Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szabari.betti

187 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Talán úgy érzed, valami nincs rendben a testeddel, vagy sötét foltokat veszel észre a nyakadon, a hónaljadon, a térdeden vagy a könyöködnél. Lehet, hogy egy rutinellenőrzés alkalmával az orvosod észreveszi, hogy vércukorszinted magasabb a normálisnál, és felmerül, hogy cukorbeteg vagy-e. Ehelyett…..
A szklerózis multiplex (SM) viszonylag ritka betegség; a Sclerosis Multiplex Foundation úgy véli, hogy az Egyesült Államokban körülbelül 400 000 embernek, világszerte pedig 2,5 milliónak van SM-je. Az 1-es típusú cukorbetegség azonban az SM kockázati tényezője. Ha valakinél már diagnosztizáltak 1-es…..
Az alapítvány nevében mondhatom, hogy elkötelezettek vagyunk amellett, hogy minél több embernek segítsük megérteni a diabéteszt, amely egy krónikus betegség. Olvassátok el az alábbi gyakori kérdéseket a cukorbetegség mítoszaival kapcsolatban...
Cukkerberg Világnap +1 2022.11.15 11:21:41
Minden évben elmélkedek kicsit az életen a novemberi világnapon. Néha azon kapom magam egy kanülcsere során, hogy az inzulinos ampullát nézem, és arra gondolok, enélkül nem tudnék élni. Enélkül nem húztam volna ki közel 20 évet a diagnózis után. Ritkán agyalok ezen, de időnként hátborzongató…..
November 14. van, a diabétesz világnapja. Andrew Boulton professzor, a Nemzetközi Diabétesz Szövetség elnöke idén arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyobb erőfeszítésre van szükség a cukorbetegséggel kapcsolatos edukációhoz való hozzáférés javítása érdekében. Az egészségügyi intézmények világszerte…..
A diabétesz számos módon együtt jár a bűntudattal. Magas a vércukrom? Bűntudatom van, hogy hozzájárulok a diabétesszel összefüggő szövődmények esetleges kialakulásához. Abba kell hagynom a munkám, mert leesett a cukrom? Bűntudatom van, hogy nem koncentrálok teljes mértékben a feladatomra. Több…..
Cukkerberg Útmutató alváshoz 2022.11.07 09:47:00
Az alvás nagyon fontos, de figyelmen kívül hagyott és alulértékelt része az egészségnek. Különösen az 1-es típusú cukorbetegek számára. A diabéteszesek közösségében a kollektív tudatunk része, hogy a cukorbetegség azt jelenti, hogy valóságként kell elfogadnunk a rossz minőségű alvást – bár ez…..
Tudtad, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kezelése azt jelenti, hogy a vércukorszintet egy bizonyos tartományon belül kell tartani, de tudtad azt is, hogy a bőröd a magas vércukorszint árulkodó jeleit is megmutathatja? A magas vércukorszint a test számos részét érintheti, beleértve a bőrt is. Az…..
Cukkerberg Gastroparesis 2022.10.24 09:28:13
A gastroparesis, más néven késleltetett gyomorürülés, az autonóm neuropátia egyik fajtája, amely befolyásolja az élelmiszer emésztését. Erről írtunk most nektek...
Mielőtt 1-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak nálam.....
Tehát alkoholt fogsz inni. De milyen típusú a "legjobb" cukorbetegség esetén? És mennyit lehet inni? Mielőtt kiválasztanád, hogy milyen típusú alkoholt szeretnél inni, győződj meg arról, hogy tisztában vagy a cukorbetegséggel kapcsolatos ivás kockázataival és a biztonságos alkoholfogyasztás…..
Cukkerberg T1D és Addison-kór 2022.10.13 09:26:54
Az Addison-kór és az 1-es típusú cukorbetegség kombinációja Schmidt-szindróma néven ismert, amelyet néha felváltva használnak a II-es típusú autoimmun poliglanduláris szindrómával (APS II). Bár az 1-es típusú cukorbetegek kevesebb mint egy százaléka szenved Addison-kórban, az Addison-kór…..
A krónikus / idült / tartós betegség évekig, évtizedekig elhúzódó, hosszan tartó, sokszor egy életre szóló betegséget jelent. Egy ilyen állapot kihat a mindennapokra, hatással van az érintett személyiségének kognitív, emocionális, fiziológiai és szociális aspektusaira is. A diagnózis után gyakori,…..
Paleo. Soulcycle. Infra szauna. Crossfit. Elmélkedés. Kurkuma. Ketogén. Meditáció. Sóbarlangok. Holdpor. Kender olaj. Adaptogének. Ez csak néhány a népszerű wellness „szavak” közül, és ha még nem pörögsz a tengelyed körül, próbáld meg hozzáadni az 1-es típusú diabéteszt, és ez biztosan meg fog…..
Mi történik, ha a testvéred hirtelen megtudja, hogy 1-es típusú cukorbetegsége van? Hogyan tudsz segíteni? Függetlenül attól, hogy te T1D-s vagy, vagy sem, itt van néhány egyszerű módszer, amellyel segíthetsz a közelmúltban diagnosztizált testvéreden...
Cukkerberg Testkép 2022.09.26 14:24:49
Ha tizenöt évvel ezelőtt megkérdeztél volna, nem akarok-e inzulinpumpát használni pen helyett, otthagytalak volna. Ha megkérdeztél volna, hogy igazán jól érzem-e magam a bőrömben, kinevettelek volna. Akkoriban úgy éreztem, az étrend-kultúra és a szépségipar is azt sugallja nekem, hogy a méretem nem…..
A krónikus hasnyálmirigy-gyulladással összefüggő cukorbetegséget a hasnyálmirigy elhúzódó gyulladása okozza, amely kiterjedt károsodást okoz az exokrin szövetekben. Amikor akut hiperglikémia (magas vércukorszint) alakul ki, a szerv szigetsejtjei megsérülnek, és már nem tudnak inzulint termelni, így…..
Cukkerberg Minden az inzulinról 2022.09.19 11:31:54
Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődő hormon, amely szabályozza a vérben lévő glükóz mennyiségét, hatékonyan alakítva a táplálékot a szervezet üzemanyagává. Egy személynél akkor diagnosztizálják a cukorbetegséget, ha a szervezet már nem képes inzulint termelni (1-es típusú cukorbetegség, amelyet…..
Cukkerberg T1D és gyomorhurut 2022.09.14 13:17:39
Mi az az autoimmun gastritis? Az autoimmun gastritis, amelyet autoimmun metaplasztikus atrófiás gyomorhurutnak vagy A-típusú gyomorhurutnak is nevezhetünk, krónikus gyulladásos betegség. 1-es típusú cukorbetegség esetén 3-5-ször nagyobb valószínűséggel fordul elő, mint egy átlagos…..
Cukkerberg Lupusz és T1D 2022.09.10 13:45:13
Mi az a lupusz? A szisztémás lupus erythematosus (SLE) egy nagyon ritka autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer olyan antitesteket hoz létre, amelyek tévedésből megtámadják a szervezet szöveteit, beleértve az inakat, a bőrt, az ereket, a belső szerveket, az agyat, a csontokat és az…..
Cukkerberg Egyedül cukorbetegen 2022.09.09 11:49:51
  Nincs azzal semmi baj, ha igazi társasági pillangó vagy - valójában inkább pozitív dolog, ha 1-es típusú diabétesszel élsz, hogy emberek vesznek körül. De lássuk be, sokaknak szüksége van az egyedüllétre, és ez is teljesen rendben van. Egy ugyancsak cukorbeteg barátom a második kategóriába…..
Van néhány diabétesz típus, amelyről nagyon ritkán, vagy talán még sosem hallottunk. Ezekről írtunk most nektek!..
"Ez egyáltalán nem olyan nagy ügy, csak túlreagálod!" Tudjátok mi az az érzelmi érvénytelenítés? Pedig szinte biztos, hogy mind átéltük és mind csináltuk is már. Az érzelmi érvénytelenítést nem kell elfogadnod! Teljesen természetes szükséglet az, hogy érzéseinket, megéléseinket, gondolatainkat a…..
Cukkerberg CGM 2022.08.31 10:39:16
A mai CGM - folyamatos glükózmonitor - technológia a diabétesz kezelését végre ténylegesen a 21. századba helyezte át. Ez a kis hordható eszköz biztosítja a cukorbetegek számára a napi kezelési döntések meghozatalához szükséges információkat. Nekem az a személyes a véleményem, hogy mind rövid, mind…..
Cukkerberg Böjt és T1D 2022.08.31 09:31:19
Az 1-es típusú cukorbeteg közösségben az étkezés és az ezzel kapcsolatos szokások nemcsak gyakori beszédtéma, hanem a menedzsment szükséges eleme is. Egy általános étkezési gyakorlat, amelyet ezen a téren fontos vizsgálni, a böjt. A böjt tágabb értelemben valamely szakrális vagy erkölcsi indítóokból…..