Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szabari.betti

273 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A cukorbetegség az élet minden területére hatással van, frusztrációt, félelmet, sőt bűntudatot is kelthet időnként. A diabétesz érzelmi oldalának megértése elengedhetetlen az általános jólét biztosításához. Gyakran azon kapjuk magunkat, hogy megküzdünk azzal a valósággal, amelyet ez a krónikus…..
A cukorbetegség kezelése gyakran olyan kihívásokkal jár, amelyek miatt kifejezetten stresszesnek érezheted magad. Ha rendszeresen ellenőrizni kell a vércukorszintedet, aktívnak kell maradnod, ki kell választanod a megfelelő ételeket, gyógyszereket kell szedned vagy inzulint adnod, és más orvosi…..
Cukkerberg Érzelmi evés 2024.06.03 14:52:40
Akár úgy is lehetünk úgy nevezett "érzelmi evők", hogy egyáltalán észrevennénk azt. Előfordul, hogy az emberek akkor is esznek valamit, ha nem is éhesek, csak enyhíteni akarják a stresszt, a szomorúságot, vagy akár az unalmat. Ezek a plusz étkezések azonban nagy mértékben kihathatnak az érzelmi…..
A cukorbeteg élet gyakran tűnhet zsonglőrködésnek. A céltartomány betartásától és a szénhidrátok számlálásától kezdve az ételválasztásig és a mérésekig egy csomó dologgal kell foglalkoznunk, szünet nélkül. Ez a véget nem érő egyensúlyozás kimerítő lehet. Amikor túl soknak érzed a diabéteszes létet,…..
Nyaralást tervezel? Vagy talán munka miatt kelsz útra? Akárhogy is, az utazás azt jelenti, hogy kiszakadsz a megszokott rutinból, és ez épp ettől olyan szórakoztató! Azonban az új élelmiszerek, az eltérő étkezési idők és a különböző időzónák mind megnehezíthetik a cukorbetegség…..
Hallottál már a céltartományban eltöltött időről (TIR = "time in range")? Ez annak az időnek a százalékos aránya, amelyet egy cukorbeteg ember vércukorszintje a meghatározott céltartományban tölt. Igyekeztünk egy helyen összeszedni mindent, amit tudni kell erről a mutatóról, és arról, hogy a…..
Cukkerberg Hogyan maradj pozitív? 2024.04.29 13:09:34
Emlékszel még a diabétesz előtti életedre? Ha már évek teltek el a diagnózisod felállítása óta, nehéz lehet felidézni, milyen volt, amikor még nem kellett aggódnod a diéta, az egészséges vércukorszint, a megfelelő ellátás ügyes-bajos dolgai miatt. Idővel kihívás lehet pozitívnak maradni a…..
Fontos, hogy minél jobban csökkentsük a környezetre gyakorolt esetlegesen ártalmas ​​hatásunkat, de cukorbetegnek lenni bizony azt jelenti, hogy bizonyos mennyiségű egészségügyi hulladékot termelünk. Szuper, hogy folyamatosan növekszik a korszerű diabétesz technológiához való hozzáférés, de ennek…..
Cukkerberg Terápia és diabétesz 2024.04.22 09:16:40
Érzelmileg időnként rendkívül nyomasztó lehet diabétesszel együtt élni. Nemcsak egy krónikus betegség diagnózisával kell szembenézned, hanem nagy valószínűséggel változtatnod kell az életmódodon, a napi szokásaidon is. Hogyan segíthetnek a pszichológusok a cukorbetegség és a vele járó stressz…..
Világszerte már több, mint 422 millió ember él cukorbetegséggel. Ennek ellenére azt tapasztalom, hogy sok barátom nehezen beszél velem vagy más érintettel a diabéteszről, és annak az ember életére gyakorolt hatásairól. Bár sokan hallottak már a cukorbetegségről, nem feltétlenül ismerik az összes…..
Cukorbetegséggel kapcsolatos vészhelyzetek bárhol és bármikor előfordulhatnak! Minél régebb óta élsz 1-es vagy 2-es típusú diabétesszel, annál valószínűbb, hogy esetenként olyan helyzetbe kerülsz, amikor valaki más segítségére van szükséged a kezeléshez. Szélsőséges esetekben az életedet mentheti…..
Ha cukorbeteg vagy, valószínűleg ismered már a diabétesszel kapcsolatos negatív nyelvezetet és előítéleteket is. Ahogy azt mind tudjuk, általában sok stigma jár a cukorbetegséggel, de ennek nem szabadna így lennie. A szavak erősek, és pozitívan vagy negatívan is keményen meghatározhatják az egyének…..
Sok cukorbeteg ember egyetért abban, hogy a diabéteszes közösséghez való csatlakozás és odatartozás óriási segítséget jelent számukra a mindennapi kihívások során. A sorstársak sokszor tudják támogatni egymást  a tapasztalatok megosztásával, az egyes nehézségek átbeszélésével. A kommunikáció…..
Cukkerberg Én még soha 2024.03.04 16:46:48
Van az a közismert játék, amikor az adott körben a "mesélő" mond egy tevékenységet "Én még soha..." kezdettel, és ha ez igaz rád, tehát te már csináltál ilyet, akkor csinálnod kell valamit (kapsz egy pontot, innod kell valamit, teljesítened kell egy kihívást, ilyesmi). Egy ideje gondolkozom azon,…..
 – Hogy áll a cukrod? – Jól kezeled? – Milyenek az értékeid? Ezeket a kérdéseket szokták feltenni a cukorbetegségemmel kapcsolatban. Félreértés ne essék, általánosságban szeretem, ha érdeklődnek a diabéteszemmel kapcsolatban. Az ilyen típusú kérdésekre viszont sokszor nehéz válaszolnom. Gyakran nem…..
A reptéren a cukorbetegek egyik legnagyobb gondja a biztonsági ellenőrzések kezelése lehet, de ez sem törvényszerűen van így. Milyen kellékeket lehet átvenni ezen az ellenőrzésen? Viselhetők-e az eszközök, például az inzulinpumpák a biztonsági ellenőrzések során? Az aggodalmak kezelésének legjobb…..
Cukkerberg Hipó-félelem 2024.02.19 08:30:23
Ha megkérdezitek, ki az, aki nem szereti a hipókat, én leszek az első, aki felteszi a kezét. Mármint persze, ki szereti? Nem nagy poén, hogy egy munkanapot néha úgy kell végig csinálnom, hogy közben szőlőcukrot zabálok, amelynek az ízétől már rosszul vagyok. Nem poén az éjszaka közepén izzadtan,…..
Cukkerberg Stigmák 2024.02.14 11:35:53
Nem ismerek túl sok olyan diabéteszes embert, aki ne tapasztalt volna már megbélyegzést. Húsz évnyi cukorbeteg életem során minden irányból érkezett ilyen: a médiából, az egészségügyi dolgozóktól, a munkatársaktól, sőt a családtól és a barátoktól is. Ennek az az oka, hogy a diabéteszes közösségeken…..
Sok cukorbeteg (1-es és 2-es típusú egyaránt) használ inzulin injekciót a diabétesz kezeléséhez. Mit tegyél, ha te is közéjük tartozol, és nyilvános helyen kell beadnod az injekciót? Talán attól tartasz, hogy az emberek felfigyelnek rád. Talán szeretnéd elkerülni, hogy a körülötted lévők…..
Magától értetődik, hogy az élet mozgalmas. Időnként annyira elfoglaltak lehetünk, hogy a cukorbetegség kezelése végül elkallódhat a sok feladat között. A legjobb szándékunk ellenére is néha túlságosan könnyű hagyni, hogy az egészséges táplálkozás, a testmozgás és a rendszeres…..
A rendszeres fizikai aktivitás nagyon fontos a cukorbetegség kezelésében. Nemcsak az inzulin hatékonyabb felhasználását segíti elő a szervezetben, hanem vércukorszint-csökkentő hatása is van, akár még órákkal az edzés után is. A testmozgás segít a testsúly- és a stresszkezelésben is, és összefügg a…..
Cukkerberg 255 675 döntés 2024.01.25 08:54:51
A mai nap a számokról szól.  2004. január 25-én diagnosztizáltak nálam 1-es típusú diabéteszt, 11 éves voltam, 35 kiló, 150 cm magas. (Megnéztem az ambuláns lapon). Ma 20 éve, hogy cukorbetegséggel élek. 7305 nap. 175 320 óra. 10 519 200 perc. 255 675* diabétesszel kapcsolatos döntés...
A vércukorszint szabályozása, a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres szűrések mind fontosak az egészséged szempontjából, különösen akkor, ha cukorbetegséggel élsz együtt. De várjunk csak, nem hiányzik valami ebből a listából? Valóban… ez a higiénia! A higiéniát gyakran…..
A történelemnek nem kell feltétlenül unalmasnak lennie! Hoztunk néhány szórakoztató tényt a cukorbetegség történetéről. Nagyon érdekes megismerni azt, hogyan fedezték fel a diabéteszt, és hogyan kezelték a kezdetekben. A cukorbetegség történetének megismerésével ráébredhetünk arra is, milyen…..
A fogyás nagyon gyakran áll az emberek újévi fogadalmainak listájának élén. Mégis, úgy tűnhet sokak számára, hogy végül sosem változik semmi. Az 1-es típusú cukorbetegséggel (T1D) élők számára a fogyás az átlagosnál még nehezebbnek, elérhetetlennek tűnhet, de fontos tudni, hogy ez sem lehetetlen.…..