megnyilvánulását látjuk a progressziónak. Még ma is van egy-két olyan téma, amiben vitám van Bayer Zsoltiékkal, de egyre kevesebb. Pont ez a szélsőbalra tolódás hoz létre egyre szélesebb egységfrontot a konzervatív-liberális oldalon.

3. Az Indexben is változások történtek. 2017-18 táján hiába írtam a migrációról, vagy más sikamlós témáról, még véletlenül sem rakták címlapra. Ma már sokkal nyitottabbak: szinte bármiről írhatok, nincsenek tabutémák. Szívem szerint már korábban is élénken politizáltam volna, de pár tucat, vagy legfeljebb pár száz emberhez jutott volna el.
  Van egy álmom: egy napon olyan világra ébredünk, ahol mindent a piac dönt majd el. Ahol árulhatunk bármit. Biozöldséget és egészségtelen, cukros édességeket; autót a kis srácoknak, rózsaszín pónit a lányoknak, s transzgender Barbit bárkinek, aki hajlandó pénzt áldozni rá. És ugyanígy:…..
G. Nagy László 2022.06.19 00:03:21
@Wildhunt: Nyilván nem, de pontosan tudjuk, hogy a kommunista vallás csaknem minden eleme a kereszténység parafrázisa. A prüdériát egy az egyben átvették az egyháztól.
G. Nagy László 2022.06.19 09:18:29
@Wildhunt: :)
G. Nagy László 2022.06.19 12:11:54
@Lord_Valdez: Nyilvánvaló, hogy tökéletesen értjük egymást.

"Az idegenekkel és szokatlan dolgokkal szembeni bizalmatlanság az ösztön."

Erről beszélek. Minél nagyobb a látható eltérés a te fajtád és az ismeretlen másik között, annál nagyobb a bizalmatlanság. vagyis: nem kell ismerni a rassz és a rasszizmus fogalmát ahhoz, hogy az ösztönszintű idegenkedés bekapcsoljon a más bőrszínűekkel szemben. Ezt egyedül a pozitív tapasztalás képes felülírni, az ideologikus sulykolás aligha.
Úgy tűnik, néha a bulvár is tartogat vaskos tanulságokat. Johnny Depp és Amber Heard pere a napokban zárult. A több mint öt éve tartó kálváriára Hollywood is ráharapott: a sztárpár válásáról és annak drámai fordulatairól exkluzív dokumentumfilm készül.   Röviden a tényekről: Heard családon belüli…..
G. Nagy László 2022.06.18 23:59:36
@Androsz: Nagy köszönet!
G. Nagy László 2022.06.19 08:13:44
@bordon:

"Az a vicc, hogy ezek a nemnormális nők, ha lenne eszük, akkor a férfi mellett maradva annak erőforrásait élethossziglan piócázhatnák. De nem, nekik az erőszak, kiidegelés és hiszti kell."

Ebben határozottan van igazság.
G. Nagy László 2022.06.19 08:14:59
@Pál Novák Kaposi: Ennyi költői finomság egyetlen kommentben...
  Évek óta azt látjuk, hogy a nyugati világ - a sokszínűség jegyében - kezd nyomasztóan egyszínűvé válni. Washingtontól Berlinig minden kormányzat, minden jelentős sajtóorgánum és csaknem minden nemzetközi szervezet pontosan ugyanazt az őrületet tolja. Csak nagy ritkán futunk bele üdítő…..
G. Nagy László 2022.05.29 14:41:06
@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"az igazság is rasszista."

Valóban. Afrika tucatnyi országa átlagosan (!!!) 70 alatt. Ez a kategória nálunk értelmi fogyatékosnak minősül.

"Az s gyanúm, hogy dgy ilyesféle felmérésben a magyarországi lakosság sem teljesítene jobban, tekintettel az ország lakosságának ma már min. 10%-át kitevő cigányságra. "

A cigányság a fehér nagyrasszhoz tartozik. A tapasztalataim azt mondatják velem: semmivel sem hülyébbek nálunk. Nagyon sok cigány haverom van a pókeres világból: kifejezetten értelmesek. Igaz, hogy elfogult is vagyok velük, mert elképesztően drukkolok a cigányság felzárkózásáért, de nem kell kamuznom, vagy politikailag korrekt kommunikációt folytatnom, amikor leírom: nagyon jók a tapasztalataim. Ez persze a pesti cigányság, a krém.
G. Nagy László 2022.05.31 22:12:34
@ez a nevem senki: Románia a legdurvább...
G. Nagy László 2022.05.31 22:14:08
@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Ő a pókerező cigányokat ismeri, ez egy elég alapos válogatás."

Ez így igaz. Szűk, de elég értelmes halmaz.
    Sokan osztják Rolf Dobelli, a svájci író gondolatát, aki szerint nem érdemes általános elveket és alapigazságokat keresni a létezéshez. A magam részéről sokkal inkább Jordan B. Petersonhoz csatlakozom, aki a 12 szabály az élethez - így kerüld el a káoszt! című művében meggyőzően igazolja, hogy…..
G. Nagy László 2022.05.30 22:24:25
@Iván Gábor IGe:

Igazán megtisztelsz, de nem biztos, hogy tetszést arat nálad a válaszom. Ez a tíz ugyanis mind jézusi iránymutatás:

1. Szeresd embertársadat, mint önmagadat!

Az érzelmi felszabadulás azt jelenti, hogy világossá válik számunkra: a másik kárára sosem tudjuk kielégíteni az igényeinket. Csakis azok a kapcsolatok gyümölcsözők, amelyekben mindkét fél szükségletei kielégülnek. Ne tégy olyat a másikkal, amit te sem vennél jó néven!

2. Tedd vissza hüvelyébe kardodat! Aki kardot ragad, az kard által vész el.

Erőszakmentesség. Az agresszió alkalmazása mélyen erkölcstelen. A morál ott kezdődik, hogy emberi interakcióink során nem alkalmazunk kényszert.

3. Ne ítélkezzetek, hogy fölöttetek se ítélkezzenek!

Az erőszakmentesség kiterjesztése. Az emberi értelem legmagasabb szintje az, amikor már mindent értékelés és ítélkezés nélkül tudunk megfigyelni. Az életidegen kommunikáció egyik fajtája az olyan morális ítélet, amely azt feltételezi, hogy akiknek a viselkedése nem a mi értékrendünkhöz igazodik, az hibás vagy rossz ember.

4. Legyetek éberek, mert nem tudjátok sem a napot, sem az órát!

Az éber ember tudatos, felkészült, nyitott, elfogadó. Nem ítélkezik, csak megfigyel, dacára annak, hogy tisztában van a dolgok kettősségével. Konkrét célkitűzései vannak, ismeri képességeit, hiányosságait, és folyamatosan fejleszti magát. Nem rabja az érzelmeinek, képes irányítani azokat a saját elgondolásai mentén. Túllép azon a beállítódásán, hogy csak egy válasz létezik, és csak az lehet a helyes.

5. Legyetek tökéletesek!

Hozzuk ki magunkból a maximumot! Törekedjünk összetett személyiség kialakítására és teljes értékű létezésre! Jellemezze életünket az önfeledt aktivitás, merjünk kockázatot vállalni és kimozdulni a biztonságosnak tűnő komfortzóna mélyéről. Jézus egészen direkt módon arra buzdít bennünket, hogy váljunk azzá, amivé potenciális adottságaink szerint válnunk kell. A legapróbb bizonytalanság sincsen benne, hogy képesek vagyunk-e rá.

6. Ne aggódjatok a holnap miatt, a holnap majd gondoskodik magáról!

Hit, remény és pozitív gondolkodás. Optimizmus mindenekfelett!

7. Ha valaki közületek első akar lenni, legyen mindenkinek a szolgája!

Szolgának lenni – jézusi értelemben – azt jelenti, hogy egy gyümölcsöző emberi interakcióban mi legyünk azok, akik dominánsak, mi tegyük meg az első lépést, és mi irányítsuk a kapcsolat alakulását, mindvégig ügyelve arra, hogy mindkét fél szükségletei kielégüljenek.

8. Legyetek olyanok, mint a gyermekek!

Feltétel nélküli bizalom, az önátadás képessége, játszmamentes őszinteség és felszabadult, tiszta, semmihez sem fogható gyermeki öröm. Ezek nélkül esély sincs a boldogságra.

9. Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak!

A megbocsátás elsősorban saját pszichológiai szükségletünk. Bizonyos, hogy aki bosszút melenget, az maga tartja sebeit nyitva.

10. Legyetek ti a föld sója!

Tegyük jobbá a világot! Segítsük a békés és együttműködő attitűd terjedését! Éljünk úgy, hogy az bárki számára vonzó és hiteles például szolgáljon!
G. Nagy László 2022.05.31 07:36:37
@Iván Gábor IGe:

"Nincs vele gondom, mert tudományos tény, hogy csak kitalált mítoszalak és ezeket az elveket korábbi vallásokból plagizálták és rakták össze. Tehát jómagam így tekintek rá. Úgy meg eléggé rendben lévő."

A lényeget tekintve egyetértünk. Én biztosan nem kívánok igazságot tenni a történészek között - megoszlanak a vélemények. Megítélésem szerint nincs túl nagy jelentősége, hogy Jézus személye valós, vagy csak kitalált karakter. A tanítása tömény buddhizmus, ami nagyon oké.
G. Nagy László 2022.05.31 07:41:08
@Wildhunt:

"JP pontjai egyenként, sorban megvalósítható utasítások, nem sima elvek. Annyira nem, hogy mindegyiket meg tudja indokolni evolúcióbiológiai és klinikai pszichológiai alapon. "

Ez így van, de ebben a jézusi pontok sem különböznek. A listák bővíthetők - és én sem javasolnék olyat senkinek, ami szembemegy az evolúcióbiológiával, vagy a klinikai pszichológia felismeréseivel.
  Én sem érthetek mindent. Létezik egy sor olyan jelenség, amely előtt totál bambán állok, s el sem tudom képzelni, hogy mire jó, kinek tetszik, mitől van egyáltalán létjogosultsága. Ilyen a szájfeltöltés, a rajzolt szemöldök, a műköröm, a musical, a balett és a marxizmus. Továbbá ilyen az…..
G. Nagy László 2022.05.25 08:47:19
@Wildhunt:

"A sorrendet, ami az egészséges személyiséghez vezet, ebből a háromból, csak fordított sorrendben rakjuk össze"

Érdekes, amit írsz és nagyon sok igazság van benne, csupán apró észrevételeket tennék.

CSALÁD - Elvileg - ha nincs tudatos társadalomrombolás - e szegmensnek erősödnie kéne. Aki jó mintát kapott otthonról, az bizonyára ugyanezt viszi tovább; aki pedig rosszat, azok egy része intelligens lázadásból más utat jár majd, mint a szülei. Vagyis összességében egyre harmonikusabb és szeretőbb családok jellemzik a szabadon fejlődő társadalmakat.

HAZA - Létezik ennek pátoszos, érzelmi oldala is, de a lényeg valójában az a pragmatizmus, ahogy Orbán gondolkodik: a magyar állampolgároknak legyen minél jobb az életminősége. A fene se akar a Real Madridhoz igazolni, ha a PSG-ben is megkap mindent...

ISTEN - a vallásosság lehet áldás és átok is. Ha az istenkeresés már csupán hab a tortán; ha csak egy kiegyensúlyozott, stabil értékrendű létezés legfelső kalandozása a Maslow-piramison, úgy tök oké. De amikor mindent a vallásból vezetünk le - ilyen az iszlám, ilyen a náci, a kommunista és a progresszív vallás is - akkor ott pusztítóan nagy a baj.
G. Nagy László 2022.05.25 09:07:32
@Leylandi: Egyetlen gondolatoddal sincs vitám, de azért merem remélni, hogy a genetikailag torzak csak nagyon szűk szeletét adják a társadalomnak.

Jómagam a Káin-jelenséget a feldolgozatlan frusztrációból vezetem le:

teveszmek.blog.hu/2022/03/21/_isten_is_a_munkara_fizet
teveszmek.blog.hu/2021/03/01/_ovakodj_attol_hogy_fenyuzzessel_irigyseget_kelts
G. Nagy László 2022.05.25 11:59:06
@GyMasa:

"Ezzel csak az a baj, hogy az a kép csak az ö fejében "eredeti" és mutat "valós harmóniát"..."

Nézd meg a nyolcvanas-kilencvenes évek nyugati világát! Az éles szeműek már akkor is látták a romlás jeleit, de azért az még egész elfogadható atmoszférának tűnt, jóléttel, szabadsággal. A valóságtagadó balosok ehhez a képhez ragaszkodnak. Ez létező valami, de már a múlté.
  Hosszú évszázadok óta folyik a vita akörül, hogy erkölcsi törvényeink isteni eredetűek, avagy nagyon is emberi kreálmányok. Igazságot aligha tehet bárki is ez ügyben, eltűnődni ettől még nem árt a kérdés felett.   A vallásos konzervatívok a felvilágosodás óta méltatlankodnak már a felvetésen…..
G. Nagy László 2022.05.20 08:40:21
@Wildhunt: Igen, ezt hívják buddhizmusnak. Az ókor barbár, kis-ázsiai embere nem tudott másban gondolkodni, csak elnyomásban, alá-fölérendeltségben. Ma is vannak sokan, akiknek nem megy, akiknek minden a hatalomról szól. Vegyük észre, hogy Jézusnak is volt hatalma, de ez nem katonák szuronyaira, nem erőszakra, nem formális parancsokra, vagy emberi hierarchiára épült. Jézusnak úgy volt hatalma, mint egy rocksztárnak: lenyűgöző volt, amit és ahogyan közölt. Ez két merőben más hatalom - mégis mindkettő földi, abszolút e világi.

A magam részéről megvetek minden olyan hatalmat, amelyet agresszió tart életben, és istenítek minden olyat, amely kényszer nélkül hódít.
G. Nagy László 2022.05.20 21:42:38
@Hartrigel:

"Szerintem génekkel meg evólúcióval magyarázni az erkölcsöt 100%-ban, azért csalóka, mert akkor mivel magyarázzuk, hogy ilyen nagy eltérések képesek lenni közöttük. Hát nyilván kultúrával, neveltetéssel."

Az evolúciót nehéz lesz kihagyni az összképből, mert akár a génekről, akár a kultúráról (mémekről) beszélünk, ezek fennmaradása, terjedése, vagy eltűnése mind az evolúció hatása. Igazad van: a neveltetés, a szocializáció, az adott kultúra sokat számít. Még a civilizált társadalmakon belül is sokan vannak például olyanok, akiknek a magántulajdon szentsége mit sem számít.

" Abban sem hiszek, hogy ha egy társadalom nem a legjobb verzióban él ne tudna fenn maradni"

Nyilván fenn tud maradni, de kurva nagy szívás rabszolgának születni bárhová :)
G. Nagy László 2022.05.22 09:24:13
@Hartrigel:

"Az út valahol a kettő között van."

Sok igazság van abban, amit írsz, ezzel is egyet tudok érteni.

"egyensúlyozni kell, a Szovjetunió meg a Dickens regény között."

Nem megyek bele mélyebben, hiszen a korábbi 380 blogbejegyzésem zömében valójában ezt a kérdést járom körbe, de a személyes ízlésemnek az volna a legmegfelelőbb, ha az állam szerepe nem nőne 10-20% fölé. Elképesztően nagy a kockázata annak, hogy egy nagyra nőtt állam rossz kezekbe kerülve borzalmas pusztítást okoz. Orbánt jó vezetőnek gondolom, de ez a centralizált NER világ egy időzített bomba; egyenesen katasztrófát jelentene, ha Gyurcsányék örökölnék meg. Minél kisebb az állam, annál hatékonyabb a gazdaság, annál igazságosabb a társadalom működése, és annál kevésbé van jelentősége, hogy ki van épp kormányon. (A jelenkor egészen kivételesen abszurd, százfelől támad a káosz. Háború, pandémia, progresszív őrületek, brüsszeli faszságok, az Európai egyesült Államok lázálma... ma tényleg nem árt, ha határozott az országvezetés.)

Ami Dickens világát illeti: Marx őrülete azért tudott népszerűvé válni, mert a kizsákmányolt munkás képe beleégett az emberek retinájába. Arról már kevesen beszélnek, hogy a vidéki, föld nélkül maradt nincstelenek tízezer számra költöztek a városba, mert még a korai kapitalizmus valóban embertelen ipari világa is megváltást és felemelkedést jelentett számukra a korábbi életükhöz képest.
  A közelmúltban alaposan a fejünkbe verték, hogy az emberi társadalom milyen elnyomó módon működött évezredeken át. A patriarchális közösségekben az erkölcsi szabályokat a férfiak írták, s a vad feministák szerint ma sincs ez másképp. A nők továbbra is kisebbségben vannak a törvényhozásban és a…..
G. Nagy László 2022.05.08 16:20:16
@Almandin: "Kifelejtetted a morális tartást, elveket. Úgy nézed az embereket, hogy ha megtehetnék, mind meg is tennék azt, amit a fantáziájukban átélnek. Nos, sok ember képes az ösztöneit uralni. "

Nyilvánvalóan igazad van: sokan uralják az ösztöneiket. A kérdés csak az, hogy helyesen teszik-e. A fizikai agresszió ösztönét természetesen érdemes kordában tartani, de a szexualitás esetén erről nem vagyok meggyőződve. Pont arról feledkezel meg, ami a poszt egyik fő állítása: a jelen korszellem erkölcse a női habitusra épül. Elképesztő könnyű egy nőnek a mai korszellemben erkölcsösnek megmaradnia, szemben a férfivel. Olyan ez, mintha valamely istenségre hivatkozva bevezetnénk a kötelező szombati sörfogyasztást. A férfiak túlnyomó többségének nem okozna gondot, de a csajok nagy része szenvedne, mint a kutya, és igyekezne átírni a parancsolatot rozéra, vagy koktélra...
G. Nagy László 2022.05.16 00:11:55
@Rubasov et.:

"A megfejtés: legalább 2 szintkülönbség a férfi javára, és nincs játszmázás. Hidd el gazdag, befolyásos, hatalmas és emellé még valahogy ki is néző férfiak hírből sem tudják, hogy mi az a játszmázás."

Szerintem csaknem minden nőből előtör előbb-utóbb a játszmázás, még akkor is, ha a pasija három szinttel áll fölötte, de nem is.ez a lényeg. Értem és nagy vonalakban igaznak is gondolom, amit írsz. Ugyanakkor muszáj bevallanom azt, hogy nem vagyok sem dúsgazdag, sem különösebben befolyásos, sem pedig egy Brad Pitt. Egy tízes skálán körülbelül hat pontot kapnék, ha minden paramétert figyelembe veszünk, ugyanakkor rá sem bírok nézni a négyes kategóriájú csajokra. Bárkivel volt dolgom eddig, az minimum 6-7 pontos nő volt. Hidd el: megéri a folyamatos tesztelést...
G. Nagy László 2022.05.16 10:44:19
@Almandin: Ezeket már ezerszer átbeszéltük, nem szeretném ismételni magam. Természetesen vannak szubjektív elemei egy értékítéletnek, ám ez többnyire a kisebbik szelet. A meghatározó elemek jól mérhetőek és körülírhatóak, akár fizikai, akár státuszbéli, akár pszichikai jellemzőről van szó. Nem mellesleg: a játszmázásra való hajlam is egy negatív tulajdonság, nem fogsz találni egy olyan őrültet sem, aki ezt vonzónak ítéli.

Jómagam 25 éve vagyok együtt az asszonnyal, a gyerekeink már kamaszodnak. Soha nem játszmázunk, de a tesztelgetés még nagy ritkán megjelenik. Ösztönkésztetés, nincs vele semmi bajom. (Egyébként is: egy kapcsolatban elég egy józan fél, aki nem hajlandó belemenni semmiféle játszmába. A másik gyenge próbálkozásai itt véget is érnek.)
  Egészen bicskanyitogató, ahogyan a nyugati nagyokosok kioktatnak bennünket demokráciából. A jelenség egyáltalán nem új; évtizedek óta lenézően osztogatják az észt, hogy miképp is kéne élnünk. Ami megváltozott: ma már a formára sem adnak. Ma már úgy dirigálnak és úgy kérnek számon, hogy a…..
G. Nagy László 2022.05.05 11:19:42
@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Az ily módon tudatosan kiprovokált feszültségek és agresszió ui. további ürügyet szolgáltat nekik, további igazolást, hogy még durvábban folytassák"

Valóban.
G. Nagy László 2022.05.05 11:26:00
@GyMasa:

"Szóval, ha ez szerinted normális, akkor nálad valami nagyon nincs rendben agyilag!
Igenis az az alap, hogyha nekem az iskolában ilyet akarnak a gyerekemnek tartani, akkor:
- Mindenképpen akarom látni az anagot, amit elö fognak adni.
- Fenntartom a jogot, hogy ne engedjem meg a gyerekemnek ezt az elöadást
- Esetleg jelen is szeretnék lenni az elöadáson.
Ezekkel a feltételekkel lehetne felvilágosítani, de valahol a 12 éves kor felett.
Amelyik gyerek pedig úgy érzi, hogy nem hetero, az menjen el diszkréten az iskolapszichológushoz, aki pont azért van ott, hoyg az ilyen helyzetekben segítsen!
Ez a téma nem tartozik az egész osztályra!"

Pontosan. Ez a normális, az épeszű megközelítés. Az inga tökéletesen középen: nincs benne semmi tolakodás és semmi kirekesztés. Tényleg nem értem, hogy a JÓ SZÁNDÉKÚ balosknak mi ezzel a gondjuk.
G. Nagy László 2022.05.05 12:55:24
@GyMasa:

"Musk mutatta igen jól meg, hogy mi a helyzet a "középpel"

Ez nagyon-nagyon találó. Baszki, négyszáz blogbejegyzést írok a téma kapcsán, a faszi meg lerajzolja két perc alatt... Zseni.
  Érdekes korban élünk. Derékig járunk a digitális forradalomban, amikor minden az automatizációról, a smart technológiákról és a mesterséges indelligenciáról szól, miközben reneszánszát éli az egyik legősibb művészeti ág, a testfestés. Napjainkban minden ötödik amerikai visel valamiféle…..
G. Nagy László 2018.05.11 21:55:26
@Txtutyi: Halvány fogalmam sincs, hogy mi juttatott erre a következtetésre.

Az a helyzet, hogy kb. hatvan bejegyzést raktam fel eleddig, s azok jó egynegyede valóban valláskritikai céllal íródott. Semmi szükségem rá, hogy "akármilyen" témákat előrángassak csak azért, hogy rámutassak a kereszténység - vagy bármilyik más vallás - gyenge pontjaira.

Ez az írás pont az, aminek látszik, egy rövid eszmefuttatás a tetoválás kultúrája kapcsán. Ha egyetlen mondatba kéne összesűríteni a teljes posztot, az így festene: A tetoválásnak semmi köze a morálhoz, hanem tisztán esztétikai kategória, vagyis megítélése is kizárólag az esztétika oldaláról történhet.

Azt írod: kár érte. Mivel kapcsolatban maradt hiányérzeted? A teteválás művészetének szélesebb feltárását hiányolod, avagy a morális kitérővel van problémád?
G. Nagy László 2018.05.12 17:09:22
@Txtutyi:

1. Ha ismersz olyan hitelt érdemlő kutatást, amely a tetoválások számát és az iskolai végzettséget veti össze, kérlek, oszd meg velem! Majdnem biztos, hogy igazad van egyébiránt. A felmérések szerint a magyarországi börtönök lakói közel kilencven százalékban tetováltak, s feltételezhetjük, hogy többségük nem magasan kvalifikált.

2. Azon túl, hogy az utóbbi évtizedekben nagy divatja van, a tetoválás alapvetően egy vallási-misztikus-babonás szokás, ahogy a poszt címe is mutatja. Minél primitívebb szinten áll egy adott kultúra, annál inkább hajlik a vallásosságra és a tetoválások viselésére is.

3. Ez a poszt a legkevésbé sem alázza sem az egyházat, sem a Bibliát. Azt a fajta ostoba szemléletet ugyanakkor nagyon is ostoroznám, amelyik azt tartja, hogy a testünk nem a sajátunk. Ugyanis ez az a primitív megközelítés az, amely legitimálta a rabszolgaságot és a röghöz kötött jobbágyság intézményét. Az emberi méltóság alapja, hogy a testem az enyém és korlátlanul birtoklom. Többnyire olyanokról írok, ami etikátlan, függetlenül attól, hogy valamely vallás vagy világi ideológia az.

4. Egy fasisztától, egy iszlám-hívőtől, egy kommunistától nem várom el, hogy erkölcsös legyen, mert az egész filozófiája a legmélyebb erkölcstelenségben gyökerezik. Egy kereszténytől annál inkább elvárnám, tekintve, hogy a jézusi tanítás maga a nagybetűs MORÁL. Nem véletlen, hogy haragszom erre a végtelenül elcseszett kereszténységre.
G. Nagy László 2022.05.02 22:02:04
@metata: Értem, amit írsz, nem is vitatom az igazságát. Azonban a képzőművészeti motívumok - azon túl, hogy az önkifejezésről szólnak - a testen, a legintimebb felületünkön viselve elsősorban azt a funkciót töltik be, hogy esztétikusak. Tök mindegy, hogy mi a tetoválások történelme, jelentése, rejtett üzenete. Ha emeli az érintett szexuális vonzerejét, úgy jó a tetoválás. ha rombolja azt, úgy pocsék.
téveszmék "Ne fürgyé' le!" 2022.04.27 11:42:12
"Büdös a diszkó, én nem bírom, Büdös a sajt, de ettől finom. Büdös a lány, hát hazamegyek, Büdös a meló mindenkinek..." (Hobo Blues Band: Illatos dal)   A német Bild magazin pár napja azzal állt elő, hogy kevesebbet kéne zuhanyoznunk. Ha ugyanis spórolunk az energiával, azzal közvetlenül…..
G. Nagy László 2022.04.28 08:23:41
G. Nagy László 2022.04.28 08:34:47
@Lord_Valdez:

"A vízzel legalább elméleti szinten tudsz valamit kezdeni. A vizet majdnem tökéletesen lehet reciklálni, ha nagyon muszáj (akár ISS szinten is). Az energia viszont olyan, amit elhasználtál, az el van használva örökre."

Ez is abszolút igazság. Viszont: hosszútávon - szerintem - csakis technológia kérdése, hogy akár 100%-ban zöld energiával működjünk. Csak a Nap tízezerszer annyi energiát sugároz a Földre, mint amennyi az emberiség teljes felhasználása. Csak jelenleg még a töredékét sem hasznosítjuk. És akkor még a többi megújuló természeti energiaforrásról még nem is beszéltünk. Az unokáink talán már másképp élnek majd. Csakhogy ezek az idióta németek tíz perc alatt akarják megváltani a világot. Már megint.
G. Nagy László 2022.04.28 11:02:38
@Sir Gombóc: "A hülyeségbe"

Kifejtenéd? Ez így csak szimpla trollkodás.
     Immáron csaknem hetven éve annak, hogy popzenéről beszélhetünk. (Egyesek szerint van az száz is, jómagam azonban a Rock around the Clock című kultikus sláger megjelenését, 1954. május 20-át tekintem startpontnak.) A mögöttünk hagyott évtizedekre visszatekintve azt kell mondanunk, hogy…..
G. Nagy László 2022.04.21 12:27:29
@metáncsávó: A Simple Minds valóban kiemelkedő csapat, és a U2-val való összevetés a hangzás miatt is adekvát volna. Mindenesetre szerintem - bár elég kommersz az ízlésem - a legjobb lemezük az 1995-ös. A She's a River, a Hypnotised és a Seven Deadly Sin minden idők legjobb Simple Minds nótái nálam.
G. Nagy László 2022.04.21 17:01:25
@alöksz róz: Ebben van igazság bőven. A péntek esti fociderbire többen elhozzák a nagy kamasz fiaikat is. A múltkor az öltözőben beszélgettünk, s kiderült, hogy a 17 éves srácok még a U2-ról sem hallottak soha...

Ezzel együtt: létezik egy sor olyan zenei nagyság, akiknek a neve SOHA nem fog feledésbe menni, amíg él olyan ember a Földön, aki emlékszik a popzenére. A posztban említettek zöme ilyen.
G. Nagy László 2022.04.23 10:17:56
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Frankón 92 éves vagy? Hát sosem gondoltam volna. Annyira friss és fiatalos a gondolkodásod... Beszarás. (Maradjon ilyen friss és fiatal még sokáig...)
A kép Leonardo da Vinci és Mike közös munkája   Jézust elárulták, majd háromszor is megtagadták az utolsó vacsora éjszakáján. Igaz ugyan, hogy Márki-Zay Péterben nem sokan látták a megváltót, s talán saját magán kívül senki más nem hasonlította a Názáretihez, ám tény, hogy az utolsó éjszakán őt is…..
G. Nagy László 2022.04.14 08:56:07
@pátyi:

"Szerintem az a baj a hazai ellenzékkel, hogy nem ők "csinálják" a politikát, hanem a baloldali véleményvezérek, újságírók, celebek. Ők azok, akik kitalálnak valami okosat, sőt nem kitalálják, hanem követik a nyugati trendeket, utópiákat, ideológiákat. Erre a baloldali tömegek, fb buborékban élő emberek ráharapnak és erre kényszerítik a politikusaikat is."

Érdekes amit írsz, sok igazság van benne. Jómagam azt gondolom, hogy sem a kormányoldal, sem az ellenzék nem független a választópolgárok hétköznapi preferenciáitól, elképzeléseitől. Mindkettő igyekszik ezt jó marketingkutatóként felmérni és ezt figyelembe venni a programalkotáskor. A Fidesz ebben sokkal rugalmasabb, sokkal jobban rezonál a nép hangjára és mivel széles néptömegeknek kíván megfelelni, ez már önmagában is garancia arra, hogy a normalitást képviselje. Az ellenzék ugyanakkor - ahogy te is írod - egyrészt a progresszív elmebaj megszállottja, másfelől a cselekvési tervét az elmúlt 4 évben mindig Orbánhoz igazította, vele helyezkedett szembe. Mindkettő öngyilkos vezérlőelv, hiszen nyilvánvalóan szembemennek a többség akaratával.
G. Nagy László 2022.04.14 08:57:22
@chrisred: Nem CSAK ezek kellenek. De attól még ezek elengedhetetlenek.
G. Nagy László 2022.04.14 11:07:39
@eßemfaßom meg áll: Egyébként igen. Laci azt jelezte felém, hogy látta, olvasta a posztomat. Kifejezetten jólesik a látogatása, az pedig különösen, hogy az én posztom kedvéért kotorta elő azt a bizonyos nicket.
    Az igazi, fanatikus hívek szerint a keresztény tanítás kerek egész; konzekvens igazságok kincsesládája. Nem vagyok egyedül azonban azzal a gondolattal, hogy e dogmavilág rém következetlen; hittételei sok esetben nem csupán megmosolyogtatóak, de értelmetlenek, károsak, egymással ellentétesek is…..
G. Nagy László 2022.04.13 10:56:42
@cvsvrs:

"ez az ideologizálás."

Ellenkezőleg. Ez az ideológiai máz lehántása és elvetése.

"ettől vagy egy seggfej marketinges."

Megtisztelsz, barátom :)
G. Nagy László 2022.04.13 12:02:06
@cvsvrs:

"abból nem következik ilyenfajta praktikum. hogy a papokat is el kell tartani"

Én nem elsősorban erről beszélek.

Arról van szó, hogy vallásos körökben - és a mai progresszió is az - azt tanítják a gyereknek, hogy az önfeladás jó dolog. Hogy adja oda a játékát a másiknak akkor is, ha azzal épp ő játszana. Majd később: mondjon igent a tömeges migrációra és hagyja magát szarrá adóztatni, hogy abból a bevándorlókat eltarthassák. Hogy nincs joga az önvédelemhez. Hogy legyen jó mindhalálig. Hogy legyen kevésbé fehér... Ez mind vallási ideológia és mind hazug. Mind ugyanarról a tőről fakad.
G. Nagy László 2022.04.14 09:17:13
@cvsvrs:

"a "légy jó mindhalálig" története móricz zsigmond tolmácsolásában arról szól, hogy van nyilas misi. aki a gyermeki jóságot képviseli. mert azt tanítják neki a szülei, hogy arra kell törekedni és csak arra."

Ez a történet a hamis moralitásról szól. Rettenetesen nyomasztó mű, és Móricz legnagyobb bűne, hogy nem születik meg benne a katarzis, a valódi lelki tisztulás. Állítsd ezzel szembe például a Holt költők társasága című filmet! Abszolút felemelő a sztori, abszolút nem nyomasztó, hiszen mindvégig pontosan tudható, hogy hol van az erkölcsi igazság, miközben a főhős szülei ott is egy tradicionális és helytelen morális attitűdöt képviselnek.

teveszmek.blog.hu/2018/06/27/_ha_szereted_magad_teljesen_onzetlenne_valsz
  Már a választások előtt is sokan beszéltek arról, hogy nem jó az, ha a Fidesz túlnyeri magát. Még olyanokat is ismerünk, akik csak és kizárólag azért szavaztak a Kétfarkú Kutya Pártra, a Megoldás Mozgalomra, vagy épp Toroczkaiékra, hogy ezzel is akadályozzák Orbánék újabb kétharmadát. Jómagam…..
G. Nagy László 2022.04.10 20:05:51
@a nagy hohohorgász: És nézd meg ehhez képest az ellenzék kampányát...

teveszmek.blog.hu/2022/04/10/_kreativ_kanaan_a_kampany
G. Nagy László 2022.04.10 20:50:06
@a nagy hohohorgász: Halvány fogalmam sincs, és ilyenkor nem szívesen bocsátkozom találgatásokba.
G. Nagy László 2022.04.12 10:03:36
@_atpijkamo_: Kit idézel?
  "Az Orbán-kormány nem húzza ki az elkövetkező négy évet. Rájuk fog omlani az a válság, amit Orbán Viktor maga idézett elő." - jövendölte Facebook-bejelentkezésében Jakab Péter a választás éjszakáján, majd arról beszélt, hogy az ellenzéknek kell átvennie az ország vezetését, amint a népharag…..
G. Nagy László 2022.04.08 08:50:47
@ulpius66: @taga20:

"EZT A VADBAROM TAGA20 NEVŰ BALLIBSI PROVOKÁTORT ÚGY KIBASZNÁM INNEN, HOGY ÉLETE VÉGÉIG MEGEMLEGETNÉ"

Szó sem lehet róla. Kifejezetten szeretem. Abszolút jólelkű figura. Csak picit meg van tévedve :) Sok ilyen barátom van.
G. Nagy László 2022.04.08 09:08:18
@taga20:

"A gáz, kőolaj és nukleáris üzemanyagra vonatkozó embargóról szól állásfoglalást 513 szavazattal, 22 ellenében és 19 tartózkodás mellett fogadták el. A Fidesz 13 EP-képviselője adhatta a nemek túlnyomó részét. 13 putyincsicska fityeszes retek nemmel szavazott."

Ha a magyar ellenzékben egy csöppnyi tisztesség is volna, ők is nemmel szavaztak volna. Ugyanis konkrétan ez a nemzet érdeke. Természetesen tudjuk, hogy ebből a szankcióból semmi nem lesz. Az EP állásfoglalása súlytalan, a végső döntésnél bukik majd a javaslat.
G. Nagy László 2022.04.10 17:40:09
@chrisred: @eßemfaßom meg áll: @_atpijkamo_: @cvsvrs:

Szerintem mindaz, amiről vitáztok, tisztán technikai kérdés, s mint ilyen, majdhogynem érdektelen. A lényeg sokkal inkább a morális tartalom: a hazád érdekében cselekszel, vagy sem. Évszázadokon át hazaárulásnak hívták volna, ha valaki olyan magatartást folytatott volna, mint a magyar ellenzék az EP-ben. Ma már egy szűk kisebbség (pl. DK) kifejezetten kampányol az ország megszűnéséért, s valójában ez is egy legitim álláspont, ha többségre jut (soha nem fog). 2022-ben a fő gondolati csapásvonal az, hogy még mindig értéknek tekintjük a nemzetállamot; kiváltságnak tekintjük az állampolgárságot és elvárjuk a politikusainktól, hogy MINDENÜTT a hazájuk érdekei tartsák szem előtt. Már nem kiáltunk hazaárulást (ha mérsékeltek vagyunk), de azért mélyen megvetjük azokat, akik a saját népük ellen dolgoznak.
Deansdale Életfilozófiám 2022.04.05 12:14:53
Mindent le fogok vezetni egyetlen gondolatból: A gyermekednek nem adsz enni gyilkos galócát. Persze ez feltételezi, hogy ép elméjű és ép lelkű ember vagy, mert azok szeretik a szeretteiket és jót akarnak nekik. Itt rögtön eltéríthetné a gondolatmenetet a szubjektivista posztmodern, vagy akár a…..
G. Nagy László 2022.04.09 19:54:30
@Frederick2:

+Vagyis én az elmúlt évek alatt liberális nacionalistából eléggé kisközösség-pártoló anarchista lettem."

Én nem hiszem, hogy ez oly nagy ugrás lenne. Magamat például libertáriusként definiálom, ami alapvetően a decentralizáció felé, vagyis a kisközösségek felé, vagy akár az anarchia felé visz. A nemzeti liberalizmus bőven belefér ebbe a képbe, hiszin a világ nagy néptengerén belül a magyar állam egy kisközösség, melynek feladata, hogy e kisközösség tagjainak érdekeit szolgálja.

Az individualista gondolkodás és a közösségépítés közt sincs semmi ellentmondás, de ezt már fent kiveséztük.
G. Nagy László 2022.04.09 20:08:26
@Frederick2:

"Az LMBT sajnos nem ilyen békés törzs. Ők az egész társadalmat, így az összes többi törzset igyekeznek leigázni. Így engem is. Liberális szempontok szerint nézve az LMBT nem viselkedik liberálisként. Még csak azt sem lehet rájuk mondani, hogy rossz liberálisként viselkednek. Nem, ők balosként viselkednek. Mindenesetre ők itt a hódítók, akik szeretnék leigázni az egész társadalmat. Engem zavar az emberi kegyetlenség. Az, amikor valaki a szemem előtt bántalmaz egy ártatlan embert. A legrosszabb a gyermekek bántalmazása. A nemi identitásuk és ezzel az egész gyermeki személyiségük szétbaszása gyermekbántalmazás."

Eddig minden szavaddal egyetértek.

"Ilyenkor azt mondani, hogy hát joga van bántalmaznia a gyereket, mert ezt biztosítja a liberalizmus - bocs, de ez egy beteg szemlélet! Nem, nincs joga bántalmazni egy gyermeket, még akkor sem, ha az övé. Ilyenkor igenis KÖTELESSÉGE megvédeni az államot a saját aberrált szüleitől. Ahogy nekem is, mint erkölcsi lényként, kötelességem szembemenni ezzel."

A helyzet az, hogy a szülők 80-90%-a totálisan alkalmatlan a szülői szerepre. Még egy MZP is arról beszél, hogy felpofozza a kétéves gyerekét... A családon belüli bántalmazás csak a jéghegy csúcsa - elhanyagolás, érzelmi ridegtartás, megalázás, megszégyenítés - ezer módon lehet ártani egy gyereknek. Na most ha egy szülőnek az a dilije, hogy buzi királyfiakról szóló mesét olvas a pici gyerekének, az tegye. Ettől nem védheted meg, még akkor sem, ha tényleg káros. Mert ez még az egyik legenyhébb ártás, amit szülőként megtehetsz. Ha van visszataszító rendszer, úgy az a svéd világ: a gyámhivatal bármikor rád nyithatja az ajtót, hogy ellenőrizze, jól neveled-e a gyerekedet. Ha valami nem tetszik nekik - szélsőséges esetben akár az, hogy NEM olvasol ilyen meséket - már kezdeményezhetik is a gyámságba vételt. Ez kibaszott rossz irány. Lehet, hogy a legtöbben nem vagyunk tökéletes szülők, de a gyerekek messze nálunk vannak a legjobb helyen, erről nem igazán nyitnék vitát.
G. Nagy László 2022.04.09 20:13:49
@Frederick2:

"Nem kell neki kezet csókolni. Mert nem igényli."

Jómagam kifejezetten nyalizós típus vagyok, s százszor megtettem már - ha igényli, ha nem - és nem csak a kezét... :) De ez most kurvára nem erről szólt. (A te kommunikációd úgy nézett ki, mintha fene nagy egyetértés volna köztetek mindenben. Próbáltam némi éket verni e harmóniába. Örülök, hogy megcáfoltad az első ítéletemet - láthatóan te is gondolkodó ember vagy. Kézcsók nincs, és semmi buzulás...:))
Tegnap bebizonyosodott, hogy az ellenzék jelenlegi formájában soha nem fogja tudni leváltani a Fideszt. Próbálkoztak már mindenhogy, együtt, külön, így, úgy és még amúgy is, de sose sikerült. Egyértelmű, hogy ennek a hat pártnak egyszerűen nincs jövője a magyar politikában. Az az elmélet is megdőlt,…..
  Nem is tudom, mikor hallottam ennyire elfogult, egyoldalú, már-már szektásan beszűkült tudatú beszélgetést, mint amilyen a Friderikusz Podcast legutóbbi adása volt. Friditől persze azt kaptam, amit várni lehetett: nyílt, kendőzetlen Orbán-gyűlöletet. Vendége, Bánki György azonban még rajta is…..
G. Nagy László 2022.03.31 08:12:58
@Kyria:

"A saját műsorfolyamába viszont azt hív meg, akit akar, a vélemény pedig szabad (azon az oldalon is).2

Egyetértek.

"A magam részéről nagyon kíváncsi leszek a mostani eredményekre; egyrészt nekem nem igazán meggyőző az ellenzék Vezetőjelöltje. Legfőbb problémám a gyakorlatlansága (pláne a jelenlegi helyzetben), néhol indulatos, néhol pedig meggondolatlan."

Egyetértek. Az ellenzék csúnya bukásában Márki-Zaynak is komoly szerepe lesz.

"Ugyanakkor a jelenlegi hatalomgyakorlóknak is van vaj a füle mögött bőven"

Valóban.

"A poszt egyébként nem rossz, de a Tiéd is egyoldalú, a védelmükre kihegyezve."

Köszönöm. Igazad van, de egy szélsőséges narratívát igyekeztem helyretenni.

"Más: olvasgatva a kommenteket, megütötte a szememet a barátok vs. egyedül kérdése, nos azt gondolom, ez személyiség, lelkialkat kérdése is. Nekem nem kellett leépíteni, mert soha nem volt, egyetlenegy barátom sem. És mindig nagyon jól megvoltam, immáron jócskán az életút felén."

Szerintem egyetlen valódi lakmuszpapírunk az, hogy jól érezzük-e magunkat a bőrünkben. Ha Te elégedett és boldog vagy, úgy valószínűleg jó úton jársz. Ami engem illet, én az ötven felé közelítek. Életem során kb. két-háromezer baráti összejövetelt szerveztem (házibuli, vetélkedő, foci, póker stb.) Ezt nagyon nehéz lenne barátok nélkül. Még nyaralni is mindig úgy megyünk, hogy három-négy család együtt, hogy este, amikor előkerül a whisky, a kártya és a társasjáték, az minél nagyobb mulatságot jelentsen. De igazad van: sokfélék vagyunk.
G. Nagy László 2022.04.01 11:55:07
@Patreides: No de mitől az? Mélyen hiszem, hogy a gondolkodásmódom a legkevésbé sem fekete-fehér. Nem tartom szentnek sem Orbánt, Sem Márki-Zayt, sem Putyint, sem Zelenszkijt. Igyekszem látni mindnek a hibáját, s ha van olyan, az erényeit is. Szerintem így korrekt. Viszont ezt a fajta sportszerűséget nemigen látom a másik oldalon.

Mi volt a fenti posztban hibás gondolat?
G. Nagy László 2022.04.01 15:56:05
@alöksz róz: Igazad van, csak egy naiv pöcs vagyok, aki azt gondolja, hogy talán vannak valódi elvek, érvek és gondolatok is a másik oldalon, nem csupán az indulat...
  Míg Európában minden szempár Ukrajnára szegeződik, addig Ausztráliában jóval könnyedebb témák uralják a közbeszédet. Történt, hogy három férfiú kényelmesen elhelyezkedett egy domboldalon, s az arra elkocogó lányokat-asszonyokat pontozótáblákkal értékelni kezdték. Az egyik érintett nő annyira…..
G. Nagy László 2022.03.26 12:07:12
@cvsvrs:

"a budapesti fideszben a nők nőiesek, a férfiak férfiasak, vagy legalább férfiaskodnak. a budapesti ellenzékben alig van nőies nő. kunhalmi ágnes nőies, és szeret is nőieskedni"

Ezt magam is így látom. Egyébiránt a momentumos Orosz Anna kifejezetten helyes és nőies csajszi, de tényleg ő a kivétel.

"csakhogy budapesten a két tábor orbán viktor viszonyában értelmezhető."

Szerintem országosan is. Ha Angyalföldön Falusi Mariann lenne az ellenzéki jelölt és Palvin Barbi a Fideszes, előbbi akkor is simán nyerne, csak talán nem 70%-kal, ahogy Hiszékeny Dezső fog, csupán 65-67%-kal, tekintve, hogy Barbi az ellenfél és nem Harrach Tamás.

"a közéletben legfeljebb annyi mondható, hogy nem hátrány."

Ez viszont teljesen hamis állítás. Két, minden egyéb paraméterben azonos politikai jelölt közül szinte minden esetben a jobb megjelenésű lesz a befutó. Értem én, hogy ez valamiért szembe megy a világképeddel - hiszen tagadod a marketing minden elemét -, ám attól még igaz, minden idevágó kutatás ezt igazolja.
G. Nagy László 2022.03.28 18:08:04
@baalint1:

"Ha ugyanaz lenne a férfiak ízlése nők terén, illetve fordítva, akkor rég kipusztultunk volna a genetikai sokszínűség elvesztése miatt."

Az a helyzet, hogy ezt már a "sorban állás" kényszerűsége is cáfolja. Tegyük fel, hogy MINDEN férfinek kivétel nélkül a 10 pontos csajok jönnek be. ha ilyen nem jut, beérik a 9, 8, 7 stb pontos csajokkal is. Hiába terelné őket az ösztönviláguk a tökéletesség felé, a lehetőségeik korlátozottak. Már ez önmagában képes biztosítani a lehető legnagyobb genetikai sokszínűséget.
G. Nagy László 2022.03.28 18:19:20
@baalint1:

A szexuális szelekció számos túlhajtott tulajdonságot kitermel. Túl hosszú farktollak, túl nagy agancsok stb. Mindez csak azért, mert tetszik a nőstényeknek (általában, mondhatni mindnek). Ez egy szint fölött már a túlélőképességet is veszélyezteti. Aztán valahol beáll az egyensúly. Nem idegen a természettől az, hogy túlzásokba esik, csak mert létezik egy univerzális szépségideál.
  Ami a sikert illeti, alapvetően kétféle radikális állásponttal találkozunk. Az egyik szerint minden csakis rajtunk áll, határ a csillagos ég; a másik ennek szöges ellentéte: sorsunkat a génállományunk, a környezetünk, a neveltetésünk, a csillagok, vagy épp az előre megírt életkarmánk alakítja,…..
G. Nagy László 2022.03.25 08:37:23
@cvsvrs:

"bátor irinának az ukrajna szabadsága fontos. és azt gondolja, hogy ahhoz kellenek az ukrán nők is. azért, hogy szervezzék a közellátást. bátor irina szabadságeszményéhez az szükségeltetik, hogy csak az időseket és a gyermekeket engedjét át a határon."

Ezt is lefordítom, hogy érthető legyen.

"G. Nagy Lacinak a szexuális szabadsága fontos. és azt gondolja, hogy ahhoz kellenek az ukrán nők is. azért, hogy őt rendszeresen kielégítve szolgálják e nemes célt. G. Nagy Laci szabadságeszményéhez az szükségeltetik, hogy ezeket a nőket fogva tartsák egy jól őrzött pincében."

Mindkettő egyformán perverz. S talán mind közül az a legperverzebb, hogy úgy érvelsz valaki szabadságeszménye mellett, hogy abban megengedhetőnek tartod, hogy másokat rabszolgává tegyen. Nem akarlak megbántani, de ez a racionális filozófiai gondolkodás teljes ignorálása és kicsúfolása. Amit írsz, az pont olyan fából vaskarika, mint háborúzni a békééért, vagy szeretkezni a szüzességért.
G. Nagy László 2022.03.25 10:44:21
@cvsvrs:

"ezek a hadvezéreket szereti a történelem. irina és a bátor ukrán nők is felsorakozik. rövidre zárva: a kollektivizálásból lesz a történelem."

Én ezt értem, csak vedd észre, a sztori minimum négyszereplős:

1. Irina szeretne bekerülni a történelemkönyvekbe. ez egy legitim, bár elég perverz vágy. Putyin is így van ezzel. Mindkettőnek beteg a lelke. És mindkettő igazi szarházi, ha másokat is magukkal rántanak perverz játékukba.

2. Az átlagember, az átlagos ukrán szarik a történelemre. Biztonságos életet akarnak. Ez egy érthető, egészséges, méltányolható és 100%-ban jogos igény.

3. Itt vagy te, aki imádod a történelmet, így ebből a szubjektív helyzetből - hiszen neked készül a mozi - egy csomó embertelenséget elfogadhatónak ítélsz.

4. Itt vagyok én, és még sokan, rajtam kívül, akik hisszük, hogy a történelem nem több és nem is kevesebb, mint az élet tanítómestere, és igyekszünk tanulni a múlt hibáiból. Az első, amit megtanultunk: az a jó történelem, amikor nincs történelem. Amikor nem történik semmi. Nincsenek háborúk és békék, járványok és éhinségek, földrengések és egyén katasztrófák. A jó történelmi időszak az, amin elalszik a néző: nem történik semmi, az élet csendesen folyik, mindenki végzi a dolgát tesz-vesz városban, este pedig kulturáltan beülnek egy vendéglőbe, moziba, vagy koncertterembe. Legyen a kívülálló szemével minél laposabb, émelyítőbb és unalmasabb a sztori - ne is lehessen filmet forgatni belőle, max vígjátékot vagy szerelmi limonádét.
G. Nagy László 2022.03.25 16:31:15
@Wildhunt: Baszki, mennyivel egyszerűbben és frappánsabban megfogalmazod a lényeget, mint én...
    Az utóbbi tíz nap során sokan úgy érezzük magunkat, mintha a Trónok Harca fináléjában járnánk. Daenerys kapcsán mindig is sejtettük, hogy bujkál benne némi őrület, ám a fene se gondolta volna, hogy végül porig rombol mindent... Az első döbbenet után idővel reagálni is kell, s az ember azt…..
G. Nagy László 2022.03.10 13:28:47
@baalint1:

"Sehol egy saját, fő Fideszes sodortól eltérő gondolat."

Ne neheztelj rám azért, mert nem vagyok a helyszínen, nem vagyok külpolitikai szakértő, és az orosz-ukrán viszony részleteit sem ismerem kimerítő alapossággal. Szerintem általában van elég egyéni gondolatom, ugyanakkor e témában a kreativitás sem segít, hogy új toposzokat gyártsak.
G. Nagy László 2022.03.18 12:50:14
@aranyláz: Ha el tudnád törölni a gyilkosságot, a lopást, az erőszakot, a fájdalmat, a szenvedést, a nyomort, a gyűlölködést, a betegségeket, te nem tennéd?

Ha valami egyértelműen káros, attól nem árt megszabadulni.
G. Nagy László 2022.03.22 16:06:44
@aranyláz: Ne tudom, mire akarsz kilyukadni., ezért próbálom mellőzni a képes beszédet.

Azt írtam, jó lenne eltörölni a cancel culture-t, ami egy beteg dolog. A cancel culture azt jelenti, hogy önkényesen lehet törölni a kultúránkból bármit, ami az érzékeny progresszíveknek éppen nem tetszik. Miért kéne ezt az egyértelműen negatív jelenséget megvédeni? Tényleg nem értem.
téveszmék "A szó elszáll" 2022.03.17 09:03:59
  Fura hullámvasúton ül Márki-Zay Péter. Amikor az ellenzéki összefogás nekifutott az előválasztás első fordulójának, gyakorlatilag minden előrejelzés a negyedik helyre várta, semmi jel nem mutatott arra, hogy a leghalványabb esélyei is volnának a továbbjutásra. Ehhez képest a tényleges…..
G. Nagy László 2022.03.19 12:52:49
@white999: Tökéletesen félrebeszélsz. Tényleg nem tudom eldönteni, hogy a szektás álláspontodat, vagy az egódat véded, esetleg tényleg elhiszed azt, amit leírsz. Ha az utóbbi az igaz, úgy aligha érted a logikát, a nyelvet, az emberi gondolkodást és a pszichét.

A) Ha azt kérdem: Ön szerint agresszió az, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát? - erre minden épeszű ember azt fogja válaszolni, hogy igen, hiszen nem is lehet másképp; a támadás és az agresszió gyakorlatilag egymás szinonimái. "Ön szerint megütötte Józsi Palit, amikor felpofozta?" Nyilván.

B) Ha viszont úgy teszem fel a kérdést: Ön szerint az, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát inkább agresszió vagy inkább védekezés Oroszország részéről? - úgy lehetőséget teremtek arra, hogy az előzményeket is figyelembe vegye a válaszoló, így árnyaltabb képet fessen.

Valójában mindkét kérdésfeltevés legitim, csak az nem, amit te játszol. Úgy teszel, mintha az A) kérdést tették volna fel, amikor a B)-re adott válaszokat hozod. Ez minimum csalárd trükk, de sokkal inkább szélhámosság. Mi nem szopjuk be. Ha te igen, az a te elmédről és realitásérzékedről árulkodik. Nem tudok ennél finomabban fogalmazni.
G. Nagy László 2022.03.22 07:57:39
@chrisred: Lehet ezt ragozni még sokáig, a lényeg ugyanaz.

1. Putyin egy mocsok agresszor.
2. Zelenszkij egy felelőtlen idióta, aki feláldozza a népét és az országát a semmiért, vagy legalábbis az őt odaültető amerikaiak érdekében.
3. Attól, hogy Putyin a főbűnös, mindenki más is bűnrészes, aki megelőzhette volna ezt a háborút, de nem tette. (USA, EU, ukrán vezetés.)
4. Értem én, hogy Petőfiként te is meghalnál az ukrán szabadságért, ahogyan sok fotel-szabadságharcos is megtenné nyugaton, de hidd el, a többség inkább a békét és a biztonságos jövőt választaná. Nem hangzik túl sportszerűen, de Ukrajnát be kell áldozni, különben világháború jön. Ez 77 éve kísérti a világot, de eddig sikerült megúszni. Most, hogy ezt a barom Bident odaültették az amerikai elnöki székbe, közelebb kerültünk hozzá, mint valaha. A faszért kell játszani a tűzzel! Le kell ülni egy tárgyalóasztalhoz, ki kell elégíteni az orosz követeléseket és felállni úgy, hogy hosszú időre garantálva legyen a béke.
5. Ukrajnának is az az érdeke, hogy elinduljon végre a fejlődés útján. Ez elmúlt évek a legkevésbé sem erről szóltak, még úgy sem, hogy tudjuk: gyakorlatilag az Egyesült Államokban választották ki, és ültették pozícióba az ukrán elnököket. Akár tetszik a lánglelkű forradalmároknak, akár nem, Ukrajna akkor is ütközőzóna marad, sosem lesz EU és NATO-tag. Tényleg úgy járnak a legjobban, ha elfogadják a sorsukat, kialkudnak egy valag újjáépítési forrást és nekiállnak a békés újjáépítésnek.
G. Nagy László 2022.03.22 13:38:40
@IdomitottFoka:

"Nem gondolhatod ezt komolyan. Engedni egy nagypályás zsarolásnak, csak a következő követelésnek ágyaz meg. Amik közt, ha még emlékszel, a magyar NATO tagság megszüntetése is benne van/volt."

Én azt gondolom, hogy Putyin követelései fixek, nem terjednek tovább a már eddig megfogalmazottaknál, s hitem szerint nem is megúszhatók. A pesti kanapémról nézve tapsolok minden békés megoldásnak. Annak is, ha Putyint megbuktatják, s annak is, ha Zelenszkij bukik. Egyik idiótáért sem fog fájni a szívem. De nem véletlen, hogy a NATO vezetései is óvatos, ahogy óvatos volt az elmúlt 77 évben is, ha az oroszokról volt szó. Hiszek abban, hogy lehet békés megoldást találni, de el sem tudok képzelni olyan forgatókönyvet, hogy Zelenszkij megnyerje ezt a háborút. A NATO közvetlen beavatkozása a legvalószínűtlenebb forgatókönyv; az maga lenne a világháború. Épeszű nem akarhat ilyet.

"És az meg biztos, h a magyar külpolitikán 1914 óta átok ül. "

Ez pontosan így van. Mi is történt 14-ben? Tiszát addig zsarolták, míg igent mondott a háborúra. A Monarchia ÖSSZES vezetője háborúpárti volt, csupán mi vétóztunk. Orbán - szemben az idióta ellenzékiekkel - legalább ismeri a történelmet. Szíjjártóval együtt példaértékű diplomáciát folytatnak. Pontosan tudják, hogy hol lehet engedni és hogy mik a valós veszélyek. Bele sem merek gondolni, hogy mi lenne, ha MZP vezetné az országot e hetekben. A józan balosok is érzik, hogy ez most nem amatőröknek való idő, így fura módon még a háború is Orbán választási sikerét szolgálja.
Mi a kereszténység viszonya az atomháborúhoz? Tény: mi keresztények nem félünk az atomháborútól. Szemrebbenés nélkül aktiválnánk az atomgombot, ha erre lenne szüksége a jó érdekében. De azért jobb lenne elkerülni. Kicsit olyan ez, mint a patkányírtás. Jobb lenne békében élni velük, azaz…..
G. Nagy László 2022.03.22 07:33:04
@fotelzsukov: Rengeteg a különbség, de ez nem az agy biológiai struktúrájából fakad, az ugyanis 100 ezer éve változatlan. A szoftver az, ami változott, a tudatosság szintje. Bár az ezredforduló óta ismét leszálló ágba kerültünk, azért a hosszútávú trend mégiscsak a tudatosság emelkedését mutatja.
G. Nagy László 2022.03.22 08:44:36
@fotelzsukov: Ebből semmi sem igaz.

"Az az a hardware-nek is fejlodenie kell, ha a software fejlodik."

Már 100 ezer éve gigantikus méretű hardverrel bírtunk, amelynek akkor még a töredékét sem használtuk. Még most is bőven vannak tartalékaink.

"Minel "civilizaltabb" annal jobban szeret haboruskodni"

Ez nem csak történelmi dimenzióban hamis, de már fogalmi szinten is. A civilizáltság ugyanis azt jelenti, hogy tárgyalóasztal mellett hozok döntést, nem baseballütővel.