Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MinaVidi

292 bejegyzést írt és 59 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
MinaVidi Matula bácsi nyomában 2020.07.10 08:25:05
A Kis-Balaton fokozottan védett természeti terület, a Kányavár-sziget kivételével nem is látható egyénileg. A Balaton-Felvidéi Nemzeti Park azonban szervez vezetett túrákat, ahol megismerkedhetünk ezzel a páratlan természeti kinccsel. Egy ilyen túrán vettünk részt, ahol megismertük a világ legkisebb…..
MinaVidi Balaton és a sárkány 2020.07.05 06:59:36
A Balaton számos eredetmondával büszkélkedhet. Nem hiányozhat ezek közül sárkányos változat sem. És persze nem ám valami Süsü-szerű egyfejű, de nem is egy mezei hétfejű, hanem rögtön egy huszonnégyfejű! Ismerjétek meg ezt a mondát!..
A dégi Festetics-kastély Magyarország egyik legszebb klasszicista stílusú kastélya, jelenleg sajnos felújítás miatt nem látogatható, angolparkja viszont igen, és önmagában is olyan lenyűgöző, hogy megéri miatta elmenni Dégre.   ..
MinaVidi A Haláp legendája 2020.06.28 07:51:56
A Haláp a Balaton-felvidék legszerencsétlenebb sorsú hegye: tetejét gyakorlatilag eltüntette a mohó bazaltbányászat. Talán azért, mert már névadója is tragikus sorsáról lett nevezetes. Ismerjétek meg az utolsó óriáslány történetét!  ..
MinaVidi A magyar Stonehenge 2020.06.18 08:21:27
Egykor méltóságteljes tanúhegy volt, ami a bazalt alatti kőzeteket őrizte meg a régmúltból, most inkább a mohó bányászatról tanúskodik, mely egyszerűen lefejezte a hegyet. A Balaton-felvidék sokáig mellőzött csodája, a Haláp különleges látnivalókkal várja a kirándulókat: tanösvény ősrengeteggel, a…..
MinaVidi Flavius forrása 2020.06.14 06:49:36
Nagy Theodosius császár gyerekkorába visz ez a legenda, a mai Fenékpuszta (Keszthely) vidékére, amit Valcumként ismertek a rómaiak. ..
A Bakony, bár elsősorban mesés rengetegéről, szurdokairól, gyönyörű kirándulóhelyeiről nevezetes, a történelem- és kultúrarajongóknak sem okoz csalódást. Egyik ékköve ugyanis nem más, mint a háromszor is - gyakorlatilag a nulláról - feléledő Zirci Apátság és a hozzá tartozó Arborétum. Itt tettünk…..
MinaVidi A kecskepásztor és a kő 2020.06.07 08:09:40
A Balaton keletkezésérnek számos mondája ismeretes, és több alkalommal is feltűnnek benne a kecskék. A partján pedig a kecskekörmök. Egy újabb kecskés legendát hoztam most nektek.   ..
MinaVidi Zöld lett a Balaton vize 2020.06.05 07:10:10
Hát persze! Hiszen ez azt jelenti, hogy végre itt a nyár! A viharoktól, szelektől haragos szürke víz elnyerte gyönyörű nyári, opálzöld színét...
A Balaton keletkezésének számos mondája ismeretes. Vannak itt veszekedő óriások, depis óriáslány, sárkány, kecskenyájak, tele a népmesék megszokott alakjaival. De a keresztény hitre tért magyar nép nem hagyhatta ki fontos tavának történetéből új hőseit sem: a szenteket. Nézzük, Szent Pál apostolnak,…..
Szőkedencs, ez az aprócska somogyi falucska igencsak régi történelemre néz vissza, hiszen már az Árpádok korában lakott volt. És hosszú történelmének van egy kitartó tanúja, ez pedig nem más, mint egy lenyűgöző faóriás, egy 700 éves hársfa, Magyarország, de sokak szerint Közép-Európa legnagyobb…..
Gyugynak harangot hozott a víz - így szól a mondás. De milyen harangot és miért hozta? Íme a történet, ami miatt legendás búcsújáró hellyé vált a kicsiny somogyországi falu. ..
Egy májusi séta alkalmával beszívhatjuk magunkba a tavasz bódító illatát, és nincs is jobb annál, mintha ezt palackba zárva a polcunkra raktározzuk, hogy egy vendégség alkalmával vagy vasárnapi ebéden ezzel villantsunk. Három egyszerű recept palackba zárt tavaszillattal.  ..
A Balaton ezernyi csodája közül is kimagaslik (fizikailag és átvitt értelemben is) a zalaszántói Béke Sztúpa. Ez a budhista szentély különleges hangulatával megérinti azokat is, akik csak egyszerű látnivalóként keresik fel. ..
A Balaton békés zöldje időnként haragos szürkévé válik, hatalmas hullámok csapnak a partra, elsodornak mindent és mindenkit, ez pedig több esetben is tragédiával végződik. Nem csoda, hogy a balatoni népek számos olyan legendát ismernek, amiben gyilkos erők, átok és bosszú kapnak főszerepet. Nézzük…..
A madáretetési szezonnak már vége, de ezzel nem érnek véget gondoskodási lehetőségeink. Bár az utóbbi napokban volt néhány kisebb zápor, eső, ez a tavasz mégis elég aszályos. Ilyenkor pedig különösen fontos, hogy segítsünk kertünk kis barátainak, madaraknak és bogaraknak vízhez jutni. Ezzel azonban…..
Siófok leginkább élénk strand- és buliéletéről nevezetes, pedig több olyan látnivaló is akad a környéken, ami miatt a csendesebb szórakozásokat kedvelők is szerethetik a környéket. Az egyik ilyen közeli célpont a ságvári Képes-fa, ez a réges-régi zarándokállomás. ..
Tömegek lepték el a Balaton partját a karantén idején, állatok tömegei. Kiskócsagok, nagykócsagok, teknősök, sirályok - fotókon a leggyakoribb parti állatok. ..
MinaVidi 2020.04.24 20:11:09
@Alick: mi is kipróbáltuk. Azért még hideg. :-D
MinaVidi 2020.04.25 20:28:14
@Nylul: Örülök, hogy nem érzed nagy becsapásnak. :-)
MinaVidi 2020.04.25 20:30:46
@mortullus: Hűha, most nagyon elszégyelltem magam. Ugyanis nem tudom már hol olvastam ezt, csak arra emlékszem, hogy egy régi madártani beszámolóban azt írták, hogy nincs a Balatonon hattyú, de ahogy most utánanéztem, nyomát sem leltem a veszélyességnek, csak annak, hogy ez egy tévhit. Köszönöm a figyelmeztetést, már javítottam is.
Otthon vagyunk, és a gyönyörű tavaszi időben végre van időnk kertészkedni, metszeni, szépítgetni a kertet, dekorációkat készíteni. Mi lenne, ha egyszerre több legyet is ütnénk egy csapásra? Felhasználnák a kerti hulladékot, dekorálnánk, akár együtt a gyerekekkel, és ez még hasznos is lenne kerti…..
MinaVidi 2020.04.23 16:17:11
@sutyerák: igen, az biztos, hogy idő is kell, meg kert is hozzá. Nekünk szerencsére van kertünk, és most mindenki otthonról dolgozik/tanul, így meg tudtuk valósítani.
Vonyarcvashegy egyik legszebb helye a Szent Mihály-hegy, s rajta Magyarország egyetlen halászkápolnája. A hegy előtt elterülő Balaton, a pompás panoráma, a bájos kápolna vonzza a turistákat. Régen pedig a remetéket. Számos legenda kapcsolódik a Szent Mihály-hegyi remetéhez, ismerjétek meg az…..
A Bakony elvarázsolt rengetegében van egy mesebeli vár. Az ember, ahogy közeledik, szinte várja, hogy lovagok robogjanak vele szemben. Esetleg egy sárkány kövesse őket. Persze ez többnyire mégsem történik meg, ennek ellenére sem éreztük magunkat csalódottnak a cseszneki vár látogatásakor. ..
A néphagyomány szerint többször is járt Krisztus urunk a Balatonnál, gyerekkorában Betlehemből Egyiptom felé menekülve útba ejtette Zamárdit, innen ered a Szamárkő legendája, de a későbbiekben Szent Péterrel is meglátogatta a magyarok kedvenc tavát. És mi történt akkor? Hát íme.....
Nagyon tetszik az óvodai és iskolai tanításban, hogy rengeteg érdekes régi hagyománnyal ismertetik meg a gyerekeket (és ezen keresztül engem is). Na, de homeschool idején azért kevesebb jön ezekből sajnos haza, ezért nekünk kell utánanézni. Szerencsére azért vannak tévéműsorok, amik segítenek ebben,…..
Nagy balatoni viharok után sokszor előfordul, hogy kecskekörömre emlékeztető kagylókat sodor a partra a víz. Számos legenda szól ezeknek a kecskekörmöknek az eredetéről. Ezek közül egyik a kis pásztorleányka és az ördöngös néne mondája. ..
MinaVidi Tavaszi Berek 2020.04.03 08:37:41
Gyerekkori olvasmányélményeinkből bizonyára élénken él bennünk Tutajos felejthetetlen nyara, vagy a téli berek. De milyen a Berek tavasszal? Képeken az ébredező természet, Matula bácsi világa.   ..
MinaVidi 2020.04.04 13:25:51
@weirdo: köszönöm :-)