Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szabari.betti

266 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fontos, hogy minél jobban csökkentsük a környezetre gyakorolt esetlegesen ártalmas ​​hatásunkat, de cukorbetegnek lenni bizony azt jelenti, hogy bizonyos mennyiségű egészségügyi hulladékot termelünk. Szuper, hogy folyamatosan növekszik a korszerű diabétesz technológiához való hozzáférés, de ennek…..
Cukkerberg Terápia és diabétesz 2024.04.22 09:16:40
Érzelmileg időnként rendkívül nyomasztó lehet diabétesszel együtt élni. Nemcsak egy krónikus betegség diagnózisával kell szembenézned, hanem nagy valószínűséggel változtatnod kell az életmódodon, a napi szokásaidon is. Hogyan segíthetnek a pszichológusok a cukorbetegség és a vele járó stressz…..
Világszerte már több, mint 422 millió ember él cukorbetegséggel. Ennek ellenére azt tapasztalom, hogy sok barátom nehezen beszél velem vagy más érintettel a diabéteszről, és annak az ember életére gyakorolt hatásairól. Bár sokan hallottak már a cukorbetegségről, nem feltétlenül ismerik az összes…..
Cukorbetegséggel kapcsolatos vészhelyzetek bárhol és bármikor előfordulhatnak! Minél régebb óta élsz 1-es vagy 2-es típusú diabétesszel, annál valószínűbb, hogy esetenként olyan helyzetbe kerülsz, amikor valaki más segítségére van szükséged a kezeléshez. Szélsőséges esetekben az életedet mentheti…..
Ha cukorbeteg vagy, valószínűleg ismered már a diabétesszel kapcsolatos negatív nyelvezetet és előítéleteket is. Ahogy azt mind tudjuk, általában sok stigma jár a cukorbetegséggel, de ennek nem szabadna így lennie. A szavak erősek, és pozitívan vagy negatívan is keményen meghatározhatják az egyének…..
Sok cukorbeteg ember egyetért abban, hogy a diabéteszes közösséghez való csatlakozás és odatartozás óriási segítséget jelent számukra a mindennapi kihívások során. A sorstársak sokszor tudják támogatni egymást  a tapasztalatok megosztásával, az egyes nehézségek átbeszélésével. A kommunikáció…..
Cukkerberg Én még soha 2024.03.04 16:46:48
Van az a közismert játék, amikor az adott körben a "mesélő" mond egy tevékenységet "Én még soha..." kezdettel, és ha ez igaz rád, tehát te már csináltál ilyet, akkor csinálnod kell valamit (kapsz egy pontot, innod kell valamit, teljesítened kell egy kihívást, ilyesmi). Egy ideje gondolkozom azon,…..
 – Hogy áll a cukrod? – Jól kezeled? – Milyenek az értékeid? Ezeket a kérdéseket szokták feltenni a cukorbetegségemmel kapcsolatban. Félreértés ne essék, általánosságban szeretem, ha érdeklődnek a diabéteszemmel kapcsolatban. Az ilyen típusú kérdésekre viszont sokszor nehéz válaszolnom. Gyakran nem…..
A reptéren a cukorbetegek egyik legnagyobb gondja a biztonsági ellenőrzések kezelése lehet, de ez sem törvényszerűen van így. Milyen kellékeket lehet átvenni ezen az ellenőrzésen? Viselhetők-e az eszközök, például az inzulinpumpák a biztonsági ellenőrzések során? Az aggodalmak kezelésének legjobb…..
Cukkerberg Hipó-félelem 2024.02.19 08:30:23
Ha megkérdezitek, ki az, aki nem szereti a hipókat, én leszek az első, aki felteszi a kezét. Mármint persze, ki szereti? Nem nagy poén, hogy egy munkanapot néha úgy kell végig csinálnom, hogy közben szőlőcukrot zabálok, amelynek az ízétől már rosszul vagyok. Nem poén az éjszaka közepén izzadtan,…..
Cukkerberg Stigmák 2024.02.14 11:35:53
Nem ismerek túl sok olyan diabéteszes embert, aki ne tapasztalt volna már megbélyegzést. Húsz évnyi cukorbeteg életem során minden irányból érkezett ilyen: a médiából, az egészségügyi dolgozóktól, a munkatársaktól, sőt a családtól és a barátoktól is. Ennek az az oka, hogy a diabéteszes közösségeken…..
Sok cukorbeteg (1-es és 2-es típusú egyaránt) használ inzulin injekciót a diabétesz kezeléséhez. Mit tegyél, ha te is közéjük tartozol, és nyilvános helyen kell beadnod az injekciót? Talán attól tartasz, hogy az emberek felfigyelnek rád. Talán szeretnéd elkerülni, hogy a körülötted lévők…..
Magától értetődik, hogy az élet mozgalmas. Időnként annyira elfoglaltak lehetünk, hogy a cukorbetegség kezelése végül elkallódhat a sok feladat között. A legjobb szándékunk ellenére is néha túlságosan könnyű hagyni, hogy az egészséges táplálkozás, a testmozgás és a rendszeres…..
A rendszeres fizikai aktivitás nagyon fontos a cukorbetegség kezelésében. Nemcsak az inzulin hatékonyabb felhasználását segíti elő a szervezetben, hanem vércukorszint-csökkentő hatása is van, akár még órákkal az edzés után is. A testmozgás segít a testsúly- és a stresszkezelésben is, és összefügg a…..
Cukkerberg 255 675 döntés 2024.01.25 08:54:51
A mai nap a számokról szól.  2004. január 25-én diagnosztizáltak nálam 1-es típusú diabéteszt, 11 éves voltam, 35 kiló, 150 cm magas. (Megnéztem az ambuláns lapon). Ma 20 éve, hogy cukorbetegséggel élek. 7305 nap. 175 320 óra. 10 519 200 perc. 255 675* diabétesszel kapcsolatos döntés...
A vércukorszint szabályozása, a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres szűrések mind fontosak az egészséged szempontjából, különösen akkor, ha cukorbetegséggel élsz együtt. De várjunk csak, nem hiányzik valami ebből a listából? Valóban… ez a higiénia! A higiéniát gyakran…..
A történelemnek nem kell feltétlenül unalmasnak lennie! Hoztunk néhány szórakoztató tényt a cukorbetegség történetéről. Nagyon érdekes megismerni azt, hogyan fedezték fel a diabéteszt, és hogyan kezelték a kezdetekben. A cukorbetegség történetének megismerésével ráébredhetünk arra is, milyen…..
A fogyás nagyon gyakran áll az emberek újévi fogadalmainak listájának élén. Mégis, úgy tűnhet sokak számára, hogy végül sosem változik semmi. Az 1-es típusú cukorbetegséggel (T1D) élők számára a fogyás az átlagosnál még nehezebbnek, elérhetetlennek tűnhet, de fontos tudni, hogy ez sem lehetetlen.…..
Cukkerberg Séta és T2D 2024.01.07 20:31:16
A gyaloglás az egyik legkényelmesebb mozgásforma. Különösen hasznos lehet azon 2-es típusú cukorbetegek számára, akik egyszerű és kíméletes módszereket keresnek az aktív életmódra. Ráadásul szinte bárhol és bármikor űzhető, amikor az neked megfelelő. Fontos viszont, hogy konzultálj orvosoddal,…..
A cukorbetegség meglehetősen nagy hatással tud lenni a gyermekek érzelmi világára. Maga a diabétesz fiziológiája is befolyásolhatja az érzéseket, csakúgy, mint a folyamatos napi, napközbeni cukorbetegség-rutin. Azonban a problémák felismerése és a megfelelő mennyiségű rugalmasság segíthet bármilyen…..
Ha egy osztálytársad vagy diákod 1-es típusú cukorbetegséggel él az iskolában, támogathatod őt azzal, hogy megtanulod felismerni az alacsony vércukorszint jeleit és tüneteit, valamint azt, hogyan tudsz neki ilyenkor segíteni, amennyiben igényli azt. Összeírtuk a legfontosabb tudnivalókat...
Cukkerberg Diabétesz és menopauza 2023.12.12 09:42:07
A menopauza a menstruáció leállása utáni életszakasz. A perimenopauza annak az átmeneti időszaknak a neve, amikor a menstruációd rendszertelenné válhat, és egyéb tüneteket, például hőhullámokat tapasztalhatsz. A női hormonok szintje (leginkább az ösztrogén és a progeszteron) drámaian csökken a…..
Mivel hamarosan itt az ünnepi szezon, izgalmat és ugyanakkor levertséget is érezhetsz, ha ez az első karácsonyod a diabétesz diagnózisod után. Valószínűleg alig várod, hogy újra átéld kedvenc hagyományaidat, ugyanakkor idegesnek érzed magad, hogy mit tegyél, ha kérdéseket tesznek fel neked az új…..
Cukkerberg 2-es típusú diabétesz 2023.12.07 13:06:11
A 2-es típusú cukorbetegség akkor fordul elő, ha vércukorszintet szabályozó hormon, azaz az inzulin nem tudja megfelelően kifejteni a hatását. Amikor eszünk, szervezetünk az összetett szénhidrátokat glükózzá bontja le, amelyre szükségünk van a működéshez. A hasnyálmirigy inzulint bocsát ki, amely…..
A cukorbeteg személyek, családtagjaik és a diabétesz kockázatának kitett emberek megérdemlik, hogy a kommunikáció velük szemben világos és pontos, tiszteletteljes, befogadó, ítélettől és elfogultságtól mentes legyen. A szavak, amelyeket a cukorbetegség kapcsán használunk, gyakran a tudatosság vagy…..