Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Helga Viking

26 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gyakran meg lehet figyelni - már, ha valaki képes erre - hogy egyik vagy másik politikai oldalunk rajongótábora pontosan egyformán korlátolt és szűklátókörű. A különbség bennük csak annyiban van, hogy melyik politikai kör szavait isszák. Manapság a "liberális" szitokszó lett, és lehet is, mert…..
Ezerkilencszáz-nagyonrégen (valójában 2003-ban) magyar szakos hallgatóként részt vettem a hazai olvasási kompetencia mérés javításában. Kevesen tudnak róla, de van ilyen, nem csak a nemzetközi Pisa teszt. A kompetenciamérés gyakorlatilag nagyon hasonló a Pisa felméréshez, de nem nemzetközi, hanem…..
Nagyon fontos történetet szeretnék megosztani veletek. Fontos, mert sok embernek segíthet. Olvasd el és oszd meg, még ha kicsit hosszú is. Szerintem sokan járunk hasonló cipőben! Kamaszkorom óta küszködöm a fáradtsággal, a válasz mindig az volt, igyak kávét. Alacsony vérnyomás, kevés alvás,…..
Kicsit elmaradtam a blog bejegyzéseivel, meg nagyon zajlott az élet, de hát evvan. Rengeteg témám és gondolatom van a világ dolgairól, és vagy 8 blogom, ezért nem halad egyik sem. Ezért úgy döntöttem, hogy ide fogok írni mindent, ami éppen foglalkoztat, tehát mostantól nem csak norvég témák lesznek.…..
Ez a bejegyzés most kevésbé Norvégiáról fog szólni, inkább arról, hogy miért is jöttem el, vagy miért érzem szükségét annak, hogy most egy ideig távol legyek a hazámtól. Viszont tartok tőle, hogy ezekben a gondolatokban is sokan osztoznak velem. Azért tartok tőle, és nem örülök neki, mert szomorú…..
Helga Viking 2017.10.06 22:18:05
@Skankhunt42: Köszike :)

A többieknek kiemelés nélkül:
Ha valakinek felvetem, hogy figyelj öreg, egy agresszív gyökér vagy, erre ő kihív a lottózó mögé, azzal nem cáfol ám rá igazából az állításomra. Még akkor sem, ha az illető ezt ordítva mondja, miközben az öklével veri a mellét.
Helga Viking 2017.10.07 10:58:51
@para_noir: Trollokkal nem lehet érvelni. Álneves, arc nélküli kommentekkel nem lehet érvelni. Trágya stílust pedig jogom van nem megtűrni a személyes blogomon.

Még egyszer mondom, a többieknek is, akik szerint így meg úgy kellene írnom: ez egy SZEMÉLYES blog. Nem szociológiai tanulmány, nem a híradó, hanem az én privát megélésem. Ha érdekel, isten hozott. Ha nem, lábad vigyen.

Sajnos ezek a kommentek mind arra erősítenek rá, hogy Magyarországon vita- és érveléskultúra nulla, ellenben trollkodás, gonoszkodás van ezerrel. Nagyon elszomorít ez, hogy ennyi szeretetlen ember van kis hazámban. Éppen ezért tovább dolgozom rajta, hogy ez változzon. Például hamarosan megírom majd, hogy Norvégiában hogy bánnak a gyerekkekel, és mitől van az, hogy felnőttként annyira boldogok (stat. szerint per.pill. a legboldogabbak a világon).
Helga Viking 2018.04.17 14:07:23
@malysz ádám: Nesbo regényeit még nem olvastam, de azt el tudom mondani, hogy a norvégok iszonyúan önkritikusok. Miközben a világ legboldogabb és egyik leggazdagabb országa... Azonban ők folyamatosan a dolgok jobbításán munkálkodnak, igaz, nem olyan erővel, hogy a szél kikezdje a homlokukat, de azért a szó cselekvő értelmében nagyon pozitív a hozzáállásuk. Természetesen nyilván igaz az is, hogy mint mindennek, Norvégiának is megvannak a maga fény- és árnyoldalai, de határozottan állíthatom, hogy ott mintha kicsivel mégis csak több lenne a fény :)
Ha Norvégiába szándékozol költözni, életbevágó fontosságú a norvég nyelv tanulása. Nem csak azért, hogy ne tudjanak eladni, hanem azért is, mert bizony a legtöbb állást csak úgy lehet betölteni, ha legalább minimális szinten tudsz norvégul is. Ha pedig a köz szolgálatában dolgozol, ez egyenesen…..
Helga Viking 2018.04.14 14:40:42
@geegee: stavangeri nyelvjárásban nálunk sem árt :D
A Sverd i fjell, azaz Kardok a sziklában, a Stavanger régió, sőt talán Norvégia egyik leghíresebb látványossága. Olyannyira, hogy például a Duolingo-n a norvég nyelv kurzusnak is ez szerepel az ikonján. A szoborcsoportot bizonyára ismered, három hatalmas kard meredezik az ég felé a tengerparton.…..
Mint már említettem, eredetileg Tromsøba akartam menni itt Norvégiában. Azaz ez így nem teljesen igaz. Mindig vonzott az észak, aztán egyszer olvastam egy cikket egy magazinban Tromsøről, és az hozott igazán lázba. Sarki fény, és nyüzsgő kulturális élet (jövő héten ezt is letesztelem). Végül azért…..
Mint már említettem, eredetileg Tromsøba akartam menni itt Norvégiában. Azaz ez így nem teljesen igaz. Mindig vonzott az észak, aztán egyszer olvastam egy cikket egy magazinban Tromsøről, és az hozott igazán lázba. Sarki fény, és nyüzsgő kulturális élet (jövő héten ezt is letesztelem). Végül azért…..
A boltban véletlenül zsíros tejfölt vettem (beszélgettem szinte-norvégul a tulajdonosnővel, és ezért nem figyeltem). Tudni kell, hogy itt a sovány tejföl olyan, mint otthon a zsíros. Ez már annyira krémes, és finom, hogy szinte kár elpazarolni a székelykáposztába...
Miért éppen Norvégia? Hail 2017.11.22 07:07:00
Vannak dolgok, amikre nem lehet felkészülni, és általában az időjárás furcsa vagy szokatlan elemei ilyenek. Magyarországon igazi kontinentális éghajlat van, így azért mi elég sokféle dolgot látunk, a rezzenetlen, 38 fokos levegőtől a hirtelen lecsapó, fákat tövestül kicsavaró viharokig. És persze…..
Sokat emlegetik, és én is írtam már róla, hogy Norvégiában bizony elég borsosak az árak. Mégis, az itteni keresetekhez viszonyítva korántsem olyan drága a megélhetés, mint mondjuk Magyarországon, az ottani keresetek arányában. Egy kis idő- és energiaráfordítással, valamint alkalmazkodó-képességgel…..
Helga Viking 2017.10.11 22:49:56
@v2peti: Szia! A tengeri horgászáshoz nem kell engedély, viszont maximum 15 kg. filét / személy lehet kivinni az országból. Folyami spéci halakhoz, pl. lazac horgászatára engedélyt kell váltani az államtól.
Helga Viking 2017.10.12 15:34:26
@fénycsepp: És ékezeted sincs, látom :D nyilván ezek példák voltak, mindenkinek másra van szüksége, neked valószínűleg vannak dolgaid, amik nekem nincsenek, stb.
Nekem pl. egy nokedliszaggató is hiányzik, de sajna azt ilyen barbár országokban egyáltalán nem lehet kapni :D
Folytatás az előző cikkből, azaz hogyan maxolhatjuk ki a pénzügyi forrásainkat, ha a takarékosság a fő szempont, amikor Norvégiában tartózkodunk. Lakásfelszerelés, "olcsósbolt" és még hasonlók a hajtás után...
Utstein kolostor - már a 9. században tudunk róla, hogy létezett. Széphajú Harald király, aki a törzseket egyesítve megalapította Norvégiát és annak első királya lett, itt szállt meg a hafrsfjordi csata után. Az itteni szerzetesek nem dolgoztak, a rendhez tartozó farmon a feladatokat parasztok…..
A tömör, egyszavas válaszok kedvelőnek: iszonyúan. Eszerint a cikk szerint a hatodik legdrágább a világon, és a harmadik legdrágább Európában, Svájc és Izland után. A hétköznapi életben azonban nem ennyire elborzasztó a helyzet. Mindig akadnak kibúvók egy szabály alól, és itt is lehet azért, ha nem…..
Helga Viking 2017.10.06 08:25:18
@Fellegjáró Marci: először is van, aki csak nyaralni, pihenni, időt tölteni jön ide. Másrészt az általam tapasztaltakat azért közlöm, hogy valamiféle képet adjak annak, aki még nem járt itt. Forintra azok kedvéért számolgatunk át, akik forintban tudnak számolni. By the way én is forintban keresek, és itt költöm el koronában.

Mindnenkinek, akinek nem tetszik a blog: feltehetőleg nem neked szól. De örülök azért neki, hogy ennyi közléskényszeres troll van, jót tesz a látogatottságnak (y)
Helga Viking 2017.10.06 09:16:50
Helga Viking 2017.10.06 18:30:11
@Borkabarka: Köszi, végre egy értelmes hozzászólás :)
A tömegközlekedésről írtam én is, hogy botrányos. Gyakorlatilag tiszta lutri minden utazás. Én tömeggel járok kirándulni is, de csak úgy, hogy beleszámolom adott esetben a gyaloglást, tehát nem megyek olyan helyre, ahonnan 10km-nél többet kéne gyalogolnom, ha nem jön busz, a következő buszmegállóig. Pl. Fjoloyre kimegyek, és általában ott töltöm a napot, 10:28-as busszal megyek, és azt hiszem, 15 óra körül van vissza, a Sokn buszpályaudvaron kell várni egy fél órát a stavangeri csatlakozásra, viszont fűtött terem és vécé is van. Ha pedig gond lenne, akkor is úgy 7km a buszpályaudvar a világítótoronytól.
Persze én szeretek gyalogolni, és az időm is megengedi, illetve olyankor megyek, amikor van időm rászánni az egész napot.
Az olajbizniszről pont ma olvastam, hogy visszatért a régi kerékvágásba, úgyhogy talán ezek a dolgok is majd megoldódnak szépen. Nyáron nagyon sok külföldi idénymunkással találkoztam, úgyhogy lehet, hogy azokon a területeken, amelyeket te említesz, tényleg recesszió volt, de mondjuk a diákmelósokat, szezonális melósokat nem érintette meg annyira.
A németországi helyzetet nem ismerem annyira behatóan, de pl. Angliában a magyarok tömegszállásokon laknak, és a fizu/rezsi aránya rosszabb, mint itt.
5000-ért egyébként garzont láttam Storhaug-ban, 12000-ért full házat kifelé Dale irányában. Szerintem ez erősen függ attól is, hogy az ember mit fog ki, meg hogy hányan osztoznak a költségeken.
Aki pl. az otthoni lakáshitelt akarja letörleszteni, és ezért hajlandó egy-két évig összehúzni a nadrágszíjat, annak ideális lehet. Régen, még úgy 20 évvel ezelőtt Németországban is meg tudták csinálni hentesek, szakmunkások, hogy kint "heteltek" 2-3 évig, utána az összegyűjtött pénzből itthon vállalkoztak, házat vettek, stb. Persze addig kint tízen laktak egy szobában, de hát valamit valamiért, ugye :D
Miért éppen Norvégia? Bableves 2017.09.18 09:20:53
Az utóbbi évtizedekben az ember szabadon mászkálhat Európában, illetve az európai üzletláncok is szabadon betelepedtek Magyarországra, így hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mindenhol nagyjából ugyanaz a kínálat. Legalábbis Az Aldi meg a Lidl Németországtól Angliáig kb. ugyanazt a választékot…..
Helga Viking 2017.10.06 18:18:55
@Borkabarka: Köszi a tippeket! A céklákat szeretem én is, úgyhogy erre jobban fogok figyelni. Sajnálom, hogy a tv paprikát nem sikerült kifognom. Na majd jövőre! :) Köszi még egyszer! (y)
Vassøyturen Kirándulás, az 52 hétköznapi túra egyik útvonala. Még nyáron teljesítettem, akkor ilyen szép idő volt. Kb. 6 km, eltévedéssel együtt lehet 8-10 is :D..
Amikor gyerek voltam, sokat hallottam a ködös Albionról, akkoriban még ilyen szofisztikált volt az alsóoktatás, de egy szó sem esett a Skandináviumról. Valahogy azt gyanítottuk, hogy hideg van, de soha nem mentünk bele a részletekbe. Említettem, hogy régóta vágytam ide, és mivel én sem akartam…..
Helga Viking 2017.10.03 21:40:50
@Hortenz: Köszönöm :) Hamarosan jönnek ezek a posztok is :)
Amikor idejöttem, illetve készülődtem Norvégiába jönni, többen sorolták a norvég sztereotípiákat. Hogy például a norvégok hidegek, nem barátkozóak, sőt, utálják az idegeneket. Akkor is azt gondoltam, és ma is azt gondolom, hogy ha Magyarországról jössz, nagyon nehéz lesz annyi megaláztatásban…..
Miért éppen Norvégia? Túracipő 2017.09.21 11:14:47
Annak idején otthon sokszor megkaptam, hogy milyen nőietlen vagyok, mert folyton farmerban és sportcipőben, esetenként túrabakancsban járok. Minek neked a hátizsák? Nem vagy már gyerek! Hát persze, hogy nem, de a gerincem kímélése érdekében sokkal jobb a hátamon cipelni dolgokat, mint a kezemben.…..
Elsőre furcsának tűnhet, hogy mi köze a blog.hu-nak és a Facebooknak egymáshoz, de ha jobban belegondolsz, akkor a két szolgáltatás sok helyen csatlakozik egymáshoz a Like gombokon túl is. Sok bloghoz tartozik már Facebook rajongói oldal, ahol megosztjátok posztjaitokat, teszitek…..
Helga Viking 2017.09.20 09:05:35
@Jet_Pack: köszi, eredetileg úgy írtam be, és úgy nem működött, ezután kipróbáltam minden verziót. Sajnos nem csináltam screenshotot, de csak egy szövegdoboz volt, viszont két felirat, az egyik, hogy az oldalam linkjét írjam be, a másik, hogy a hitelesítő kódot. Ez kicsit összezavart. Így először az oldal linkjét másoltam be, de egy-két nap múlva vettem csak észre, hogy nem működik a gomb, mert nem ellenőriztem. Utána beírtam az oldalam azonosító számát, és utána a nevét, stb. úgy látszik, az maradt utoljára.
Még arra gondoltam, hogy az lehet(ett) a probléma, hogy Mac-ről vagyok, de mivel a windowsos gépem nincs nálam, így nem tudtam leellenőrizni.
Most, hogy belenyúltatok kívülről, már látszik mind a két szövegdoboz, ám azt még mindig nem tudom, hogy a másik szövegdobozba (hitelesítő kód) mit kéne beleírni.
Facebookra posztolás továbbra sem működik, illetve csak úgy, hogy össze akar kötni az indapass a fb-ommal, amikor megbeszéltük, hogy nem a személyes profilomat szeretném használni. Magyarán nem a személyes profilomba akarnám posztolni a cikket, hanem a "rajongói oldalra".
A másik, hogy ha nem szeretnétek, hogy az emberek itt kommentelgessenek és kérdezzenek, akkor le kéne venni a helpből azt, hogy erre az oldalra irányít. A mezei felhasználó úgy hinné, hogy ez a hivatalos help.
Köszönöm a segítséget még egyszer! üdv
Mint már említettem, itt minden túraútvonal. A házunk végében is elhalad egy. Ezt a kis túrát a szomszéd szigeten tettem, Langøy-ön, ami szó szerint Hosszú szigetet jelent. Az útvonal egy 52 túrából álló sorozat része. Ezek bejárják a várost, Stavangert, és a környéket, a…..
Semmi ágán ül a szívem... várja a buszt. Emlékszem, mennyire megragadó volt az Izgass fel, az istenit! című norvég filmben, amikor láttam, hogy Alma egy totál kietlen vidéken várja a buszt. Az egész olyan skandináv mozis volt. Ahogy a vadnyugati filmeken az ördögszekeret hajtja maga előtt a szél,…..
Létezik egy rendkívül hasznos oldal, bizonyára te is ismered, Tripadvisor-nak hívják. Mindenféle utazók személyesen írják meg különféle tapasztalataikat az általuk meglátogatott helyekről. Könnyű belátni, hogy miért jó a Tripadvisor: a szolgáltatók, helyi tulajdonosok…..
Előre lelövöm a poént, nem jutottam ma fel a Dalsnutenre. Már látom, Dalsnuten lesz az én második Sverd i fjell-em. A Sverd i fjell Stavanger leghíresebb látványossága, egészen biztos, hogy te is láttál már róla képeket. Három őrült nagy kard mered az ég felé a parton. Amikor…..