Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vienna

3 bejegyzést írt és 181 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Mai posztunkat egy talányos találós kérdéssel kezdjük: Nincs napirenden, de Brüsszelnek 15 oldalon taglaljuk, hogy milyen lesz, amikor 2020-ra megépül– mi az? A válasz: szivattyús-tározós erőmű!   A kormány 2012-es projektkezdéssel 2020-ra szivattyús-tározós…..
„Egy kép többet mond minden szónál.”, írta Sabc, de valójában két képet küldött. Ezeket. Ez még úgy is jól néz ki, hogy nem rakom mellé az ilyen volt-dokumentációt. Száz szónak is egy a vége, a Cougar futóműve és féke elkészült, fém fékcsövestül,…..
Vienna 2011.10.10 10:30:27
@bone: Szélmalomharc ez Don Quijote. Ha nem akarják érteni, akkor ne magyarázd. Még a végén mégis megértik, és akkor kereshetnek más érvet, hogy miért jó hiteles szuzukival járni inkább.
A Totalcar egyik nagy médiatörténeti pillanatát élhetik meg velünk, kedves olvasóink. Amire oly régen készültünk és terveztük, az végre megvalósul: kihívjuk a kollégát és a földbe döngöljük, majd együtt sírunk és nevetünk a leszakadt lendkerekek, füstölgő hengerfejek…..
Évek óta kerestünk hétvégi háznak alkalmas öreg parasztházat a bakonyban. Már gyakorlatilag minden kombináció felmerült, ami a témában csak elképzelhető. Néztünk romos házat hatalmas telekkel, felújítottat kis telekkel. Néztünk olcsót és drágát.2010 novemberében…..
A mai nappal megkezdődik a felújítás. Az első hétre tervezett munkák:A menyezet bontásaA felvizesedett vakolat leveréseA simított beton feltöréseA tervezett időtartam: 5 napMunkások: 2 segédmunkás..
Parasztház a vár alatt Blognyitó 2011.01.03 11:58:00
Ezen a blogon egy bakonyi parasztház felújítását követhetitek végig vásárlástól a beköltözésig.A blog ötlete az építészünkkel való beszélgetésünk alatt fogalmazódott meg bennünk.A blog célja bemutatni egy nyaraló felújítási folyamata közben felmerülő kérdéseket,…..
Nem veszi fel a telefont? Nem hívja vissza? Hülye kifogásokkal traktálja, amik azonban akár igazak is lehetnek? Szerelője valószínűleg rossz irányba fejlődik. Vélemények az azonos című írásunkról...
A lakásbérbeadás során egyik félnek sem könnyű, gyakran a tulajdonosok részéről akadnak érdekes szerződésértelmezések. A Zugügyvédnek a macskája miatt kellett egyszer újratapétáznia egy albérleti lakást szobáját. Ha a szerződésben az szerepel, hogy a bérbeadót terhelik…..
Vienna 2010.09.02 16:19:09
En az alberloimnek kikoltozes utan 30 napon belul fizetem vissza a kauciot.

A lakast frissen festett alapotban adom ki. Hosszutavu berletet feltetelezve 3 evente kifestetem, kiveve ha a berlo keri hogy (mivel neki kell elviselnie a festessel jaro hercehurcat) halasszuk el.

Tehat ha a berlo felmond, es a festes amugyis esedekes, akkor az az en koltsegem.

Egy esetet tudok igy nagyhirtelen elkepzelni, amikor raterhelnem a berlore, ha kiberli a lakast, kevesebb mint 6 honap mulva felmond (vagy valami neki felrohato indok miatt rendkivuli felmondassal fel kell mondanom neki), es ezalatt a rovid ido alatt latvanyosan lelakta, tonkretette a festest (vagy barmi mast).

Parkettaval ugyanez a helyzet. Az ezer forintos akcios laminaltpadlo csak arra valo, hogy eladas elott gyorsan feljavitsak vele a lakast. Elni nem lehet vele, hasznalat alatt 1-2 even belul szetkopik. Azert ennyi. A parketta csiszolasa-lakkozasa meg bele kell hogy ferjen a berleti dijbol elkulonitett felujitasi koltsegekbe (nalam ez a berleti dij 10%-ka kb, amit elkulonitett szamlara gyujtok).

Egyebkent fizetes nelkul lelepni ertelmetlen. A foberlo eleg konnyen fizetesi meghagyast bocsathat ki a berlo fele, azt meg birosagi behajto behajtja, vagy a fizetesebol lefogjak. Ezt persze a karokozasnal kevesbe lehet alkalmazni (arra igazabol csak a kaucio nyujt fedezetet reszben, a tobbit perelni kell), viszont a szolgaltatok fele felhalmozott dijhatralekot egyszeru igy behajtani a berlon.

Evekkel ezelott berlokent en is talalkoztam ilyen probalkozassal, hogy a berbeado mindenfele mondvacsinalt indokkal meg akarta tartani a kauciot. Egy ajtozarcsere es a kulcs kaucio elleneben torteno atadasa megoldotta a problemat. Gondolom a lakatos + uj zar kombinacio tobbe jott volna ki mint a kaucio...
Ezt szokták mondani a himi-humi szakértők. A lustaság, a tapasztalathiány, a felületes ítélkezés miatt gondolják így. Az én szerepem kicsit megvédeni a veteránautókat, és még rémisztőbbé tenni magát a veteránozást. Vélemények az azonos című írásunkról...
Vienna 2010.05.19 10:07:14
@swt: Saját tapasztalatom csak Londonra és Bécsre terjed ki ami az autóparkot illeti. Lehet hogy ezek rossz referenciák, bár kétlem.

A használtautópiac 3-5 év között megbízható, jól karbantartott autókból áll. 5-10 év között átlagosan elhasznált darabokból. 10 év fölött csak a helyi nepperek nyúlnak az autóhoz és a bevándorlókra meg exportőrökre (keleti nepperek) sózzák rá nagyobbrészt.

No innentől romok az autók. Persze perzsaszőnyeg van a lábtörlő helyett, de attól még a check-engine lámpa világít.

Viszont a teremgarázsokban szinte mindenhol látni eldugott sarkokban ponyvával letakart régi/érdekes autókat, amik már a joungtimer/oldtimer kategóriába tartoznak.

A szerelési költségek pedig addig elviselhetőek, amíg az utángyártott alkatrészt kell felcsavarozni. Egy motorgenerál már egy 10 éves A4-es audi esetében is többe kerül mint az autó használtpiaci értéke. Akkor karosszériamunkáról, szétszedés-összerakásról és egyebekről ne is beszéljünk.
Vienna 2010.05.19 10:43:55
@swt: Becsben es mashol keringo mindenfele romok. A csoro osztrak ugyanolyan lelakott romot tart mint a tobbi.

A4-es: 2001-es 2.0 20V benzines.

Audi ajanlata: motorcsere
"fuggetlen" szerelo: 4,000 EUR
Magyarorszagon: 1,500 EUR

De te mitol is vagy ilyen nagy nyugati autopark-szakerto?
Vienna 2010.05.19 11:10:13
@tükörfúró: Összekevered az olcsó autót a lelakott öreg autóval.

Epp tegnap lattam egy öreg Sierrat, fustolt mint a dog, 4 fos csalad benne. Az adója 2 literes motorral 700 EUR évente. Ennyit ér az autó is. Tehát a 700 EUR-t kifizeti a tulaj, de megspórolja mondjuk a fékbetétcserén, vagy a karosszérián. Magyarul hagyja szétrohadni az autót. Egy 1,2-es kisautó adója ehhez képest 200 EUR. A különbségből el lehet végezni a kisebb karbantartásokat.

Ezért van, hogy a nagy és öreg autó pár év alatt rommá változik, mert nulla karbantartás mellett elhasználják őket a csóró tulajok. És műszakinlag közelében sincsenek egy pár éves, karbantartott kisautónak. De legalább "van bennük anyag"...
            Az eddigi bejegyzésekben olvashattunk a tervezés különböző elméleti megoldásairól, melyek lehet, hogy néha egy kicsit száraznak tűntek, de alapjában véve, útmutatót nyújtottak és  nyújtanak  a terv …..
A Bankmustra sorozatunkban az AXA után most a Volksbankról beszélhetünk.Én először ezzel a bankkal még zsenge ifjúkoromban találkoztam, amikor Brisbane-ben dolgozni akartam, és folyószámlát kellett nyitnom. Az iskola, ahova jártam, egy irodaépületben volt, és a földszinten, elég…..
A háborúk egyik állandó kísérője a csatazaj mellett a propaganda. Nem is oly régen, még az elektronikus média térnyerése előtt a propaganda kedvenc hadszíntere az újságok, filmhíradók és a plakátok voltak. Az utóbbiakból megszámlálhatatlan készült, ám néhány gyöngyszem…..
Vienna 2010.05.03 15:26:18
A "piaci hozam" meghatározásához két adat: az alapkamat (NY FED discount rate) 1% volt a háború végéig. Az AAA vállalatok átlagos kamatlába 2,9%-on tetőzött.

Ehhez hozzájön hogy a háború alatt mind a kockázatvállalási hajlandóság, mind a fogyasztás szerzkezete jelentősen megváltozott. Ergó az állam jelentősen túlköltött, esetenként több mint kétszer annyit, mint a bevétele (pl. 1944-ben 92 milliárd kiadás 45 milliárd bevétel mellett), a lakosság viszont baromira nem fogyasztott, hanem mint a hülye megtakarított.

A hadiipar nem bocsátott ki kötvényt, mert állami megrendelésekből élt, és ehhez az állam hozta a finanaszírozást is (kb. mint manapság az infrastruktúraberuházások esetén).

Mint minden válságkor, így a világháború alatt is a béka hátsója alatt volt az átlagbefektető kockázatvállalási hajlandósága. Nem csak a kormány akart több kötvényt eladni Perl Harbour után, hanem a lakosság is menekült az államkötvénybe.

A visszafizetés pedig nem a hadisarc terhére ment. Gyakorlatilag a hirtelen megnőtt megtakarításokat felszívta az állam, és a gazdaság visszaeső fogyasztását a hadiipar fogyasztásával ellensúlyozta. A háború végén újra felpörgött a fogyasztás, így a lejáró tőke a fogyasztói gazdaságot fűtötte az 50-es években.

Eközben az állam meg "kispórolta" a hadikölcsönöket egy nagyon visszafogott költségvetéssel. Jellemző adat erre: 1945-ben a szövetségi költségvetés bevétele 45 milliárd volt, 1958-ban 79 milliárd. Eközben az államadósság 12 milliárddal csökkent.
"Borversenyünkön a bor tudósainak alkotásait mustrálva a tudomány borát kerestük, hogy méltó helyet találjon a nagy felismerések, találkozások, a jelentős döntések kísérőjeként" – így köszöntötte az egybegyűlteket Pálinkás József [a képen] a Magyar…..
Buga B már egy ideje RJB, köszönjük, hogy továbbra is küld:A film címét nem tudom, valamelyik délután ment a TV2-n hétköznap, klasszikus habkönnyű tinis-nyomozós-(gondolom) szerelmes film. Én csak 3 percre pillantottam bele, de ezalatt is sikerült egy csodás darabot felfedeznem…..
Vienna 2009.12.31 12:29:47
@Leiter Jakab: egy hétköznapi tinisorozatban mennyivel nagyobb ötlet a mole kifejezést használni erre mint a vakondot?

Mert ugye az átlag amerikai tini tájékozottabb a nüansznyi különbségeket illetően a kémvilágban mint az átlag magyar tini?

A mole-nak pedig a magyar megfelelője a vakond és nem a tégla a szakmai szlengben.

Ami Aimes-t illeti, neki meg az ABC ősszes betűjével kezdődő megnevezése volt már az amerikai szóhasználatban, talán a Patriot-ot kivéve.

De azért kössz hogy rávilágítottál hogy én tévedtem ...
w Egyél hódot! 2009.12.11 06:30:00
Pár hétre távolabb lép az ember a szalagcímektől, és mindjárt nevetségesnek és kicsinyesnek látszanak a belpolitika vagy akár az unió vitái, kampánylózungjai, hazugságai. Hiszen bazmeg elpusztul a Föld! A bálnák! A méhek! A káposztalepkék! Mert az ember disznó módra él,…..
Vienna 2009.12.11 22:00:52
Altalaban jok az irasaid, de itt azert nemi logikai hanyattesest sikerult prdukalni.

A technologiavaltas onmagaban nem jelenti sem a kisebb fogyasztast sem a kevesebb munkahelyet.

A fejlett vilagban a lakossag 8 szazaleka allitja elo az elelmiszert, tovabbi 15 szazaleka fontos iparcikkeket, a tobbi meg lottoszelvenyt arul, blogol, meg nyugdijas.

A fogyasztas nagyreszet se a letfenntarto fogyasztas adja, hanem a mobilelofizetes, a coca-cola meg az evi wellness-nyaralas osszessege.

Attol, hogy innentol az az alfahim a kertvarosban, aki 3 literes fogyasztast produkal es nem aki 200 loerot, az autoipar nem dol ossze pl. Maximum lesz nemi munkaerofelesleg a Chevy SUV-gyaraban es kb ugyanennyi munkaerohiany a japan hybrid-gyarban. Ilyen azert nem eloszor fordulna elo az elmult 50 evben...

A fogyasztas merseklese szinten nem jelent kevesebb elkoltott jovedelmet. Attol hogy kevesebbet zabal valaki meg nem a megtakaritasai nonek feltetlenul, mert lehet raszokik a mobiltelefonra vagy a szelessavu internetre, neadjisten a golfozasra. Ezek meg elvisznek annyit, amennyi a kevesebb zsiroskenyer benyammogasa miatt hianyzik kicsiny nemzetgazdasagunkbol.

A zodules nem azt jelenti hogy vissza a kozepkorba, hanem azt, hogy a fogyasztas a kevesbe energiaintenziv hulyesegek iranyaba tolodik el az energiaintenziv hulyesegek iranyabol, mert az elobbi kurvadraga lesz.

Ahhoz, hogy a letfenntartashoz szukseges fogyasztas onmagaban is felboritsa az okologiai rendszert meg hianyzik par milliard ember, addigra meg ugyis jon egy ujabb dzsingiszkan aki kicsit visszafogja a tulnepesedest egy nagyobbacska regioban.

A gond azzal van, hogy eccaka az urhajosoknak be kell huzni a fuggonyt, mert Los Angelestol New Yorkig a szemukbe vilagit a kontinens oszt nem tudnak aludni tole. Pl ezeket a fenyforrasokat takarekos izzokkal kivaltva tovabbra is zavarna a feny Lajkat az uralomason, de kevesebb ex-dinot meg ex-moszatot kene hozza eltuzelni hogy Lajkanak ne legyen jo eccakaja. A GE-nel meg ugyanannyit fizetnek a meosnak, akar 1 akar 100 wattos izzot rak ossze a szalagon.

Persze lehet nagy okologiai vilagvalsagot vizionalni, de azert mas temakban ennel elesebb szemu irasokat szoktal produkalni...
Soha nem gondoltam volna, hogy ezen a blogon saját történetemről is írni fogok. Soha nem gondoltam volna, hogy ez a történet rólam is szól. Figyelni szerettem volna, nem előtérbe tolakodni. Valahogy most mégis ez történt. Ráadásul ennek a 24 órának a története – bár tudom,…..
A Mission: Readiness nemrég jelentette meg Ready, Willing and Unable to Serve c. jelentését - pdf-ben hozzáférhető itt -, amelyet elsősorban azok figyelmébe ajánlok, akik az Irakban és Afganisztánban tevékenykedő amerikai bombavadászokról szóló hírt érdekesnek találták.…..
Modorosblog Az ifjú közgazdász 2009.11.05 06:00:00
Az ifjú közgazdász általában valamilyen multinacionális cég pénzügyi szolgáltató központjában lelhető fel - munkaköréhez szervesen kapcsolódó tanulmányait pár éve fejezte csupán be. Ahogy az egyetemistáknál úgy általánosságban is már megfigyelhettük, a…..