Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mcg

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Koprodukcióban mától fixen ezen az oldalon elérhetővé teszünk szerzőtársammal egy szólistát, azaz szavak listáját, amelyekkel lépten-nyomon összefutunk, és talán segítség lehet másoknak, a blog olvasóinak és a Google bátor használóinak egyaránt. Rejtélyes szerzőtársam…..
mcg 2008.05.12 14:08:13
Üdv mindenki!
Helyesírással kapcsolatban van egy kérdésem hozzátok. A minap kaptam kezembe az egyik bank levelét melyben egy "Folyószámla-hitelkeret szerződés" (idézőjelek közé tettem, mert így nyomtatták a papírra) volt található. Szóval ezzel a többszavas összetett szóval van igazából baj. Hogyan is kellene ezt helyesen leírni valójában?
Általános szabály, hogy írásban 6 szótag felett kötőjellel választjuk el a szavakat az összetett szón belül, és a 3 vagy több szót tartalmazó összetett szó esetén a "részösszetett" szóra is ezt a szabályt illik alkalmazni (Magyarán: összetett szón belül legfeljebb 6 szótagosak lehetnek a kötőjelekkel elválaszott belső összetett szavak. A Helyesírási szabályzat egyébként körülírást javasol a túl hosszú összetett szavak alkalmazása helyett.
És mi a helyzet akkor, amikor kénytelenek vagyunk ilyen szavakat leírni: a jogtudomány berkein belül az alaki hibás dokumentumok semmisnek minősülnek. Ez azt jelenti, hogy nyelvtani hibák miatt is semmis lehet egy szerződés akár. Éppen ezért szokták a szavak értelmezését is megfogalmazni egy törvényben vagy rendeletben.
Tudomásom szerint nem mindegy, hogy egy összetett szón belül a kötőjelek hol találhatók, mert éppen a szavak közti jelentésbeli viszonyt határozzák meg, ugye? Itt arra utalok, hogy a kötőjelek helyén az összetett szó kimondásakor rövid szünetet ejtünk.
Lehet, hogy nem vagyok benne biztos, szerintem a "szerződés"-t is kötőjelezni kellett volna, mert az egész egy szónak számít.
Szóval még egyszer az eredeti összetett szó, amelyet a magyar helyesírási szabályoknak megfelelően kellene
leírni: "folyószámlahitelkeretszerződés" Nézzünk néhány változatot az elválasztásokra:
1. folyószámla-hitelkeret-szerződés. Szerintem helyesen így kellett volna leírni. Olyan írásos dokumentum, amely egy banki folyószámlához kötött véges pénzmennyiségű hitelnyújtás szolgáltatásáról szól.
2. folyószámla-hitelkeretszerződés. Baj van: a második részösszetett szó 7 szótagos, ezért azt tagolni kell, lásd az 1. pontot
3 . folyószámlahitel-keretszerződés: Olyan hitelnyújtásról szóló keretszerződés, amelyet a banknál vezetett folyószámlán keresztül nyújtanak. (Keretszerződés: olyan írásos dokumentum, amelyben a felek a szerződés tárgyára vonatkozó általános feltételeket rögzítik, a későbbiekben a szerződést érintő különös feltételeket újabb szerződésben konkretizálják.)
4. folyó-számlahitelkeret-szerződés: van értelme? ebben az írási formában nem hiszem, mert helyesen talán így lenne írandó: folyó számlahitelkeret-szerződés, itt a "folyó" szó időbeliségre vonatkozik, az éppen aktuális számlahitelkeretről szóló szerződésre (előzőleg már több hitelkeretet nyújtott az ügyfél részére a bank vagy a hitelező, amelyet már felhasznált, és ez egy újabb hitelnyújtásról szólhat, amelynek feltételei eltérnek a korábbi szerződés tartalmától).
5. folyó-számlahitel-keretszerződés: van értelme? lásd a 4. ponthoz hasonlóan, kiegészítve, hogy a keretszerződésre vonatkozik.
6. folyószámla-hitel-keretszerződés: így nem választunk el, helyette lásd a 3. pontot
Érdemes elgondolkodni az említett összetett szón. Elég gyakran találkozhatunk vele mostanában. Mindenesetre, a saját észrevételeimet írtam meg, természetesen előfordulhat, hogy még nekem sincs ebben igazam. Éppen ezért, várom az észrevételeiteket az említett összetett szóval kapcsolatban.