Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vienna

3 bejegyzést írt és 181 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Mai posztunkat egy talányos találós kérdéssel kezdjük: Nincs napirenden, de Brüsszelnek 15 oldalon taglaljuk, hogy milyen lesz, amikor 2020-ra megépül– mi az? A válasz: szivattyús-tározós erőmű!   A kormány 2012-es projektkezdéssel 2020-ra szivattyús-tározós…..
„Egy kép többet mond minden szónál.”, írta Sabc, de valójában két képet küldött. Ezeket. Ez még úgy is jól néz ki, hogy nem rakom mellé az ilyen volt-dokumentációt. Száz szónak is egy a vége, a Cougar futóműve és féke elkészült, fém fékcsövestül,…..
Vienna 2011.10.10 10:30:27
@bone: Szélmalomharc ez Don Quijote. Ha nem akarják érteni, akkor ne magyarázd. Még a végén mégis megértik, és akkor kereshetnek más érvet, hogy miért jó hiteles szuzukival járni inkább.
A Totalcar egyik nagy médiatörténeti pillanatát élhetik meg velünk, kedves olvasóink. Amire oly régen készültünk és terveztük, az végre megvalósul: kihívjuk a kollégát és a földbe döngöljük, majd együtt sírunk és nevetünk a leszakadt lendkerekek, füstölgő hengerfejek…..
Évek óta kerestünk hétvégi háznak alkalmas öreg parasztházat a bakonyban. Már gyakorlatilag minden kombináció felmerült, ami a témában csak elképzelhető. Néztünk romos házat hatalmas telekkel, felújítottat kis telekkel. Néztünk olcsót és drágát.2010 novemberében…..
A mai nappal megkezdődik a felújítás. Az első hétre tervezett munkák:A menyezet bontásaA felvizesedett vakolat leveréseA simított beton feltöréseA tervezett időtartam: 5 napMunkások: 2 segédmunkás..
Parasztház a vár alatt Blognyitó 2011.01.03 11:58:00
Ezen a blogon egy bakonyi parasztház felújítását követhetitek végig vásárlástól a beköltözésig.A blog ötlete az építészünkkel való beszélgetésünk alatt fogalmazódott meg bennünk.A blog célja bemutatni egy nyaraló felújítási folyamata közben felmerülő kérdéseket,…..
Nem veszi fel a telefont? Nem hívja vissza? Hülye kifogásokkal traktálja, amik azonban akár igazak is lehetnek? Szerelője valószínűleg rossz irányba fejlődik. Vélemények az azonos című írásunkról...
A lakásbérbeadás során egyik félnek sem könnyű, gyakran a tulajdonosok részéről akadnak érdekes szerződésértelmezések. A Zugügyvédnek a macskája miatt kellett egyszer újratapétáznia egy albérleti lakást szobáját. Ha a szerződésben az szerepel, hogy a bérbeadót terhelik…..
Vienna 2010.09.02 16:19:09
En az alberloimnek kikoltozes utan 30 napon belul fizetem vissza a kauciot.

A lakast frissen festett alapotban adom ki. Hosszutavu berletet feltetelezve 3 evente kifestetem, kiveve ha a berlo keri hogy (mivel neki kell elviselnie a festessel jaro hercehurcat) halasszuk el.

Tehat ha a berlo felmond, es a festes amugyis esedekes, akkor az az en koltsegem.

Egy esetet tudok igy nagyhirtelen elkepzelni, amikor raterhelnem a berlore, ha kiberli a lakast, kevesebb mint 6 honap mulva felmond (vagy valami neki felrohato indok miatt rendkivuli felmondassal fel kell mondanom neki), es ezalatt a rovid ido alatt latvanyosan lelakta, tonkretette a festest (vagy barmi mast).

Parkettaval ugyanez a helyzet. Az ezer forintos akcios laminaltpadlo csak arra valo, hogy eladas elott gyorsan feljavitsak vele a lakast. Elni nem lehet vele, hasznalat alatt 1-2 even belul szetkopik. Azert ennyi. A parketta csiszolasa-lakkozasa meg bele kell hogy ferjen a berleti dijbol elkulonitett felujitasi koltsegekbe (nalam ez a berleti dij 10%-ka kb, amit elkulonitett szamlara gyujtok).

Egyebkent fizetes nelkul lelepni ertelmetlen. A foberlo eleg konnyen fizetesi meghagyast bocsathat ki a berlo fele, azt meg birosagi behajto behajtja, vagy a fizetesebol lefogjak. Ezt persze a karokozasnal kevesbe lehet alkalmazni (arra igazabol csak a kaucio nyujt fedezetet reszben, a tobbit perelni kell), viszont a szolgaltatok fele felhalmozott dijhatralekot egyszeru igy behajtani a berlon.

Evekkel ezelott berlokent en is talalkoztam ilyen probalkozassal, hogy a berbeado mindenfele mondvacsinalt indokkal meg akarta tartani a kauciot. Egy ajtozarcsere es a kulcs kaucio elleneben torteno atadasa megoldotta a problemat. Gondolom a lakatos + uj zar kombinacio tobbe jott volna ki mint a kaucio...
Ezt szokták mondani a himi-humi szakértők. A lustaság, a tapasztalathiány, a felületes ítélkezés miatt gondolják így. Az én szerepem kicsit megvédeni a veteránautókat, és még rémisztőbbé tenni magát a veteránozást. Vélemények az azonos című írásunkról...
Vienna 2010.05.19 10:07:14
@swt: Saját tapasztalatom csak Londonra és Bécsre terjed ki ami az autóparkot illeti. Lehet hogy ezek rossz referenciák, bár kétlem.

A használtautópiac 3-5 év között megbízható, jól karbantartott autókból áll. 5-10 év között átlagosan elhasznált darabokból. 10 év fölött csak a helyi nepperek nyúlnak az autóhoz és a bevándorlókra meg exportőrökre (keleti nepperek) sózzák rá nagyobbrészt.

No innentől romok az autók. Persze perzsaszőnyeg van a lábtörlő helyett, de attól még a check-engine lámpa világít.

Viszont a teremgarázsokban szinte mindenhol látni eldugott sarkokban ponyvával letakart régi/érdekes autókat, amik már a joungtimer/oldtimer kategóriába tartoznak.

A szerelési költségek pedig addig elviselhetőek, amíg az utángyártott alkatrészt kell felcsavarozni. Egy motorgenerál már egy 10 éves A4-es audi esetében is többe kerül mint az autó használtpiaci értéke. Akkor karosszériamunkáról, szétszedés-összerakásról és egyebekről ne is beszéljünk.
Vienna 2010.05.19 10:43:55
@swt: Becsben es mashol keringo mindenfele romok. A csoro osztrak ugyanolyan lelakott romot tart mint a tobbi.

A4-es: 2001-es 2.0 20V benzines.

Audi ajanlata: motorcsere
"fuggetlen" szerelo: 4,000 EUR
Magyarorszagon: 1,500 EUR

De te mitol is vagy ilyen nagy nyugati autopark-szakerto?
Vienna 2010.05.19 11:10:13
@tükörfúró: Összekevered az olcsó autót a lelakott öreg autóval.

Epp tegnap lattam egy öreg Sierrat, fustolt mint a dog, 4 fos csalad benne. Az adója 2 literes motorral 700 EUR évente. Ennyit ér az autó is. Tehát a 700 EUR-t kifizeti a tulaj, de megspórolja mondjuk a fékbetétcserén, vagy a karosszérián. Magyarul hagyja szétrohadni az autót. Egy 1,2-es kisautó adója ehhez képest 200 EUR. A különbségből el lehet végezni a kisebb karbantartásokat.

Ezért van, hogy a nagy és öreg autó pár év alatt rommá változik, mert nulla karbantartás mellett elhasználják őket a csóró tulajok. És műszakinlag közelében sincsenek egy pár éves, karbantartott kisautónak. De legalább "van bennük anyag"...
            Az eddigi bejegyzésekben olvashattunk a tervezés különböző elméleti megoldásairól, melyek lehet, hogy néha egy kicsit száraznak tűntek, de alapjában véve, útmutatót nyújtottak és  nyújtanak  a terv …..
A Bankmustra sorozatunkban az AXA után most a Volksbankról beszélhetünk.Én először ezzel a bankkal még zsenge ifjúkoromban találkoztam, amikor Brisbane-ben dolgozni akartam, és folyószámlát kellett nyitnom. Az iskola, ahova jártam, egy irodaépületben volt, és a földszinten, elég…..
A háborúk egyik állandó kísérője a csatazaj mellett a propaganda. Nem is oly régen, még az elektronikus média térnyerése előtt a propaganda kedvenc hadszíntere az újságok, filmhíradók és a plakátok voltak. Az utóbbiakból megszámlálhatatlan készült, ám néhány gyöngyszem…..
Vienna 2010.05.03 15:26:18
A "piaci hozam" meghatározásához két adat: az alapkamat (NY FED discount rate) 1% volt a háború végéig. Az AAA vállalatok átlagos kamatlába 2,9%-on tetőzött.

Ehhez hozzájön hogy a háború alatt mind a kockázatvállalási hajlandóság, mind a fogyasztás szerzkezete jelentősen megváltozott. Ergó az állam jelentősen túlköltött, esetenként több mint kétszer annyit, mint a bevétele (pl. 1944-ben 92 milliárd kiadás 45 milliárd bevétel mellett), a lakosság viszont baromira nem fogyasztott, hanem mint a hülye megtakarított.

A hadiipar nem bocsátott ki kötvényt, mert állami megrendelésekből élt, és ehhez az állam hozta a finanaszírozást is (kb. mint manapság az infrastruktúraberuházások esetén).

Mint minden válságkor, így a világháború alatt is a béka hátsója alatt volt az átlagbefektető kockázatvállalási hajlandósága. Nem csak a kormány akart több kötvényt eladni Perl Harbour után, hanem a lakosság is menekült az államkötvénybe.

A visszafizetés pedig nem a hadisarc terhére ment. Gyakorlatilag a hirtelen megnőtt megtakarításokat felszívta az állam, és a gazdaság visszaeső fogyasztását a hadiipar fogyasztásával ellensúlyozta. A háború végén újra felpörgött a fogyasztás, így a lejáró tőke a fogyasztói gazdaságot fűtötte az 50-es években.

Eközben az állam meg "kispórolta" a hadikölcsönöket egy nagyon visszafogott költségvetéssel. Jellemző adat erre: 1945-ben a szövetségi költségvetés bevétele 45 milliárd volt, 1958-ban 79 milliárd. Eközben az államadósság 12 milliárddal csökkent.
"Borversenyünkön a bor tudósainak alkotásait mustrálva a tudomány borát kerestük, hogy méltó helyet találjon a nagy felismerések, találkozások, a jelentős döntések kísérőjeként" – így köszöntötte az egybegyűlteket Pálinkás József [a képen] a Magyar…..
Buga B már egy ideje RJB, köszönjük, hogy továbbra is küld:A film címét nem tudom, valamelyik délután ment a TV2-n hétköznap, klasszikus habkönnyű tinis-nyomozós-(gondolom) szerelmes film. Én csak 3 percre pillantottam bele, de ezalatt is sikerült egy csodás darabot felfedeznem…..
Vienna 2009.12.31 12:29:47
@Leiter Jakab: egy hétköznapi tinisorozatban mennyivel nagyobb ötlet a mole kifejezést használni erre mint a vakondot?

Mert ugye az átlag amerikai tini tájékozottabb a nüansznyi különbségeket illetően a kémvilágban mint az átlag magyar tini?

A mole-nak pedig a magyar megfelelője a vakond és nem a tégla a szakmai szlengben.

Ami Aimes-t illeti, neki meg az ABC ősszes betűjével kezdődő megnevezése volt már az amerikai szóhasználatban, talán a Patriot-ot kivéve.

De azért kössz hogy rávilágítottál hogy én tévedtem ...
w Egyél hódot! 2009.12.11 06:30:00
Pár hétre távolabb lép az ember a szalagcímektől, és mindjárt nevetségesnek és kicsinyesnek látszanak a belpolitika vagy akár az unió vitái, kampánylózungjai, hazugságai. Hiszen bazmeg elpusztul a Föld! A bálnák! A méhek! A káposztalepkék! Mert az ember disznó módra él,…..
Vienna 2009.12.11 22:00:52
Altalaban jok az irasaid, de itt azert nemi logikai hanyattesest sikerult prdukalni.

A technologiavaltas onmagaban nem jelenti sem a kisebb fogyasztast sem a kevesebb munkahelyet.

A fejlett vilagban a lakossag 8 szazaleka allitja elo az elelmiszert, tovabbi 15 szazaleka fontos iparcikkeket, a tobbi meg lottoszelvenyt arul, blogol, meg nyugdijas.

A fogyasztas nagyreszet se a letfenntarto fogyasztas adja, hanem a mobilelofizetes, a coca-cola meg az evi wellness-nyaralas osszessege.

Attol, hogy innentol az az alfahim a kertvarosban, aki 3 literes fogyasztast produkal es nem aki 200 loerot, az autoipar nem dol ossze pl. Maximum lesz nemi munkaerofelesleg a Chevy SUV-gyaraban es kb ugyanennyi munkaerohiany a japan hybrid-gyarban. Ilyen azert nem eloszor fordulna elo az elmult 50 evben...

A fogyasztas merseklese szinten nem jelent kevesebb elkoltott jovedelmet. Attol hogy kevesebbet zabal valaki meg nem a megtakaritasai nonek feltetlenul, mert lehet raszokik a mobiltelefonra vagy a szelessavu internetre, neadjisten a golfozasra. Ezek meg elvisznek annyit, amennyi a kevesebb zsiroskenyer benyammogasa miatt hianyzik kicsiny nemzetgazdasagunkbol.

A zodules nem azt jelenti hogy vissza a kozepkorba, hanem azt, hogy a fogyasztas a kevesbe energiaintenziv hulyesegek iranyaba tolodik el az energiaintenziv hulyesegek iranyabol, mert az elobbi kurvadraga lesz.

Ahhoz, hogy a letfenntartashoz szukseges fogyasztas onmagaban is felboritsa az okologiai rendszert meg hianyzik par milliard ember, addigra meg ugyis jon egy ujabb dzsingiszkan aki kicsit visszafogja a tulnepesedest egy nagyobbacska regioban.

A gond azzal van, hogy eccaka az urhajosoknak be kell huzni a fuggonyt, mert Los Angelestol New Yorkig a szemukbe vilagit a kontinens oszt nem tudnak aludni tole. Pl ezeket a fenyforrasokat takarekos izzokkal kivaltva tovabbra is zavarna a feny Lajkat az uralomason, de kevesebb ex-dinot meg ex-moszatot kene hozza eltuzelni hogy Lajkanak ne legyen jo eccakaja. A GE-nel meg ugyanannyit fizetnek a meosnak, akar 1 akar 100 wattos izzot rak ossze a szalagon.

Persze lehet nagy okologiai vilagvalsagot vizionalni, de azert mas temakban ennel elesebb szemu irasokat szoktal produkalni...
Soha nem gondoltam volna, hogy ezen a blogon saját történetemről is írni fogok. Soha nem gondoltam volna, hogy ez a történet rólam is szól. Figyelni szerettem volna, nem előtérbe tolakodni. Valahogy most mégis ez történt. Ráadásul ennek a 24 órának a története – bár tudom,…..
A Mission: Readiness nemrég jelentette meg Ready, Willing and Unable to Serve c. jelentését - pdf-ben hozzáférhető itt -, amelyet elsősorban azok figyelmébe ajánlok, akik az Irakban és Afganisztánban tevékenykedő amerikai bombavadászokról szóló hírt érdekesnek találták.…..
Modorosblog Az ifjú közgazdász 2009.11.05 06:00:00
Az ifjú közgazdász általában valamilyen multinacionális cég pénzügyi szolgáltató központjában lelhető fel - munkaköréhez szervesen kapcsolódó tanulmányait pár éve fejezte csupán be. Ahogy az egyetemistáknál úgy általánosságban is már megfigyelhettük, a…..
Van egy ország, meg benne egy nép, és egyikükre sem illik az előbbi meghatározás. Ez nem egy valódi ország, lakói pedig a legkevésbé sem minősülnek népnek. Nyolc milliónyi menekült, akik vélt régi nagyságba, demokráciába, emberi jogokba, környezetvédelembe és párás-lucskos…..
Vienna 2009.11.12 17:01:04
@Flat Eric / sta press:

Minket kedvelnek a legjobban, magyarul: Minket utalnak a legkevesbe. A nemeteket meg a svajciakat irigylik, meg az olaszokat is neha. A szlovenek jelentektelenek, a szlovakok meg a csehek irritalo akcentussal kepesek csak beszelni. Minket meg max. lesajnalnak mint a szegeny szomszedot.

En erre azert nem hivatkoznek, mint szimpatiafelmeresre.
Vienna 2009.11.12 17:10:31
@neumarkter: Jaj ne...

Egesz kelet-ausztriaban a pornep az atjaro magyar munkavallalok miatt rinyal, hogy nincs munkajuk. Becsben nem, mert itt van jugo meg torok akit lehet utalni.

A kozeposztaly termeszetesen nem idegengyulolo, de az sehol se az, nincs amiert irigykedjen masra.

A magyar igenis karakan. Kiall az igazaert, meg ha idiota agressziv baromnak nezik, meg nincs igaza akkor is.

Az oszinte erzelmekrol: Te komolyan gondolod, hogy a mosolygo elarusito zaras elott 10 perccel oszinten kerdezi hogy miben segithet? Az igaz, hogy nem mer nem kedvesnek lenni, mert azert kirugjak es felvesznek helyette egy mezesmezosan kedves jugot.

Egyebkent tok jo ez igy, ettol elhetobb a varos, mint Budapest, hogy modorosan udvariasak es meghunyaszkodoan elozekenyek az emberek az otthoni tortetes helyett. De ettol meg nem oszinten mutatjak ki az erzelemeiket, sot!
Vienna 2009.11.12 17:16:41
@neumarkter: mi a mervado szerinted?

Szerintem Angliaban a SUN ausztriaban az Österreich igenis mervado, ugyanis ez a legolvasottab. Az emberek tobbsege ez alapjan meg az esti hirek alapjan alkot velemenyt.

Es mennyi ideig kell szerinted itt elni ahhoz, hogy ismerd az osztrakokat?